Članak je filtriran: Petak, 13 Mart 2020

Nekoliko kompanija iz BiH uvozilo je junice iz Srbije, a to meso prodavale kao bh. proizvod, između ostalog i u Tursku, kazao je to u četvrtak za „Dnevni avaz" ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Na pitanje jesu li određene kompanije iz FBiH uvozile stoku iz Srbije i prodavale je kao bh. proizvod, Košarac je kazao da postoje takve indicije te da je to definitivno i konstatirano u nalazima Ureda za veterinarstvo BiH.

"U narednom periodu bit će pojačane kontrole kako iz BiH tako i iz Turske. Svi oni koji budu kršili ugovorene prakse ispadat će iz ovog posla", kategoričan je Košarac.

Dodao je da jе Ured za veterinarstvo BiH, radeći svoj posao, uočio određenu vrstu nedostataka u definiranom načinu izvoza mesa iz BiH u Tursku.

"Izvoz mesa u Tursku nije zabranjen, nego je privremeno obustavljen dok se ne otklone nedostaci. Mi smo naslijedili model kako se meso izvozi u Tursku, koji je za mene neprihvatljiv jer trenutno klanje radi samo jedna klaonica u BiH, a ima ih više certificiranih za taj posao. Sve klaonice koje ispunjavaju uslove trebaju na jednak način da se bave ovim poslom, a ne da postoje privilegovane", pojasnio je Košarac.

Po njegovim riječima, posao izvoza mesa u Tursku zaključuje kompanija „Tareks", koja je osnovana za tu svrhu.

"To je monopolistički pristup. Razgovarao sam s predstavnicima te kompanije i oni su spremni da se u ovaj posao uključi veći broj klaonica. O tome sam informirao entitetske resorne ministre i oni su dali saglasnost da se broj kompanija poveća. Kada dobijemo konačni spisak klaonica koje taj posao žele da rade i koje su certificirane, zakazat ćemo novi sastanak i dogovoriti da se osigura otkup isključivo domaće stoke. Ovogodišnji planirani izvoz je 8.000 tona mesa, a za sada odobreno nam je 3.000. Očekujem da ćemo finalnu verziju spiska kompanija koje će u budućnosti raditi ovaj posao imati u narednih deset dana", istakao je Košarac, piše "Dnevni avaz".

Objavljeno u Ekonomija

Štab Vlade RS-a za praćenje štetnih posljedica virusa korona na stanje u privredi tog bh. entiteta predložio je odgodu plaćanja poreza na dobit i svih obaveza po završnom računu za 2019. do 30. juna ove godine.

Obaveze će biti isplaćene u ratama do kraja 2020. godine, navedeno je iz entitetske vlade.

Štab, kojim koordinira predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković, predložio je hitnu isplatu povrata poreza i doprinosa za povećanje plaća u 2019. godini. Isplata počinje u ponedjeljak, 16.marta.

Tog dana održat će se sastanak sa svim predstavnicima bankama u RS s ciljem obezbjeđenja grejs perioda za kreditna zaduženja privrednih subjekata.

U prijedlogu mjera za ublažavanje štetnih posljedica virusa korona na privredne subjekte u RS je i smanjenje parafiskalnih nameta, koje će u završnoj fazi biti realizovano u aprilu 2020. godine.

Kod najugroženijih privrednih subjekata koji rade sa zemljama koje su najteže pogođene virusom korona, vršit će se analiza stanja pojedinačno.

Iz Vlade dodaju i da se uvodi moratorij na otplatu kredita Investiciono-razvojne banke u trajanju od tri mjeseca za privredne subjekte u RS-u.

U Štab za praćenje štetnih posljedica virusa korona na stanje u privredi RS su imenovani Zora Vidović, ministrica finansija, Srebrenka Golić, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva, Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva, te Đorđe Popović, ministar saobraćaja i veza Suzana Gašić, ministrica trgovine i turizma.

(akta.ba)

Objavljeno u Ekonomija

Na adresu Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) je proteklih dana došlo više pritužbi od strane radnika zbog ponašanja njihovih poslodavaca u vrijeme pandemije korona virusa.

Naime, elektronskim putem su im poslate obavijesti da ne moraju doći na radno mjesto, bez bilo kakvog osiguranja da će im biti isplaćena plata i naknade koje im po zakonu pripadaju.

Naveli su da imajuću u vidu činjenicu da BiH do sada nasreću nije zahvatio veliki talas zaraženosti ovim virusom i da imamo još malo prostora da se adekvatno pripremimo kako bismo maksimalno smanjili posljedice koje će pandemija neminovno imati na ekonomiju u Bosni i Hercegovini, zahtijevaju od Vlade Federacije BiH, između ostalog, da hitno i bez odlaganja usvoji mjere kojima će osigurati poštivanje prava radnika, uključujući i redovnu isplatu plata i naknada u skladu sa zakonskim propisima.

‘Naložiti pojačan nadzor inspekcijskih organa kako bi se spriječilo da nesavjesni poslodavci pandemiju iskoriste za otpuštanje radnika koje smatraju viškom ili da umanje njihove plate i naknade, osigurati da radnicima koji budu primorani biti u izolaciji zbog sumnje da su zaraženi korona virusom ili moraju biti uz djecu koja su u izolaciji budu isplaćeni puni iznosi plata i naknada za period koji provedu u izolaciji, osigurati puno poštivanje Zakona o radu, posebno člana 81. stava 3 kojim se propisuje da radnik ima pravo na naknadu plate za vrijeme prekida rada do kojeg je došlo zbog okolnosti za koje radnik nije kriv (visa sila, privremeni zastoj u proizvodnji, elementarne nepogode is l.)’, navedeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Također, naložiti poslodavcima da uvedu dodatne mjere zaštite na radu s ciljem smanjenja rizika od izloženosti radnika, posebno radnika u zdravstvu, uslužnim djelatnostima, komunalnim preduzećima, policiji i javnim ustanovama.

Prema najavama iz Vlade FBiH, za ponedjeljak je zakazana sjednica na kojoj će biti usvojene mjere za bornu protiv pandemije korona virusa. Do ovog trenutka na adresu Saveza samostalnih sindikata BiH nije došao zvaničan poziv, iako se u pojedinim medijima navodi da smo pozvani da prisustvujemo pomenutom sastanku.

Objavljeno u Vijesti

Prema najnovijem izvještaju Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, u Bosni i Hercegovini, od juče u ovom entitetu nisu registrovani novi slučajevi zaraze korona virusom, javlja Anadolu Agency (AA).

"Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, od 13. marta, u 17 časova, nema novih potvrđenih slučajeva zaraze virusom korona. U Republici Srpskoj do sada je potvrđeno 15 slučajeva pozitivnih na novi virus korona", saopštilo je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS.

Trenutno su u RS-u pod zdravstvenim nadzorom 864 osobe koje su doputovala iz područja zahvaćenih virusom SARS-CoV-2. Iz zdravstvenog nadzora izašlo je ukupno 161 osoba.

"Trenutno je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u izolaciji šest pacijenata. Izolaciju u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske do je sada napustilo 19 osoba. Taj broj se mijenja, jer zavisi od procjene trenutnog stanja pacijenta", saopšteno je iz Ministarstva.

U Bosni i Hercegovini do sada registrovano je ukupno 18 slučajeva zaraze korona virusom.

Objavljeno u Vijesti

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona usaglasilo je sa sindikatima osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja tog kantona uputstvo o izvođenju konsultativne nastave u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima Univerziteta Zenica.

Resorni ministar Spahija Kozlić najavio je da će se novi model odvijanja nastavnog procesa početi primjenjivati od ponedjeljka, 16. marta, a ovim su, kakao je istakao, Vlada ZDK i sindikati “htjeli pokazati da je, bez obzira na ove okolnosti i uslove, obrazovanje na prvom mjestu“.

-Posebice zbog prava djeteta na osnovno, srednje, pa u kontekstu studija, i studenata UNZE-a. Nastava će se izvoditi shodno tehničkim mogućnostima škola, a o čemu će brinuti direktori. Radi se o konsultativnoj nastavi, dakle nastavi koja je moguća putem informaciono-komunikacionih tehnologija. Bilo da nastavnici rade od kuće ili dođu u školu – kazao je ministar Kozlić.

Na ovaj način će, kazao je, djeca biti “zaokupljena obrazovanjem“, ali se nada da će se uskoro smiriti situacija sa koronavirusom te da će se vratiti redovnom nastavnom procesu.

-Na ovaj način neće biti potrebe za nadoknadom nastave, osim u određenim dijelovima, nakon što sve ovo završi. Danas su na UNZE-u utvrdili sličan model konsultativne nastave, tako da se nadam da će sve dobro funkcionisati – ističe Kozlić.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i predškolskog odgoja Selvedin Šatorović napomenuo je da će, sa aspekta nastavnika, novi model odvijanja nastave uposlenicima omogućiti da na najbolji način, u skladu sa uputama Kriznog štaba ZDK, realiziraju nastavni plan.

-Nama je u ovom trenutku najvažnije da učenici budu u prvom planu. Način na koji će to uposlenici realizirati, stvar je dogovora u njihovim školama. Da li će to raditi od kuće, iz škole ili sa nekog drugog mjesta gdje imaju “jaku“ internetsku konekciju, stvar je dogovora. Ministarstvo je bilo maksimalno fleksibilno i prihvatilo sve prijedloge sindikata, u smislu da je zdravlje učenika i radnika prioritet i da u novonastalim okolnostima izaberemo najjednostavniju i najefikasniju metodu rada sa učenicima – kazao je Šatorović.

On je istakao da će se naknada nadoknađivati samo u školama gdje nije moguće realizirati konsultativnu nastavu preko interneta.

Podsjećanja radi, odlukom Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa ZDK-a od srijede, 11. marta, nastavni proces prekinut je do daljnjeg.

 

Objavljeno u Vijesti

Ombudsmeni za zaštitu potrošača u BiH su povodom Svjetskog dana potrošača, koji se obilježava 15. marta, saopćili da se najučestalija trenutna kršenja prava potrošača u Bosni i Hercegovini događaju na tržištu telekom operatera.

Tu su prisutni jednostrano mijenjanje bitnih elemenata ugovora (npr. cijene usluge) i sustavno diskriminiranje potrošača (novih i starih korisnika telekom usluga), navode u saopćenju ombudsmeni za zaštitu potrošača u BiH.

Kažu da komunalni sektor u uvjetima globalne zdravstvene i okolišne krize posluje bez uvažavanja osnovnih potrošačkih prava, između ostalog i prava na izbor, dok se u sektoru maloprodaje samovoljno odbacuju prigovori potrošača.

Stoga je danas svaki potrošač, po njihovom mišljenju, dužan i ovlašten voditi brigu o svojima potrošačkim interesima i inzistirati na njihovoj provedbi i zaštiti svim pravnim i društveno prihvatljivim sredstvima.

Svjetski dan potrošača prilika je da se uvijek iznova ukaže na stanje u oblasti zaštite potrošača, te značaj i ulogu koju potrošač ima kao generator gospodarstva i regulator tržišta.

Prava potrošača su široko definirana i kreću se od prava na izbor, do prava na život i rad u zdravoj i održivoj okolini. Svjedoci smo da danas potrošačka prava po svom značaju poprimaju karakter temeljnih ljudskih prava, budući da bez njihovog zadovoljenja pojedinac ne može sudjelovati u modernim društvenim tijekovima.

Objavljeno u Ekonomija

Pretežno oblačno vrijeme sa kišom, snijegom i susnježicom očekuje se tokom vikenda u Bosni i Hercegovini, dok se početkom naredne sedmice očekuje sunčano vrijeme sa temperaturama do 21 stepen Celzijusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Jutros je u našoj zemlji pretežno oblačno vrijeme. Najniža temperatura zraka izmjerena je na Bjelašnici i to minus četiri stepena, a najviša u Neumu 14.

“Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati oblačno vrijeme. Tokom dana ponegdje u Hercegovini i na jugoistoku Bosne može biti slaba kiša. U večernjim satima slabe padavine u centralnim i sjeverozapadnim područjima Bosne. Dnevna temperatura od sedam do 13, na jugu do 17 stepeni”, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZBiH).

U nedjelju se, prije podne očekuje pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno razvedravanje poslije podne. U jutarnjim satima i dio prijepodneva u centralnim, istočnim i zapadnim područjima Bosne se očekuje kiša u nižim, a snijeg ili susnježica u višim područjima. U Hercegovini u jutarnjim satima slaba kiša.

Jutarnja temperatura od minus jedan do pet, na jugu od šest do 10, a dnevna od pet do 11, na jugu od 11 do 16 stepeni.

U ponedjeljak se očekuje sunčano vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama Bosne može biti magle ili sumaglice. Jutarnja temperatura od minus tri do dva, na jugu od tri do sedam, a dnevna od 11 do 16, na jugu do 19 stepeni.

Sunčano vrijeme očekuje se i u utorak. Jutarnja temperatura od nula do pet, na jugu od četiri do 10, a dnevna od 13 do 19, na jugu do 21 stepen.

U srijedu se očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od jedan do šest, na jugu od pet do 10, a dnevna od 13 do 19, na jugu do 21 stepeni Celzijusa.

Objavljeno u Servisne Informacije

U izolatorijKantonale bolnice Zenica danas u popodnevnim satima smještena je jedna ženska osoba iz Žepča zbog sumnje na infekciju corona virusom Covid-19. Radi se o osobi koja je u Bosnu i Hercegovinu stigla iz inostranstva.

Objavljeno u Vijesti

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.