Solana d.d. Tuzla počinje izvoz soli u Katar (VIDEO)

21 Feb 2018
818 puta

U Dohi je održan bosanskohercegovačko-katarski biznis forum. Predstavljene su mogućnosti i interesi dviju strana. Prisutni su istakli da bi trgovinska razmjena i investicije mogli biti na znatno većem nivou, te poručili da su vrata za jaču saradnju otvorena.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je kazao kako je trgovinska razmjena u prošloj gotini sa Katarom iznosila svega par miliona eura.

“To ne odražava realno stanje i realne kapacitete i namjera naše posjete jeste da povećamo nivo razmjene i naravno nivo investicija u BiH” – kazao je Zvizdić.

Ahmet Egrlić iz vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine smatra kako je Katar jedno veoma perspektivno tržište za BiH sa svih aspekata.

U prilog tvrdnjama Egrlića ide i činjenica da se Katar našao pod sankcijama susjednih zemalja, te se tako se otvaraju drugim tržištima.

Veliku priliku Katar vidi u Bosni i Hercegovini kako za trgovinu tako i za ulaganje.

Priliku na biznis forumu odžanom u Kataru odmah je iskoristio AS Holding u čijem je vlasništvu Solana d.d. Tuzla. Predstavnik grupacije AS Holding Vedad Halilović je za AJB kazao kako je ovo prvi put da sol iz Tuzle dolazi u Katar i države u okruženju.

Za prvi put dogovoren je izvoz soli u vrijednosti od 500.000 eura.

Solana trenutno izvozi na tržišta Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore i Kosova a najnoviji dogovor otvara joj vrata i najbogatijeg tržišta svijeta.

(Al Jazeera)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.