Usvojen korona-zakon/ Prvi korak za pokušaj spašavanja privrede

24 Apr 2020
381 puta

Predstavnički dom Paralmenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je na jučerašnjoj elektronskoj sjednici Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, piše Klix.ba

Riječ je o zakonu koji će pokušati regulisati nastalu ekonomsku štetu zbog pandemije koronavirusa.

Za prijedlog glasalo je 50 poslanika, 25 je bilo potiv i 10 suzdržanih.

Isprva je zaključak glasio da Prijedlog zakona nije usvojen jer je došlo do greške u brojanju glasova, gdje je izbrojano 45 glasova za, 21 protiv i 8 suzdržanih.

Parlament je odbacio gotovo sve amandmane opozicije, a u obzir su uključeni amandmani koje je uključila sama Federalna vlada, koja je inače predlagač zakona.

Opozicijske partije smatraju da korona-zakon došao sa zakašnjenjem te da je rebalans budžeta učinjen na štetu ionako osjetljivih sektora poput kulture i obrazovanja.

Prije rasprave i glasanja o korona-zakonu, poslanici Predstavničkog doma izglasali su i rebalans budžeta koji je bio preduslov za usvajanje Prijedloga zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Jedna od slika koje bi zakon trebao ublažiti može se vidjeti u statistici rasta broja nezaposlenih.

U utorak je saopćeno da je prema podacima Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine od početka pandemije posao izgubilo više od 23.000 osoba. Na biro se prema podacima Zavoda za zapošljavanje FBiH prijavilo 15.000 osoba, a novčanu pomoć zatražilo je 10.000 osoba.

Da bi prijedloženi zakon stupio na snagu potrebno je da ga usvoj Predstavnički dom i Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

TNT

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.