Registracija firme skratit će se na tri dana

15 Feb 2017
1891 puta

Vlada FBiH je prihvatila informaciju o radu i poduzetim aktivnostima Međuresorne radne grupe za uspostavu jednošalterskog sustava poslovanja i elektronske registracije poslovnih subjekata u Federaciji BiH s ciljem realizacije reforme procesa registracije poslovnih subjekata u BiH.
Kako je priopćila Vlada nakon sjednice u Mostaru, očekivani rezultati uključuju skraćenje procesa registracije poslovnih subjekata (d.o.o.) na tri dana (ne uključujući registraciju PDV-a) za sve vrste društava sa ograničenom odgovornošću, smanjenje neophodnih koraka za registraciju poslovnih subjekata u FBiH za 50 posto i troškova registracije poslovnih subjekata, povećanje broja novoregistriranih gospodarskih subjekata za 15 posto u FBiH u razdoblju 18 mjeseci nakon implementacije reformi, u usporedbi s razdobljem od dvije godine prije reformi.
Kako je navedeno , cilj je i poboljšanje pozicije BiH u oblastima registracije poslovnih subjekata u izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja, do kraja projekta, i povećanje transparentnosti rada Vlade Federacije BiH objavljivanjem online poslovnog registra.
Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije zaduženo je za pripremu izmjena i dopuna Zakona o gospodarskim društvima, i ukidanja Uredbe o uvjetima koje je poduzeće odnosno druga pravna osoba dužna ispunjavati u pogledu broja zaposlenih radnika radi obavljanja registrirane djelatnosti. Ovo je u skladu s preporukama iz ”Analize procesa registracije i povezanih pravnih akata u FBiH, kao preteče uspostavljanja jednošalterskog sistema i procesa registracije” iz studenog 2016. godine.
Federalno ministarstvo prometa i komunikacija zaduženo je, u što kraćem roku, Vladi dostaviti Nacrt zakona o elektroničkom potpisu i prateće podzakonske akte.
Federalno ministarstvo pravde zaduženo je da, nakon implementacije Presude Ustavnog suda Federacije BiH 2.12.2015. godine, u skladu s preporukama iz ”Analize”, provede aktivnosti izmjena i dopuna Zakona o notarima i Tarife o nagradama i naknadama notara, a potom i Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH s ciljem uspostavljanja jednošalterskog sistema i procesa registracije.
Ovo ministarstvo je dužno i da, u suradnji sa sudovima u FBiH i Visokim sudskim i tužiteljskom vijećem, uz tehničku podršku Grupacije Svjetske banke, donese uputu za proces digitalizacije starih sudskih spisa i arhiva.
Vlada je Federalno ministarstvo financija zadužilo da izmijeni i dopuni Pravilnik o dodjeljivanju identifikacijskih brojeva i poreznoj registraciji poreznih obveznika na teritoriju FBiH, također u skladu s preporukama iz ”Analize procesa registracije i povezanih pravnih akata u Federaciji BiH”.
U cilju realizacije zaključka, zadužena federalna ministarstva će surađivati s drugim ministarstvima i tijelima Vlade FBiH, Grupacijom Svjetske banke, kao i drugim federalnim organima uprave i upravnim organizacijama.


(manager.ba)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.