Članak je filtriran: Petak, 04 Septembar 2020

Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH /FBiH/ Goran Čerkez rekao je da nisu pretjerano mijenjali mjere, te da je dorađena jedna.

“Razgovarali smo oko škola. Dali smo preporuku da se u zbornicima, hodnicima smanji susret i održavanje nastavničkog vijeća, sastanaka sa roditeljima jer to nosi veliki rizik. Predloženo da se održavaju onlajn”, izjavio je Čerkez na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je rekao da su zbog velikog broja upita roditelja čija su djeca u socijalnim ustanovama, kao i porodica čiji su članovi u zatvorima, dali mogućnost posjete uz napomenu da te ustanove moraju napraviti svoj krizni plan i ispoštovati opšte epidemiološke mjere.

Čerkez je ocijenio da predstoji period koji nosi veliki rizik zaraze kovidom 19.

“Ulazimo u period kada se ljudi vraćaju sa godišnjih odmora, kada smo otvorili škole, kada ćemo otvoriti predstave. Gledali smo da to bude sa što manje rizika”, rekao je Čerkez i dodao da se stanje u nekim kantonima izuzetno pogoršalo zbog nepoštovanja mjera i preporuka.

Član Kriznog štaba Sanjin Musa rekao je da su u FBiH u posljednja 24 časa registrovana 263 nova slučaja zaraze virusom korona, te da su u ovom entitetu trenutno zaražena 3.334 lica i incidenca je u porastu.

“U porastu je incidenca, nakon što imali povoljniji dio. Situacija je da imamo 66 slučajeva na 100.000 stanovnika. Incidenca je najveća u Zapadno-hercegovačkom kantonu, Livanjskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu”, rekao je Musa.

Musa je naglasio da su lokalna pogoršanja epidemiološke situacije vezana za porodične proslave i povratak sa ljetovanja.

“Želimo izbjeći dalji porast, posebno među ranjivom populacijom, prije svega starijim osobama. Važno je dosljedno pridržavanje mjera. Apelujemo izbjegavanje većih okupljanja, a proslave je potrebno ograničiti na uži krug prijatelja”, poručio je Musa.

On je na konferenciji Kriznog štaba danas rekao da su u FBiH do sada registrovana 13.194 slučaja zaraze kovidom 19, 365 lica je preminulo, od kojih dva u posljednja 24 časa.

Musa je naveo da je u posljednja 24 časa virus korona potvrđen kod 263 lica, te da je među novozaraženim najviše onih između 20 i 40 godina starosti.

(tntportal.ba)

Objavljeno u Vijesti
Subota, 05 Septembar 2020 00:00

Danas u FBiH počela isplata uvećanih penzija

U Federaciji BiH danas je počela isplata penzija za august uvećanih za 2,8 odsto, uz koje će penzionerima biti isplaćena i razlika u ovom procentu za period od 1. januara do 31. jula.

Penziju za avgust primiće 427.883 korisnika.

Iz PIO |ŕ MIO FBiH podsjećaju da su penzije, ostvarene po Zakonu o PIO | MIO, s izuzetkom najviših i penzija ostvarenih u 2020. godini, povećane za 2,8 odsto, retroaktivno od početka godine.

Odlukom o usklađivanju obuhvaćene su minimalne i zagarantovane penzije ostvarene i u 2020. godini, koje će, takođe, biti povećane za 2,8 odsto.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za avgust i razlike za prvih sedam mjeseci, s uračunatim troškovima, iznose oko 230 miliona KM.

Objavljeno u Vijesti
Subota, 05 Septembar 2020 00:00

Doboj: Treće dijete prečica za stan

Treće dijete donijeće ne samo sreću bračnim parovima kojima je iz gradske kase sufinansirana kupovina stana, nego će im omogućiti da postanu stoprocentni vlasnici nekretnine, koju će moći prodati, a potom za svoju petočlanu porodicu osigurati dom veće kvadrature.

 

Tu odluku je Skupština grada Doboja donijela godinu dana nakon što su odbornici usvojili odluku da se iz budžeta za 100 mladih bračnih parova sufinansira kupovina stambene jedinice.

"Dobijanjem trećeg djeteta se grad Doboj briše iz suvlasništva i oni imaju tada mogućnost, pošto su sada stanovi od 40 do 75 kvadrata, kada se proširi porodica na pet članova da ga prometuju bez obaveza prema gradu, da proširuju svoju stambenu jedinicu, da kupuju veću. Tako da dobijanjem trećeg djeteta sve ijedan mladi bračni par stiče 100 postotno vlasništvo nad stanovima koje je grad Doboj sufinansirao", pojasnio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Putem dva javna poziva do sada je 18 bračnih parova došlo do svoje nekretnine, većina se do sada odlučila za manje stanove, a nedavno je završen i treći, te se uskoro očekuje podjela ključeva stanova za još 21 par.

Supružnici mogu birati jedan od dva modela sufinansiranja, prvi predviđa da grad izdvaja 70, a korisnici 30 procenata novca, s tim da oni ne mogu birati zgradu, odnosno lokaciju na kojoj će se nalaziti njihova nekretnina.

Drugi model predviđa da bračni bar bira lokaciju stana i plaća ga sa 51 procentom novca, a grad ostalih 49.

Mogućnost da učestvuju na javnom pozivu imaju svi parovi mlađi od 30 godina koji su nakon 11. septembra 2019. sklopili bračni ugovor, uslov je i da jedan od supružnika najmanje tri godine ima mjesto prebivališta u Doboju, potom da im je to prvi brak, te da na teritoriji BiH ne posjeduju nekretnine.

U bračnoj zajednici moraju ostati najmanje dvije decenije, koliko će otplaćivati stambeni prostor.

"Ograničavati te mlade ljude da moraju da žive 20 godina u takvom prostoru nije bilo realno. Evo, grad Doboj je dobro uradio i dao je olakšanje tim ljudima. Bitno je da što više mladih bračnih parova ima djecu i da je što više djece u gradu Doboju", kazao je Slobodan Vasiljević, odbornik PDP-a.

4.000 KM za vantjelesnu oplodnju

Grad Doboj se obavezao i da će sa po 4.000 KM iz budžeta sufinansirati jedan pokušaj vantjelesne oplodnje bračnim parovima kojima je taj postupak jedina šansa da se ostvare kao roditelji, a Udruženje porodica sa problemom steriliteta "Novi život" okuplja 24 takva para.

"Evo, završili smo i prvi poziv za vantjelesnu oplodnju. Kao što smo i obećali, nastavljamo pronatalitetnu politiku u Doboju", poručio je gradonačelnik Doboja Boris Jerinić.

(N.N.)

Objavljeno u Doboj

U Španiji trenutno djeluje više od sto bandi i opasnih kriminalnih grupa iz Srbije, Albanije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, piše španski list "El Paiso", pozivajući se na podatke Centra za obavještajno djelovanje i antiterorizam Španije.

 

Kako piše list, balkanske mafije haraju tom zemljom, a najviše u Kataloniji, Valensiji i Malagi, gdje se, kako ističu, povezuju s drugim kriminalnim bandama u namjeri da ostvare unosne ilegalne poslove.

"Srpski klanovi se sukobljavaju s nizozemskim, francuskim i alžirskim grupama za kontrolu nad putevima droge u regionu. Rezultat toga su ubistva, pucnjave, kidnapovanja i drugi nasilni zločini", piše list. Posljednji slučaj u nizu je, kako ističu, hapšenje Ljubomira Krivokapića, pripadnika škaljarskog klana iz Kotora, prije nekoliko dana u hotelu u Barseloni, koga su uhapsili zahvaljujući policijskoj saradnji s kolegama iz Srbije. Od balkanskih bandi, kako je naglašeno, najaktivniji su srpski i crnogorski gangovi, koji se prvenstveno bave trgovinom narkoticima i oružjem koristeći jahte i trgovačke brodove za transport kokaina iz Južne Amerike.

"U Puerto de Santosu postoji srpska kolonija, gdje su napravili centralu za kokainski biznis", naglašava list i dodaje da su prve registrovane grupe u Španiji došle iz Albanije i s Kosova, koje Španija označava kao srbijansku mafiju jer ne priznaju njegovu nezavisnost.

Ovo nije prvi tekst o balkanskim mafijaškim mrežama u Evropi, a one su posebno aktivne u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Austriji i drugim zemljama. Jedan od najpoznatijih slučajeva je kada je evropska javnost saznala da su oružje i municija koje su islamski teroristi koristili u napadu u Parizu poteklo sa zapadnog Balkana, te da su u Francusku dospjeli zahvaljujući kriminalnim kanalima balkanske mafije.

Njemački "Deutsche Welle" piše da je Evropa prestravljena djelovanjem balkanske mafije i poslovima u koje su umiješani, posebno kad se radi o švercu oružjem.

"Mnogi islamistički teroristički napadi u Evropi proteklih godina imali su pored ideologije još jednu zajedničku komponentu - dio oružja koje je korišteno u napadima potiče s crnih tržišta Balkana", navodi "Deutsche Welle".

Koliko je situacija ozbiljna, kako piše, svjedoči i namjera njemačke i francuske vlade da zajedničkim snagama sistemski pokušaju da se izbore s ovom pošasti. "Deutsche Welle" podsjeća da je u februaru ove godine održan sastanak na visokom nivou na kojem je Hajko Mas, ministar spoljnih poslova Njemačke, rekao da je cilj inicijative da se spriječi dobavljanje oružja s crnih tržišta u Evropu.

"Cilj francusko-njemačke inicijative je da se trajno riješi problem ilegalne trgovine oružjem s Balkana, pri čemu je usvojen regionalni plan, koji usaglašavaju između sebe donatori, NATO, organizacije UN-a i partneri u regionu. Plan predviđa uspostavljanje kontrole nad oružjem u roku od pet godina", piše "Deutsche Welle".

Međutim, balkanska mafija u Evropi ne bavi se samo švercom droge i oružja. Kako su proteklih mjeseci pisali njemački mediji, u Njemačkoj je i te kako prisutna balkanska građevinska mafija. "Deutsche Welle", naime, u drugom tekstu iz prošlog mjeseca piše da u Njemačkoj djeluje balkanska "bager mafija", kojoj ni dobro opremljena njemačka policija ne može lako stati na kraj.

"Velike građevinske mašine, utovarivači i bageri nestaju bez traga, a konci 'bager mafije' vode na Balkan - u Srbiju, Hrvatsku i BiH. Mašine se prvo skladište u iznajmljenim halama, a onda kriminalci mijenjaju tipske oznake, broj šasije… Transport preko granice preuzimaju firme iz istočne Evrope. Štete su milionske. Samo u Hamburgu je u posljednje tri godine nestalo 16 Zeppelinovih utovarivača", navodi "Deutsche Welle".

Radislav Jovičić, bivši ministar unutrašnjih poslova RS i bezbjednosni stručnjak, kaže za "Nezavisne" da su RS i BiH suviše male zemlje da bi se samostalno mogle boriti s problemom mafije, koja ima duboke veze s kriminalnim grupama širom Evrope.

"To je problem koji se može riješiti samo saradnjom bezbjednosnih agencija u regionu s agencijama u Evropi, jer poznato je da su kriminalne grupe uvijek jedan korak ispred bezbjednosnih službi, ali i bolje su povezani međusobno. Samo koordinirana aktivnost svih bezbjednosnih agencija može doprinijeti smanjenju broja krivičnih djela koje oni čine. Drugi lijek, bojim se, ne postoji", zaključuje Jovičić.

(N.N.)

Objavljeno u Svijet

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.