Usvojen nacrt stabilizacijskog zakona u FBiH! Vlada plaća doprinose na minimalac realnom sektoru

03 Apr 2020
1274 puta
Novalić je kazao kako će se spasiti sva radna mjesta koja se mogu spasiti.

"Ovim zakonom počinje spašavanje ekonomije Federacije BiH. Za njegovu realizaciju radi se rebalans budžeta i i preispituje svaka stavka iz budžeta. Zakonom predviđamo 10 mjera, a najbitnije je sačuvati radna mjesta", kazao je premijer.

Zakon predviđa da će doprinosi na minimalnu plaću biti plaćeni za sve subjekte u realnom sektoru, da je izuzet javni i finansijski sektor.

"Zakonom osiguravamo dodatna sredstva i kantonima i općinama kroz prenamjenu sredstava. Ovdje prije svega mislim na sredstva za javna skloništa, sredstva i naknade za pretvorbu poljoprivrednog zemljišta, Civilnu zaštitu i sve ono što može koristiti za spas ekonomije. Sva ova sredstva kantoni i općine moraju preusmjeriti na saniranje pandemije", izjavio je.

Posebno se mora vodit računa o privrednicima kojima je zabranjen rad, dodao je te kazao kako se Razvojnoj banci daje depozit od 80 miliona KM za uspostavu garancijskog fonda kao mjeru za osiguranje likvidnosti malih i srednjih preduzeća.

"Za one koji nažalost ostanu bez posla Federacije će plaćati naknade preko biroa. Imamo resurse i imamo plan kako da pobijedimo ovu krizu, time i da spasimo najveći dio naše ekonomije. Siguran sam da ćemo u tome uspjeti", zaključio je premijer.
 
klix.ba
ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.