U OPĆINI TEŠANJ PREDSTAVLJEN PROJEKAT “DOMAĆE IZ NAŠEG KRAJA – PROIZVODI TEŠANJSKIH ŽENA”

Na uvodnom sastanku upućen poziv ženama iz ruralnih područja općine Tešanjda se prijave za učešće u projektu

 Udruženje Žene za Žene International iz Sarajeva u partnerstvu sa Udruženjem žena “Ruka” Kalošević iz Tešnjaimplementira projekat “Domaće iz našeg kraja – proizvodi tešanjskih žena”u saradnji sa OpćinomTešanj, koji ima za cilj da poveća produktivnost i efikasnost poljoprivredne proizvodnje i prerade u svrhu stvaranja dodatne vrijednosti, a samim tim i da povećakonkurentnost domaćih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na tržištu.

Ovaj projekat se implementira u sklopu “Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD)”, koji finansira Evropska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

 Dana 10. septembra 2019. u općinskoj sali, u Tešnju, održan je uvodni sastanak na kojem je detaljno predstavljen projekat od strane organizacije Udruženja Žene za Žene International. Tom prilikom direktoricaovog Udruženja, gđa Seida Sarić,kazala je kako se nada da će provedba ovog projekta povećati potencijale ruralnih sredina za poduzetništvo kroz razvoj poljoprivredno-prehrambenog sektora,međusobnu saradnju žena, što će u konačnici rezultirati socio-ekonomskim osnaživanjem žena.Prisutnima se obratio i načelnik općine Tešanj, g-din Suad Huskić kazavši da je izuzetno ponosan što će projekat biti usmjeren na žene iz ruralnih krajeva Tešnja, te se nada da će aktivnosti ovog projekta poboljšati njihov položaj. On je također naglasio da općina Tešanj sufinancira ovaj projekat u iznosu od 30%.U ime partnerske organizacije “UŽ “RUKA” prisutnima se obratila Selma Saltagić, kazavši kako je izuzetno ponosna da je njihovo Udruženje partner na ovom projektui izrazila nadu da će žene iz raznih udruženja imati priliku raditi zajedno u sklopu ovog projekta.

Također sastanku su prisustvovale predstavnice mnogobrojnih udruženja žena iz ruralnih krajeva Tešanja i drugi lokalni akteri, koji će u narednom periodu informsiati svoje članice i druge žene o mogućnostima da se uključe u ovaj projekat.

 U projekat će biti uključeno 40 nezaposlenih žena ili žena sa minimalnim primanjimaiz ruralnih područja općine Tešanj, a  prednost će imati nezaposlene mlade žene od 18-30 godina starosti i  žene sa niskim prihodima ili žene koje spadaju u teško zapošljive kategorije stanovništva (45 +). Prijave se mogu predati do 20. Septembra 2019.god.Učesnice projekta će proći kroz sveobuhvatne programe edukacije, a kroz projekat je planirana nabavka 1000 sadnica voća za 40 korisnica projekta, nabavka mini proizvodne linije za preradu voća i povrća, te nabavka ambalaže, dizajn i izrada etiketa kao i promocija tešanjskih žena i njihovih domaćih proizvoda.

 Projekat je počeou augustu 2019. i traje do kraja januara 2020. godine.

 Kontakt: Žene za Žene International

e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

telefon: 033 77 00 10

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.