Biznis centar Jelah-Tešanj pozvao da se aktivira željeznički transport

18 Mar 2020
752 puta

Upravni odbor Udruženja privrednika "Biznis centar Jelah-Tešanj" smatra da bi bilo korisno kada bi Vlada Federacije BiH aktivirala željeznički transport, čime bi se smanjilo pritisak na transportni sektor, te omogućio prevoz većih količina robe sa manjim rizicima.

"Tešanj je izvozna sredina i ima jake izvozne kapacitete te nam je, prije svega, neophodno puno funkcionisanje transportnih firmi", saopćeno je iz Uduženja.

Zbog situacije prouzrokovane korona virusom u BiH, jučer je održana vanredna sjednica UO Udruženja privrednika "Biznis centar Jelah-Tešanj“ u proširenom sastavu. Sjednici su, osim članova UO prisustvovali i Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj, te Kasim Kotorić, predsjednik Grupacije poslodavaca Zeničko-dobojskog kantona.

"S obzirom na dešavanja i u uslovima proglašene pandemije, UO Udruženja naglašava da nema izdvojene lokacije, nego smo svi ugroženi. Situacija se usložnjava i u tom smjeru ohrabruje odluka da je i u Federaciji BiH proglašeno stanje nesreće koja dodatno otvara mogućnosti kantonalnim i općinskim kriznim štabovima da djeluju efikasnije na suzbijanju širenja korona virusa", dodaje se u saopćenju.

Napominju da ljudski životi moraju biti na prvom mjestu, ali da ih također brine rad i funkcionisanje privrede.

UO Udruženja je od općinskog načelnika zatražio da se smanji, odnosno reducira rad javnih objekata i objekata gdje se vrši masovno okupljanje ljudi (sportske, kulturne i slične skupove), da se definiše ponašanje na javnim površinama, te da se posebna pažnja obrati na ljude koji su se vratili iz rizičnih područja zaraženim korona virusom (Italija, Slovenija, Njemačka...) uz obavezno stavljanje pod nadzor.

Pozvali su da se posebna pažnja obrati na funkcionisanje carinske ispostave Tešanj, s obzirom na to da tu cirkuliše veliki broj vozila iz zaraženih zemalja, kroz obaveznu dezinfekciju vozila i ljudi, kao i obavezu pridržavanja propisanih mjera zabrane kretanja i izolacije vozača, kao i svih propisanih radnji izdatih od strane nadležnih organa.

"Molimo sve privredne subjekte, kao i cjelokupno građanstvo, da se pridržavaju naredbi općinskih, kantonalnih i federalnih kriznih štabova civilne zaštite, te da se posvete maksimalnoj zaštiti radnika i funkcionisanju preduzeća", navode iz Udruženja privrednika "Biznis centar Jelah-Tešanj.

ocijeni
(1 glas)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.