Vlada RS ponovo produžila rok Kinezima za završetak bolnice u Doboju

15 Sep 2023
602 puta

Vlada RS ponovo je kineskoj kompaniji „China Sinopharm International Corporation“ produžila rok za završetak bolnice u Doboju.

Bolnica je trebalo da bude završena krajem 2022. godine, da bi zatim rok bio produžen do septembra ove godine, a najnovijom odlukom Vlade on je produžen do kraja marta iduće godine.

Vlada Srpske je danas na sjednici prihvatila Informaciju o realizaciji projekta „Projektovanje, izgradnja i opremanje nove JZU Bolnice „Sveti apostol Luka“ Doboj” i dala saglasnost za produženje roka za završetak ugovornih obaveza do 30. marta 2024. godine.

Vlada je ovlastila ministra zdravlja i socijalne zaštite RS da potpiše aneks ugovora za realizaciju ovog projekta.

Takođe, Vlada RS je zadužila Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite da preduzme aktivnosti u cilju nabavke dodatnih radova za formiranje Službe intenzivne medicine za nehirurške grane i centralnog sistema snabdijevanja CO2.

„Podsjećamo, kako je ranije i naglašeno, rok za realizaciju ugovora zbog događaja izvan kontrole jedne od ugovornih strana, će biti produžen za vremenski period tokom koga je postojala spriječenost ispunjavanja obaveza. Takođe podsjećamo da se JZU Bolnica „Sveti apostol Luka“ Doboj, kao krajnji korisnik po Projektu, obratila se Ministarstvu sa molbom za odobrenje dodatnih radova i finansijskih sredstava u svrhu formiranje prostora za rad Službe za intenzivnu medicinu za nehirurške grane i sistema za snabdijevanje ugljen dioksidom na objektu nove Bolnice“, navedeno je u saopštenju Vlade RS.

Dodaje se da Služba intenzivne medicine za nehirurške grane nije predviđena ugovorom zbog toga što su ugovori pripremani tokom 2017. i 2018. godine, odnosno, prije pandemije virusa korona, te je ova grana medicine kao zasebna organizaciona jedinica postojala isključivo u okvir JZU Univerzitetskog centra Republike Srpske.

„Njen puni značaj dolazi do izražaja tokom pandemijskog perioda, ali je prepoznat značaj postojanja ovakve službe radi efikasnijeg pružanja usluga i liječenja kritično oboljelih pacijenata u ustanovama sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite. Naime, tokom pandemije virusa korona, pokazalo se da je teže obezbijediti kontinuitet snabdijevanja ugljen dioksidom u bocama, jer zahtijeva angažovanje velikog broja radnika sa punom zaštitnom opremom, tokom 24 časa, te se javila potreba za centralizovanim snabdijevanjem ugljen dioksidom“, ističe se u saopštenju.

Podsjećamo, ugovor sa „Sinopharmom“ i njegovim partnerom „Shanxi Construction Investment Group“ potpisan je u martu 2019. godine.

Rok za izgradnju i opremanje bolnice bio je 36 mjeseci po modelu ključ u ruke.

Međutim, godinu kasnije svijetom je zavladala pandemija, a Ukrajina i Rusija su ušle u oružani sukob.

To je po ocjeni nadležnih u Republici Srpskoj bilo dovoljno da se kineskim kompanijama rok za završetak bolnice pomjeri do septembra ove godine.

Takođe, kako smo objavili u tekstu Novi rokovi i novi milioni Kinezima za dobojsku bolnicu sa Kinezima je naknadno dogovorena i izgradnja intenzivne njege te brojni drugi radovi koji nisu predviđeni osnovnim ugovorom.

To znači da će izgradnja bolnice, čija je ugovorena cijena od oko 103,5 miliona KM već bila predmet brojnih kritika, sada premašiti 120 miliona KM.

(capital.ba)

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.