Članak je filtriran: Utorak, 08 Septembar 2020
Srijeda, 09 Septembar 2020 00:00

SDP: Čestitka u povodu 9.septembra

 Čestitka  u povodu Dana oslobođenja Tešnja od fašizma u Drugom svjetskom ratu

Objavljeno u Vijesti

Poslovne.com je domaći biznis portal na kojem vam donosimo poslovne vijesti, biznis ideje, poslovne savjete, oglase za posao i mnoge druge stvari vezane s biznisom

Objavljeno u Ekonomija

U svim prodajnim centrima "PERO" Zenica d.o.o. potražite sniženje cijena na ODJELU VODOMATERIJALA i KERAMIKE!

Objavljeno u PROMO

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, u cilju daljnjeg praćenja situacije i poduzimanja mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom donio je set novih naredbi koje možete pročitati OVDJE.

Između ostalog Naređuje se obvezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno 2 metra, kao i u otvorenom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od 2 metra izmedu osoba.

U ugostiteljskim objektima, i to samo na otvorenom, dozvoljava se upotreba i konzumiranje nargila, uz obveznu primjenu jednokratnog nastavka i jednokratnog crijeva, nakon konzumiranja od strane svakog pojedinadnog klijenta.

(TNT)

Objavljeno u Vijesti

Završna klinička ispitivanja vakcine protiv COVID-19, koju su zajedno razvili britanska kompanija za lijekove AstraZeneca i Oxford univerzitet, su pauzirana jer je jedan od ispitivača u Velikoj Britaniji imao neželjenu reakciju.

Kako je navedeno, to je rutinska pauza zbog neobjašnjive bolesti.

Sa Oxford univerziteta su rekli da se u velikim istraživanjima bolesti dešavaju slučajno, no da se mora sve pažljivo provjeriti.

Ovo je drugi put da je Oxfordovo ispitivanje vakcine pauzirano, ali su istakli da je to rutinska stvar i radi se svaki put kada se neko od učesnika razboli.

Još uvijek nije poznat uzrok bolesti.

Ova vakcina trebala bi biti jedna od prvih koja će se pojaviti na tržištu.

U završnoj fazi testiranja učestvuje više od 30.000 ljudi iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Brazila i Južne Afrike.

Objavljeno u Svijet

Nakon održavanja sjednice i razmatranja stanja u sektoru peradarstva, Koordinacioni odbor peradara/živinara BiH, uputio je danas apel relevantnim državnim i entitetskim institucijama da podrže domaću proizvodnju i time spase najmanje 5.000 radnih mjesta.

Naime, unatoč ranije iznesenim zahtjevima za pomoć i poduzimanje konkretnih mjera, vlasti u BiH nisu smanjile namete na proizvodnju mesa peradi i jaja, niti pružile dodatnu stimulaciju za proizvodnju i zaštitu radnih mjesta. Sa druge strane, troškovi proizvodnje su porasli uslijed povećanja cijene stočne hrane i većih troškova transporta iste izazvanih promjenom uzovno-izvoznih ruta usljed izbijanja COVID-19 pandemije. Pored ovoga, prodajne cijene mesa peradi i jaja su najniže do sada i cijelom sektoru prijeti nesolventnost i poslovanje sa gubicima.

Da bi sektor održao proizvodnju i broj zaposlenih na istom nivou (u sektoru trenutno radi 20.000 ljudi) od vlasti se očekuje pomoć u povećanju izvoza u EU, uključujući početak izvoza konzumnih jaja, te pružanje finansijske podrške i poticaja za očuvanje proizvodnje i radnih mjesta.

"Cijene proizvoda su najmanje u istoriji ove proizvodnje u BiH i ispod su troškova koštanja proizvodnje. Unatoč tome, potrošnja i dalje opasno opada", rekao je Edin Jabandžić, predsjedavajući Koordinacionog odbora peradra/živinara BiH.

"Naši prijedlozi za poboljšanje stanja nisu implementirani. Nismo dobili podršku u ugovaranju novih izvoznih poslova, nije došlo do povećanja podsticaja za proizvodnju, očuvanje plata i radnih mjesta, niti su smanjena davanja državi. Kao rezultat trenutnog stanja, bez posla bi moglo ostati 5.000 radnika. Očekujemo pomoć države, kako je urađeno sa crvenim mesom, jer bez pomoći države ne možemo biti konkurentni na stranim tržištima", dodao je.

Govoreći o proizvodnji jaja, kopredsjedavajući Koordinacionog odbora peradra/živinara BiH, Predrag Miličić, istakao je da je stanje isto kao i sa proizvodnjom mesa peradi, te je naglasio da je nophodno pokretanje aktivnosti na dobijanju odobrenja za izvoz konzumnih i rasplodnih jaja na tržište EU gdje se trenutno mogu izvesti samo jaja za preradu.

"Ne tražimo zabranu uvoza konzumnih jaja jer u postojećoj situaciji jednostavno niko nema interesa da dođe na BiH tržište. Sa druge strane, nama je jako bitno da izađemo na EU tržište sa punim asortimanom naših proizvoda i time omogućimo njihov plasman. Domaće tržište sada jednostavno nije dovoljno veliko za nas",rekao je.

Bh. peradari godišnje proizvedu 540 miliona jaja, 65.000 tona pilećeg mesa, 40 miliona brojlera i 400.000 kljunova roditeljskih jata. U sektoru je trenutno zaposleno 20.000 radnika, produktivnost je na nivou zemalja EU, a proizvodnja je kontrolisana u svim fazama i kvalitet proizvoda je zagarantovan. Proizvodnja pokriva većinu potreba domaćeg tržišta dok se skoro 20 odsto proizvoda izvozi.

U apelu vlastima Koordinacioni odbor je naglasio da je za očuvanje trenutnog nivoa proizvodnje i radnih mjesta neophodna hitna reakcija nadležnih institucija, a bh. javnost još jednom poziva da kupuje domaće.

(Akta)

Objavljeno u Ekonomija

Dobojlija Adis K. (28) osumnjičen je da je između 1. i 2. septembra iz dvorišta jedne kuće u Doboju ukrao automobil golf 5, koji je potom pronađen zapaljen u mjestu Prisade u tom gradu.

Kako je saopšteno iz Policijske uprave Doboj, policija je juče uhapsila A.K. za kojeg se sumnja da je iste noći na području Doboja, iz dvorišta kuće ukrao bicikl.

"Otuđeni putnički automobil je pronađen zapaljen u mjestu Prisade, područje grada Doboja. Uviđaj su izvršili policijski službenici Policijske stanice Doboj 1 zajedno sa policijskim službenicima Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Doboj. U toku je rad na dokumentovanju i kompletiranju predmeta nakon čega će Okružnom  javnom tužilaštvu Doboj biti dostavljen Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu", naveli su iz policije.

(N.N.)

Objavljeno u Doboj

Služba za odnose sa javnošću i informisanje kupaca Podružnice“ Elektrodistribucija” Zenica, obavještava kupce da će dana 09.09.2020.(srijeda) i 10.09.2020.(četvrtak) zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima bez električne energije biti sljedeća područja ZE-DO kantona:

Dana 10.09.2020.(četvrtak):
- PJD Doboj-jug
Trafo područje Kraševo donje DC br.9010, od 09:00 do 12:00 sati

Za sve informacije kupci se mogu obratiti Službi za odnose sa javnošću i informisanje kupaca:
- područje ZE-DO kantona na broj telefona 080 020 132.

Objavljeno u Servisne Informacije

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.