UIO BiH usvojila zabranu na povećanje akcize na cigarete

30 Maj 2018
521 puta

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) usvojio je inofrmaciju Radne grupe za izmjenu Zakona o akcizama BiH u kojem je predloženo uvođenje moratorijuma na dalje povećanje specifične akcize na cigarete u naredne tri godine što bi trebalo da spriječi periodična poskupljenja koja su do sada bila zakonska obaveza.

U informaciji Radne grupe koja je u posjedu Srne piše da je u vezi s tim sačinjen i Nacrt izmjena Zakona o akcizama koji je dostavljen UO UIO BiH.To će biti predmet izrade zakona jer još nije usvojen nacrt već samo inicijativa.

“Drugi zaključak Radne grupe odnosi se na preduzimanje mjera za suzbijanje crnog tržišta duvanskih prerađevina. U tu svrhu predlažemo formiranje Radne grupe koju bi, osim predstavnika UIO, entitetskih inspekcija i distrikta Brčko, činili i oni iz agencija za sprovođenje zakona”, navedeno je u informaciji Radne grupe.

U tekstu piše i da je za usvajanje tih prijedloga potrebno obezbijediti konsenzus svih članova UO, a da se taj materijal usvaja prostom većinom u slučaju da konsenzus ne postoji.

Dosadašnje povećanje akciza bilo je zasnovano na zakonskim odredbama koje se pozivaju na direktive EU, pa je BiH imala najviše cijene u zemljama regiona, odnosno u onima koje su van EU.

Radna grupa za izradu izmjena Zakona o akcizama BiH uspostavljena je odlukom UO UIO na osnovu analize politike oporezivanja duvanskih prerađevina za period od 2009. do 2018. godine.

(Srna)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.