Šta donosi novi Zakon o radu

24 Jul 2020
1049 puta
Foto: Ilustracija Foto: Ilustracija

Pred zastupnicima Predstavničkog doma Federalnog parlamenta 28. jula naći će se izmjene i dopune Zakona o radu koje su usaglašane i donesene na Ekonomsko-socijalnom vijeću (ESV) FBiH zbog stanja s epidemijom koronavirusa. Ove izmjene podržao je i dio delegacije Saveza samostalnih sindikata.

U teoriji, izmjene nemaju ništa što, recimo, evropske zemlje već nemaju ugrađeno u svojim zakonskim okvirima u slučaju pandemije koronavirusa. Izmjene se, prije svega, odnose na očuvanje radnih mjesta. Tako poslodavac može skratiti radno vrijeme za sve ili pojedine radnike, o čemu, opet, on donosi odluku.

Radno vrijeme
- Prosječno radno vrijeme ne može biti duže od 72 sata sedmično kod poslodavca od posebnog interesa za Federaciju, o čemu je poslodavac dužan donijeti posebnu odluku - navodi se u Zakonu.

Također, poslodavcu se ostavlja mogućnost da, uz konsultacije sa sindikatom ili vijećem zaposlenika, uputi sve ili dio radnika na korištenje preostalog godišnjeg odmora iz prethodne kalendarske godine, kao i na korištenje odmora iz tekuće godine.

- Poslodavac može, na osnovu zahtjeva radnika ili svojom odlukom, utvrditi radniku plaćeno odsustvo u trajanju najduže do 30 radnih dana u toku jedne kalendarske godine. Kriterije za ostvarivanje prava na plaćeno odsustvo za vrijeme proglašenog stanja prirodne ili druge nesreće utvrdit će poslodavac pravilnikom o radu - navodi se u izmjenama Zakona.

Smanjenje plaća, opet, ovisi o broju odrađenih radnih sati, ali i u tom smislu postoji donja granica ispod koje poslodavac ne smije ići. Izmjena tog dijela Zakona kaže:

Pad prihoda
- Poslodavac može radnicima kojima je radno vrijeme skraćeno umanjiti plaće srazmjerno broju radnih sati za koje je radno vrijeme skraćeno, s tim da se plaća može umanjiti najviše do iznosa od 35 posto ugovorene plaće radnika i poslodavca, a koja ne može biti manja od najniže plaće u Federaciji.

U dijelu koji se odnosi na umanjenje plaća naznačeno je kada poslodavac to može raditi.

- Ako je za vrijeme stanja prirodne nesreće došlo do pada prihoda od najmanje 20 posto u odnosu na isti period u protekloj godini, poslodavac može umanjiti plaće radnicima, koja ne može biti manja od najniže plaće u Federaciji BiH osim ako nije drugačije uređeno kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu - navodi se u izmjenama Zakona.

Hurtić: Na strani radnika
Zlatko Hurtić, savjetnik u Vladi FBiH, kaže da su ove izmjene Zakona o radu, prije svega, na strani radnika, a dugoročno se njegovim usvajanjem stabilizira i penzioni fond. Također, navodi da bi se usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o radu zaustavio domino-efekt.

- Ako otpustimo radnike, ugrožavamo penzioni fond - kaže Hurtić.

Protestna šetnja
Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata, nije dobio dozvolu za proteste koje je najavio za utorak zbog izmjena i dopuna Zakona o radu.  Umjesto protesta, organizirat će protestnu šetnju centrom Sarajeva.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.