Članak je filtriran: Petak, 06 Mart 2020

Ova odluka stupila je na snagu danom donošenja i objavljena je u “Službenom glasniku BiH”

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, nakon pribavljenog mišljenja Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, je na sjednici održanoj 23. januara 2020. godine, donijelo odluku o najmanjem iznosu sredstava potrebnom za izdržavanje stranca za vrijeme namjeravanog boravka u Bosni i Hercegovine.

Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, donio odluku da je najmanji iznos sredstava kojima stranac mora raspolagati prilikom ulaska u BiH za 2020. godinu 150 KM za svaki dan namjeravanog boravka u BiH ili protivvrijednost u stranoj konvertibilnoj valuti i nije mijenjan u odnosu na prethodnu godinu.

“Ovom odlukom utvrđuje se najmanji iznos sredstava potreban za izdržavanje stranca za vrijeme namjeravanog boravka u Bosni i Hercegovini i sredstava za izlazak iz zemlje, uključujući i sredstva potrebna za zdravstvenu zaštitu stranca, za 2020. godinu. Najmanji iznos sredstava kojima stranac mora raspolagati kod ulaska u BiH za 2020. godinu je 150,00 KM ili protuvrijednost u stranoj konvertibilnoj valuti, za svaki dan namjeravanog boravka u BiH”, piše u Odluci.

Posjedovanje sredstava dokazuje se na način propisan članom 23. Zakona o strancima.

Ova odluka stupila je na snagu danom donošenja i objavljena je u “Službenom glasniku BiH”.

Objavljeno u Vijesti

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa Zeničko-dobojskog kantona saopćio je jučer na pres-konferenciji u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ) da u tom kantonu još nema nijedan zvanično registrirani slučaj oboljelih od tog tipa gripe.

Direktor KBZ-a Rasim Skomorac potvrdio je da na području ZDK ima oko 50 ljudi u kućnoj izloaciji, a zbog informacija o boravku u zemljama gdje su evidentirani slučajevi te vrste gripe.

– Naša je obaveza da vam damo tačnu informaciju i sigurno ćemo je dati, a od vas očekujemo da korektno i tačno prenesete – kazao je direktor KBZ Rasim Skomorac, koji je napomenuo da je 4. marta donešena odluka o prostora za izolaciju mogućih zaraženih od tog virusa.

Priprema se prostor u stacionaru, izdvojenom bolničkom objektu iz kruga KBZ-a, gdje će na raspolaganju biti 50 ležaja i gdje će se „uzimati brisevi i primarno testirati pacijenti”.

– Ozbiljniji tretman će biti pružen na Odjelu za infektivne bolesti KBZ-a. Time želimo da zaštitimo druge pacijente i naše osoblje, jer bez zaštite osoblja sve ove mjere ne bi imale smisla. Ne bi imao ko pružati zdravstvenu uslugu građanima – napomenuo je Skomorac.

On je istakao da imaju dovoljno novca za nabavku zaštitnih sredstava koja su potrebna za opremanje i zaštitu zdravstvenih radnika te da su dali nalog da se kupuje sva takva oprema, do koje je na tržištu moguće doći.

-Ovo je prilika da plasiramo tačnu, provjerenu informaciju koja će, nadamo se, dovesti do smirenja zbog vijesti upitne tačnosti – kazao je predsjednik Kriznog štaba i ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić.

On je izrazio zadovoljstvo radom Štaba te je istakao kako je zdravstvo prvo preuzelo teret borbe i osiguranja uslova za nesmetan život, ali i rad privrede koja bi mogla pretrpiti štetu.

Skomorac je kazao kako su, zbog gripe još znatno ranije, preventivno donijeli odluku o ukidanju posjeta pacijentima u toj bolnici, ali i da pacijenti koji imaju uputnicu za liječenje trebaju dolaziti sa što manje pratnje svoje rodbine.

Objavljeno u Vijesti
Subota, 07 Mart 2020 00:00

Rast temperatura u narednim danima

 Pretežno oblačno vrijeme prognozira se za nedjelju. U centralnim i istočnim područjima Bosne, kao i u većem dijelu Hercegovine očekuje se povremene padavine.

U nižim područjima kiša, a u višim susnježica ili snijeg. U jutarnjim satima u nizinama centralne i istočne Bosne može biti slabe susnježice. Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini umjerena bura. Jutarnja temperatura od -4 do 3, na jugu od 3 do 8, a dnevna od 3 do 8, na jugu od 7 do 12 °C.

U ponedjeljak će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Jutarnja temperatura od -4 do 2, na jugu od 3 do 8, a dnevna od 4 do 10, na jugu od 10 do 14 °C.

U utorak u Bosni se očekuje pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini pretežno sunčano. Jutarnja temperatura od -4 do 3, na jugu od 2 do 7, a dnevna od 4 do 10, na jugu od 9 do 15 °C.

U srijedu će preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Jutarnja temperatura od -2 do 4, na jugu od 2 do 7, a dnevna od 7 do 13, na jugu do 17 °C.

Objavljeno u Servisne Informacije

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.