Umjesto akciza na gorivo, putarine na autoputevima više za 15 feninga?

25 Nov 2017
714 puta

Umjesto akciza na gorivo, putarine na autoputevima više za 15 feninga? – Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici utvrdilo modifikovani prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u kojem su, uz saglasnost svih relevantnih učesnika u procesu pripreme i izrade Zakona, izvršena poboljšanja u vezi sa pitanjima jasno definisane namjene i utroška sredstava.

Modifikovani prijedlog sa pratećim poboljšanjima je usaglašen na nivou ministara finansija i premijera entiteta, kao i predstavnika Vijeća ministara BiH, a nakon niza obavljenih konsultacija i analiza, uz aktivnu podršku i tehničku ekspertsku asistenciju delegacije EU u Sarajevu, saopćeno je nakon sjednice Vijeća ministara BiH.

“Ključna izmjena se odnosi na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju cestarine pri čemu će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju autoputeva/autocesta i za izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta puteva/cesta”, navodi se u saopćenju.

Set zakona o akcizama je upućen u dalju proceduru prema Parlamentarnoj skupštini BiH, a “njegovo usvajanje bi značilo pokretanje velikog investicionog ciklusa u oblasti izgradnje autoputeva i puteva na teritoriji čitave BiH, što bi viodilo ka daljem rastu BDP-a, jačanju i razvoju niza komplementarnih privrednih djelatnosti, povećanju kompetitivnosti BiH i otvaranja novih radnih mjesta”, saopćeno je.

zenicablog.com

 

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.