Novo poglavlje Agrokomerca: AS pokreće proizvodnju 1. juna

18 Maj 2017
2251 puta

Dio kompanije Agrokomerc koji je kupila tešanjska AS grupa od 1. juna počinje sa radom, rekao je za Oslobođenje direktor Agrokomerca Ermin Mujić.

Podsjetimo, kompanija AC Food, koja pripada AS Grupi, pobijedila je proljetos na javnom nadmetanju postavši vlasnik zemljišta i objekata Agrokomerca u vrijednosti od tri miliona maraka.

Oni su kupili dio imovine, u koju spada pogon za proizvodnju stočne hrane, prerada voća i povrća, pržionica kafe i dio skladišta.

To će od 1. juna sve startati sa poslom. Očekujemo napredak, po ugovoru i dogovoru, biće posla za radnike Agrokomerca koji će biti prioritet. U AS Groupu u ovom momentu ne znaju koliko radnih mjesta očekuju, zato što će proizvodnja zahtijevati novu tehnologiju koja je u procesu nabave. Sigurno će biti znatno povećanje nego u priči sa Gadžo komercom, jer su veća kompanija koja ima godišnji promet od 300 miliona maraka i zapošljavaju čak 4.000 ljudi, rekao je direktor Agrokomerca.

Gadžo komerc, naime, odranije unajmljuje proizvodne pogone Agrokomerca i stavio je u funkciju zakupljeni prostor za proizvodnju biskvita, keksa, čokolade i kakaa, te zaposlio oko 89 bivših radnika Agrokomerca.

Od ostalih firmi koje zakupljuju prostore u Agrokomercu, nijedna druga se ne ističe u domenu proizvodnje hrane, većinom koriste skladišta kroz djelokrug uslužnih djelatnosti.

Kada je riječ o proizvodnim aktivnostima, sve oči su uprte u firmu AC Food, koja bi u cijelom prehrambenom kompleksu Agrokomerca, na glavnom lokalitetu Polje Velika Kladuša, trebala donijeti ekonomski preokret.

Kladuščani vjeruju, iako nemaju pouzdane informacije, da će se Gadžo komerc potpuno povući, ostavljajući sav prostor AS Groupu jer se ti pregovori vode, piše Oslobođenje. 

U ovoj godini se očekuje i ponovljena prodaja mesne industrije, nakon prošlogodišnje epizode sa Razvojnom bankom. Naime, Kantonalni sud je prihvatio žalbu, pa je sve vraćeno na ponovni postupak. Čeka se novi poziv suda na natjecanje oko mesne industrije kao jednog od najznačajnijih dijelova Agrokomerca.

(biznisinfo.ba)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.