Uskoro odluka o kompanijama koje će moći izvoziti meso peradi u EU

06 Feb 2019
219 puta

Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine će, nakon provedenih procedura, dostaviti Evropskoj komisiji listu objekata kojima je odobren izvoz mesa peradi u Evropsku uniju, kako bi ti objekti mogli započeti sa izvozom u EU.

"Nakon što je komitet Evropske komisije utvrdio tekst izmjene Regulative 798/2008, u narednom periodu se čeka objava izmjene u Službenom glasniku EU, nakon čega će stupiti na snagu tri dana nakon objave", kazali su Feni u Uredu za veterinarstvo BiH.

Da bi određena klaonica počela da izvozi meso u EU, kako su pojasnili, potrebno je da dobije rješenje Ureda za veterinarstvo BiH o ispunjavanju uslova za izvoz u EU, nakon čega se spisak odobrenih klaonica dostavlja Evropskoj komisiji u cilju objave spiska objekata iz kojih je dozvoljen izvoz mesa peradi u EU.

Koraci u ovom procesu, od dobijanja rješenja Ureda za veterinarstvo BiH do stupanja na snagu liste objekata, mogu trajati između jednog do dva mjeseca.

Kako je poznato od ranije, inspektori Evropske komisije, prilikom kontrola u BiH, provjeravali su  i postrojenja kompanija Ovako i Madi, tako da se očekuje da bi te dvije firme mogle biti među prvima koje će dobiti dozvolu za izvoz.

Iz Ureda za veterinarstvo navode da svi objekti iz BiH koji pokažu zainteresovanost za izvoz mesa peradi u EU moraju zadovoljavati zakonsku legislativu koja je u EU na snazi, a tiče se te vrste proizvodnje.

"Samo one firme za koje Ured za veterinarstvo BiH utvrdi da u potpunosti ispunjavaju zahtjeve legislative EU u ovom segmentu proizvodnje mogu biti odobrene i uvrštene na relevatnu liste EU, te tako i izvoziti svoje proizvode u EU. Odluka o kompanijama koje će moći izvoziti meso u EU biće donijeta u skorije vrijeme", kazali su za Fenu u tom uredu.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.