Članak je filtriran: Srijeda, 10 Juni 2020

COVID-19 STATISTIKA ZA ZDK

Objavljeno u Vijesti

Zbog konstantnog rasta broja zaraženih te usložnjavanja stanja Kantonalni krizni štab Ministarstva zdravstva pokrenuo je proceduru proglašenja epidemije koronavirusa u Tuzlanskom kantonu

Najsloženija situacija je u Živinicama koje broje najveći broj zaraženih, a u naselju Dubrave otkriven je i ljekar koji je pozitivan na SARS-CoV-2, saznaje Klix.ba.

Prema riječima epidemiologa, znatno ublažavanje mjera, otvaranje granica, nekorištenje zaštitne opreme te općenito lagodnije ponašanje građana dovelo je do naglog skoka broja zaraženih koronavirusom na prostoru Tuzlanskog kantona.

Trenutno je 57 aktivnih slučajeva koji su pozitivni na SARS-CoV-2, a u osam klastera se nalaze osobe iz Tuzle, Živinica, Gračanice, Lukavca i Srebrenika. Nadležni upozoravaju da bi broj novootkrivenih slučajeva mogao rasti i u narednim danima, a građani se u kontinuitetu pozivaju na oprez.

Zbog usložnjavanja situacije Kantonalni krizni štab Ministarstva zdravstva pokrenuo je proceduru proglašenja epidemije koronavirusa u Tuzlanskom kantonu, potvrdila je za Klix.ba resorna ministrica Dajana Čolić.

“S obzirom na to da smo od Grada Živinice dobili dopis pokrenuta je procedura o proglašenju epidemije koronavirusa, kako u ovom gradu, ali i u cijelom Tuzlanskom kantonu”, kazala nam je Čolić.

Najsloženija situacija je na prostoru Živinica gdje su aktivna dva klastera sa 38 zaraženih osoba. Među novootkrivenim slučajevima koji su od ranije u statistici je i jedan ljekar iz ambulante Dubrave u istoimenom naselju, a prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, još uvijek nije utvrđeno kojem klasteru pripada te na koji način je došlo do infekcije.

“Imamo situaciju u kojoj ne možemo pronaći nultog pacijenta, s obzirom na to da u naša dva klastera imamo osobe koje rade u Tuzli, Banovićima i Kalesiji. Zbog informacija o kontaktima vjerujemo da imamo oboljelih i u spomenutim gradovima te su pretpostavke da se upravo u nekima od njih nalazi nulti pacijent. Sada o tome treba povesti računa kako bi se oni utvrdili jer predstavljaju žarište putem kojih se stvaraju klasteri”, kazao je za Klix.ba gradonačelnik Živinica i komandant Gradskog kriznog štaba Samir Kamenjaković.

U Živinicama očekuju porast broja zaraženih

 Klaster u mjesnoj zajednici Donja Lukavica polako jenjava te je trenutno zaraženo sedam osoba. Međutim, posebno je problematičan onaj u naselju Suha koji broji 31 zaraženu osoba u ovom gradu, a četiri se nalaze na prostoru Lukavca i Srebrenika.

“Sada imamo pozitivnog i zdravstvenog radnika u ambulanti Dubrave, testiran je prije dva dana, trenutno nije na poslu i ne pripada klasteru Živinice. Sumnja se na zarazu i kod još dvije osobe i one će biti sutra testirane. U konačnici imamo situaciju u kojoj vjerujemo da bismo kroz testiranja mogli imati pozitivnih još deset do 15 osoba”, kazao nam je Kamenjaković.

Gradski štab za borbu protiv koronavirusa u Živinicama u konstantnom je zasjedanju, a proteklih dana izvršena je dezinfekcija svih privatnih i javnih objekata na područjima u kojima se nalaze klasteri, socijalno-ugroženima su obezbijeđene namirnice, a podijeljene su i zaštitne maske.

Kada je riječ o rigoroznijim mjerama, poput proglašenja karantina, naš sagovornik navodi da gradski štab nema ingerencije za to. Za to bi, kako je naveo, zeleno svjetlo trebao dati Federalni štab civilne zaštite. O svim koracima koje žele poduzeti obavještavaju kantonalni i federalni krizni štab, s obzirom na to da je stanje prirodne nesreće ukinuto na prostoru Federacije BiH.

Vrtić zatvoren u Tuzli, čekaju se rezultati testova

Kada je riječ o Tuzli, trenutno je u ovom gradu koronavirusom zaraženo 11 osoba. Među njima su dva pacijenta koja su hospitalizirana u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, kao i ljekar iz Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju. Također, jedno dijete iz vrtića koje se nalazi u tuzlanskom naselju Stupine, a u sastavu je Javne ustanove Naše dijete, pozitivno je na SARS-CoV-2.

Zbog činjenice da je ovo dijete jučer boravilo u obdaništu danas je uzeto 13 uzoraka od 11 djece i dvije vaspitačice koji su bili u grupi sa zaraženim. Svi se nalaze u kućnoj izolaciji do dobijanja rezultata testova, a koji bi, kako nam je potvrđeno, trebali biti sutra poznati.

Kako saznajemo, u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli u kontinuitetu pristižu brisevi od potencijalno zaraženih osoba sa prostora cijelog kantona.

Od početka epidemije 27. marta ove godine do danas u Tuzlanskom kantonu zaraza koornavirusom potvrđena je kod 145 osoba, od kojih su tri preminule. U vrijeme obajeva ovog članka u kućnoj izolaciji su se nalazile 143 osobe. 

TNT

Objavljeno u Vijesti
Četvrtak, 11 Juni 2020 00:00

Izvještaj CZ za 11.06.2020.godine

Red.

broj

VRSTA INFORMACIJE

DNEVNO STANJE

 

1.

Prirodne nepogode i druge pojave i događaji

 

I

2.

Stanje puteva

 

Magistralni put M-17: Šamac-Sarajevo i magistralni put M-4: Doboj-Banja Luka: suhi. Zbog izvođenja radova na sanaciji mosta preko rijeke Radušice  na magistralnom putu M-4 u Rosuljama, saobraća se privremenom obilaznicom.

Regionalni put RP-474: Novi Šeher-Prnjavor: suh.

Lokalni putevi: suhi.

Saobraćaj se odvija po suhim  putevima i bez posebnih ograničenja.

 

3.

Klimatološki i drugi uslovi

Stanje u 08:00 sati:umjereno oblačno;

-Temperatura zraka u 08:00 sati: 14ºC;

-Relativna vlažnost: 99%;

-Relativni pritisak: 1015,2 mbar;

-Pravac i brzina vjetra:istočni 1m/s ;

-Količina padavina za protekla 24 sata: 6  lit/m2;

-Vodostaj rijeka: BOSNA, USORA, TEŠANJKA – U granicama normalnog. Vodostaj Usore jutros je iznosio 93 cm.

 

4.

Informacije iz Policijske uprave

 

U protekla 24 sata na području općine evidentirano je:

-          1 prijava građana,

-          2 krivična djela i

-          2 saobraćajne nezgode

  

5.

Informacije iz Službe hitne pomoći i porođajnog odjela

 

-Služba hitne pomoći u protekla 24 sata evidentirala je 30 intervencija, od toga 2 zbog povreda. U bolnicu je upućeno 7 osoba.

-Na porođajnom odjelu Opće bolnice u protekla 24 sata rođena je 1 muška beba.

 

6.

Snabdjevanje energentima, vodom i stanje telefonskih veza

 

ELEKTRIČNA ENERGIJA – Uredno snabdjevanje.

VODA- Snabdjevanje vodom korisnika vodovodnih sistema Tešanj, Jelah i Kraševo jutros se vrši uredno i ista zadovoljava  zahtjeve Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.
TELEFONSKE VEZE-  Uredno funkcionišu.

 

7.

Ostale informacije

 

 

Objavljeno u Servisne Informacije

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.