Članak je filtriran: Utorak, 12 Maj 2020

Bosna i Hercegovina je proteklih godina zabilježila ekspanziju proizvodnje jagodastog voća, posebno u ruralnim područjima jer obezbjeđuje relativno brz povrat uloženih sredstava, ali i angažuje vlastitu radnu snagu unutar domaćinstva. Uz relativno mala ulaganja, povrat svojih sredstava i prvu zaradu proizvođači mogu očekivati u prilično kratkom periodu.

 

Značaj pčela i njihov ekonomski učinak

 

UN je prepoznao važnost pčela u ekosistemu te je 20. maj proglasio Svjetskim danom pčela. Usvajajući rezoluciju koju je predložila Slovenija, a podržale sve članice EU i mnoge druge zemlje svijeta, Ujedinjeni narodi proglasili su ovaj datum s ciljem da se podigne svijest o njihovom značaju i upozori na smanjenje broja pčela u svijetu, podsjećaju iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

 

Odluku o obilježavanju Svjetskog dana pčela Generalna skupština UN donijela je krajem 2017. Rezolucijom 155 kosponzora, uključujući Europsku uniju, SAD, Kinu i Rusiju, predviđeno je da se Svjetski dan pčela obilježava “kroz edukaciju i aktivnosti usmjerene na podizanje svijesti o značaju pčela i drugih opraščivača, na opasnosti sa kojima se suočavaju, kao i njihov doprinos održivom razvoju”.

 

Pčele i drugi oprašivači od ključnog su značaja za globalni lanac ishrane. One ne samo da osiguravaju sigurnost u hrani, nego i obavljaju ekonomske aktivnosti vrijedne 577 milijardi dolara, procijenila je Međuvladina naučno-politička platforma o biodiverzitetu i uslugama ekositema (IPBES). Pčele su ključni dio mnogih ekosistema i dobar su indikator stanja zdravlja ekosistema.

 

Broj oprašivača u Evropi smanjen je u posljednjih 30 godina za tri četvrtine. Mnogi naučnici smatraju da je odlučujući bio rast upotrebe pesticida.

 

Povoljni klimatski uslovi, kvalitetno i nezagađeno zemljište učinili su da plodovi jagodastog voća, maline prije svega, promovišu ove prostore u mnogim zemljama EU i šire. Upravo period koji je pred nama (polovina maja-kraj juna) karakteriše obilno cvjetanje maline.

 

Prinos meda i do 200 kilograma sa hektara procvalih malina

 

- Ona, uz kupinu spada u veoma medonosne voćne kulture, a osim nektara pčelama je izdašan izvor i polena. Nasadi u vrijeme cvatnje ove profitabilne voćne kulture jednostavno budu zaposjednuti ovim korisnim insektima koji donose radost i malinarima ali i pčelarima jer pčele kao oprašivaći igraju veoma važnu ulogu u proizvodnji voća, a upravo iz ovog razloga i jedni i drugi trebaju voditi računa da se pri tretmanu zasada maline ne stradaju pčele, navode iz INZ-a.

 

- Općenito se može reći da pčela opraši preko 90 posto cvjetova, a ovim procesom obezbeđuje se obimniji rod i krupniji plodovi. Oprašivanje je posebno važno u malinjacima i drugom jagodastom voću, jer je cilj da se iz svakog cvijeta formira plod.Ukupna cvatnja maline traje preko 30 dana dok najjače medenje traje oko 20 dana, a pčele cvjetove posjećuju od ranog jutra pa do mraka. Malina nektar izlučuje i pri hladnijem vremenu, sadržaj šećera u nektaru se kreće od 44- 52 posto. Dnevni unosi mogu se kretati i do šest kg, a ukupni prinos do 40 kg po košnici. Prinos sa jednog hektara može da bude i do 200 kg meda. Ni malinari nisu bez koristi od posjete pčela, jer se prinosi povečavaju i do 80 posto, navodi Kasim Velić, rukovoditelj Zavoda za zaštitu bilja uokviru INZ-a.

 

Institut je pripremio i na svojoj web stranici inz.ba objavio jednostavno i praktično uputstvo za zaštitu pčela u procesima korištenja zaštite malina, koje će biti korisno kako pčelarima, tako i malinarima.

 

Paralelno sa povećanjem zasada maline širom BiH pristižu i optužbe pčelara o stradanju pčelinjih zajednica, što bilježe statistike iz godine u godinu, a kao glavni uzrok navode se pesticidi koji se koriste u zaštiti maline, a koji imaju poguban učinak na pčele.

 

Ako se pak zbog neznanja ili neupućenosti malinara ovo dogodi onda je šteta višestruka, cvjetovi ostaju bez oprašivača, a pčelari bez svojih dragih ljubimica. Ukoliko proizvođači maline žele visoke, ali i kvalitetne prinose (dobro ispunjen plod maline) onda to ne mogu ostvariti bez oprašivača - pčela.

 

Treba se podsjetiti, kažu iz INZ-a, za jedan minut pčela posjeti 10 cvjetova, jedan njen izlet traje 10 minuta i za to vrijeme opraši 100 cvjetova, dnevni učinak pčele je oko 4.000 oprašenih cvjetova, što je dovoljno kako bi se dobilo 15 kilograma maline. Kada se ovo ima u vidu onda ne preostaje ništa drugo nego dobra i kvalitetna sihronizacija aktivnosti između pčelara i malinara na obostranu korist.

 

Preporuke INZ-a su da se tretiranje insekticidima izvodi pred samo cvjetanje kod maline, a sljedeće nakon završene berbe. Da se za vrijeme cvjetanja mogu se primjenjivati fungicidi, radi sprječavanja pojave truljenja plodova, ali sve po preporuci stručnih lica i u skladu sa uputstvom za upotrebu uz poštivanje koraka sigurne primjene fitofarmaceutskih sredstava (FFS) za zaštitu bilja.

 

Tretiranje malina hemikalija prije ili nakon cvata

 

Prije prskanja, prskalicu je potrebno temeljito isprati toplom vodom i deterdžentom kako bi se uklonili ostaci ranije korištenih insekticida, a ukoliko u malinjacima (između redova) ima maslačka i drugih cvijetnica treba ih pokositi prije tremana kako bi se izbjeglo da preko cvijeta, insekticid našteti pčelama. Tokom cvjetanja maline nije dozvoljena primena akaricida i insekticida.

 

Ni po jednom programu zaštite maline, podsjećaju iz Instituta, one se ne prskaju u doba cvjetanja. Osim što od takvog prskanja nema nikakve koristi, ono usput ubija glavnog oprašivača malina. Pod štetno prskanje ovdje se podrazumijeva upotreba pesticida. Voćari moraju ispoštovati to da se prskanje mora obaviti prije cvjetanja.

 

U skladu sa principima integralne zaštita bilja proizvođači će primjenjivati mjere integralne zaštite, i dodatnih zahtjeva za integralnu zaštitu jagodastog voća, a to su prije svega biološke i mehaničke mjere, u koje spada izrezivanje i odstranjivanje zaraženih dijelova voćke, te odstranjivanje truhlih i zaraženih plodova.

 

Preporučuje se, ako je moguće, koristiti feromonske klopke i druge načine lova insekata, te akustične aparate za odbijanje ptica i glodara. Hemijske će mjere biti provedene tek kada druge mjere nisu u potpunosti smanjile opasnost od šteta po nasad koje mogu izazvati nametnici.

 

Prije primjene hemijskih mjera zaštite, mora biti provedena procjena opasnosti od štetnih organizama, odnosno prognoza njihove pojave. Prognoza mora biti temeljena na praćenju klimatskih uvjeta za pojavu bolesti, praćenju populacije štetnih organizama i praćenju fenofaze razvoja određene voćne vrste.

 

Poželjno je pratiti i populaciju korisnih organizama, odnosno prirodnih neprijatelja. Odluka o primjeni hemijskih mjera zaštite donosi se na temelju vlastite procjene ili prema preporukama savjetodavne službe. Pri izboru sredstava za zaštitu bilja prednost treba dati sredstvima užeg spektra djelovanja, sredstvima za zaštitu koja nisu opasna za korisne organizme i koja nisu razvrstana kao opasna za okoliš, ističu stručnjaci.

 

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Objavljeno u Vijesti

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će od 1. juna granice Srbije biti otvorene za ulazak državljana BiH, Albanije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije uz negativan test na koronavirus, dok sva ograničenja ostaju za državljane zemalja EU sa kojima nema nikakvih razgovora prije 15. juna, jer je takav stav EU.

Vlada Srbije usvojila je jučer protokol ulaska svojih i državljana drugih zemalja.

Srbijanski državljani uz negativan PCR test na koronavirus, također ne stariji od 72 sata, mogu ući i kretati se na čitavom teritoriju bez ograničenja, ali bez PCR testa s negativnim rezultatom svi će - bez iznimke - morati provesti 14 dana kod kuće u samoizolaciji.

(Avaz)

 

Objavljeno u Region

Fondacija farmaceutske kompanije Hemofarm iz Vršca (Srbija) donirala je Zeničko-dobojskom kantonu tri monitora za praćenje vitalnih funkcija najugroženijih pacijenata – potvrdio je Feni ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa Ministarstva zdravstva ZDK-a Adnan Jupić.

-Dva ćemo monitora iz te donacije sutra predati Kantonalnoj bolnici Zenica, a jedan će biti dodijeljen Općoj bolnici Tešanj. Monitori će biti donirani odjelima intenzivne njege – najavljuje Jupić.

Izražava zadovoljstvo činjenicom da već dva dana u tom kantonu nije bilo novopotvrđenih slučajeva infekcije koronavirusom te najavljuje da će uskoro potpuno sanirati situaciju izazvanu zarazom i u općini Maglaj, gdje se u proteklih mjesec dana zaraza širila velikom brzinom.

Od ukupno 236 zaraženih u ZDK, 141 pozitivan nalaz otkriven je u Maglaju, dok još oko 25 zaraženih osoba iz Zavidovića i Žepča potiče iz tog, inače najvećeg klastera u ZDK i Federaciji BiH.

-I u vrijeme najvećeg priliva pacijenata, naši su zdravstveni kapaciteti bili dovoljni za prijem svih pacijenata. Statistički gledano, krajem aprila, kada je u jednom danu otkriveno 27 novozaraženih, Maglaj je bio veće žarište nego i Lombardija u Italiji. Ali, sada se situacija i tu normalizuje – naveo je Jupić.

Podsjeća da u tom kantonu nema preminulih od koronavirusa, a što, kaže, također potvrđuje dobru organizaciju i požrtvovanost ljekara i drugog zdravstvenog osoblja u tom kantonu.

Objavljeno u Vijesti

Zavod za javno zdravstvo FBiH objavio je preporuke za rad predškolskih ustanova, nakon što je Federalni štab civilne zaštite danas donio preporuku kantonalnim štabovima da vrtići počnu s radom.

U preporukama se potiče ostanak kod kuće sve djece za koju je to moguće, s obzirom da broj djece može biti takav da se mjere fizičkog razmaka u tim kolektivima neće moći poštovati.

Fizički razmak od najmanje od dva metra u zatvorenom prostoru posebno provode uposlenici u odnosu na druge uposlenike, te se navedeni fizički razmak preporučuje kada je god moguće između uposlenika i djece, sa iznimkom direktne njege djeteta koja se provodi u što kraćem vremenu.

U istom zajedničkom prostoru uposlenici održavaju fizički razmak od dva metra, te se sastanci, dogovori i edukacije trebaju odvijati elektronski ili telefonom, a ulazak roditelja u ustanovu treba izbjeći kad je god moguće. U istom prostoru u isto vrijeme smiju boraviti isključivo djeca i odgajatelj iz iste odgojne grupe.
Fizički razmak kao i pojačanu ličnu higijenu djece neophodno je podsticati, ali treba očekivati da će
dolaziti do određenih odstupanja. Preporučuje se formiranje odgojno-obrazovnih grupa djece s manjim brojem uvijek iste djece u grupi i jedan odgajatelj, što ukupno daje po mogućnosti 10 osoba.

Ne preporučuje se da djeca predškolske dobi nose maske u vrtiću. Roditelji imaju obavezu izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu svaki dan prije dolaska u ustanovu, te u slučaju povišene tjelesne temperature ne smiju dovoditi dijete u ustanovu već se javljaju telefonom ustanovi i izabranom pedijatru porodične medicine radi odluke o testiranju i liječenju djeteta. Ako djeca razviju simptome COVID-19 infekcije tokom boravka u ustanovi, odgajatelji odmah obavještavaju roditelje, koji u najkraćem mogućem roku moraju doći po dijete.

Djecu treba poticati da održavaju distancu (fizičku udaljenost) od druge djece i odraslih, primjereno razvojnoj dobi. Djecu treba poticati da ne dodiruju usta, nos, oči i lice kao i da ne stavljaju ruke i predmete u usta, primjereno razvojnoj dobi te da što češće peru ruke sapunom.

Kompletnu preporuku za vrtiće možete pogledati OVDJE.

Objavljeno u Vijesti

JP RAD dd Tešanj između ostalih aktivnosti u toku radne sedmice svakog petka na području općine Tešanj prazni prethodno postavljene “EKO OTOKE” na kojima su postavljena dva kontejnera za dvije vrste otpada.

Jedan kontejner je predviđen isključivo za PET ambalažu koja se u konačnici sa ostalom prikupljenom PET ambalažom (škole, eko boce i izdvojeno iz otpada na deponiji) presuje na lokaciji deponije te kao takva dostavlja u firmu “Omorika reciklaža d.o.o.” na dalje postupanje.

Drugi kontejner na “EKO OTOKU” predviđen je isključivo za sve vrste papira.

Skrećemo pažnju našim sugrađanima da “EKO OTOKE” koriste u skladu sa njihovom namjenom, te da odlaganje drugih vrsta otpada (mješanog komunalnog otpada, stakla, tvrde plastike, opasnog otpada te svih drugih kategorija) narušava koncept i predviđenu namjenu “EKO OTOKA”.

U prilogu par fotografija koje prikazuju kako se ne trebaju koristiti "EKO OTOCI"...

Hvala unaprijed na razumijevanju, sve primjedbe i prijedloge za unaprijeđenje možete poslati na e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Objavljeno u Tešanj

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.