Članak je filtriran: Srijeda, 11 Novembar 2020

JELAH - MUMU Vet se nalazi na raskršću u Jelahu kod skretanja za Jevadžije, na adresi donje Sječe 1.

Objavljeno u PROMO
Četvrtak, 12 Novembar 2020 00:00

Tijelo pronađeno u izgorjeloj kući u Doboju

Beživotno tijelo pronađeno je u kući koja je izgorjela u požaru u dobojskom naselju Kotorsko, saopšteno je iz Policijske uprave Doboj.

Tijelo osobe čiji su inicijali M.O. pronađeno je u prizemlju kuće.

Požar je prijavljen juče u 15.30 časova.

O događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj, a uviđaj se nastavlja danas.

Objavljeno u Doboj
Četvrtak, 12 Novembar 2020 00:00

Kompanije pozvale na akciju protiv "Googla"

Grupa od 165 kompanija i industrijskih tijela pozvala je regulatore EU da zauzmu stroži stav prema "Googlu", navodeći da američki tehnološki gigant nepošteno favorizuje sopstvene servise u svom pretraživaču interneta.

U ovoj grupi su kompanije iz SAD, Velike Britanije i iz 21 države EU. U zajedničkom pismu komesaru EU za konkurentnost Margrete Vestager kompanije navode da "Googl" daje povlašten položaj svojim servisima za smještaj, putovanja i zapošljavanje u rezultatima pretrage.

Kompanije su zatražile da takva praksa bude prekinuta.

"Google", koji posluje u sastavu "Alfabeta", ranije je odbacio ocjene da nepošteno favorizuje svoje servise. Ovaj gigant navodi da korisnici nisu neraskidivo vezani za njega i da im je konkurencija dostupna jednim klikom na internetu.

Vestagerova je tokom prethodne tri godine izrekla kazne "Googlu" u ukupnom iznosu od 8,25 milijardi evra zbog zloupotebe položaja na tržištu i favorizovanja svojih servisa za kupovinu, operativnog sistema "android" i svog posla sa reklamama.

Grupa od 165 kompanija navodi da se one nadmeću međusobno da bi ponudile najbolju uslugu korisnicima, ali da postoji jedna firma koja se ne takmiči pošteno i da je to "Google".

(N.N.)

Objavljeno u Svijet

Njemački ministar zdravstva upozorava da će ograničenja uvedena s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa vjerojatno trajati tokom zime jer je broj novih infekcija i dalje visok, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ministar zdravstva Jens Spahn rekao je u četvrtak da velike božićne zabave ili druga društvena okupljanja više od 10 do 15 ljudi vjerojatno neće biti izvodivi.

"Moramo zajedno uspjeti proći ovu zimu s nižim brojevima", rekao je Spahn.

Prema izvještaju Državne agencije za kontrolu bolesti, Instituta "Robert Koch", prijavljeno je preko noći 21.866 novih infekcija, što je za oko 1.500 manje od rekorda postavljenog za vikend, ali je broj i dalje visok.

Njemačka je u drugoj sedmici četverosedmičnog djelimičnog zatvaranja koje bi trebalo spriječiti preopterećenje zdravstvenog sistema.

Restorani, barovi i sportski i rekreativni objekti zatvoreni su i uvedena su nova ograničenja za kontakte, iako škole i prodavnice ostaju otvoreni.

Čak i ako je zemlja uspješna u smanjenju broja, Spahn je rekao da se neće moći odmah vratiti u normalu.

"Ne znači da ćemo od decembra ili januara moći nastaviti proslave, vjenčanja ili božićne zabave kao da se ništa nije dogodilo", dodao je Spahn.

Objavljeno u Svijet
Četvrtak, 12 Novembar 2020 00:00

Švicarska će od 2022. oporezivati i mito

Švicarske kompanije od 2022. godine više neće moći od porezne osnovice odbiti mito plaćeno privatnim osobama, odredila je švicarska Vlada u izmjenama poreznih zakona.

Pored mita, odbitak od poreza neće biti ni troškovi finansiranja kriminalnih aktivnosti ni avansna naknada za krivično djelo, odlučila je Vlada.

Švicarska je poznata po institutu bankarske tajne i na glasu je kao pouzdano utočište za novac iz inozemstva, pa je Vlada odlučila zadržati porezne odbitke za neke prekršaje, prenosi Reuters.

Tako će se strane novčane kazne moći odbiti od poreza ako nisu u skladu sa švicarskom politikom.

"Kao i do sada, domaće kaznene finansijske sankcije, odnosno novčane kazne i administrativne kaznene sankcije, ni ubuduće se neće moći odbiti od poreza. S druge strane, strane kaznene finansijske sankcije moći će se odbiti od poreza u iznimnim slučajevima, ako krše švicarsku politiku ili ako kompanija vjerodostojno dokaže da je poduzela sve opravdane korake kako bi se uskladila sa zakonom", objasnila je Vlada.

Na snazi od januara 2022.
Promjene će, nakon stupanja na snagu, 1. januara 2022. godine, biti u skladu s preporukom OECD-ove Radne grupe za finansijsku akciju protiv pranja novca, poručili su iz Vlade.

Švicarska je u proteklih 20 godina tek neznatno ograničila procvat podmićivanja, kriminaliziravši, namprijer, davanje mita stranim javnim dužnosnicima početkom 2000-ih.

Godine 2001. zabranila je kompanijama da od porezne osnovice odbijaju mito državnim službenicima.

Duže se čekala zabrana podmićivanja fizičkih osoba, zbog otpora pojedinih političkih stranaka.

Rad na zakonu trajao je godinama i podmićivanje je sada zabranjeno, ali samo u slučaju narušavanja ravnopravnog tržišnog takmičenja.

(Al Jazeera)

Objavljeno u Svijet

Obavještavamo Vas da će dana 13.11.2020 godine (Petak) doći do prekida u isporuci električne energije u terminu od 08:00 h do 15:30 h na trafo području: Jablanica Džamija, Jablanica Zelenika, Jablanica Škola.

Do prekida će doći zbog radova na elektro energetskim objektima.

Dodatne informacije možete dobiti na telefon 032-665-222 ; 032-665-225; 032-665-208.

Objavljeno u Servisne Informacije
Četvrtak, 12 Novembar 2020 00:00

MLADI PISCI MIJENJAJU SVIJET

U pripremi prva knjiga mladih pisaca Ze-do kantona

Objavljeno u Kultura

U skladu sa članom 16.10 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, u periodu od 48 sati prije otvaranja biračkih mjesta pa do zatvaranja biračkih mjesta neće se objavljivati rezultati istraživanja javnog mnijenja u vezi sa glasanjem i izborima, saopćila je Centralna izborna komisija BiH.

Objavljeno u Vijesti

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona poduzelo je neophodne korake, odnosno mjere zaštite za učenike i radnike škola u kojima će 15. novembra biti locirana biračka mjesta za Lokalne izbore 2020.

Objavljeno u Vijesti
Četvrtak, 12 Novembar 2020 00:00

Izvještaj CZ za 12.11.2020.godine

Red.

broj

VRSTA INFORMACIJE

DNEVNO STANJE

 

1.

Prirodne nepogode i druge pojave i događaji

/

I

2.

Stanje puteva

 

Magistralni put M-17: Šamac-Sarajevo i magistralni put M-4: Doboj-Banja Luka: suhi.

Regionalni put RP-474: Novi Šeher-Prnjavor: pretežno suh.

Lokalni putevi: pretežno suhi.

Saobraćaj se odvija po pretežno suhim  putevima.

Zbog planiranih radova  na toplifikaciji i rekonstrukciji instalacije vodovoda od 17.10-30.11.2020. godine na snazi je privremena regulacija saobraćaja motornih vozila u dijelu ulice Tabačka i ulici dr. Adema Handžića u Tešnju.

Zbog izvođenja radova u neposrednoj blizini i na dijelu LC Tešanj-Tešanjka u Bukvi kod preduzeća „Silk trade“ saobraćaj se odvija usporeno uz preusmjeravanje vozila.  Vozačima se skreće pažnja da poštuju postavljene znakove u zoni izvođenja radova.

 

3.

Klimatološki i drugi uslovi

 

Stanje u 07:00 sati: oblačno;

-Temperatura zraka u 07:00 sati: 5ºC;             

-Relativna vlažnost: 88%;

-Relativni pritisak: 1025,0 mbar;

-Pravac i brzina vjetra: - m/s;

-Količina padavina za protekla 24 sata: - lit/m2;

-Vodostaj rijeka: BOSNA i USORA – U granicama normalnog.  TEŠANJKA – Ispod normalnog. Vodostaj Usore jutros je iznosio 68 cm.

 

 

4.

Informacije iz Policijske uprave

 

U protekla 24 sata na području općine evidentirano je:

-          1 krivično djelo,

-          1 saobraćajna nezgoda sa materijalnom štetom,

-          1 narušavanje javnog reda i mira,

-          3 prijave građana, a

-          1 osoba je lišena slobode.

  

5.

Informacije iz Službe hitne pomoći i porođajnog odjela

 

-Služba hitne pomoći u protekla 24 sata evidentirala je 34 intervencije, od toga 3 zbog  povreda. U bolnicu je upućeno 6 osoba.­

 

 

6.

Snabdjevanje energentima, vodom i stanje telefonskih veza

 

ELEKTRIČNA ENERGIJA – Zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima danas će u periodu od od 08:30 do 15:30 sati bez električne energije biti trafo poručje Tugovići i trafo područja Ripna, Bašići, Jablanica Škola, Džamija Jablanica, Zelenika Jablanica, od 08:30 do 09:00 sati i od 15:00 do 15:30 sati.

VODA- Snabdjevanje vodom korisnika vodovodnih sistema Tešanj, Jelah i Kraševo jutros se vrši uredno i ista zadovoljava  zahtjeve Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

TELEFONSKE VEZE-  Uredno funkcionišu.

TOPLOTNA ENERGIJA- Uredno snabdjevanje.

 

7.

Ostale informacije

                                                           /

 

Objavljeno u Servisne Informacije

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.