Članak je filtriran: Četvrtak, 09 Januar 2020

Među mnogim kompanijama koje posluju i proizvode u Jelahu jeste i firma Belif d.o.o. koja je osnovana odmah nakon rata, a čiji vlasnik je čovjek koji je sa svojom porodicom stvarao modernu kompaniju vrijednu svakog poštovanja, gospodin Adem Šišić.

U poslovnom krugu firme na ulazu u Jelah dočekuje nas Adem i krećemo u obilazak proizvodnih hala i magacina gdje se proizvodi i skladišti desetine vrsta robe visokog kvaliteta namjenjenih za automobilsku industriju i kućnu i ličnu higijenu. Tu su antifrizi, tečnosti za čišćenje auto stakala, motorna ulja, destilovana voda, paste za ruke, prečišćivači zraka i mnogi drugi proizvodi. Što je posebno zanimljivo, pokrenuli su i proizvodnju omekšivača za veš koji je prema mnogim domaćicama koje su ga probale, najmirišljiviji i najbolji omekšivač na bh. tržištu. Kako nam je rekao gospodin Šišić, još uvijek nije plasiran na šire tržište, i prodaju ga samo u svojoj radnji u krugu fabrike.

“U pregovorima smo oko narudžbi sa određenim distributerima i prodajnim lancima i nadam se da ćemo tokom ove godine krenuti u masovnu proizvodnju,” kaže Adem. “Sad za sad je omekšivač dostupan samo u našoj prodavnici i reakcije svih kupaca su više nego pozitivne što nam daje jasan signal da smo napravili vrhunski proizvod. Omekšivač smo radili prema provjerenom receptu iz Francuske koja je najdalje otišla u ovom polju jer njihova moda i stil oblačenja ne trpe loše proizvode.”

Adem i njegov sin Ismail vode dvije sestrinske firme koje ukupno zapošljavaju 65 radnika. Kompanije posjeduju vlastiti labaratorij u kojem se kontroliše svaki proizvod prije izlaska na tržište. Kontrola se radi prema najmodernijim standardima Evropske unije a za proces nadgledanja zadužena su dva vrhunska inžinjera. Cijela paleta proizvoda pod raznim brendovima, koje nalazimo na prodajnim policama u BiH, proizvedena je u Belifu. Pored toga postoje proizvodi koje niko drugi ne radi u Bosni i Hercegovini osim Belifa.

“Mi smo tako pozicionirani da dobar dio robe radimo za izvoz na zahtjevno evropsko tržište,” ističe vlasnik Belifa. “Naše tržište je malo pa je za razvoj i zapošljavanje važno da firme rade za evropske i druge zemlje. Prihod dolazi u BiH, zapošljavamo radnike i usavršavamo proizvodne kapacitete. Moja vizija je dalji razvoj i povezivanje sa domaćim kompanijama. Premali smo da bi se djelili, važno je da udružimo snage i osvajamo svjetska tržišta.”

 

(KKD)

Objavljeno u PROMO

U prošloj godini u Federaciji BiH sedam hiljada je više zaposlenih nego godinu ranije, čemu je u velikoj mjeri doprinio i Federalni zavod za zapošljavanje kroz realizaciju različitih programa poticanja zapošljavanja, u što je uloženo blizu 35 miliona maraka, a ove godine taj će iznos biti gotovo udvostručen, kaže u razgovoru za Hrvatski Medijski Servis direktorica Zavoda Helena Lončar.

Ona upozorava kako zbog odlaska stanovništva u inozemstvo nedostaje radne snage različitih profila.

"U okviru realizacije programa aktivne politike zapošljavanja u 2019. godini, kroz Program sufinanciranja zapošljavanja, Program sufinanciranja samozapošljavanja Start up, te program „Obuka i rad 2019“ ugovoreno je ukupno 34.567.384,42 KM, a obuhvaćeno je 10.235 osoba, zaključno sa 6.12.2019. godine", objasnila je Lončar.

Dodaje kako su nakon tog datuma intenzivno potpisivani ugovori s korisnicima tako da je do kraja 2019. godine iznos plasiranih sredstava i obuhvat osoba puno veći. Govoreći koliko je trenutno zaposlenih, a koliko nezaposlenih u FBiH, Lončar ističe kako je 30.11.2019. godine na evidencijama javnih službi za zapošljavanje u FBiH bilo registrirano 308.433 osoba, što u odnosu na kraj 2018. godine predstavlja smanjenje za 21.474 osobe.

"Napominjem da Federalni zavod za zapošljavanje nije nadležan za vođenja evidencija zaposlenih osoba, te da taj podatak preuzimamo od nadležnog Federalnog zavoda za statistiku. Kada je riječ o broju zaposlenih, krajem desetog mjeseca 2019. godine u FBiH bila je zaposlena 536.291 osoba, što je u odnosu na kraj 2018. godine povećanje za 7.010", pojasnila je Lončar.

Na upit koliko je zbog odlaska stanovništva prisutan problem nedostatka radne snage, i kojih zanimanja najviše nedostaje, Lončar kaže kako je u okviru obavljanja poslova iz svoje nadležnosti te redovite komunikacije s poslodavcima, uočen nedostatak radne snage na tržištu rada u Federaciji BiH.

"Zanimanja koja su tražena na domaćem tržištu rada su: komercijalisti, trgovci, varioci, CNC operateri, vozači, kao i razna zanimanja u drvnoj i tekstilnoj industriji te u ugostiteljstvu. Također, kada je riječ o visokoj stručnoj spremi traženi su i IT stručnjaci; programeri, web dizajneri, potom inžinjeri strojarstva, inžinjeri elektrotehnike te farmaceuti", naglasila je Lončar.

Govoreći o planovima Federalnog zavoda za zapošljavanje za ovu godinu te kroz koje sve programe planiraju poticati zapošljavanje i koliko novca FZZO namjerava uložiti u realizaciju tih programa, Lončar kaže da je za mjere aktivne politike zapošljavanja u 2020. godini Federalni zavod za zapošljavanje osigurao ukupno 66 milijuna KM.

"Zavod će u okviru planiranog Programa sufinanciranja zapošljavanja 2020, pored već široj javnosti poznatih mjera, kao što su: Prvo radno iskustvo, Prilika za sve, Periodično zapošljavanje, Javni radovi, Zapošljavanje žena, Tražim poslodavca, Služba u zajedničkim projektima, biti kreirana posebna mjera za braniteljsku populaciju, ali i neke druge mjere koje se odnose na određene teško zapošljivim kategorijama nezaposlenih", pojasnila je ravnateljica Federalnog zavoda za zapošljavanje.  Pored ovog program, planirana je i realizacija Programa sufinanciranja samozapošljavanja Start up 2020, te programa „Obuka i rad 2020“. O svim detaljima navedenih programa javnost će biti blagovremeno obaviještena nakon što Upravni odbor Zavoda usvoji te programe.

(HMS)

Objavljeno u Vijesti

Kvalitet zraka skoro na svim mjernim mjestima u Federaciji Bosne i Hercegovine ponovno je loš u mjeri da može ostavljati negativne efekte po zdravlje stanovništva, posebno po osjetljive grupe stanovništva – starije osobe, djecu, trudnice i hronične bolesnike.

Stoga su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda preporučili izbjegavanje bilo kakvih fizičkih napora, posebno jer su visoke vrijednosti zagađenja zabilježene jučer dok su i danas slični uvjeti prisutni u kotlinama Bosne.

Osim u Goraždu, gdje je zrak bio umjereno zagađen, u svim gradovima u kojima se vrši monitoring kvaliteta zraka koncentracije PM10/PM 2.5 lebdećih čestica su bile tri do pet puta više u odnosu na propisane granične vrijednosti i najviše su bile u Visokom, Ilijašu i Sarajevu.

Osim toga, koncentracije sumpordioksida su bile iznad propisanih graničnih vrijednosti (>125 ug/m3) u Zenici, Živinicama, Visokom, Tuzli i Kaknju.

Kako je za Fenu potvrdila specijalistica urgentne medicine u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo Rialda Blažević primjetno je povećanje broja pacijenata koji se žale na respiratorne probleme, posebno se žale pacijenti koji imaju hronični bronhitis te oni koji su skloni alergijama.

– U pitanju je kombinacija alergijske i upalne reakcije na zagađeni zrak. Iako tačne podatke ima Zavod za javno zdravstvo, aproksimativno je primjetno sigurno za 50 posto povećanje broja pacijenata – pojasnila je Blažević.

Pacijenti se žale mahom na probleme disajnih puteva, imaju kašalj, škakiljanje i grebanje u grlu, javlja se curenje iz nosa te iritacija sluznice očiju, jer doktorica Blažević napominje da zagađene čestice djeluju ne samo na respiratorni trakt nego i na sve ostale sluznice kao na i bolesti srca i krvnih sudova.

Zbog toga se bilježi i povećan broj pacijenata s povišenim krvnim pritiskom te povećan broj bolesnika s anginoznim tegobama, a ne samo bolesnika s hroničnim oboljenjima respiratornih organa.

– Smog definitivno štetno djeluje ne samo na respiratorni trakt nego sistemski na cijeli organizam – dodala je Blažević.

Stoga je ljekarska preporuka da ukoliko osobe ne moraju izlaziti iz kuće to ne čine u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima kada je zagađenje najveće, ali i da hronični pacijenti redovno uzimaju terapiju.

Preporučuje se i da pušači smanje ili prestanu pušiti, ali i da mladi ne koriste nargile jer sve to dodatno opterećuje sluznicu disajnih puteva, upozorava specijalistica urgentne medicine doktorica Rialda Blažević.

Također, preporučuje se i pravilna ishrana, izbjegavanje alkohola i kafe, a više konzumiranje supe i čajeva, te unos mnogo C vitamina. Ne preporučuje se obavljanje teških fizičkih poslova na otvorenom, a ukoliko se to ne može izbjeći potrebno je koristiti zaštitne maske.


– Kada su u pitanju maske potrebno je uzeti ne obične, nego maske s jednosmjernim ventilom koje su nešto skuplje, ali ih je moguće koristiti do deset dana. Te maske sprečavaju ulazak sitnih čestica prilikom udisaja, a prilikom izdisaja sve izlazi kroz masku – zaključila je doktorica Rialda Blažević.

Nešto povoljniji meteorološki uvjeti očekuju se sutra, a oni mogu usporiti ili zaustaviti rast koncentracija zagađujućih materija u zraku, lokalno moguće i oboriti koncentracije, međutim značajno “čišćenje” zraka se još ne očekuje.

Početkom naredne sedmice očekuje nas nepovoljna meteorološka situacija, kažu iz FHMZ-a, jer će stabilna atmosferska situacija, bez vjetra, padavina i s prisutnom temperaturnom inverzijom pogodovati zadržavanju visokog stepena zagađenja zraka u kotlinskim dijelovima Bosne.

Objavljeno u Vijesti

Opština Prozor-Rama je početkom 2020. godine uvela besplatan javni prevoz za sve svoje stanovnike i time jedina u državi, pa i široj regiji, riješila problem saobraćajnih gužvi i smanjila zagađivanje vazduha.

Pomoćnik načelnika Općine Prozor-Rama Josip Juričić, koji je i jedan od autora ovog projekta, za Klix.ba kaže kako se ideja zapravo nametnula iz potrebe stanovnika toga kraja.

"Ideja se nametnula kroz svakodnevni rad s građanima. Uvidjeli smo potrebu općenito za prijevozom građana, a takav vid prijevoza nije postojao u našoj općini. Uvjeti su se stekli organiziranjem općinskog preduzeća Javni prijevoz, koje je počelo raditi tek početkom ove godine. Stekli su se uvjeti da se uz organiziranja prijevoza djece iz osnovnih i srednjih škola organizira i prijevoz građana", objašnjava Juričić za Klix.ba.

Ekonomska računica
Iako ovaj podvig nameće pitanje ekonomske računice, Juričić tvrdi da je uz dobro strateško planiranje i razmatranje ustanovljena isplativost, jer rješava višestruke probleme tog kraja.

Opština Prozor-Rama već godinama u potpunosti finansira prevoz učenika za osnovne škole, iako je to zakonska obaveza županije, što je potvrdila i prošlogodišnja sudska presuda kojom HNK mora platiti opštini za izvršeni prevoz učenika osnovnih škola više od 500.000 KM uz kamatu. No uprkos tome, vodeći brigu o svom stanovništvu, Opština je prije nekoliko godina omogućila besplatan prijevoz za učenike Srednje škole Prozor.

"Općina inače izdvaja dobar novac za prijevoz djece iz osnovnih i srednjih škola. Riječ je o 800.000 KM na godišnjem nivou, zato što je općina razuđena, ima dosta pravaca iz kojih djeca dolaze do svojih škola i takva organizacija prijevoza djece omogućila nam je da uz ne baš velike troškove uključimo i prijevoz građana. Koštat će nas na godišnjem nivou oko 100.000 KM, kako smo u našem planu to predvidjeli, i to je iznos koji smo predvidjeli i u općinskom budžetu za 2020. godinu, što će biti dovoljno da se taj prijevoz organizira kvalitetno i povoljno za naše građane", pojašnjava Juričić za Klix.ba.

Višestruki značaj
Ovim projektom, kako naglašava, smanjiće se saobraćajne gužve i zagađivanje vazduha, ali i osobama koje posjeduju vozila olakšati kretanja, što čelnici Opštine Prozor-Rama smatraju značajnim.

"Cilj je općenito izaći ususret našim sugrađanima, pogotovu onim starijima koji nemaju svoja vozila i koji su uvijek osuđeni na čekanje nekoga da ih odveze. Sad će im biti olakšano kretanje, a time će se smanjiti i gužve u prometu, što će automatski smanjiti i zagađivanje zraka", pojasnio je Juričić.

Testna faza ovog prevoza je počela u 2020. godini, a kako pojašnjava u roku od pola godine, trebaju se definisati sve relacije vožnje i rasporedi satnica kako bi ovaj projekt bio što produktivniji na zadovoljstvo svih.

"Javni prijevoz je dobio zadaću da izvrši kontakte s mjesnim zajednicama i utvrdi početne linije s kojima se ulazi u proces prijevoza građana", kaže Juričić. Ističe da će više biti obuhvaćena ona područja s većim brojem stanovnika, ali tvrdi da neće biti onih koji su zanemareni u ovoj priči.


(Klix.ba)

Objavljeno u Vijesti

Radnici preduzeća "Zenicatrans - prevoz putnika" nastavili su blokadu autobuske stanice u tom gradu i štrajk glađu do ispunjavanja njihovog zahtjeva za stabilno poslovanje preduzeća i bolje uslove rada.

 

Od jutros je, ipak, ponovo uspostavljen javni prevoz u Zenici nakon deset dana pauze.

Usluge prevoza, prema jučerašnjoj odluci Gradskog vijeća, vrše privatna preduzeća, ali ni autobusi tih prevoznika zbog blokade ne mogu ući na perone.

Hazrudin Bilić, predstavnik dvadesetak radnika koji štrajkuju, rekao je da štrajkači očekuju da bi na sjednici Gradskog vijeća, koja bi trebalo da bude održana 16. januara, mogla biti riješena ova situacija u "Zenicatransu".

"Mi ćemo sve do te sjednice ostati ovdje", rekao je Bilić.

On je pozvao sve gradske odbornike da im najdalje do sutra u 16.00 časova objasne kako misle pomoći ovim radnicima i preduzeću, prenose federalni mediji.

Grupa radnika "Zenicatransa - prevoz putnika" je u utorak, 7. januara, u holu autobuske stanice počela štrajk glađu.

(Nezavisne)

Objavljeno u Vijesti

Zbog požara koji od septembra bjesne u Australiji domove su napustile hiljade ljudi, prenosi Anadolu Agency (AA).

U požarima je poginulo najmanje 27 osoba, uginulo više miliona životinja, a uništeno oko 2.000 kuća i 10,3 miliona hektara zemljišta.

U Victoriji i Novom Južnom Velsu, nakon poboljšanja vremenskih uslova na par dana, ponovno je aktivan vjetar i rastu temperature što će otežati kontrolu i gašanje aktivnih požara. Na tom području upućen je poziv na evakuaciju, a hiljade ljudi su do sada napustile svoje domove.

Shane Fitzsimmons iz vatrogasne službe Novi Južni Vels apelovao je na stanovništvo da napuste domove i potraže sigurnije mjesto za boravak.

Zvaničnici navode da su mjesta na obali Sydneyja Eden, Batemans Bay i Nowra ponovno u opasnosti od požara.

Na području Novog Južnog Velsa požari su bili aktivni na više od 100 područja. Još 50 nije stavljeno pod kontrolu.

U Kingscoteu, gradu na ostrvu kengura u Južnoj Australiji, u kojem živi oko 1.800 ljudi, požar je, usljed jakog vjetra, zahvatio puteve. Neki građani su noć proveli na obali mora.

Australijski premijer Scott Morrison rekao je da je vojska spremna pomoći vatrogascima i agencijama za hitne situacije.

Iz organizacije za okoliš Earth Alliance, koju je osnovao američki glumac Leonardo DiCaprio, navedeno je da je formiran Fond za pomoć od požara u Australiji u vrijednosti od tri miliona dolara.

Prema pisanju "Daily Maila", fond od tri miliona dolara koristit će se za podršku vatrogascima i dugoročnom oporavku od požara.

Najviše objekata uništeno je u državi Novi Južni Vels, oko 1.600. U susjednoj Viktoriji uništeno je oko 200 kuća, a u drugim državama više od 100.

Vijeće za osiguranje Australije procijenilo je da je šteta dostigla oko 485 miliona američkih dolara, ali očekuje se da će troškovi znatno porasti.

Vatrogasna služba Novog Južnog Velsa saopćija je ranije da je raspoređeno više od 2.600 ljudi kako bi se pojačale linije na zadržavanju požara dalje od naseljenih područja.

Početkom ljetnih vrućina u Australiji je počela i sezona požara. Zemlja se suočava s rekordno visokim temperaturama, a prema prognozama meteorologa pred Australcima su još tri izrazito vruća mjeseca.

Katastrofalna situacija s požarima dovela je do toga da vlasti ocijene ovu sezonu najgorom, a pokrenuta je i rasprava o tome da li je konzervativna vlada premijera Scotta Morrisona poduzela dovoljno mjera u vezi s klimatskim promjenama.

Objavljeno u Svijet

Koliko god se trudili biti umjereni u jelu i piću,  te paziti na ono što jedemo, za vrijeme praznika se svi ipak malo opustimo i zdrave životne navike stavljamo na još jednu listu novogodišnjih želja i odluka, koje ćemo ispuniti nakon praznika, ističu u savjetima nakon "serije" praznika krajem prošle i početkom ove godine u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

 

Nakupljanje otpadnih tvari u organizmu

 

Istina, nije lako u potpunosti se odreći bogate praznične trpeze i brojnih tradicionalnih slanih i slatkih delicija, ali ono što sigurno možete je potruditi se kontrolisati količine unesene hrane, a ako ipak malo i pretjerate,  nakon praznika se posvetite oporavku i detoksikaciji organizma za popravak načinjene štete.

 

- Praznična trpeza, iako ukusom veoma primamljiva, visoko je kalorična i obiluje teškom hranom, izrazito bogatom masnoćama i šećerima. Povećano je nakupljanje otpadnih tvari u organizmu, što može uzrokovati brojne tegobe, a samo neke od njih su glavobolja, umor, zatvor, nadutost, akne, alergije, debljanje, depresija,... Cilj detoksikacije je očistiti organizam od štetnih tvari, napuniti ga vitaminima i mineralima te popraviti opće stanje metabolizma nakon prekomjernog unosa masti, šećera i alkohola, ističe magistrica nutricionizma u INZ Maja Trifković.

 

Savjeti za čišćenje i oporavak organizma nakon praznika su da vodite računa o dovoljnoj hidrataciji – za djelotvornu detoksikaciju organizma od posebnog je značaja dovoljan unos tečnosti zbog lakše i brže probave i posljedično brže eliminacije toksina.

 

Osim vode, preporučuju se nezaslađeni zeleni čaj i limunada, ali i ostali prirodno cijeđeni voćni sokovi. Svakako, izbjegavajte alkohol, energetska pića, kupovne sokove, ali i kafu u velikim količinama.

 

Potrebno je i da oporavite svoju jetru. Jetra je organ koji najviše trpi zbog praznične neumjerenosti u jelu i piću, posebno zbog prekomjernog unosa šećera, masti i alkohola, stoga se nakon praznika trudite smanjiti unos mesa, posebno masnog, suhomesnatih proizvoda, proizvoda od bijelog brašna, slatkiša i kolača te svakako izbacite alkoholna pića.

 

-Vodite računa o dovoljnoj hidrataciji organizma, a za zdravlje jetre naročito su  dobri čajevi od korijena maslačka, koprive, čička i cikorije. Osim čajeva, za oporavak jetre, dobro je i povrće kao što su šparoge, artičoke, kelj, kupus, brokula, a od voća, svakako uvrstite sok od grejpa, jabuke, mrkve i cvekle, navodi magistrica Trifković.

 

Omogućite sebi svakodnevni unos hrane bogate vlaknima (integralne žitarice, mekinje, mahunarke, sjemenke, voće, povrće,..), koja utiču na pravilno funkcioniranje probave i pomažu eliminaciju štetnih tvari iz organizma.

 

Povećajte unos voća i povrća (posebno zeleno lisnato), po mogućnosti iz organske proizvodnje, za dovoljnu opskrbu organizma vitaminima, mineralima i antioksidansima, koji će ojačati imunitet i ublažiti štetni učinak otrovnih tvari. Osim u čorbama i supama ili kao prilog glavnom jelu, povrće možete miješati u razne salate ili zajedno s voćem u ukusne kombinacije različitih smutija, koji mogu biti praktično i hranjivo rješenje za vašu užinu.

 

Uvedite fizičku aktivnost u svakodnevnicu

 

Neophodno je i da izbacite ili svedete na minimum unos suhe i brze hrane, masne i pržene hrane, industrijski prerađene hrane, slatkiša, gaziranih i zaslađenih kupovnih sokova, alkohola i cigareta. Ne pretjerujte sa količinama unesene hrane i trudite se rasporediti ukupni energetski unos u više manjih obroka u toku dana radi ubrzavanja metabolizma i boljeg rada probavnog sistema.

 

Ukoliko ste u mogućnosti, uvedite neki vid fizičke aktivnosti u svoju svakodnevnicu za dodatno ubrzanje metabolizma i brže izbacivanje toksina iz tijela, savjeti su iz INZ-a.

 

Na kraju, zapamtite da potreba organizma za detoksikacijom nije samo nakon praznika, nego svaki dan!

 

Navedeno je samo nekoliko jednostavnih savjeta pomoću kojih možete znatno očuvati i poboljšati zdravlje vašeg organizma, ali nastojte o tome ne razmišljati samo jednom ili dva puta godišnje nakon praznika, jer ovakav način detoksikacije će biti najučinkovitiji ako usvojite navedene zdravije prehrambene i životne navike za cijeli život.

 

Stoga, da biste postigli dugoročno pozitivne rezultate za vaš organizam, trudite se što više zdravih navika uvesti u svoju svakodnevnicu, kako biste se uvijek osjećali vitalno i zdravo, ali i bili zadovoljni sobom jer, samo u zdravom tijelu je i zdrav duh!

 

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Objavljeno u Vijesti

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.