BiH u svjetskom vrhu po “odlivu mozgova”

09 Maj 2020
301 puta

Časopis “The Economist” objavio je na Instagramu infografiku prema kojoj Bosna i Hercegovina zauzima neslavnu treću poziciju u svijetu po “odlivu mozgova”, pozivajući se na Izvještaj o globalnoj konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma za 2018. godinu.

Ispred BiH su Haiti i Venecuela, a slijedi je Hrvatska, Rumunija, Jemen, Moldavija, Sjeverna Makedonija, Benin i Srbija, koja zauzima 10. Poziciju.

Iseljavanje iz BiH već duže vremena predstavlja ozbiljan i hronični problem. Uporedba sa susjednim zemljama, Srbijom, Hrvatskom, i Sjevernom Makedonijom pokazala je da su trendovi depopulacije u BiH na vrhuncu u posljednjih 20 godina, prenosi hayat.ba.

Iz “The Econimista” upozoravaju da države koje se nalaze u razvoju brinu zbog migracija svog stanovništva. Oni su većinom zabrinuti zbog odlaska najkvalitetnijih kadrova, odnosno talentovanih i uspješnih inžinjera, ljekara, naučnika i drugih stručnjaka u IT kompanije, bolnice ili na univerzitete razvijenog svijeta.

Nakon Malte, kako se navodi, najveću stopu emigracije u Evropskoj uniji ima Hrvatska, 21,9 odsto stanovništva, što znači da više od petine stanovništva živi u inostranstvu.

(akta.ba)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.