Članak je filtriran: Srijeda, 02 Septembar 2020
Četvrtak, 03 Septembar 2020 00:00

Sokolac prva opština bez brana u BiH

U okviru inicijative koja je pokrenuta od strane Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine, Milovan Bjelica, načelnik opštine Sokolac juče je potpisao Deklaraciju «Opštine bez brana», čime je Sokolac postao prva opština u BiH koja se obavezala da neće izdati nikakvu koncesiju, dozvolu ili preporuku za izgradnju brane ili hidroelektrane na njihovoj teritoriji bez konsultacija sa građanima.

"Razvoj turizma za opštinu Sokolac je od mnogo većeg značaja u odnosu na gradnju malih hidrocentrala (MHE). Naša opština je nedavno donijela Strategiju razvoja u kojoj je definisano da na području mjesnih zajednica Kaljina i Knežina nije moguće graditi male hidroelektrane, jer ova područja obiluju prekrasnim rijekama", izjavio je Bjelica. Istakao je da će, u situaciji kada neko želi prodati zemlju, građani Sokolca imati prednost u donošenju odluke ko će kupiti i upravljati njihovom zemljom, što je važno sa aspekta prevencije zloupotrebe zemlje za projekte koji mogu ugroziti životnu sredinu.

Protivljenje izgradnji MHE na rijekama ove opštine počelo je 2019. godine kada je Koalicija 17 lokalnih udruženja iz ove opštine organizovala protest i peticiju protiv najave izgradnje MHE na rijekama Kaljina i Bioštica.

"Pokrenuli smo tada i pravne korake za poništenje odluke Vlade RS o izdavanju koncesija za MHE u čemu smo i uspijeli. Potpisivanje inicijative je rezultat dugoročnog napora naših građanskih organizacija", istakla je Mira Čajić, predstavnica Koalicije, čije su članice pozdravile potpisivanje Deklaracije.

Podršku inicijativi "Opštine bez brana", najavio je i Milorad Jagodić, načelnik opštine Rogatica te istakao da će ova tema biti na glasanju na sljedećoj sjednici Skupštine opštine Rogatica.

Deklaracija "Opštine bez brana" dio je aktivnosti koje zajedno implementiraju Arnika (Češka), Koalicija za zaštitu rijeka BiH i Centar za životnu sredinu uz finansiranje Evropske unije i Programa za promociju tranzicije Češke Republike. Zasnovana je na "Deklaraciji o zaštiti rijeka Zapadnog Balkana" koja je donesena prošle godine na međunarodnoj konferenciji održanoj u Sarajevu.

U Koaliciji za zaštitu rijeka BiH ističu da je ovo uspješan početak inicijative čiji je cilj dugoročna zaštita rijeka od štetnih projekata.

"Naš cilj je zaustavljanje negativnih uticaja izgradnje MHE, kako na lokalnu zajednicu, tako i na životnu sredinu. Zarad brzog profita nekoliko ljudi, ugrožava se kvalitet života sadašnjih i budućih generacija. Nesumnjivo je da rijeke imaju održiviji potencijal od hidroelektrana, poput  turizma koji može biti koristan za čitavu zajednicu i zato građanima treba omogućiti učešće u procesima donošenja odluka o budućnosti njihovih rijeka", rekla je Dragana Skenderija, koordinatorica Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Zuzana Vachunova iz češke nevladine organizacije Arnika koja podržava borbu lokalnih zajednica za zaštitu rijeka u BiH, pozvala je i ostale opštine da se pridruže svojim građanima i da zajedno stanu u odbranu rijeka i prava na život u zdravijem okruženju u BiH i u Evropi.

Sve opštine u BiH imaju mogućnost da se pridruže inicijativi "Opštine bez brana", a dodatne informacije dostupne su putem maila: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

(Akta)

Objavljeno u Vijesti

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine se zahvaljuje svim bosanskohercegovačkim građanima izvan domovine, koji su iskoristili svoje demokratsko pravo, i do ponoći 01. septembra se registrovali za glasanje na Lokalnim izborima 15. novembra 2020. godine.

Rekordan broj prijavljenih, koji prema posljednjim informacijama iznosi preko 100.000 pristiglih neobrađenih prijava, pokazuje sve veću odgovornost bh. građana prema domovini, ali i njihovu želju da svojim učešćem u demokratskim procesima kreiraju budućnost lokalnih zajednica u BiH.

Ministarstvo vanjskih poslova je ove godine prvi put formiralo Tim za podršku provedbi Lokalnih izbora, koji je u proteklih mjesec dana svakodnevno bio na usluzi bh. građanima, s ciljem bolje informiranosti i otklanjanja problema prilikom registracije. Članovi ovog Tima su u proteklom periodu održali i niz sastanaka u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u nekoliko evropskih zemalja, na kojima su prisustvovali predstavnici bh. udruženja i klubova. Činom formiranja tima i aktivnostima u proteklom periodu, kroz angažman bh. diplomatsko-konzularne mreže, dodatno su animirani državljani BiH da izvrše registraciju za izbore.

– Broj prijavljenih građana za glasanje putem pošte i u DKP-ima, značajan je iskorak u razvoju svijesti bh. građana o učešću na izborima, ali i u sazrijevanju odnosa prema domovini. Aktivnosti MVP-a kroz sastanke u ambasadama i konzulatima, na kojima su bh. građani iznosili svoje probleme i prijedloge, put je kojim se u budućnosti treba nastaviti graditi odnos prema našim državljanima u inostranstvu. Odgovornost bh. građana i zainteresovanost za uključivanje u procese u domovini, nama je dodatni motiv da nastavimo graditi i unapređivati odnos kojim će državljani BiH biti zadovoljni. Koristim se ovom prilikom i da se zahvalim svim udruženjima koja okupljaju bh. državljane u inostranstvu, ali i pojedincima, koji su naporno radili na registraciji za predstojeće Lokalne izbore. Najiskrenije se nadam da naš trud neće biti uzaludan, te da će bh. građani koji su se registrovali, kada dođe vrijeme, iskoristiti svoje pravo i glasati, kazala je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH.

Objavljeno u Vijesti
Četvrtak, 03 Septembar 2020 00:00

PERO: FASADNI MIX CENTAR U MAGLAJU!

PERO: NOVO!

FASADNI MIX CENTAR U VAŠEM GRADU!

U PERO Podružnici Maglaj, na adresi Liješnica bb od sada možete posjetiti FASADNI MIX CENTAR!

Savremeni sistem miješanja, kvalitetni pigmeniti i proizvodi brendiranog proizvođača Caparol na jednom mjestu!

U nastavku pogledajte galeriju fotografija Centra...

Za više informacija kontaktirajte nas putem telefona/VIBERa

+387 63 559 823 ili +387 32 617 777.

PERO kuću gradi…

Objavljeno u PROMO
Četvrtak, 03 Septembar 2020 00:00

PERO: Stigao je novi katalog! Spremni za jesen?

PERO: Stigao je novi katalog! Spremni za jesen?

Očekuju Vas nevjerovatne niske cijene na svim odjelima!

Iz bogate ponude izdvajamo popuste na article odjela

GRAĐEVINSKI MATERIJAL,

GRIJANJE,

VRT I VRTNI PROGRAM,

VODOMATERIJAL I KERAMIKA, …

Pogledajte aktuelnu akcijsku i redovnu ponudu odjela u Podružnici Maglaj – “PERO” Zenica d.o.o., na adresi

Liješnica bb.

ili na linku:

http://www.pero.ba/katalozi/

AKCIJSKA PONUDA VRIJEDI OD 01.09.2020. DO 31.10.2020. GODINE!

PERO kućugradi…

Objavljeno u PROMO

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.