Članak je filtriran: Utorak, 11 Februar 2020

Agencija PRIME Communications je za potrebe vlastitih istraživačkih projekata u decembru 2019. godine sprovela istraživanje stavova građana Bosne i Hercegovine. U istraživanju je učestvovalo 1600 ispitanika, a primijenjena je tehnika usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika.

Populacija reprezentovana istraživanjem je definisana kao opšta populacija Bosne i Hercegovine, starija od 18 godina. Primijenjen je više-etapni stratifikovani slučajni uzorak (moguća greška + - 3%).

Najveći broj građana Bosne i Hercegovine (60,5%) doživio je da mu u poslednje tri godine u inostranstvo ode blizak član porodice ili blizak prijatelj. Svaki treći ispitanik (30,0%) nije doživio to iskustvo.

Rezultati istraživanja pokazuju da BiH ne planira da napusti 48,9% njenih stanovnika, dok 17,6% njih na ovo pitanje nije odgovorilo ili je kazalo da "ne zna". U narednih godinu dana ovu zemlju planira da napusti 12,3% njenih stanovnika, u naredne dvije godine 7,5% stanovnika, tri godine 7,0% stanovnika, dok u narednih pet godina to će učiniti 6,7% stanovnika.

Sve ukupno u narednih pet godina BiH planira napustiti svaki treći stanovnik (33,5%).

(Akta)

Objavljeno u Vijesti

Tridesetak porodilja koje čekaju naknade održale mirni protest ispred sjedišta Gradske uprave Zenica. Poručile da su za njih isto krivi i Kasumović i vijećnici.

"Kako ću svojoj desetomjesečnoj bebi objasniti da nema mlijeka, da nema pelena? Mene politika ne interesuje. Hoću naknadu koju sam zaslužila. Za mene su krivi jednako i vi gradonačelniče i vi vijećnici. Sram neka vas bude..", govorila je vidno uzrujana jedna od porodilja koje su održale danas mirni protest ispred sjedišta Gradske uprave i Vijeća Grada Zenica.

Tridesetak porodilja zajedno sa bebama poručile su da će doći na narednu sjednicu Vijeća i da neće dozvoliti nikom "da napusti salu dok se ne dogovore".

- Protest nije organizovala ni jedna politička stranka. Nas ne zanima niko od njih. Svi su nam krivi podjednako. To što se ne mogu dogovoriti, nas ne zanima. Na njima je da nađu način kako da nam uplate pare. Neka nađu rupu u zakonu, kao što su nalazili milion puta kada je njima trebalo. Nek prebace naše pare koje je uplatio Kanton. To nema veze sa gradom. Ovo nisu samo naknade za porodilje, već i za djecu koja primaju dječiji doplatak... Porodiljske naknade za dosta porodica su jedini izvor finansiranja. A oni nas drže kao taoce, kazala je Nerma Kadrić.

Lejla Hubijar, majka stopostotnog invalida koja prima porodiljsku naknadu radi polovine radnog vremena, izjavila je da majke nemaju vremena da se bave "njihovim političkim cirkusom", da hoće samo naknade koje im pripadaju.

- Molimo vas da sjednete i dogovorite se. Za nas ste krivi jednako svi, poručila je porodilja Dženana Džampo.

Porodiljama su se obratili gradonačelnik Fuad Kasumović, predsjedavajuća GV Diana Bešić i njen zamjenik Jasmin Hodžić.

- Ja sam presretan k'o čovjek što sam probudio građane Zenice da se bore za svoja prava. Ali, politika vas iskorištava. Zar nije dno dna iskorištavati djecu. Idite pred SDA i od njih tražite, kazao je Kasumović koji je najavio da će u roku od sat vremena "deset prozeničkih vijećnika potpisati zahtjev za održaanje hitne sjednice Vijeća za četvrtak".

Hodžić je izrazio žaljenje što dolazi do ovakvih stvari da mlade majke moraju sa djecom na ulici tražiti svoja prava.

- Došao sam iz Radnog predsjedništva Vijeća došao da razgovaram sa porodiljama, mda im kažem da ću zajedno sa predsjedavajućom Vijeća tražiti zakazivanje ili hitne ili redovne sjednice na kojoj ćemo tražiti da prva tačka dnevnog reda bude Prijedlog Budžeta, a druga tačka da bude Privremeno finansiranje. To znači da će bilo šta od toga da bude usvojeno, biti zadovoljni budžetski korisnici. To može riješiti ovu agoniju u roku od sedam dana, rekao je Hodžić.

Bebe su na različite načine reagovale na priče troje političara: neke su gugutale, neke plakale a neke se opet smijale.

(Oslobođenje)

Objavljeno u Vijesti

Vlasti u Australiji su saopćile kako 113 životinjskih vrsta trebaju hitnu pomoć jer su im u požarima uništena staništa. Federalno ministarstvo poljoprivrede u izvještaju o oporavku divljih životinja na koje su posljedice ostavili šumski požari, predstavilo je listu životinja kojima je potrebna hitna pomoć, javlja BBC.

Među životinjskim vrstama kojima je pomoć najpotrebnija nalaze se koale i kenguri, a slijede vrste ptica, riba i žaba. Rečeno je kako u požarima nijedna vrsta nije potpuno nestala, ali da 113 vrsta treba hitnu pomoć s obzirom na to da im je u požarima uništeno više od 30 posto staništa i da su smanjene količine hrane.

Na listi koju su sastavili stručnjaci nalazi se 13 vrsta ptica, 19 sisara, 20 reptila, 17 žaba, pet beskičmenjaka, 22 slatkovodna raka i 17 riba. Navodi se i kako su pojedine vrste koje su gotovo u potpunosti izgubile stanište, suočene s prijetnjom od nestanka.

Ministrica okoliša Sussan Ley rekla je kako je izvještaj nepotpun zbog požara koji i dalje tinjaju na određenim područjima te da će u narednom periodu biti ponuđene detaljnije informacije.

"Iako imamo određene ohrabrujuće naznake za ugrožene životinje na područjima zahvaćenim požarima i dalje nije sigurno ući u mnoge zone kako bi se napravile detaljnije procjene", rekla je Ley.

Fondacija za zaštitu života u divljini Australije ranije je uputila saopćenje u kojem se navodi kako se procjenjuje da je zbog požara, direktno ili indirektno, stradalo 1,25 milijardi životinja.

U požarima koji su u septembru 2019. počeli u New South Walesu, a potom se proširili i na područja u Queenslandu, Victoriji i South Australiji, smrtno su stradale 33 osobe, a izgorjelo je više od 11 miliona hektara zemljišta i više od 3. 000 objekata.

(RSE)

Objavljeno u Svijet

Mirovni sporazum između Sjedinjenih Država i talibana mogao bi biti postignut ovaj mjesec ukoliko talibani značajno smanje nasilje, što bi moglo dovesti do eventualnog povlačenja američkih trupa iz Afganistana, izjavila su dva afganistanska vladina izvora i jedan zapadni diplomata u srijedu, prenosi Reuters.

Preliminarni vremenski okvir za postizanje dogovora koji su sagovornici podijelili sa Reutersom dolazi dan nakon što je predsjednik Afganistana Ashraf Ghani rekao da je došlo do mogućeg pomaka u pregovorima između SAD i talibana u Kataru.

Pregovori se nalaze u zastoju djelom zbog zahtjeva Sjedinjenih Država da pobunjenici pristanu na smanjenje nasilja kao jednog od uslova za povlačenje američkih vojnika.

Glasnogovornik talibana Suhail Shaheen rekao je u Dohi da je došlo do napretka bez navođenja detalja.

Treći afganistanski zvaničnik rekao je da su se Sjedinjene Države načelno složile na sporazum ali da on neće biti potpisan sve dok talibani ne pokažu smanjenje nasilja. Jedan od zvaničnika, pod uslovom anonimnosti rekao je za Reuters da bi dogovor mogao biti postignut čak i ovog mjeseca.

U Afganistanu se nalazi oko 13.000 američkih snaga, kao i hiljade drugih vojnika NATO-a, 18 godina nakon što je koalicija predvođena Sjedinjenim Državama napala zemlju nakon 11. septembra 2011. godine.

Sjedinjene Države imaju za cilj da smanje broj trupa na 9.000, izjavio je jedan od diplomata.

Vijest o potencijalnom sporazumu kojim bi se smanjilo nasilje dolazi usljed neprekidnih napada u zemlji od strane pobunjeničke grupe koja kontroliše, prema podacima zvaničnika afganistanske odbrane, oko 40 posto zemlje.

(RSE)

Objavljeno u Svijet

Po nalogu Kantonalnog tužilaštva TK, i uz naredbu Općinskog suda Živinice, pripadnici  Sektora kriminalističke policije MUP-a TK obavljaju  pretrese na većem broju  lokacija u Živinicama nakon čega će slobode biti lišeno više osoba.

Pretresi se obavljaju na sedmičnoj pijaci u Ciljugama u Živinicama, u JP „Horizontala“ Živinice,  u poslovnim i stambenim objektima koje koriste osumnjičeni kao i na nekim drugim lokacijama.

“Više osoba je osumnjičeno da su bili dio kriminalne grupe koja je učestvovala u udruživanju radi činjenja krivičnih djela zloupotreba položaja i ovlašćenja, lihvarstvo i nedozvoljeno bavljenje određenim zanimanjem. Pojedini članovi grupe su imali različite uloge prilikom činjenja ovih krivičnih djela.

Organizator grupe je, uz ova krivična djela, osumnjičen i za pranje novca, davanje dara ili drugih oblika koristi i za nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Obzirom na to da su i dalje  u toku pretresi na većem broju lokacija u Živinicama i da je potrebno duže vrijeme za njihovo okončanje, više detalja o istrazi ćemo biti u mogućnosti saopćiti nakon dostavljanja izvještaja od MUP-a TK i ispitivanja osumnjičenih u Tužilaštvu”, saopštio je Admir Arnautović, Stručni savjetnik za odnose s javnošću Kantonalnog tužilaštva TK.

Objavljeno u Vijesti

Više od polovine pripadnika saobraćajne policije Malte uhapšeno je zbog sumnje da su počinili prevaru u vezi sa prekovremenim radom, zbog čega snage reda sastavljaju vanredni plan rada da bi imale dovoljno ljudi na ulicama, izjavili su zvaničnici.

 

Policija je objavila da je 30 pripadnika jedinice koja ima 50 članova na ispitivanju u Odjeljenju za ekonomska krivična djela prema optužbama da su prijavili stotine prekovremenih sati koje nisu odradili u periodu od najmanje tri godine.

Pojedinim policajcima stavlja se na teret da su koristili gorivo iz službenih zaliha za privatne automobile.

Izvori iz policije kažu da su bivši pripadnici saobraćajne jedinice, koji su premješteni u druga odjeljenja, zamoljeni da se vrate na staru dužnost.

Uprkos tome, vozači kažu da je na ulicama primjetno manje saobraćajnih policajaca.

Premijer Robert Abela rekao je da je dobra stvar to što policija istražuje sopstvene pripadnike.

"Ovo potvrđuje da imamo funkcionalne policijske snage. Ukoliko ove istrage dovedu do sudskih ili disciplinskih postupaka, onda će tako i biti", rekao je Abela novinarima.

Malta je najmanja zemlja u EU, a u prethodnim godinama bila je opterećena optužbama o raširenoj korupciji, kronizmu i finansijskim malverzacijama u krugovima političke i poslovne elite.

Abela je stupio na dužnost prošlog mjeseca, nakon što je njegov prethodnik podnio ostavku zbog načina na koji je vođena istraga o ubistvu antikorupcijske novinarke Dafne Karuane Galicije.

(N.N.)

Objavljeno u Svijet

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona ove godine planira izdvojiti 3 miliona KM za podsticaje poljoprivrednim proizvođačima u ovom kantonu, što je na nivou iz 2019. godine. To je rečeno na sastanku premijera Mirze Ganića i nadležnog ministra Mirnesa Bašića sa predstavnicima Udruženja poljoprivrednih proizvođača u ZDK.

Premijer Ganić je istakao da je ovo udruženje jedini socijalni partner vlade u oblasti poljoprivrede te da je u interesu i proizvođača i vlade snažno udruženje koje će zastupati sve poljoprivredne grane i proizvođače u svim općinama. Stoga su i u ovogodišnjem budžetu planirana sredstva za podršku radu kancelarije ovog udruženja, koje se nalaze u sjedištu institucija Zeničko-dobojskog kantona

Ministar Bašić je rekao da je u toku izrada programa utroška sredstava podsticaja u poljoprivredi, te da su ove godine planirane i određene inovacije i pojačane kontrole korištenja podsticaja, jer je prioritet zapošljavanje i intenziviranje poljoprivredne proizvodnje. Istakao je da će u fokusu podsticaja ostati proizvodnja maline, peradarstvo i plastenička proizvodnja.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača ZDK Nermin Marušić uručio je premijeru Ganiću zahvalnicu za podršku radu i razvoju ovog udruženja.

Objavljeno u Vijesti

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić, ministar zdravstva dr. Adnan Jupić i direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Omer Škaljo održali su sastanak sa direktorima javnih zdravstvenih ustanova - Kantonalne bolnice Zenica, Opće bolnice Tešanj, Zavoda za medicinu rada, Zavoda za borbu protiv bolesti ovisnosti, Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici te općinskih domova zdravlja, na kojem je razgovarano o aktuelnim pregovorima o usaglašavanju novih kolektivnih ugovora za zdravstvene radnike u ovom kantonu.

Članovi Pregovaračkog tima kantonalnog Ministarstva zdravstva informirali su učesnike sastanka da je sa Samostalnim strukovnim sindikatom doktora medicine i stomatologije ZDK postignut dogovor o novim platnim koeficijentima, koji predviđa povećanje koeficijenata u dva navrata do kraja 2020. godine, tako da je na sastanku data saglasnost da se nastave aktivnosti u pravcu zaključivanja novog kolektivnog ugovora sa ovim sindikatom.

U toku su i pregovori sa Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu, koji okuplja medicinsko osoblje i ostale radnike, ali se dogovor još ne nazire jer, kako je rečeno, zahtjevi sindikata prevazilaze realne mogućnosti Fonda zdravstvenog osiguranja i zdravstvenih ustanova u ovom kantonu.

Pres-služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Konkurs za dodjelu finansijske podrške redovnim studentima dodiplomskog studija u studijskoj 2019/2020. godini možete pogledati ovdje.

NAPOMENA:

    Studenti čiji imovinski cenzus ne prelazi 350 KM po članu porodice podnose dva zahtjeva i to zahtjev za stipendiju Ministarstva obrazovanja i zahtjev za finansijsku podršku u školovanju Općine Tešanj (jedna dokumentacija za oba zahtjeva).
    Studenti čiji imovinski cenzus prelazi 350 KM po članu porodice podnose samo zahtjev za stipendiju Ministarstva obrazovanja ZDK.

Objavljeno u Servisne Informacije
Srijeda, 12 Februar 2020 00:00

Doboj privlači turske privrednike

Izgradnja mreže autoputeva kroz BiH mogla bi da u Doboj privuče turske privrednike, koji su zainteresovani da ulažu u ovaj grad, poručio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja, nakon što mu je juče u prvu zvaničnu posjetu stigao Haldun Koč, ambasador Turske u BiH.

Autoput od Sarajeva do Beograda, te od Doboja, preko Brčkog, Bijeljine do Beograda daje razvojnu šansu Doboju, smatra prvi čovjek Doboja, te obećava da će lokalna administracija biti spremna za dolazak investitora.

“Grad Doboj svojim geografskim položajem približava ih zapadnoj Evropi, što je svakako najinteresantnije za njihove privrednike. Njegova ekselencija je rekao da će on razgovarati i ponuditi saradnju sa gradom Dobojem, što me raduje. Ja sam siguran da ćemo mi biti spremni da ih dočekamo”, rekao je Jerinić.

On je dodao da bi i turski bankari u dogledno vrijeme mogli naći svoje mjesto na lokalnom tržištu.

“Bankarski sektor koji je prisutan kako u regionu, tako i u BiH razmišlja da proširi svoju mrežu i u RS. Osim Banjaluke, koja već ima Ziraat banku, sljedeće dvije lokacije su Doboj i Bijeljina, što me raduje. Grad Doboj je odmah iza Banjaluke u prilici da ponudi građanima usluge i konkurentnost Ziraat banke”, kaže Jerinić.

Izgradnja objekta Medžlisa Islamske zajednice u Doboju bila je još jedna tema o kojoj su razgovarali Jerinić i Koč, jer su, naime, Ambasada Turske i Turska razvojna agencija finansijski podržale radove na ovom objektu.

Jerinić je podsjetio da je nakon katastrofalnih poplava u maju 2014. Turska pomogla rad Narodne kuhinje.

Ambasador Haldun Koč nakon sastanka kojem su između ostalih prisustvovali i Miloš Bukejlović, potpredsjednik Skupštine grada, te Dijana Kalenić, načelnica Odjeljenja za evropske integracije i lokalni ekonomski razvoj nije se obratio medijima.

(capital.ba)

Objavljeno u Doboj
Stranica 1 od 2

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.