Članak je filtriran: Utorak, 05 Maj 2020

Krizni štab Republike Srpske jučer je donio odluku da se od 11. maja otvaraju kafići i drugi ugostiteljski objekti.

Kаkо bi sе spriјеčilо ili smаnjilо prеnоšеnjе koronavirusa, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske izdao je uputstvo za rad.

Prema uputstvu kafići, restorani i roštiljnice rad mogu orgаnizirati isključivо u bаštаmа оbјеkаtа.

Dеzinfеkciје ruku nа ulаzu u bаštu

- Rаdnо vriјеmе trеbа dа budе оmоgućеnо оd 7 dо 19 sati, a stоlоvi u bаšti pоstаvljeni tаkо dа pоstојi distаncа оd dvа mеtrа izmеđu оsоbа kоје sјеdе zа rаzličitim stоlоvimа - navode iz Instituta.

 Napominju i da zа јеdnim stоlоm mаksimаlnо mоgu sјеditi tri оsоbе оsim аkо sе nе rаdi о člаnоvimа јеdnоg dоmаćinstvа, te da je potrebno osigurati dеzinfеkciје ruku nа ulаzu u bаštu.  
- Potrebno je i održаvаnjе fizičkе distаncе оsоbljа оd dvа mеtrа, te kоrištеnjе mаski i rukаvicа - navedeno je.

Kоrištеnjе јеdnоkrаtnih čаšа

Također, pićе i hrаnu trеbа plаtiti nа mјеstu kоје је оdvојеnо оd mјеstа zа izdаvаnjе/prеuzimаnjа nаrudžbе, odnosno јеdnа оsоbа prеuzimа nаrudžbu i nаplаćuје, а drugа izdаје nаručеnо.

- Ukоlikо tо niје mоgućе оrgаnizirati zаpоslеni mоrајu оbаvеznо izmеđu nаplаtе i izdаvаnjа nаrudžbе dеzinfikоvаti rukе i pult nа kоmе sе vrši istоvrеmеnо nаplаtа i izdаvаnjе nаrudžbе - istakli su u Institutu.

Navode i da je pоžеljnо kоrištеnjе јеdnоkrаtnih čаšа i drugоg pоsuđа, te da je obаvеznа dеzinfеkciја stоlоvа pоsliје оdlаskа svаkоg gоstа, а dеzinfеkciја prоstоrа, pоvršinа i sаnitаrnih čvоrоvа nајmаnjе dvа putа dnеvnо, pо pоtrеbi i čеšćе.

(Avaz)

Objavljeno u Vijesti
Srijeda, 06 Maj 2020 00:00

Izvještaj CZ Tešanj za 06.05.2020.g.

Red.

broj

VRSTA INFORMACIJE

DNEVNO STANJE

 

1.

Prirodne nepogode i druge pojave i događaji

Prema službenim podacima Doma zdravlja Tešanj na području općine Tešanj trenutno su  u kućnoj samoizolaciji 164 osobe,  a period samoizolacije je završilo 19 osoba.                    Novih u samoizolaciji je 17. Jučer je na analizu poslano 5 sumnjivih uzoraka i svi su negativni. Od početka pandemije COVID-19 iz Tešnja na analizu je poslano ukupno 240 uzoraka, a pozitivnih nalaza je bilo 4. Trenutno sa  područja općine Tešanj nema oboljelih od COVID-19,  a 3 pacijenta su u prethodnom periodu izliječena.

 

Obzirom da je danas (srijeda) dan kada je omogućeno kretanje osobama starijim od 65 godina, na javnom mjestu se očekuje veći broj penzionera zbog preuzimanja penzija i obavljanja drugih potreba. Apelujemo na građane, a naročito starije osobe, da se strogo pridržavaju  i poštuju preporuke nadležnih institucija za socijalno distanciranje i nošenje maski, naročito na mjestima okupljanja ispred pošte, banaka i drugih šaltersskih mjesta, kao i prodavnica.

 

Na snazi je naredba Federalnog štab civilne zaštite o zabrani kretanja osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina, osim ponedeljkom, srijedom i petkom, odnosno utorkom, četvrkom i subotom u određenim vremenskim terminima,  produžio rok primjene do 15. maja, i istu dopunio na način da je ovim  osobama dozvoljeno svakodnevno kretanje u automobilu.

Dopunjena je i naredba sa rokom primjene do 15.05.2020. godine kojom je i dalje dozvoljen rad trgovinama poljoprivredne opreme, rasadnicima i cvjećarama.    

Naredbom Federalnog štaba je naređena obustava rada svih djelatnosti u shopping - tržnim centrima na području FBiH, izuzimajući trgovine prehrambenih i  higijenskih proizvoda, apoteke i veledrogerije. 

Dozvoljen je rad trgovina na veliko i malo koje vrše promet svih vrsta proizvoda, uslužnih djelatnosti, malih obrta u smislu Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima i izvan shopping – tržnih centara.  Trgovinama kojima se dozvoljava rad obaveza je da osiguraju ličnu zaštitnu opremu (maske i rukavice), te, ako je to moguće, potrebnu socijalnu distancu od najmanje 2 metra između osoba, uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera, te da na ulazu u objekat osiguraju sredstva za dezinfekciju ruku i obuće. Vlasnicima ovih trgovina prije početka svakodnevnog rada moraju izvršiti temeljno čišćenje i dezinfekciju prostora i to dezinfekcijskim sredstvom koje djeluje na viruse.

I dalje se primjenjuju naredbe koje se, između ostalih, tiču zabrane javnog okupljanja, rada kina, muzeja, pozorišta, koncertnih dvorana, umjetničkih galerija, javnih bazena i kupališta, sportskih centara, spa, fitnes centara, svih ugostiteljskih objekata za pripremanje i prodaju hrane i pića (izuzev dostave hrane).

Zabranjeno je okupljanje na javnim igralištima, igraonicama, parkovima i ostalim javnim površinama, a na snazi je i obustava rada otvorenih pijačnih, tržnih prostora i prostora oko prodajnih objekata osim otvorenog pijačnog i tržnog prostora sa  prehrambenim artiklima, s tim da se izuzimaju: trgovine prehrambenih proizvoda, prodavnice higijenskih proizvoda, ribarnice, mesnice, apoteke, specijalizovane prodavnice medicinskih, veterinarskih proizvoda i opreme, poljoprivredne apoteke, benzinske pumpe, kiosci, pekare, hemijske čistionice, specijalizovane prodavnice za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, specijalizovane prodavnice dječije opreme, prodavnice hrane za pomagala, specijalizovane prodavnice dječije opreme, prodavnice hrane za životinje, prodavnice građevinskog, vodovodnog i elektro-materijala, logistički i distributivni centri hrane, pića i higijenskih proizvoda, veledrogerije, knjižare, trgovine autodijelova, autoservisi i autopraonice.

Na snazi je i primjena naredbe kojom je obustavljen javni linijski i vanlinijski prijevoz osoba u cestovnom i željezničkom prijevozu, osim registrovanog taxi prijevoza putnika.

 

Prilikom dozvoljenog kretanja moraju se poštovati mjere korištenja lične zaštitne opreme (maska), te socijalna distanca od namanje dva metra.

Ovom prilikom pozivamo građane da u potpunosti poštuju donesene naredbe i pridržavaju se utvrđenih dana i termina dozvoljenog kretanja. Kontrolu provedbe ove naredbe će na terenu provoditi policijski službenici.

 

Nastavljena je kontrola osoba kojima je određena kućna samoizolacija, koju provode pripadnici Policijske stanice Tešanj, a vršena je i kontrola nad provođenjem naredbi o zabrani kretanja, ograničavanju rada ugostiteljskih i drugih objekata i poštivanju sanitarno-higijenskih mjera.

Policijska stanica Tešanj u protekla 24 sata nije evidentirala niti jedan slučaj kršenja naredbi Federalnog štaba civilne zaštite.

 

Posebno podsjećamo da su svi građani kojima je izdato rješenje o samoizolaciji dužni poštovati boravak u samoizolaciji. U provođenju kontrole kretanja ljudi i kontrole samoizolacije i dalje će biti uključeni službenici Policijske stanice Tešanj, a prema osobama koje krše navedene mjere će se preduzimati kaznene mjere. Sve navedene aktivnosti provodit će se i u narednom periodu.

 

Naredbom Općinskog štaba civilne zaštite sva pravna lica koja imaju ugovorene odnose o održavanju objekata kolektivnog stanovanja, dok postoji potreba su dužni preduzeti  vanredne mjere na dezinfekciji zajednički prostora u tim objektima.

 

Profesionalna vatrogasna jedinica je proteklog dana izvršila plansku dezinfekciju zgrada u stambenom naselju Krndija ulaz 4, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 16, 18, 20, 36, 38 i 40.

Služba za asanaciju, vodosnabdjvanje i čistoću JP Rad Tešanj je izvršila sapiranje Ul. Ali-paše Hećimovića u Tešnju i dijela LC od kružnog toka do skretanja za Trepče.

 

I dalje se pozivaju građani da u slučaju pojave simptoma bolesti  (povišena temperatura, otežano disanje) osoba se treba javiti TELEFONOM  svom porodičnom ljekaru (na telefone prema režimu rada terenskih ambulanti), Službi hitne medicinske pomoći na broj telefona 124 ili Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Tešanj na broj 060/358 1754.

Sve informacije o primjeni naredbi, prijave nepoštivanja istih i dalje se mogu dobiti na broj telefona 121 (Operativni centar civilne zaštite).
Pozivamo građane da strogo poštuju sve naredbe štabova civilne zaštite kako bi se adekvatno provele sve mjere na suzbijanju širenja zaraze COVID-19.
Općinski štab civilne zaštite će i dalje sa posebnom pažnjom pratiti stanje na području općine, te u skladu sa naredbama i preporukama štabova civilne zaštite viših nivoa vlasti i preporukama kriznih štabova izdavati naredbe u skladu sa trenutnom situacijom, a sve u cilju što efikasnijeg provođenja mjera na suzbijanju zaraze COVID-19.

I

2.

Stanje puteva

 

Magistralni put M-17: Šamac-Sarajevo i magistralni put M-4: Doboj-Banja Luka: mokri i klizavi. Zbog izvođenja radova na sanaciji mosta preko rijeke Radušice  na magistralnom putu M-4 u Rosuljama, saobraća se privremenom obilaznicom.

Regionalni put RP-474: Novi Šeher-Prnjavor: mokar i klizav.

Lokalni putevi: mokri i klizavi.

Saobraćaj se odvija po mokrim i klizavim putevima.

 

3.

Klimatološki i drugi uslovi

 

Stanje u 08:00 sati: oblačno sa kišom;

-Temperatura zraka u 08:00 sati: 8ºC;

-Relativna vlažnost: 100%;

-Relativni pritisak: 1017,3 mbar;

-Pravac i brzina vjetra: - m/s;

-Količina padavina za protekla 24 sata: 14 lit/m2;

-Vodostaj rijeka: BOSNA, USORA – U granicama normalnog. TEŠANJKA- Ispod normalnog. Vodostaj Usore jutros je iznosio 74 cm.

 

4.

Informacije iz Policijske uprave

 

U protekla 24 sata na području općine evidentirano je:

-          1 krivično djelo,

-          1 narušavanje javnog reda i mira,

-          4 prijave građana,

-          1 pretres i

-          2 asistencije.

 

5.

Informacije iz Službe hitne pomoći i porođajnog odjela

 

-Služba hitne pomoći u protekla 24 sata evidentirala je 39 intervencija, od toga 4 zbog povreda. U bolnicu je upućeno 16 osoba.

-Na porođajnom odjelu Opće bolnice u protekla 24 sata rođena je 1 muška beba.

 

6.

Snabdjevanje energentima, vodom i stanje telefonskih veza

 

ELEKTRIČNA ENERGIJA –Zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima danas će u periodu od 10:30 do 12:00 sati bez električne energije biti trafo područje Vukovo Mostić.

VODA- Snabdjevanje vodom korisnika vodovodnih sistema Tešanj, Jelah i Kraševo jutros se vrši uredno i ista zadovoljava  zahtjeve Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.
TELEFONSKE VEZE-  Uredno funkcionišu.

 

7.

Ostale informacije

Proteklog dana je Tim za uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava u saradnji sa Službom civilne zaštite izvršio uklanjanje i uništavanje ranije prijavljenog neeksplodiranog ubojnog sredstva.

 

 

Objavljeno u Servisne Informacije

Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je odluku o odobravanju sredstava subvencije dijela minimalne plaće za mart za prvu grupu privrednih subjekata koji su se prijavili na javni poziv Ministarstva za privredu ZDK. Navedenom odlukom je obuhvaćeno 50 subjekata sa 234 uposlenih, a ukupan iznos odobrene subvencije je 47.502 KM.

"Ovo je prva odluka u nizu, jer je Ministarstvo za privredu zaprimilo ukupno 2.000 zahtjeva privrednih subjekata, koji se obrađuju prema redoslijedu pristizanja, a obrađeni su zahtjevi koji su zaprimljeni do 21. aprila. Imamo formirane dvije komisije, a zbog obima posla formirat ćemo još komisija kako bismo ubrzali obradu zahtjeva", rekao je ministar za privredu Zlatko Jelić, navodeći da se provjera podataka kod Porezne uprave i Uprave za indirektno oporezivanje vrši po službenoj dužnosti, kako bi se privrednim subjektima olakšalo podnošenje prijava na javni poziv. Najavio je da bi odluka o odobravanju subvencije novoj grupi privrednih subjekata trebala biti donesena do kraja ove sedmice.

Pravo na subvenciju polovine minimalne plaće za mart te punog iznosa minimalne plaće za april imaju privredni subjekti sa sjedištem na području Zeničko-dobojskog kantona kojima je zabranjen rad naredbama Federalnog štaba civilne zaštite i Kriznog štaba FBiH, a koji nisu otpuštali radnike u periodu od 29. februara do 31. marta ove godine. Javni poziv za odobravanje subvencije za april, u visini punog iznosa minimalne plaće u FBiH, bit će objavljen iduće sedmice.

"Očekujemo da ćemo tokom ove i naredne sedmice obraditi sve pristigle zahtjeve, tako da ćemo vrlo brzo krenuti sa isplatom subvencija. Ovo je za nas veliki uspjeh, jer smo doveli do konačne realizacije prvu interventnu mjeru za pomoć privredi. Borimo se za svako radno mjesto, a sve što smo do sada zacrtali uspjeli smo realizirati", kazao je premijer Mirza Ganić.

Pored mjere subvencije plaće za privredne subjekte kojima je zabranjen rad zbog pandemije koronavirusa, drugom mjerom je pojednostavljena dodjela kredita iz Kreditno-garancijskog fonda Vlade ZDK, teškog 1,5 miliona KM, a u budžetu Ministarstva za privredu osigurana su sredstva za subvenciju kamate za korisnike kreditne linije.

Spisak svih korisnika subvencije plaća za mart i april bit će objavljen na internet stranici Zeničko-dobojskog kantona - zdk.ba.

Objavljeno u Vijesti

Od danas na snagu stupa instrukcija Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini donesena na sjednici Rijaseta 30. aprila 2020. godine.

Ova instrukcija predviđa otvaranje džamija za dnevne namaze (džuma, podne i ikindija) uz poštivanje važećih preporuka i propisa nadležnih organa i ranijih instrukcija Rijaseta o poštivanju mjera zaštite tokom boravka u džamijama.

Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice Ismail ef. Smajlović pojasnio je da je ovom instrukcijom istaknuto opredjeljenje Islamske zajednice da se dnevni namazi i druge aktivnosti u džematima i džamijama mogu organizirati, ali uz poštivanje važećih propisa nadležnih državnih organa o pandemiji korona virusa.

- To znači da Islamska zajednica ostaje na onom što državni organi donose kao regulativu o ponašanju svih građana, pa tako i muslimana - kazao je Smajlović.

Podsjetio je da je prilikom otvaranja džamija potrebno uvažiti i sve ranije instrukcije Rijaseta o mjerama dezinfekcije i čuvanja ličnog i zdravlja drugih osoba sa kojima se dijeli prostor.

- U prilogu ove instrukcije biće vizualno uputstvo šta je obavezno primijeniti prilikom dolaska u džamiju, od upotrebe zaštitne maske, dezinfekcije ruku, obuće pri ulasku, poštivanje fizičke distance i kojim osobama je zabranjen dolazak iz rizičnih grupa koje tretiraju državni propisi - pojasnio je Smajlović, poručujući vjernicima da se prije i poslije obavljanja namaza suzdrže od rukovanja.

Također, vjernici će trebati koristiti ličnu serdžadu i tespih, izbjegavati upotrebu abdesthane, te koristiti posebne kese za obuću prilikom dolaska u džamiju. Vizualna uputstva biće istaknuta na svim džamijama i mesdžidima.

Smajlović je naglasio da Instrukcija ne tretira dozvoljeni broj vjernika kojima se omogućava pristup džamiji, nego utvrđuje obavezu da se poštuje dozvoljena distanca, a na osnovu čega se može utvrditi koliko osoba može boraviti u određenom prostoru.

- Mi imamo veće prostore, kad su islamski centri u pitanju i manje, kao što su mesdžidi, koji su ograničeni fizičkim odstojanjem osoba koje u određenom broju mogu biti mogu unutar prostora - kazao je Smajlović, još jednom podsjećajući na obavezu vjernika da drže potrebno fizičko odstojanje.

Rijaset se još nije izjašnjavao o početku obavljanja noćnih namaza (akšam, jacija/teravih i sabah), tako da se obavljanje ovih namaza nastavlja prema starim uredbama.

- Pratit ćemo odluke državnih organa i u skladu s tim donositi odluke o ublaživanju. Očekujemo da će to biti, nadam se, u toku ramazana - poručio je Smajlović.

Objavljeno u Vijesti

U Republici Srpskoj od danas u 15 sati do sutra u 5 sati ujutru biće na snazi zabrana kretanja na osnovu odluke koju je Republički štab za vanredne situacije donio radi sprečavanja širenja virusa korona.

Od danas na otvorenom više nije obavezno nošenje rukavica, već samo zaštitnih maski.

“Na otvorenim površinama više nisu potrebne rukavice, ali ostaje obaveza nošenja maski, dok su u zatvorenom prostoru obavezne i maska i rukavice”, rekao je juče komandant Republičkog štaba za vanredne situacije Radovan Višković.

Višković, koji je i predsjednik Vlade Republike Srpske, pojasnio je da je ova odluka donesena na preporuku struke.

Republički štab za vanredne situacije donio je odluku i da od sutra ograničenje kretanja u RS-u bude od 22 sata do 5 sati narednog dana.

Objavljeno u Vijesti

Glavni epidemiološki savjetnik Vlade Velike Britanije Nil Ferguson podnio je ostavku na toj funkciji nakon što je prekršio mjeru socijalnog distanciranja, prenijeli su britanski mediji.

On je rekao da je napravio "grešku u procjeni" i da žali zbog "podrivanja" poziva vlasti na socijalno distanciranje.

Bi-Bi-Si piše da je Fergusonova odluka uslijedila nakon što je dnevni list "Telegraf" objavio da je savjetnik Vlade prekršio pravila koja su uvedena radi zaustavljanja širenja virusa korona, dozvolivši supruzi da ga posjeti u karantinu.

Ferguson je imao ključnu ulogu u ubjeđivanju britanskih vlasti da preduzmu drastične mjere, nakon što je procijenio da bi od zaraze virusom korona u Britaniji moglo da umre 250.000 ljudi.

Njegovo upozorenje dovelo je do odluke premijera Velike Britanije Borisa Džonsona da 23. marta uvede stroge mjere ograničenja u svakodnevnom životu građana Britanije.

Ferguson je objasnio da je smatrao da je imun na virus jer je proveo dvije sedmice u potpunoj izolaziji nakon što je bio pozitivan na testu za virus korona.

"Veoma žalim zbog podrivanja jasnih poruka u vezi sa daljom potrebom za socijalnim distanciranjem", istakao je profesor Ferguson.

Britanski epidemiolog dodao je da su pozivi vlasti na socijalno distanciranje nedvosmisleni i da oni služe "kako bismo se svi zaštitili".

(N.N.)

Objavljeno u Svijet

Ruski naučnici otkrili su tajnu tunguske eksplozije u Sibiru koja se dogodila 1908. godine. Nije bilo nikakvog pada meteorita na Zemlju, objasnili su istraživači časopisu "Monthly Notices of the Royal Astronomical Society". U pitanju je bio asteroid.

Prema mišljenju naučnika, ogroman gvozdeni asteroid veličine između 100 i 200 metara prošao je kroz atmosferu Zemlje na visini od 10 do 15 kilometara, a brzina kretanja iznosila je oko 20 kilometara u sekundi.

Naučnici smatraju da objekat nije mogao da se sastoji od kamena ili leda, jer njihova slaba čvrstoća, za razliku od gvožđa, dovodi do brzog uništavanja takvih tijela prilikom kretanja u atmosferi.

Ukoliko je asteroid bio od gvožđa, on je mogao da sačuva strukturu i da se vrati u svemir.

"Takav objekat je mogao da izazove udarni talas koji je u stanju da prouzrokuje pad drveća na teritoriji većoj od 1.500 kilometara, a da pritom ne ostavi na površini Zemlje nikakve tragove", pojasnili su stručnjaci.

Prolazak takvog asteroida kroz Zemljinu atmosferu mogao je da izazove požare, čiji uzrok je bilo svjetlosno zračenje visokog intenziteta koju stvara svemirsko tijelo.

Tunguski fenomen dogodio se 1908. godine u blizini rijeke Podkamena Tunguska iznad šumskog područja u udaljenom dijelu istočnog Sibira. Razlog je bila pojava hipotetičkog nebeskog tijela, za koje se pretpostavlja da je bila kometa.

Ulazak objekta u Zemljinu atmosferu izazvao je eksploziju, koja, prema nekim podacima, može da se uporedi s eksplozijom najmoćnije termonuklearne bombe.

Eksplozija se čula 800 kilometara od epicentra, a eksplozivni talas uništio je šume na površini od 2.000 kvadratnih kilometara.

(N.N.)

Objavljeno u Zanimljivosti

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.