Članak je filtriran: Četvrtak, 08 Oktobar 2020

Sevdalinke su izvorna muzika Bosne i Hercegovine, koju njeguje duga i bogata tradicija. Danas su sevdalinke nešto manje popularne kod mlađih naraštaja, no sevdah kao muzički pravac i dalje živi u starijim generacijama.

Objavljeno u PROMO

Žurnal je početkom 2019. godine objavio priču o kupovini diploma u BiH. Podsjetimo, tada je novinarka Žurnala za samo 17 dana dobila diplomu srednje medicinske škole. Predaju diplome uspjeli smo zabilježiti i na video snimku. Neposredno prije objave priče, dostavili smo Tužilaštvu BiH sve informacije do kojih su došli novinari, kao i video snimak kupovine. Stečenu diplomu novinarka Žurnala predala je tužiocima.

Od tada su prošla 22 mjeseca. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine 30. septembra ove godine donijelo je Naredbu o nesprovođenju istrage u ovom predmetu, piše Žurnal.

„Obavještavamo Vas da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine povodom Vaše krivične prijave dostavljene ovom Tužilaštvu, dana 30.9.2020. godine donijelo Naredbu o nesprovođenju istrage jer je u smislu odredbi člana 216. stav 3. i 4. ZKP BiH iz prijave i pratećih spisa, odnosno rezultata provedenih istražnih radnji očigledno da ne postoje osnovi sumnje da je počinjeno krivično djelo.“, naveo je u dopisu kažnjavani falsifikator i državni tužilac Oleg Čavka.Snimak Žurnala, na kojem je pokazano na koji način je moguće steći diplomu u BiH, skrenuo je pažnju javnosti na ovaj unosni i široko rasprostranjeni kriminal. Priču su prenijeli mnogi mediji u Evropi i regionu, a reagirale su i neke evropske zemlje koje su počele pažljivije ispitivati porijeklo ovdašnjih diploma. Ipak, taj snimak pa ni sva dokumentacija koju su prikupili naši novinari, nisu bili dovoljni Tužilaštvu BiH. Utvrdili su da “ne postoje osnovi sumnje da je počinjeno krivično djelo.“

Što se tiče prodavača diploma iz Žurnalove priče, Tužilaštvo BiH krivično gonjenje je prepustilo Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sankog kantona, naveo je Čavka.

U ŠIROKOM BRIJEGU NE PRODAJU DIPLOME

Također, Čavka nas sa zadovoljstvom obavještava da neće pokrenuti ni istragu oko Centra za obrazovanje odraslih u Širokom Brijegu. Širokobriješke škole u vlasništvu HDZ-ovog poduzetnika Ivana Ševe ili njegove porodice pominjane su i u dokumentima SIPA-e koje je u novembru 2018. godine Tužilaštvo BiH odbacilo.

„Što se tiče prijavljenog Š.V. protiv kojeg je neposredno na zapisnik podnijela vaša novinarka Omerović Azra, izvršili smo više istražnih radnji iz kojih je proizašlo da je tvrdnja vaše novinarke netačna“, naveo je državni tužilac Oleg Čavka u obavještenju redakciji Žurnala o neprovođenju istrage u predmetu diploma.

Radi se o vatrogascu iz Hrvatske, rođenom u Sisku. Posljednjeg dana avgusta 2018. godine u Širokom Brijegu mu je izdata svjedodžba da je uspješno završo Srednju strukovnu školu u Širokom Brijegu, smjer vatrogasac.

„Učenik je završni ispit polagao od 28. 8. 2018. godine, do 31. 8. 2018. godine“, piše u Svjedodžbi.


No, učenik tih dana uopće nije bio na teritoriji BiH. Kao redovni putnik u BiH je ušao tek 1. septembra u zoru, u 4 sata i 20 minuta, i to na sjeveru, na graničnim prelazu Kostajnica. Tek tada se uputio u Hercegovinu, odakle je, u 12 sati i 16 minuta izašao iz BiH preko Graničnog prelaza Osoje.

Bez obzira na sve, tužilac Čavka i dalje smatra da u tome nema ništa neobično i tvrdi da je ovaj učenik svakodnevno vrijedno putovao u školu iz Siska u Široki Brijeg.

„Naime, u periodu školovanja za zanimanje vatrogasca, Š.V. je više stotina puta evidentiran prilikom prelaska državne granice od strane Granične policije BiH, obzirom da je utvrđeno da je u navedeno vrijeme gotovo svakodnevno putovao na relaciji iz Siska u Bosnu i Hercegovinu“, nastavio je tužilac Čavka.

Zbog toga, zaključuje Oleg Čavka, „što se tiče istražnih radnji u Srednjoj školi Centar za obrazovanje odraslih Široki Brijeg , te istražne radnje nisu ukazale na bilo kakve nezakonitosti.“

Na kraju svog dopisa, tužilac Čavka nas obavještava da je ipak otvorena jedna istraga – o diplomi Osmana Mehemdagića.

„Vaša istraživačka priča, nakon formiranja predmeta je ovom Tužilaštvu značajno pomogla u smislu iniciranja istraživanja na evidentno brojne propuste u procesu školovanja na privatnim visokoškolskim ustanovama-više njih na području BiH, te je tim povodom istražna aktivnost dovela do sveobuhvatnih provjera validnosti diploma visokopozicioniranih službenika sigurnosnog sektora BiH, što je u konačnici dovelo zahvaljujući i Vašem istraživanju do donošenja Naredbe o provođenju istrage protiv Mehmedagić Osmana zbog krivotvorenja diploma“, naveo je državni tužilac Oleg Čavka.

Redakciji Žurnala je drago ukoliko smo zaista pomogli tužiocu Čavki da otvori neku istragu. Naši novinari svakodnevnim radom dokazuju da rade isključivo u interesu javnosti, da smo nezavisni i profesionalni i da na nas ne mogu uticati nikakve političke niti interesne grupacije.

Ali, i dalje ostaje otvoreno pitanje za čije interese radi Tužilaštvo BiH? I ova posljednja sramna odluka, pored niza drugih, pokazuje da postoji “osnov sumnje” u nezavisnost i profesionalnost Tužilaštva BiH.  

Objavljeno u Vijesti

Odluka o dovođenju nekvalifikovane radne snage sa zapadnog Balkana naći će se danas na sjednici njemačkog Bundesrata, Gornjeg doma njemačkog parlamenta, u kojem je zastupljeno 16 njemačkih saveznih država, rečeno je "Nezavisnim" u toj instituciji.

Kako su nam objasnili, na dnevnom redu će se naći dva prijedloga... Jedan je prijedlog Vlade Njemačke koji predviđa da se postojeća odluka, koja ističe krajem godine, produži do kraja 2023, te da se uvede ograničenje od 25.000 radnika koliko bi se moglo primiti godišnje. S druge strane, prijedlog tri njemačke države, kojem se u međuvremenu pridružila još jedna država, je da se ukinu i vremensko ograničenje važenja odredbe i kvota od 25.000 radnika i omogući neograničeno doseljavanje nekvalifikovanih radnika.

U Bundesratu je "Nezavisnim" takođe pojašnjeno da su dvije komisije Bundesrata - Komisija za rad, integracije i socijalna pitanja, te Komisija za unutrašnje poslove, predložile da se iz Vladinog prijedloga izbrišu ove dvije uredbe. Četiri države koje se zalažu za ukidanje ograničenja su Rajnland Falc, Bremen, Tiringen i Hamburg, jer smatraju da su njemačkoj privredi ovi radnici neophodni, te da iz tog razloga treba olakšati njihovo dovođenje.

Nezvanično, od sagovornika koji je upućen u ovu problematiku saznajemo da je najizvjesniji ishod da će Bundesrat na kraju prihvatiti prijedlog Vlade Njemačke. Ukoliko se to desi na današnjoj sjednici, pojašnjeno nam je, odluka će definitivno stupiti na snagu. U slučaju da Vladin prijedlog bude odbijen, onda će se nastaviti procedura, kako bi se pokušalo doći do prihvatljive konačne verzije. Takođe nezvanično, Bundesrat često prihvata prijedloge Komisije za unutrašnje poslove, koja je jedna od najuticajnijih u toj ustanovi, što otvara mogućnost da ograničenja možda ipak budu ukinuta.

Inače, radnici sa zapadnog Balkana u Njemačku dolaze po osnovu tri različita osnova... Jedan osnov je pomenuta uredba, koja omogućava zapošljavanje radnika bez diploma. Drugi osnov je Zakon o doseljavanju stručne radne snage, usvojen proljetos, koji omogućava olakšanu proceduru za doseljavanje potrebnih kvalifikovanih radnika, bilo sa zanatskom ili tehničkom srednjom školom ili fakultetskim obrazovanjem iz oblasti tehničkih nauka. Jedini izuzetak su informatičari, za koje ne treba diploma, već dokaz o radnom iskustvu. Treći osnov je doseljavanje medicinskog osoblja i njegovatelja, s obzirom na to da Njemačka ima velike potrebe i deficite u ovoj oblasti.

Uredba o doseljavanju nekvalifikovane radne snage posebno je interesantna njemačkim građevincima, koji se putem Udruženja poslodavaca Njemačke žale da za nekoliko godina neće imati dovoljno radnika, te da je uvoz radne snage od vitalne važnosti za njihovu branšu. Nekvalifikovane radnike traži i turistička branša, ali je potražnja za njima usljed korone opala. Njemački mediji ističu da korona nije smanjila potrebu za radnom snagom, a usvajanjem stimulativnog paketa za pomoć evropskoj privredi očekuje se nagli rast tokom sljedeće godine koji bi, kako je rečeno, mogao biti ugrožen ako ne bude bilo dovoljno radnika.

Njemački privrednici su se takođe žalili da procedure za dovođenje radnika traju veoma dugo, a na ovaj problem ukazivali su i građani BiH koji su tražili radne dozvole u Ambasadi Njemačke u BiH. Ovaj problem je bio osnov činjenice da je godišnje u Njemačku otišlo tek 29.000 nekvalifikovanih radnika. S obzirom na to da je Njemačka najavila širenje kapaciteta u konzularnim odjeljenjima, ako bude ukinuta kvota od 25.000 može se očekivati procesuiranje znatno većeg broja radnika.

(N.N.)

Objavljeno u Svijet

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) na današnjoj sjednici usvojila je 9. Odluku o odobravanju i dodjeli sredstava privrednim subjektima za subvencioniranje 100% najniže neto plate za 453 uposlenika za april 2020. godine. Odluka obuhvata 205 privrednih subjekata - 46 pravnih lica, 116 fizičkih lica bez uposlenika i 43 fizička lica sa uposlenicima.

Također, na sjednici je usvojena Informacija o nepotpunim zahtjevima po osnovu Javnog poziva za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu sredstava privrednim subjektima za subvencioniranje 100% najniže neto plate za april 2020. godine predatih u periodu od 26.05.2020. godine do 08.06.2020. godine.

Predmetnom Informacijom obuhvaćena su 252 privredna subjekta koji će imati rok od 3 dana od dana objave predmetne informacije da dopune svoj zahtjev. Spisak privrednih subjekata sa nedostajućom dokumentacijom bit će objavljen u ponedjeljak, 12.10.2020. godine, a rok za dostavljanje dokumentacije je srijeda, 14.10.2020. godine. Po pregledu dostavljenih dopuna, Ministarstvo za privredu će Vladi ZDK uputiti na usvajanje još jednu odluku o odobravanju i dodjeli sredstava privrednim subjektima za subvencioniranje 100% najniže neto plate za april 2020. godine.

Isplata po osnovu usvojenih Odluka po osnovu Javnog poziva za prikupljanje zahtjeva za odobrenje i dodjelu finansijskih sredstava za subvencioniranje 50% najniže neto plate za mart 2020. godine je završena, a u toku je isplata po osnovu usvojenih  Odluka po osnovu Javnog poziva za prikupljanje zahtjeva za odobrenje i dodjelu finansijskih sredstava za subvencioniranje 100% najniže neto plate za april 2020. godine.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Nogometni savez Bosne i Hercegovine (NS BiH) obratio se proteklih dana Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) u čijem sastavu djeluje Zavod za javno zdravstvo u Zeničko-dobojskom kantonu, sa molbom da se propišu i izdaju Mjere pod kojim se, uz limitiran broj, može osigurati prisustvo na utakmici BiH - Nizozemska, koja se treba u nedjelju uvečer odigrati na stadionu Bilino polje u Zenici.

 

Nakon što je federalno Ministarstvo zdravstva 6. oktobra izdalo mišljenje, kojim odobrava prisustvo publike uz provedene mjere, Institut je jučer Nogometnom Savezu uputio Set higijenskih procedura, koje treba ispoštovati organizator ove utakmice.

 

Referirajući se na zaključke kriznih štabova, sve prethodne preporuke i smjernice svjetskih, regionalnih i domaćih zdravstvenih organizacija i ustanova, te cijeneći značaj fudbalske utakmice UEFA Lige nacija BiH – Nizozemska za reprezentaciju BiH, Nogometni savez BiH i državu BiH, pripremljene su Preventivne higijenske procedure za smanjenje rizika za obolijevanje od COVID-19 i širenje infekcije tokom održavanja spomenute utakmice, koje su upućene Savezu, saopćeno je jutros iz Instituta.

 

U tim procedurama su navedene obaveza formiranja Operativnog kriznog tima, propisana fizička distanca između gledatelja, korištenje maski za lice, dez-barijere za  ruke, ulazak i izlazak iz stadiona, organizacija sjedenja, te izuzeci od ove obaveze i slično.

 

Kako navode iz Instituta, čelnici nogometnog saveza već su aktivno sarađivali sa ovim Institutom na higijensko-epidemiološkim pripremama utakmica bez publike na stadionu bilino polje i u Trening centru Nogometnog saveza BiH u Crkvicama, te je izraženo zadovoljstvo punom saradnjom, kooperacijom i dosadašnjim poštovanjem propisanih mjera.

 

U INZ-u zato očekuju da će, nakon takvog pozitivnog iskustva, a i uspješno provedenog epidemiološkog testa na Grbavici u četvrtak uvečer, Nogometni savez uspješno pripremiti sve preduvjete za sigurno održavanje utakmice u nedjelju.

 

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Objavljeno u Vijesti

Korištenje informacijskih i komunikacijskih tehnologija u domaćinstvima i preduzećima BiH tema je koju su ove sedmice aktualizirali Agencija za statistiku BiH i Federalni zavod za statistiku kroz predstavljanje kvartalnih izvještaja. Generalno, podaci govore kako građani BiH prate svjetske trendove u smislu što manjeg korištenja fiksnih telefona, povećanog broja korištenja mobilnih telefona i interneta.

Objavljeno u Vijesti

U četvrtak su odigrani susreti poluzavršnice playoffa za Europsko nogometno prvenstvo. U igri za preostala četiri mjesta koja vode na EURO ostalo je još osam reprezentacija, a pobjednici četiri finalna susreta bit će poznati 12. studenoga. REZULTATI PLAY OFFA

Objavljeno u Sport

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec septembar 2020. godine iznosi 1.930,22 KM i za 123,46 KM je jeftinija od potrošačke korpe za prethodni mjesec. (dijagrami se nalaze na www.sssbih.com). Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec juli 2020. iznosila je 971,00 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku) i za 18,00 KM je viša od prosječne plate isplaćene u junu 2020. godine. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 50,30%.

Objavljeno u Ekonomija
Petak, 09 Oktobar 2020 00:00

Izvještaj CZ za 09.10.2020.godine

Red.

broj

VRSTA INFORMACIJE

DNEVNO STANJE

 

1.

Prirodne nepogode i druge pojave i događaji

/

I

2.

Stanje puteva

 

Magistralni put M-17: Šamac-Sarajevo i magistralni put M-4: Doboj-Banja Luka: suhi.

Regionalni put RP-474: Novi Šeher-Prnjavor: suh.

Lokalni putevi: suhi.

Saobraćaj se odvija po suhim putevima i bez posebnih ograničenja.

 

3.

Klimatološki i drugi uslovi

 

Stanje u 08:00 sati: vedro i sunčano;

-Temperatura zraka u 08:00 sati: 7ºC;             

-Relativna vlažnost: 98%;

-Relativni pritisak: 1024,0 mbar;

-Pravac i brzina vjetra: - m/s;

-Količina padavina za protekla 24 sata: - lit/m2;

-Vodostaj rijeka: BOSNA, USORA- U granicama normalnog.  TEŠANJKA –Ispod normalnog. Vodostaj Usore jutros je iznosio 67 cm.

 

4.

Informacije iz Policijske uprave

 

U protekla 24 sata na području općine evidentirano je:

-          1 krivično djelo,

-          2 saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom,

-          2 narušavanja javnog reda i mira,

-          8 prijava građana, a

-          1 osoaba je lišena slobode.

  

5.

Informacije iz Službe hitne pomoći i porođajnog odjela

 

-Služba hitne pomoći u protekla 24 sata evidentirala je 36 intervencija, od toga 3 zbog  povreda. U bolnicu je upućeno 5 osoba.

­-Na porođajnom odjelu Opće bolnice u protekla 24 sata rođena je 1 ženska beba.

 

6.

Snabdjevanje energentima, vodom i stanje telefonskih veza

 

ELEKTRIČNA ENERGIJA –Zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima danas će u periodu od 09:00 do 12:00 sati bez električne energije biti trafo područje Raduša Ilidža i od 10:00 do 14:00 sati trafo područje Zelenika, a povremeno će bez električne enegije biti i trafo područje Orašje Planje džamija.

VODA- Snabdjevanje vodom korisnika vodovodnih sistema Tešanj, Jelah i Kraševo jutros se vrši uredno i ista zadovoljava  zahtjeve Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.
TELEFONSKE VEZE-  Uredno funkcionišu.

 

7.

Ostale informacije

/

 

Objavljeno u Servisne Informacije

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.