Printaj ovu stranu

Pandemija smanjila odlazak radnika iz BiH u Njemačku i Sloveniju

04 Jan 2021
219 puta

Zbog pandemije koronavirusa odlazak radnika iz Bosne i Hercegovine je smanjen. Kada je riječ o odlasku u Sloveniju broj je smanjen 50 odsto, a u Njemačku 25 odsto.

Iz Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine rekli su nam da su zaključno sa 30.11.2020. godine u Sloveniji posredovali u zapošljavanju 6.618 radnika.

"To je za 50% manje nego u istom periodu prethodne godine. Zaključno sa 25.12.2020.  u Njemačku smo posredovali u zapošljavanju 533 radnika što je za 25% manje nego u odnosu na prethodnu godinu", rekao je za BUKU Boris Pupić, stručni saradnik za odnose sa javnošću, informisanje i izdavaštvo Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Iako smo i dalje suočeni sa pandemijom interes naših radnika za odlazak u inostarstvo i dalje postoji, ali su i procedure za taj korak sada malo duže.

"Što se tiče pandemije ambasade prilikom izdavanja radnih viza daju sve informacije vezane za uslove ulaska i boravka u države, a vezano za pandemiju, dok mi dajemo standardne informacije vezane za tržište rada i načine zaštite prva radnika ukoliko bude potrebe", pojašnjava Pupić.

Na kraju nam kaže da prema sadašnjim pokazateljima smatraju da će stanje u prvoj polovini 2021. godine biti nepromijenjeno.

Bosnu i Hercegovinu je od 2013. do 2019. godine napustilo 530.000 stanovnika. Podaci su to iz Ankete o radnoj snazi, koju objavljuje Agencija za statistiku BiH i Unije za održivi povratak i integracije u BiH.

Prema istraživanjima ukoliko bi kvalifikovani radnik u Bosni i Hercegovini imao neto platu od 1.500 KM, uz ostale fer uslove rada, bio bi zadovoljan i vjerovatno ne bi razmišljao o odlasku sa ovih prostora.

6yka.com

ocijeni
(0 glasova)