Članak je filtriran: Petak, 08 Maj 2020
Subota, 09 Maj 2020 00:00

Privremeno otvaranje Aerodroma Tuzla

Aerodrom Tuzla danas će biti privremeno otvoren zbog odlaska državljana BiH na rad u Belgiju.

 

Odlazak će biti realizovan međunarodnim avionskim letom na relaciji Tuzla-Ostend-Briž.

Liste putnika biće dostavljene nadležnim organima BiH prije polijetanja aviona, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Za realizaciju ove odluke, koju je juče na vanrednoj telefonskoj sjednici donio Savjet ministara, zaduženi su Granična policija BiH, nadležne entitetske epidemiološke i zdravstvene službe i Međunarodni aerodrom Tuzla.

Objavljeno u Vijesti

 Dvije starije žene iz Teslića, kod kojih je utvrđeno prisustvo virusa korona, preminule su u posljednja 24 časa u Bolnici "Sveti apostol Luka" u Doboju.

Riječ je o ženama starim 80 i 81 godinu koje su imale više pridruženih oboljenja, saopšteno je iz dobojske bolnice.

U bolnici u Doboju do sada je preminulo šest lica koja su bila pozitivna na virus korona i koja su imala više pridruženih oboljenja.

Tokom jučerašnjeg dana preminule su osamdesetogodišnja žena iz Broda i osamdesetosmogodišnja žena iz Teslić.

U srijedu, 6. maja, preminuo je osamdesetdvogodišnji pacijent iz Broda, a u utorak, 5. maja, umrla je osamdesetpetogodišnja pacijentkinja iz Dervente.

(N.N.)

Objavljeno u Doboj

Na ostrvu Braču, koje je nakon 22 pozitivna slučaja na virus korona označeno kao novi klaster, biće proveden znatno veći broj testiranja, jer je ostvaren veoma veliki broj kontakata, rekao je šef Štaba Civilne zaštite Dragan Martinić.

Martinić je naveo da očekuju dolazak mobilne kovid ambulante koja će uzimati briseve na ostrvu, većinom u Nerežišćima i Supetru, prenose hrvatski mediji.

Štab Šibensko-kninske županije saopštio je da nema novih slučajeva zaraze, ali da je u klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" u Zagrebu preminula pacijentkinja s područja ove županije stara 71 godinu, koja je bila pozitivna na virus korona i hronični bolesnik.

Ovo je treći slučaj sa smrtnim ishodom osobe oboljele od virusa korona sa područja ove županije.

Preminula je i jedna osoba s područja Virovitičko-podravske županije, koja je zbog kovida 19 bila na respiratoru u KBC Osijek. Radi se sedamdesetogodišnjem muškarcu koji je imao hipertenziju.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović najavio je ranije mogućnost da se ostrvo Brač zatvori zbog povećanog broja oboljelih od virusa korona.

Zaraza je potekla od starijeg pacijenta koji se vratio sa liječenja iz bolnice u Splitu, nakon čega su ga posjetile brojne komšije i prijatelji. Od 36 ljudi koji su došli u posjetu, utvrđeno je da ih je 22 pozitivno na virus korona.

(N.N.)

Objavljeno u Region

Časopis “The Economist” objavio je na Instagramu infografiku prema kojoj Bosna i Hercegovina zauzima neslavnu treću poziciju u svijetu po “odlivu mozgova”, pozivajući se na Izvještaj o globalnoj konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma za 2018. godinu.

Ispred BiH su Haiti i Venecuela, a slijedi je Hrvatska, Rumunija, Jemen, Moldavija, Sjeverna Makedonija, Benin i Srbija, koja zauzima 10. Poziciju.

Iseljavanje iz BiH već duže vremena predstavlja ozbiljan i hronični problem. Uporedba sa susjednim zemljama, Srbijom, Hrvatskom, i Sjevernom Makedonijom pokazala je da su trendovi depopulacije u BiH na vrhuncu u posljednjih 20 godina, prenosi hayat.ba.

Iz “The Econimista” upozoravaju da države koje se nalaze u razvoju brinu zbog migracija svog stanovništva. Oni su većinom zabrinuti zbog odlaska najkvalitetnijih kadrova, odnosno talentovanih i uspješnih inžinjera, ljekara, naučnika i drugih stručnjaka u IT kompanije, bolnice ili na univerzitete razvijenog svijeta.

Nakon Malte, kako se navodi, najveću stopu emigracije u Evropskoj uniji ima Hrvatska, 21,9 odsto stanovništva, što znači da više od petine stanovništva živi u inostranstvu.

(akta.ba)

Objavljeno u Ekonomija

Muslimansko dobrotvorno društvo "Merhamet" Regionalni odbor Maglaj, tradicionalno i ove godine organizuje akciju "IFTAR".

Želimo da zajednički učestvujemo u ovoj akciji te da radost iftara osjete oni koji su u stanju socijalne potrebe a tu, prije svega, mislimo na naše korisnike kuhinja, stare i bolesne osobe kojih je svakim danom sve više, kao i ostale socijalno ugrožene kategorije.

Ove godine ramazanske aktivnosti će biti prilagođene trenutnoj epidemiološkoj situaciji. Obzirom na zabranu zajedničkog okupljanja neće biti organizovanja zajedničkih iftara nego će se vršiti samo podjela gotovih iftara u Merhametovim prostorijama, podjela iftara na kućnom pragu i podjela prehrambenih paketa, uz poštivanje naloženih preventivnih mjera.

Mubarek mjesec Ramazan je prilika za sve nas da ne zatvaramo oči pred potrebama siromašnih. Stoga Vas molimo da zajednički iskažemo solidarnost i suosjećajnost te da zajedničkim snagama pomognemo onima kojima je naša pomoć potrebna da isposte Mubarek Ramazan.

Ove aktivnosti se i medijski promovišu pa Vam je ostavljena mogućnost da, ukoliko želite, istaknete svoj reklamni materijal kao jednog od sponzora ove akcije.

Briga za svog bližnjeg je najpreča vjerska i socijalna dužnost!

Vaši prilozi se mogu sastojati u:

- prehrambenim artiklima koje možete dostaviti u prostorije "Merhameta", ulica Prvog marta bb, Maglaj

- novčanim prilozima koji se mogu donirati u kuhinji "Merhameta" ili uplatiti na žiro račun otvoren kod Sparkasse banke, broj: 199 046 00044621 94.

Radno vrijeme kuhinje za dostavu dobrovoljnih priloga je svakog dana, osim nedjelje, od 09:00 do 14:00 sati.

Kontakt telefon: 032 603 202.

Uvjereni smo da ćete se, kao i prethodnih godina, uključiti u našu zajedničku akciju.

 

MDD "Merhamet" RO Maglaj

Objavljeno u Humanost

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Spahija Kozlić sa saradnicima, pomoćnicom ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje i odgoj i obrazovanje odraslih Bernadetom Galijašević i direktoricom Pedagoškog zavoda Aidom Salkić, održao je danas sastanak sa predstavnicima sindikata obrazovanja u ovom kantonu, Selvedinom Šatorovićem i Đevadom Hadžićem.

Tema radno-konsultativnog sastanka su bila aktuelna pitanja vezana za realizaciju konsultativne nastave uz primjenu informaciono-komunikacionih tehnologija u školama na području ZDK, provođenje maturskih i završnih ispita i završetak nastavne 2019/20. godine, te upis u prve razrede osnovne i srednje škole u narednoj školskoj godini u okolnostima pandemije koronavirusa COVID-19.

Učesnici sastanka izrazili su zadovoljstvo realizacijom konsultativne nastave i izrazili zahvalnost menadžmentima škola i nastavnicima, učenicima i roditeljima što su i u okolnostima pandemije, ograničene mogućnosti kretanja i komunikacije, kao i skromne materijalno-tehničke opremljenosti, pokazali visok stepen odgovornosti, predanosti i kreativnosti u realizaciji svojih školskih i radnih obaveza, ističući značaj saradnje ovog ministarstva i prosvjetnih sindikata.

Usaglašeno je da se 2019/20. školska godina završi online, uz primjenu informaciono-komunikacionih tehnologija, a naknadno će biti usaglašen model dostave svjedočanstava te upisa u osnovne i srednje škole.

"Aktivnosti u školama vezane za završetak tekuće, odnosno početak naredne školske godine, bit će vođene od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, a u procesu donošenja odluka bit će konsultirani sindikati i aktivi direktora te uvažavane preporuke Kriznog štaba Ministarstva zdravstva", rekao je nakon sastanka ministar Kozlić.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

U salonu Podružnice Maglaj potražite novi asortiman artikala odjela KERAMIKA I VODOMATERIJAL:

  • KERMIČKE PLOČICE,
  • KUPATILSKA POMOGALA,
  • VODOKOTLIĆI I WC ŠKOLJKE,

i još mnogo toga pronađite na adresi

Liješnica bb!

Za više informacija kontaktirajte nas putem telefona/VIBERa

+387 63 559 823.

PERO kuću gradi…

Objavljeno u PROMO

 

COVID-19 STATISTIKA ZA ZDK

OPĆINE ZDK

Broj osoba pod zdravstvenim nadzorom na dan09.05.2020. do 11:30

TEŠANJ

526

KAKANJ

308

ZENICA

374

VISOKO

86

ŽEPČE

417

ZAVIDOVIĆI

360

MAGLAJ

427

DOBOJ JUG

90

OLOVO

60

VAREŠ

30

USORA

26

BREZA

56

UKUPNO

2.760

IZVOR: Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Testirane osobe na SARS-CoV-19 iz ZDK sa danom09.05.2020. do 11:30

OPĆINE ZDK

NOVI POZITIVNI NA DAN 09.05.2020.

UKUPNO POZITIVNIH NA ZDK

RETESTIRANI POZITIVNI

BREZA

 

1

 

DOBOJ JUG

 

2

 

KAKANJ

 

3

 

MAGLAJ

4

139

5

OLOVO

 

 

 

TEŠANJ

 

4

 

USORA

 

 

 

VAREŠ

 

1

 

VISOKO

 

2

 

ZAVIDOVIĆI

 

23

6

ZENICA

 

37

3

ŽEPČE

 

19

 

UKUPNO ZDK

4

231

 

IZVOR: Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

 

 

Pregled stanja COVID-19 infekcije u ZDK za dan 09.05.2020. do 11:30

1

Broj pacijenata u izolatoriju / depadensu Infektivnog odjela

81

2

Broj hospitaliziranih COVID-19 pozitivnih pacijenata na Infektivnom odjelu

20

3

Broj hospitaliziranih COVID-19 pozitivnih pacijenata na Infektivnom odjelu koji su respiratornoj podršci

0

4

Broj umrlih osoba/pacijenata od COVID-19 u Kantonalnoj bolnici Zenica

0

IZVOR: Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

 

PREGLED PO KLASTERIMA U ZDK

PRVI KLASTER: TEŠANJ COVID-19

OPĆINA / GRAD

Sars-Cov-19  pozitivni

kontakt Italija

Prvi kontakti

Drugi kontakt

1

TEŠANJ

1

2

 

         

NAPOMENA: Klaster zatvoren

DRUGI KLASTER:ZAVIDOVIĆI COVID-19

OPĆINA / GRAD

Sars-Cov-19  pozitivni

kontakt Bergamo/Italija

Prvi kontakti

Drugi kontakt

1

ZAVIDOVIĆI

1

1

6

         

 

TREĆI KLASTER: TUZLA COVID-19

OPĆINA / GRAD

Sars-Cov-19  pozitivni

direktni kontakti Tuzla

Prvi kontakti

Drugi kontakt

1

ZENICA

4

11

1

2

KAKANJ

3

0

 

3

ŽEPČE

1

1

 

 

ČETVRTI KLASTER:MAGLAJ COVID-19

OPĆINA / GRAD

Sars-Cov-19  pozitivni

HM Promet - Maglaj

Prvi kontakti

Drugi kontakt

1

MAGLAJ

15

33

 

         

 

ČETVRTI KLASTER:MAGLAJ COVID-19

OPĆINA / GRAD

Sars-Cov-19  pozitivni

BONTEX - Maglaj

Prvi kontakti

Drugi kontakt

1

MAGLAJ

57

27

 

         

IZVOR: Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

NAPOMENA: Svi klasteri se redovno prate i dopunjavaju

 

STATISTIKA FEDERALNOG MINISTARSTVA ZDRAVSTVA

IZVOR: Federalno ministarstvo zdravstva (www.covid-19.ba)

 

AKTIVNOSTI UPRAVE POLICIJE MINISTARSTVA UNUTRAŠNJIH POSLOVA ZDK

KONTROLA OSOBA U SAMOIZOLACIJI - 09.05.2020.

BR. IZDATIH RJEŠENJA

BR. IZVRŠENIH KONTROLA

POŠTUJE SE RJEŠENJE

NE POŠTUJE SE RJEŠENJE

BROJ IZREČENIH SANKCIJA

BROJ ISTEKLIH RJEŠENJA

1.172

1.330

1.266

4

4

359

 

KONTROLA KRETANJA OSOBA MLAĐIH OD 18 I STARIJIH OD 65 GODINA - 09.05.2020.

BROJ LICA KOJA KRŠE ZABRANU

BROJ IZREČENIH SANKCIJA

2

2

IZVOR: Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK

 

Pozivamo građane da se pridržavaju uputa i mjera kriznih štabova, a sve one koji obnašaju funkcije vlasti na angažman, solidarnost i službu narodu.

Borimo se za zdravlje svakog čovjeka, borimo se za svako radno mjesto.Samo zajedno možemo pobijediti!

VLADA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

Objavljeno u Vijesti

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.