Članak je filtriran: Četvrtak, 10 Septembar 2020
U stravičnoj saobraćajnoj nesreći 05.09.2020. godine u Brčkom stradali su supružnici Dževdeta (52) i Fahrudin Bećirović (50) te njihov prijatelj Almir Dolamić (47), svi iz Tešnja.
Objavljeno u Humanost

Sa ciljem poboljšanja transparentnosti i usporedivosti naknada pružatelja platnih usluga, uspostave Registra računa fizičkih osoba, te uvođenja instituta osnovnog računa, Vlada Federacije BiH je utvrdila i Parlamentu FBiH na usvajanje uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjem platnom prometu.
Kako je objavila Vlada Federacije, novopredloženim rješenjem je ograničena visina međubankarske naknade kod transakcija platnim karticama, koja ne može biti viša od 0,5 posto vrijednosti transakcije izvršene debitnom karticom, a kod transakcija kreditnom karticom ne može biti viša od 0,6 posto vrijednosti transakcija, za prvih 12 mjeseci nakon stupanja na snagu odredbe koja propisuje visinu naknade.

Nakon tog perioda međubankarske naknade ne mogu biti više od 0,2 posto vrijednosti transakcije kod transakcije izvršene debitnom karticom, te 0,3 više od transakcije izvršene kreditnom karticom. Pružatelj platne usluge ne može naplatiti niti ponuditi međubankarsku naknadu suprotno ovim ograničenjima.

Očekivano je da snižavanjem međubankarskih naknada i povećanjem transparentnosti na tržištu budu stvoreni uslovi da konkurencija među bankama i kartičnim sistemima dovede do bržeg razvoja bezgotovinskih plaćanja sa svim prednostima tih plaćanja za ekonomiju zemlje uopšte. Kako bi poslovnim subjektima bio omogućen pristup nepristrasnim i vjerodostojnim informacijama o visini naknada koje naplaćuju pružatelji platnih usluga u FBiH, Agencija za bankarstvo FBiH će na svojoj internetskoj stranici objavljivati i redovito ažurirati usporedni prikaz naknada koje pružatelji platnih usluga naplaćuju korisnicima.

Pristup ovoj stranici biće besplatan i korisnicima će omogućiti dobijanje jasnih, sažetih i tačnih informacija o naknadama koje naplaćuju pružatelji platnih usluga u FBiH. Time će korisnici vrlo jednostavno moći odabrati najpovoljnijeg pružatelja platnih usluga.

Zakon propisuje mogućnost otvaranja i korištenje osnovnog računa, putem kojeg određene kategorije fizičkih osoba – korisnika usluga mogu koristiti osnovne platne usluge uz nižu naknadu koja je propisana ili u određenim slučajevima propisom o zaštiti korisnika financijskih usluga banka će pružati usluge takvim korisnicima besplatno.

Uspostavljanje Registra računa fizičkih osoba će omogućiti bržu i lakšu identifikaciju računa dužnika u upravnim (poreznim) i izvršnim postupcima, kao i u drugim sudskim postupcima, kod istraživanja sumnjivih aktivnosti, sprječavanja pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti i drugo.

Ovo će doprinijeti učinkovitijem radu sudova, poreznih, istražnih i drugih organa kojima će biti olakšan i ubrzan pristup podacima o računima fizičkih osoba. Registar računa fizičkih osoba sadržavat će informacije i podatke o računima i njihovim vlasnicima i neće sadržavati podatke o stanju i prometu po računima.

Ostale izmjene i dopune Zakona odnose se na propisivanje prekršajnih kazni za one osobe koje mogu imati uvid u podatke iz Registra, ako postupaju i koriste podatke suprotno propisanim odredbama, kao i na prekršaje banaka ukoliko budu naplaćivale više naknade od propisanih.

(indikator.ba)

Objavljeno u Ekonomija

Pandemija koronavirusa donijela je množtvo novih pravila i načina ponašanja kako bi se spriječilo širenje virusa, a ona se, između ostalog, moraju poštovati i u osnovnim, srednjim školama i vrtićima, radi zaštite zdravlja djece, osoblja i članova njihovih porodica.

Kantonalne inspekcije u Federaciji BiH, ovisno o kojem kantonu se radi i kada je bio prvi dan nastave, već su počele raditi kontrole poštivanja higijensko-epidemioloških mjera u školskim i predškolskim ustanovama.

Tako su na području Kantona Sarajevo sanitarni inspektori dosad obavili ukupno 79 insprekcijskih nadzora u 74 osnovne škole i pet predškolskih ustanova.

"Od navedenog broja kontrola, u 66 škola sve naložene mjere i preporuke u trenutku nadzora su bile u potpunosti ispoštovane, za sedam škola su izdata rješenja sa korektivnim mjerama, koja su u roku od 24 sata ispoštovana, dok su za jednu školu izdata dva prekršajna naloga u novčanom iznosu od 3.500 KM, a zbog neusklađenosti vezanih za broj djece u produženom boravku", kazali su nam iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Nedostaci koji su konstatovani tiču se nepravilnosti vezane za ishranu učenika u produženom boravku i načina ishrane uopće, kao i nedonošenje kriznog plana pripravnosti u slučaju pojave oboljenja.

"Jedna od nepravilnosti je i neposjedovanje slikovne obavijesti o preventivnim mjerama", istakli su iz KUIP KS.

Inspekcijski nadzori se nastavljaju

Inspekcijski nadzori u odgojno-obrazovnim ustanovama usmjereni su na kontrolu poštivanja zaštitnih mjera i fizičke distance za đake i školsko osoblje, vrstu i količinu dezinfekcionih sredstava i sredstava za ličnu higijenu, organizaciju ishrane, organizaciju produženog boravka, te uspostavljanje i pridržavanje kriznog plana pripravnosti na nivou ustanova, a s krajnjim ciljem zaštite zdravlja učenika, nastavnog i drugog osoblja, kao i članova njihovih porodica.

"Nadzori se nastavljaju i predstojećem periodu uz poziv svim odgojno-obrazovnim ustanovama u KS, kao i ostalim subjektima nadzora na poštivanje donesenih preporuka i smjernica za prevenciju i kontrolu infekcije COVID-19",naglasili su iz sarajevske inspekcije.

S obzirom na to da je nastava u Tuzlanskom kantonu tek počela, kantonalni sanitarni inspektor dosad nije obavljao inspekcijske nadzore u obrazovnim ustanovama.

"U narednom periodu će svakako pojačati kontrolu poštivanja svih higijensko-epidemioloških mjera, koje je Zavod za javno zdravstvo FBiH utvrdio za ovaj vid ustanova. Tom prilikom će se kontrolisati: provođenje pojačanih mjera dezinfekcije prostora i dodirnih površina u unutrašnjosti škole, dezinfekcija obuće i ruku na ulazu u školu, kao i prisustvo sredstava za dezinfekciju ruku u hodnicima i učionicama", objasnili su iz KUIP TK.

Dodali su kako će se kontrolisati i to da li svi zaposlenici škole i učenici nose zaštitne maske, poštuje li se preporučena distance među učenicima, a naročito rasporeda mjesta za sjedenje u učionici i broj učenika u jednoj grupi.

"Također će se vršiti i kontrole u predškolskim ustanovama, koje do sada nisu kontrolisane. Kazne predviđene za nepoštivanje preporuka se kreću u rasponu od 3.000 do 10.000 KM za pravna lica i 500 KM za direktora, kao odgovorno lice",istakli su iz tuzlanske inspekcije.

Preventivna dezinfekcija škole

Sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Bosansko-podrinjskog kantona Goražde su kontinuirano na terenu i provode kontrole poštivanja higijensko-epidemioloških mjera.

"S obzirom na to da je period početka školske godine, posebna pažnja je posvećena kontrolama školskih i predškolskih ustanova na području BPK Goražde, u skladu sa preporukama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH. Sanitarni inspektori su u periodu od 3. do 8. septembra ove godine izvršili kontrole u šest osnovnih i tri srednje škole, u kontekstu najave početka školske 2020./2021.godine", naveli su iz KUIP BPK.

Dodali su da je akcenat inspekcijskih kontrola bio organizacija i priprema nastave u smislu rasporeda klupa u učionicama kako bi se ostvarila propisana distanca od jedan i po do dva metra, osiguranje dezo-barijere na ulazima u škole, kao i dezinfekciona sredstva za ruke i površine.

Inspektori su posebno skrenuli pažnju na obavezu nošenja maski za učenike i nastavno osoblje, održavanje fizičke distance kao i obavezu nabavke i dostupnosti higijenskih i dezinfekcionih sredstava, te stalni nadzor nastavničkog osoblja nad učenicima.

Naložena je i preventivna dezinfekcija školskih prostorija prije početka izvođenja nastave. Jedan dio školskih ustanova još je u fazi pripreme učionica i drugih školskih prostorija, a također je obavezna izrada i posjedovanje Kriznog plana pripravnosti, gdje su sve škole u završnim fazama izrade.

Iz KUIP BPK Goražde su naglasili kako će i u narednom periodu intenzivirati inspekcijske kontrole predškolskih i školskih ustanova na području ovog kantona, kako bi se kontinuirano pratile naložene mjere i preporuke.

(Faktor)

Objavljeno u Vijesti

Najviši postotak smrtnosti koji se može pripisati zagađenju vazduha je u Bosni i Hercegovini. To su podaci iz izvještaja koji je objavila Agencija za zaštitu okoline Evropske unije. U izvještaju upozoravaju, da je zagađenje vazduha glavna prijetnja za okolinu, ali i zdravlje ljudi. U Bosni i Hercegovini takve izvještaje uglavnom prihvataju sa rezervom.

Ostalo je još malo sunčanih dana u kojima ćemo uživati. Lijepo vrijeme još mami napolje, ali uskoro ćemo se suočiti sa ovim slikama. Zbog pandemije, o zagađenju još ne razmišljamo. Evropa, ipak, razmišlja. I zato još jedan šamar Bosni i Hercegovini. Upozoravaju, imamo najviši postotak smrtnih slučajeva kao posljedicu zagađivanja okoliša.

Anes Podić, Udruženje građana “Eko akcija” TELEFON - "Nije iznenadjenje, bih je jedna od najzagađenijih zemalja evrope, vlasti godinam i pored ogromnog problema ne rade ništa,u fbih nikakvih pomaka nema , dok u rs čak imamo situaciju da je sada da taktika na redu, nema podataka-nema problema."

Granica oboljelih se smanjuje. Sve je više onih između 25 i 30 godina koji obolijevaju od teških respiratornih oboljenja. Poražavajuće je da cijele generacije odrastaju udišući nezdrave čestice.

Ahir Tokić, specijalista za plućne bolesti i tuberkulozu - "Kod najmadjih imamo iritaciju i u početku česte upale, od navodnima znacima, ali ne to su upale izazavane različitim hemijskim polutantima."

Nemamo ni statistike. Nezainteresovanost, neznanje i kriminal razlog su što rješenja nema, smatraju stručnjaci. Problem je i što nismo svjesni da kvalitet zraka mora biti komponenta društvenog prostornog planiranja.

Aleksandar Knežević, stručnjak za kvalitet zraka - "Jednostavno se ne uprvalja tim procesiam, eto zato smo najgori. vi kad projektujete jedno naselje, grijanje, saobraćaj, morate projektovati i kvalitet zraka, a ne napravite naselje, pa kažu jao zrak zagađen."

Martin Tais, stručnjak za kvalitet zraka - "U evropi prosječne satne vrijednosti su između 40 do 60 mikrograma po metru kubnom, ,mi ovdje u sarajevu u uslovima inverzije i stabilnim situacijama imamo od 600 do 800, to je 10 puta vise, to je sto sarajlije udišu."

Najveći problem je prašina, čija je koncentracija svake godine sve veća. Od vlasti čujemo tek apele. Rješenja, ni sankcija nema. Zbog toga smo u Evropi najzagađeniji, dok najmanji nivo zagađenja i smrtnosti imaju Island i Norveška.

(BHRT)

Objavljeno u Vijesti

SZO ne zna kada će pandemija korona virusa biti završena, ali pretpostavlja da će bolest biti stavljena pod kontrolu u roku od dvije godine.

 

Danas se obilježava tačno šest mjeseci kako je SZO proglasila pandemiju, iako je u početku ta organizacija pojavu virusa kovid-19 smatrala pandemijom sa nekoliko žarišta, prenosi Tass.

"Sa ove tačke gledišta ne možemo da kažemo kada će pandemija biti završena, ali je moguće uz globalne napore i modernu tehnologiju da će biti stavljena pod kontrolu za par godina", navodi se u saopštenju SZO.

Kako se navodi, države bi trebalo da se fokusiraju na četiri prioriteta - sprečavanje pojačavanja virusa, osnaživanje ljudi da se zaštite, osnove javnog zdravlja i zaštitu ranjivih, uključujući starije i ljude sa posebnim potrebama.

SZO smatra i da je šest mjeseci od proglašenja pandemije, virus uglavnom ostao zarazan na isti način.

"Ljudski virusi mogu da napreduju, da postaju manje ili više patogeni. Na osnovu trenutne evidencije više od 80.000 genomskih uzoraka ustanovljeno je da se prenosivost i težina virusa nisu promijenili", navodi SZO i dodaje da se stalno prate promjene virusa.

Kako se dodaje iako je kovid-19 novi virus, već sada se zna dosta o njemu.

(N.N.)

Objavljeno u Svijet

Vijeće ministara BiH je na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH donijelo Odluku o utvrđivanju Plana prijema kadeta u policijske agencije na nivou institucija Bosne i Hercegovine u 2020. godini, kojim je predviđeno zapošljavanje 300 kadeta u Graničnu policiju BiH do kraja aprila 2022.

Prema planu, prva grupa od 125 kadeta za čin policajca i 25 kadeta za čin mlađeg inspektora trebalo bi da započne školovanje 1. januara 2021. godine, a da se zaposle u septembru 2021. (policajci), odnosno u maju 2021. godine (mlađi inspektori).

Druga grupa od 125 kadeta za čin policajca i 25 kadeta za čin mlađeg inspektora trebalo bi da započne školovanje 1. oktobra 2021. godine, a da se zaposle u maju 2022. godine (policajci), odnosno u februaru (mlađi inspektori).

Evropska komisija je u sklopu projekta pomoći BiH u upravljanju migracijama “IPA
Special measures III”, između ostalog, odobrila finansiranje troškova osnovne obuke za 300 kadeta Granične policije u iznosu od 2.250.000 KM.

Ova sredstva će, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH, biti operativna u septembru 2020. godine.

Objavljeno u Vijesti
Petak, 11 Septembar 2020 00:00

ISOWOOD: Potreban radnik na brenti

"Isowood "d.o.o. Gračanica ima potrebu za prijem u radni odnos

1 radnika brentiste, obavezno radno iskustvo na brenti.


Sve zainteresovani kanditati se mogu prijaviti svakim radnim danom u direkciju firme Isowood d.o.o. na adresu Sprečanski put bb Gračanica u vremenu od 7h do 16h časova, ili prijaviti se putem emaila: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Objavljeno u Posao - Antena Servis
Petak, 11 Septembar 2020 00:00

Izvještaj CZ za 11.09.2020.godine

Red.

broj

VRSTA INFORMACIJE

DNEVNO STANJE

 

1.

Prirodne nepogode i druge pojave i događaji

/

I

2.

Stanje puteva

 

Magistralni put M-17: Šamac-Sarajevo i magistralni put M-4: Doboj-Banja Luka: suhi.

Regionalni put RP-474: Novi Šeher-Prnjavor: suh.

Lokalni putevi: suhi.

Saobraćaj se odvija po suhim  putevima i bez posebnih ograničenja.

 

3.

Klimatološki i drugi uslovi

 

Stanje u 08:00 sati: umjereno oblačno sa maglom;

-Temperatura zraka u 08:00 sati: 14ºC;           

-Relativna vlažnost: 100%;

-Relativni pritisak: 1016,0 mbar;

-Pravac i brzina vjetra: - m/s;

-Količina padavina za protekla 24 sata: - lit/m2;

-Vodostaj rijeka: BOSNA, USORA- U granicama normalnog.  TEŠANJKA –Ispod normalnog. Vodostaj Usore jutros je iznosio 67 cm.

 

4.

Informacije iz Policijske uprave

 

U protekla 24 sata na području općine evidentirano je:

-          1 krivično djelo,

-          2 saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom,

-          2 narušavanja javnog reda i mira,

-          4 prijave građana, a

-          1 osoba je lišena slobode.

  

5.

Informacije iz Službe hitne pomoći i porođajnog odjela

 

-Služba hitne pomoći u protekla 24 sata evidentirala je 41 intervenciju, od toga 6 zbog povreda. U bolnicu je upućeno 11 osoba.

-Na porođajnom odjelu Opće bolnice u protekla 24 sata rođene su 2 muške i 2 ženske bebe.

 

6.

Snabdjevanje energentima, vodom i stanje telefonskih veza

 

ELEKTRIČNA ENERGIJA –Zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima danas će bez električne energije biti trafo područje Šije –Ambulanta, od 09:00 do 15:00 sati, a povremeno će bez električen energije biti i trafo područje Dolac.

VODA- Snabdjevanje vodom korisnika vodovodnih sistema Tešanj, Jelah i Kraševo jutros se vrši uredno i ista zadovoljava  zahtjeve Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.
TELEFONSKE VEZE-  Uredno funkcionišu.

 

7.

Ostale informacije

 

Proteklog dana Operativni centar civilne zaštite zaprimio je dojavu o pronalasku neeksplodiranog ubojnog sredstva (NUS) u rijeci Usori na području MZ Mrkotić.

 

Objavljeno u Servisne Informacije

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.