Članak je filtriran: Srijeda, 25 Mart 2020

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je da su Željeznice Federacije BiH osigurale nesmetan promet robe, što dodatno utvrđuje snadbijevanje hranom i energijom, te garantuje funkcionisanje ekonomije i radna mjesta.

Željeznice Federacije spustile su cijenu prevoza, te uvezale međunarodnu putanju za dovoz pšenice, čime je ispunjen zahtjev kompanije Klas, a koji se temelji na zahtjevima i opravdanim potrebama građana. To znači da će u idućem periodu biti dovoljno brašna na policama prodajnih centara. Ako je i bilo nekih problema u dostavi, molim građane za strpljenje i pozivam ih da imaju povjerenje u Vladu i naš prehrambeni i transportni sektor, koji pokazuje da je na razini zadatka. Također, ponavljam da imamo i pune robne rezerve za ne daj Bože, ali srećom nema potrebe da ih aktiviramo, sve dok smo u stanju osigurati međunarodni promet robe - izjavio je premijer Novalić za Fenu.

 Obaviješten je, kaže, da se odvija željeznički promet roba (uvoz i izvoz) na relaciji Bosne i Hercegovine sa Srbijom, Hrvatskom, Slovenijom, Mađarskom, Češkom i Poljskom.

"Željeznice FBiH osigurale su nesmetano funkcionisanje elektroenergetskog sektora, kroz dopremanje uglja za termoelektrane Kakanj i Tuzla, te građani i u tom pogledu mogu osjećati sigurnost. Struje će biti. Posebno važno za ekonomiju je što Željeznice nesmetano vrše prevoz roba, za uvoz i izvoz, sa potrebe firmi širom Federacije: Arcelor Mittal, GIKIL Lukavac, Cementara Kakanj, Sisecom Soda Lukavac, Natron Hayat Maglaj, HoldINA Sarajevo, Belisar-Studen Agrana Brčko, Hifa Oil i druge firme", ističe Novalić.

To, dodaje, daje sigurnost za hiljade radnika tih firmi i njihove porodice u ovom teškom vremenu, a potcrtava da Željeznice stoje na usluzi i drugim firmama koje imaju potrebu transporta

"Također, Željeznice FBiH su na vrijeme uvezale radni staž svim svojim radnicima koji su ostvarili pravo na penziju, a ovu socijalnu dimenziju želim naročito istaknuti. Ovo vrijeme pokazuje koliko je važno da imamo efikasna javna i privatna preduzeća na koja se na naš privredni i socijalni sistem može osloniti", naglasio je premijer Fadil Novalić.

(akta.ba)

Objavljeno u Vijesti

Nakon pronalaska tijela muškarca u kamionu u Ulici Ilije Garašanina u Banjoj Luci na parking prostoru carine, utvrđeno je da je u pitanju prirodna smrt.

Konstatirao da se ne radi o nasilnoj smrti odnosno da u slučaju nema elemenata krivičnog djela.

Danijela Mučibabić, portparol Policijske uprave Banja Luka rekla je da je ovaj slučaj prijavljen policiji jučer u 15:50 sati.

O događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka.

Objavljeno u Vijesti

Među sedam novozaraženih osoba s područja RS-a za koje je u posljednja 24 sata utvrđeno prisustvo koronavirusa je i jedan doktor iz Doboja, potvrdio je ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić.
On je kazao da navedeni doktor nije radio posljednjih sedam dana te da je boravio u kući. No, dodao je da će se ispitati sve osobe s kojima je bio u kontaktu, kao i kolege u bolnici u Doboju s kojima je radio.

On je kazao da se pod zdravstvenim nadzorom trenutno nalaze 16.463 osobe. Govoreći o pojedinačnim slučajevima kazao je da se, kada je riječ o novozaraženim osobama iz Bosanske Dubice, radi o porodičnim kontaktima.

Govoreći o slučaju u Bosanskoj Gradišci, rekao je da se radi o porodičnom kontaktu s osobama iz banjalučkog klastera.

Podsjetimo, testirano je ukupno 75 osoba, a sedam je pozitivno (tri žene i četiri muškarca).

Raste broj 1h 21m
U RS-u potvrđeno 7 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ukupno 185 u BiH

Riječ je o jednoj osobi iz Banje Luke, dvije iz Bosanske Gradiške, tri iz Bosanske Dubice i jednoj iz Doboja.

(klix.ba)

Objavljeno u Vijesti

U cilju prevazilaženja epidemiološke situacije i olakšavanja odvijanja online nastave, Partner MKF će donirati 100 laptopa osnovcima i srednjoškolcima širom BiH, koji zbog nedostataka informatičke opreme nisu u mogućnosti pratiti ovakav vid nastave.

Objavljeno u Vijesti

Shodno proglašenju stanja nesreće u FBiH, uzrokovane korona virusom (COVID-19) a u cilju sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja navedenog virusa COVID-19, JU Služba za zapošljavanje ZDK, obavještava korisnike usluga o privremenoj obustavi rada s strankamaod 26.03.2020 do daljnjeg.

Objavljeno u Vijesti

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.