Članak je filtriran: Četvrtak, 01 Oktobar 2020

Na ždrijebu za ovosezonsku Ligu prvaka, odrađena je i ceremonija uručenja individualnih nagrada najboljim igračima u protekloj sezoni. Bila je riječ o velikoj dominaciji igrača Bayerna, a tako su i predviđali stručnjaci, navijači, pa čak i oni koji su se kladili na ovu ceremoniju koristeći bet365 link. U onoj najvažnijoj kategoriji za igrača godine u konkurenciji su se nalazila tri igrača, od čega dva iz Bayerna. Riječ je o Poljaku Robertu Lewandowskom i Nijemcu Manuelu Neueru. Uz njih se našao belgijski veznjak iz Manchester Cityja, Kevin de Bruyne.

Objavljeno u Sport

Pandemija koronavirusa snažno je pogodila i obrazovanje, zbog čega su gotovo sve škole i u BiH morale odustati od tradicionalnog oblika učenja.

Posebna domena Obrazovne ustanove prešle su na neke nove metode, uglavnom online održavanje nastave. Jedna od škola čiji su djelatnici izradili svoju platformu za održavanje nastave je Katolički školski centar “Don Bosco” u Žepču, uz još dva KŠC-a u BiH.
 
O čemu je točno riječ, doznaje Večernji list BiH od mag. ing. elektrotehnike Antuna Perića.
- Ideja je nastala u potrebi za online nastavom u ožujku kada je došlo do ovakve epidemiološke situacije gdje smo morali učenike poslati doma. Još tada imali smo ideju odmah napraviti Google učionicu, no u razgovoru s Upravom složili smo se da nađemo najjednostavnije rješenje pa smo odlučili raditi preko maila. Platforma koju sada koristimo napravljena je tako da imamo zatvoren krug korisnika unutar škole. Svaki učenik i profesor dobio je svoj korisnički, Gmail račun koji ne završava domenom Gmaila nego onom koju smo odabrali za našu školu - @kscdonbosco.ba. Ono što je najbitnije u toj platformi jest da su učenici maksimalno zaštićeni. Sve što se događa unutar škole ne može izaći van i to nitko ne može “probiti” - kaže nam Perić.

- Google učionica funkcionira tako da svaki profesor za svoj predmet može izraditi osobnu učionicu i pozvati učenike, a oni se pridružuju. Tako profesori sami unutar učionice mogu formirati nastavu po želji. Moguće je snimati videouratke i obavljivati ih. Imamo mogućnost komunikacije preko Google Meet poziva. Unutar ove platforme nabitnije aplikacije koje se koriste, a uvelike olakšavaju rad jesu Gmail i Google Calendar, na kojem se učenicima dodjeljuju termini kontrolnih zadataka, a kojima pristup imaju svi korisnici. Jedna od bitnih stavki je Google Disk koji nam omogućuje beskonačan prostor za pohranu, što je bitno za rad. Uz navedeno, profesori mogu izraditi testove i ograničiti vrijeme za odgovor. Primjerice, za jedan odgovor na pitanje mogu postaviti minutu vremena. Kada vrijeme istekne, otvara se novo pitanje, a sve to kako bi se smanjila mogućnost prepisivanja gradiva - objašnjava profesor Perić.

Sudjelovanje i od kuće

Inače, prije početka ove školske godine profesorima i učenicima predstavljen je program.
- Iako su svi djelatnici škole i učenici prošli ove obuke, zasad nemamo veliku potrebu za korištenjem Google učionice. Imamo veliku školu u kojoj se možemo pridržavati svih epidemioloških mjera. No, učenicima koji iz nekog razloga nisu bili na nastavi određenoga dana, profesori im istoga dana do 15 sati moraju poslati sve materijale da bi i od kuće mogli sudjelovati u nastavi - zaključio je Perić za Večernji list.

Objavljeno u Žepče

Konkurencijski savjet BiH donio je zaključak o pokretanju postupka protiv kompanija United Media i Sport Klub.

Savjet je zaključak donio na sjednici u Sarajevu 23. septembra, a o tome je javnost izvijestio putem svoje internet stranice.

Među usvojenim odlukama nalazi se “Zaključak kojim se pokreće postupak po Zahtjevu privrednog subjekta Mtel a.d. Banja Luka protiv privrednih subjekata United Media S.a.r.l. Luksemburg i Sport Klub d.o.o. Sarajevo, radi utvrđivanja zloupotrebe dominantnog položaja u smislu člana 10. stav (2) tačka b) i c) Zakona o konkurenciji.

Osim toga, donesen je zaključak kojim se produžava rok za donošenje konačnog rješenja za dodatna 3 mjeseca u postupku koji se vodi pred Konkurencijskim savjetom po Zaključku od 28. maja 2020. godine pokrenutom po Zahtjevu privrednog subjekta Logosoft d.o.o. Sarajevo.

Ovaj postupak također je protiv United Medije i Sport Kluba, radi utvrđivanja zloupotrebe dominantnog položaja u smislu člana 10. stav (2) tačke a), b), c) i d) Zakona o konkurenciji.

BiznisInfo podsjeća da je Logosoft u vlasništvu Mtela, a obje kompanije dio su grupacije Telekom Srbija.

United Media i Sport klub, s druge strane, dio su konkurentske grupacije u koju spadaju i Telemach, Nova TV i N1. Ove dvije grupacije žestoko se uskobljavaju na teritoriji Srbije i BiH. Rat u vezi s pravima prenosa Sport kluba traje godinama.    

(Biznis.info)

Objavljeno u Vijesti

Isplata septembarskih penzija u Federaciji BiH počinje u ponedjeljak, 5. oktobra.

Sukladno Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, penzije za mjesec septembar bit će isplaćene preko Jedinstvenog računa trezora FBiH u ponedjeljak, 5. oktobra, saopćeno je na službenoj internetskoj stranici Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Kako je navedeno, najniža penzija iznosi 382,18 maraka, zajamčena 478,91 maraka, a najviša 2.174,48 maraka.

Penziju za septembar primit će 428.463 korisnika, a ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za navedeni mjesec iznose oko 195 miliona maraka, stoji u saopćenju.

Objavljeno u Vijesti

Doktor američkog predsjednika Donalda Trampa u Bijeloj kući Šon Konli izjavio je danas da će predsjednik nastaviti da obavlja svoje dužnosti bez ikakvih smetnji, a nakon što je saznao da je pozitivan na virus kovid-19.

Kako je rekao, i Tramp i njegova supruga Melanija se sada osjećaju dobro i planiraju da ostanu kod kuće, odnosno u Bijeloj kući tokom oporavka, prenosi AP.

Navodi se da je Tramp nakon saznanja da ima korona virusa otkazao put na Floridu, gdje je danas trebalo da ima skup, ali je u svom rasporedu zadržao prethodno planirani podnevni telefonski poziv o podršci ugroženim starijim osobama oboljelim od kovida-19.

Objavljeno u Svijet

Pomoć Kantona Sarajevo učenicima bošnjačke nacionalnosti iz Kotor Varoši, kojima vlasti entiteta Republika Srpska godinama uskraćuju pravo na izučavanje nacionalne grupe predmeta, bila je tema sastanka Kenana Alikadića, ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo, i Đemile Turan, predsjednice Udruženja za kulturu i kulturno naslijeđe u BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ovom prilikom, Alikadić je upoznat sa svim problemima u organizaciji instruktivne nastave u ovoj općini.

"Prije svega radi se o finansijskim problemima. Nastava se održava u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice u zaseoku Hanifići. Prevoz plaćaju roditelji iz svog džepa. Predaju im nastavnici iz Osnovne škole 'Prvi mart' iz Jelaha. Svi oni dobijaju naknadu za tri mjeseca rada, zatim mjesec dana volontiraju i tako u krug. Situacija je dakle veoma složena i smatram obavezom Vlade Kantona Sarajevo da u okviru naših mogućnosti pomognemo roditeljima i njihovoj djeci", rekao je Alikadić.

Obzirom da je djeci iz Kotor Varoši onemogućeno da uče o svojoj državi, historiji i kulturi, dogovoreno je da će Ministarstvo kulture i sporta KS realizovati i u cijelosti finansirati projekt trodnevne ekskurzije učenika u Sarajevo.

"Djeca će posjetiti Zemaljski muzej i Narodno pozorište, upoznat će se i sa drugim istorijskim i kulturnim znamenitostima glavnog grada. Ekskurziju planiramo za oktobar, a prvačići i učenici koji iz nekih razloga neće doći u Sarajevo imat će priliku da u Kotor Varoši pogledaju predstavu u organizaciji ministarstva. Osim toga, svim učenicima ćemo obezbijediti i školski pribor", najavio je Alikadić.

Objavljeno u Vijesti
Petak, 02 Oktobar 2020 00:00

Najpopularnija imena u BiH u 2019. godini

Federalni zavod za statistiku i Zavod za statistiku Republike Srpske izdvojili su za N1 najčešće davana imena djeci u 2019. godini.

Najpopularnija ženska imena u Federaciji koja su upisana u matične knjige rođenih:

Sara
Amina
Merjem
Asja
Esma
Ema
Hana
Lejla
Džejla
Lamija

Najpopularnija ženska imena u Republici Srpskoj:

Sofija
Milica
Marija
Ana
Sara

Donosimo vam i 10 najpopularnijih muških imena u Federaciji BiH u prošloj godini:

Amar
Ahmed
Daris
Davud
Adin
Hamza
Ali
Harun
Eman
Adian

Najpopularnija muška imena u Republici Srpskoj u prošloj godini su:

Luka
Lazar
Stefan
Nikola
Pavle.

Objavljeno u Zanimljivosti

Služba za odnose sa javnošću i informisanje kupaca Podružnice“ Elektrodistribucija” Zenica, obavještava kupce da će dana 02.10.2020.(petak) i 03.10.2020.(subota) zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima bez električne energije biti sljedeća područja ZE-DO kantona:

Dana 03.10.2020.(subota):
- PJD Tešanj
KB 10 kV odvod Jelah Sječa
Trafo stanice: Jelah škola (1100), Sječe (1222), Sječe (1131) i Mlin Dukat Sječe (1136).,
od 09:00 do 18:00 sati

Za sve informacije kupci se mogu obratiti Službi za odnose sa javnošću i informisanje kupaca:
- područje ZE-DO kantona na broj telefona 080 020 132.

Objavljeno u Servisne Informacije
Petak, 02 Oktobar 2020 00:00

OT: Održana 42. sjednica Vijeća

Danas je u sali Općinskog vijeća sa početkom u 14,00 sati održana 42. sjednica Općinskog vijeća Tešanj sa predloženim dnevnim redom:

Objavljeno u Vijesti
Petak, 02 Oktobar 2020 00:00

Izvještaj CZ za 02.10.2020.godine

Red.

broj

VRSTA INFORMACIJE

DNEVNO STANJE

 

1.

Prirodne nepogode i druge pojave i događaji

/

I

2.

Stanje puteva

 

Magistralni put M-17: Šamac-Sarajevo i magistralni put M-4: Doboj-Banja Luka: suhi.

Regionalni put RP-474: Novi Šeher-Prnjavor: suh.

Lokalni putevi: suhi.

Saobraćaj se odvija po suhim putevima i bez posebnih ograničenja.

 

3.

Klimatološki i drugi uslovi

 

Stanje u 08:00 sati: pretežno oblačno;

-Temperatura zraka u 08:00 sati: 15ºC;           

-Relativna vlažnost: 83%;

-Relativni pritisak: 1007,0 mbar;

-Pravac i brzina vjetra: - m/s;

-Količina padavina za protekla 24 sata: - lit/m2;

-Vodostaj rijeka: BOSNA, USORA- U granicama normalnog.  TEŠANJKA –Ispod normalnog. Vodostaj Usore jutros je iznosio 66 cm.

 

4.

Informacije iz Policijske uprave

 

U protekla 24 sata na području općine evidentirana su:

-          2 narušavanja javnog reda i mira i

-          5 prijava građana.

  

5.

Informacije iz Službe hitne pomoći i porođajnog odjela

 

-Služba hitne pomoći u protekla 24 sata evidentirala je 38 intervencija, od toga 8 zbog  povreda. U bolnicu je upućeno 12 osoba.

-Na porođajnom odjelu Opće bolnice u protekla 24 sata rođene su 3 muške i 2 ženske bebe.

 

6.

Snabdjevanje energentima, vodom i stanje telefonskih veza

 

ELEKTRIČNA ENERGIJA –Zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima danas će bez električne energije biti sljedeća  trafo područja:

1.Bajina glava, od 08:00 do 15:00 sati,

2.Šije-Ambulanta, od 09:00 do 15:00 sati i

3.Piljužići Džamija br.1089, od 10:00 do 14:30 sati.

VODA- Snabdjevanje vodom korisnika vodovodnih sistema Tešanj, Jelah i Kraševo jutros se vrši uredno i ista zadovoljava  zahtjeve Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.
TELEFONSKE VEZE-  Uredno funkcionišu.

 

7.

Ostale informacije

/

 

Objavljeno u Servisne Informacije

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.