Članak je filtriran: Utorak, 07 Januar 2020

Doboj, 7. januar 2020. - Euro Stil, firma kćerka Hifa Oil i lider u distribuciji drvnih energenata na tržištu BiH, ušao je sa svojim proizvodima u OBI markete u Austriji i Sloveniji. Osim toga, Euro Stil je povećao obim poslovanja za 20 posto u protekloj 2019. godini, navodi se u obraćanju javnosti kompanije sa sjedištem u Doboju povodom
uspješnog okončanja poslovne godine.
Kao jedan od razloga za ovo značajno povećanje prometa u kompaniji navode uvođenje novog programa drvnih energenata - drvo u vreći i kutiji, kao i potpala u vrećici i kutiji.
Ovaj novi asortiman Euro Stila postao je za kratko vrijeme veoma tražen prije svega na tržištima zemalja EU.
Također, prošle godine Euro Stil je dobio prestižni ENplus® certifikat A1 i A2 kvalitete, i to kao prvi bosanskohercegovački trgovac peletom, a što je dodatno podiglo razinu konkurentnosti Euro Stila na tržištu EU. Radi se o posebnoj klasi kvaliteta sa strožijim zahtjevima prema evropskim i međunarodnim standardima.
Planom kompanije za 2020. godinu planirano je povećanje prodaje na tržištu EU, zatim uvođenje novih proizvoda, te usvajanje novih standarda poslovanja. Naime, Euro Stil će u cilju daljeg jačanja konkurentnosti raditi prije svega na dobijanju certifikata FSC CoC “Forest Stewardship Council” standarda koji će ga i definitivno lansirati u najpouzdanije
dobavljače drvnih energenata za domaće i tržište EU u ovom dijelu Evrope.
I u drugom segmentu poslovanja – distribucija primarnih poljoprivrednih proizvoda, Euro Stil je povukao važne poslovne poteze, kao što su pokretanje maloprodaje i veleprodaje voća i povrća. Sa značajnim kapacitetom hladnjače u ovom dijelu zemlje, Euro Stil se i ovdje nametnuo kao važan tržišni faktor stabilizacije snabdijevanja hranom.

Objavljeno u Ekonomija
Srijeda, 08 Januar 2020 00:00

Završen 6. Turnir MZ-a općine Tešanj

JU Sportsko rekreacioni centar organizovala je šesti TURNIR mjesnih zajednica uz finansijsko pokroviteljstvo općine Tešanj. Na ovom turniru učestvovalo je više od 300 sportaša sa čitavog područja naše Općine u tri sportske discipline: mali nogomet, streljaštvo, stoni tenis.
Nagradni fond za ovogodišnji turnir je 2.600 KM a sredstva je obezbjedila općina Tešanj. Pored novčanih nagrada podijeljeno je 7 pehara, 57 medalja i 19 priznanja.
Večeras, 07.01.2019.godine, nakon što su odigrani završni mečevi turnira, pristupilo se svečanoj ceremoniji zatvaranja turnira i proglašenju najboljih.
Nagrade su uručivali načelnik Suad Huskić i direktor Safet Jašić, Omer Ramić predstavnik MZ Mrkotić, Dževad Bekrić predstavnik MZ Tešanjka, Hasan Plančić predstavnik Općine
NAJBOLJI U STONOM TENISU SU:
U ekipnom takmičenju , odnosno igra u parovima –doubl najbolji su:
- PRVO MJESTO, ekipa MZ KRAŠEVO u sastavu (AIDIN i KENAN DUBRAVAC), Za osvojeno PRVO mjesto dodjeljeno im je: Kao ekipa 150KM, zlatnu medalju svako iz ekipe, priznanje i pehar koji će krasiti ured mjesne zajednice.
- DRUGO MJESTO, ekipa MZ MRKOTIĆ u sastavu (BESIM SEJDIĆ, INDIR RAMIĆ), Za osvojeno drugo mjesto dodijeljeno im je: Kao ekipa 100KM, srebrenu medalju svako iz ekipe, priznanje koje će krasiti ured mjesne zajednice.
- TREĆE MJESTO, ekipa MZ TEŠANJ u sastavu: (PRNJAVORAC ALEM i JUSUFOVIĆ ADEL, Za osvojeno TREĆE mjesto dodjeljeno im je: Kao ekipa 70KM, bronzanu medalju svako iz ekipe, priznanje koje će krasiti ured mjesne zajednice.

Najbolji POJEDINCI u STONOM TENISU SU:
-PRVO mjesto u stonom tenisu ALEM PRNJAVORAC iz MZ TEŠANJ, Osvojeno: Novčana nagrada od 100KM, PEHAR medalju i priznanje.
- DRUGO mjesto: IBRAHIM DŽAFIĆ iz MZ PILJUŽIĆI. Osvojeno: Novčana nagrada od 80KM, medalja i priznanje.
- TREĆE mjesto : AIDIN DUBRAVAC iz MZ KRAŠEVO.
Osvojena: Novčana nagradu od 50KM, medalja i priznanje.
NAJBOLJI U STRELJAŠTVU SU:
- PRVO mjesto, ekipa MZ KARADAGLIJE (Asima Halilović, Esida Halilović, Ajla Bešo). Za osvojeno PRVO mjesto uručeno im je:
- Kao ekipa 150KM, zlatnu medalju svako iz ekipe, priznanje i pehar koji će krasiti ured mjesne zajednice.
- DRUGO mjesto u streljaštvu: Ekipa MZ TEŠANJ u sastavu (Elvira Turkeš, Sajra Handžić, Zijad Spahić). Za osvojeno DRUGO mjesto uručeno im je: 100KM, srebrenu medalju svako iz ekipe, priznanje koje će krasiti ured mjesne zajednice.
- TREĆE mjesto u streljaštvu: Ekipa MZ NOVI MILJANOVCI u sastavu (Samra Ćeman, Fadil Hadžan, Mirzet Ćeman). Za osvojeno treće mjesto uručeno im je: 80KM, bronzanu medalju svako iz ekipe, priznanje koje će krasiti ured mjesne zajednice.

Najbolji pojedinci u STRELJAŠTVU SU:
- PRVO mjesto: ASIMA HALILOVIĆ iz MZ KARADAGLIJE. Kao nagradu je preuzela: Novčanu nagradu od 100KM, pehar, medalju i priznanje.
- DRUGO mjesto : SAJRA HANDŽIĆ iz MZ TEŠANJ, pa mu je uručena novčana nagrada od 80KM, medalja i priznanje.
- TREĆE mjesto : ESIDA HALILOVIĆ iz MZ KARADAGLIJE. Kao nagradu je preuzela, novčanu nagradu od 50KM, medalju i priznanje.

PROGLAŠENI SU NAJBOLJI U MALOM NOGOMETU:

- PRVO MJESTO u malom nogemetu osvojila je ekipa: MZ TEŠANJKA u sastavu: ILderin Kurtić, Emir Salkić, Amel Skopljak, Benjamin Djedović, Kenan Bekrić, Ajdin Mujagić, Amel Maglić, Muhamed Begović, Jasmin Muminović, Ernes Djedović
Za osvojeno PRVO mjesto dobijaju : kao ekipa novčanu nagradu od 700KM, medalju za svakog iz ekipe, priznanje i pehar koji će krasiti ured MZ TEŠANJKA.

- DRUGO MJESTO u malom nogometu osvojila je ekipa: MZ MRKOTIĆ u sastavu:
Semin Ganjgo, Amer Ganjgo, Elvir Ganjgo, Nusmir Ganjgo, Hakija Ganjgo, Mersudin Ganjgo, Aljo Unkić, Dženan Sejdić, Ramić Jasmin, Zehrudin Džebo, Fahrudin Ganjgo, Armin Unkić

Za osvojeno DRUGO mjesto dobijaju : kao ekipa novčanu nagradu od 500KM, medalju za svakog iz ekipe, priznanje i pehar koji će krasiti ured MZ MRKOTIĆ.

-TREĆE MJESTO u malom nogometu osvojila je ekipa: MZ KARADAGLIJE u sastavu: Bahtić Ismet, Bahtić Mahmut, Halilović Haris, Begunić Tarik, Kalabić Zafir, Softić Mahmut, Softić Enis, Softić Agim, Kovačević Elmin, Kovačević Belmin, Halilović Meris, Softić Nurudin

Za osvojeno TREĆE mjesto dobijaju : kao ekipa novčanu nagradu od 300KM, medalju za svakog iz ekipe, priznanje i pehar koji će krasiti ured MZ KARADAGLIJE.

Uručene su zahvalnice sudijama turnira Ismetu Ibrahimkadiću i Semiru Baliću za uspješno dijeljenje pravde tokom malonogometnih utakmica turnira kao i delegatu turnira Eminu Beganoviću. Također su uručena priznanja najstarijem učesniku GANJGO ADEM iz MZ MRKOTIĆ koji se takmičio u streljaštvu, a najmlađi je JAŠIĆ EMIN koji je nastupio u igri stonog tenisa.

Objavljeno u Sport

PROTEKLIH dana smo mogli čuti više nego potresan podatak: čak 500 miliona životinja uginulo je u katastrofalnim požarima koji pustoše Australiju, prema znanstvenoj procjeni. Je li to istina?

Tu je procjenu iznio profesor Chris Dickman, stručnjak za australsku bioraznolikost sa Sveučilišta u Sydneyju. On je 3. januara na stranici sveučilišta objavio tekst pod naslovom "Izjava o 480 miliona ubijenih životinja u požarima u Novom Južnom Walesu od rujna".

Međutim, već u uvodu teksta navodi se da se procjena od 480 miliona odnosi na broj životinja koje su "zahvaćene", a ne uginule u požarima. To je izazvalo razumljivu zabunu, a bombastična brojka od pola milijarde uginulih životinja počela se brzo širiti medijima.

Procjena se, objašnjava u svojoj izjavi profesor Dickman, temelji na izvještaju iz 2007. o utjecaju krčenja šume na australske divlje životinje u Novom Južnom Walesu, pisanom za World Wide Fund for Nature (WWF), u kojem je on bio koautor.

U njemu se procjenjuje da u australskoj divljini u prosjeku obitava 17,5 sisavaca, 20,7 ptica i 129,5 gmazova po hektaru zemlje. Prof. Dickman je naprosto pomnožio ovaj broj s brojem hektara koji su izgorjeli i došao do brojke od 480 miliona.

"Procijenili smo da je samo u tri miliona hektara u Novom Južnom Walesu koji su izgorjeli do prije 10 dana vjerojatno i do 480 miliona sisavaca, ptica i reptila zahvaćeno požarima", piše prof. Dickman.

"Sigurno da su velike životinje kao što su klokani ili emui - mnoge ptice, naravno - bile u stanju odmaknuti se od vatre kako se približavala. Pretpostavljam da su zaista ugrožene manje mobilne vrste i one manje koje ovise o samoj šumi", komentirao je ovaj australski profesor za BBC.

No naglasio je kako će i mnoge od životinja koje su preživjele sami požar kasnije umrijeti od nedostatka hrane i skloništa.

Ipak, i neki eksperti smatraju da je broj od pola milijarde pretjeran. "Na području Afrike na kojem sam radio siguran sam da je jako malo ptica uginulo kao izravna posljedica požara. One zasigurno imaju sposobnost odletjeti od požara, a to je zasigurno bio slučaj i u Australiji", komentirao je ekolog Colin Beale sa Sveučilišta u Yorku za BBC.

(index.hr)

Objavljeno u Svijet
Srijeda, 08 Januar 2020 00:00

Za mjesec dana propalo 100 firmi

Gotovo stotinu preduzeća u Bosni i Hercegovini je tokom decembra prošle godine bilo u procesu gašenja, pokazuju informacije prikupljene iz službenih glasnika Republike Srpske i Federacije BiH.

Likvidacioni postupak je pokrenut u 35 preduzeća dok je kod 29 privrednih društava okončan.

Kada je stečaj u pitanju, on je proglašen u 15 firmi dok je kod istog broja preduzeća on tokom posljednjeg mjeseca u 2019. godini zaključen.

Među tim preduzećima se nalazi i “Urbanistički zavod Republike Srpske” u kome je postupak okončan nakon osam godina a o čemu je portal CAPITAL nedavno pisao.  

U pitanju je ustanova koja je 1993. godine godine proglašena institucijom od posebnog interesa za Republiku Srpsku.

Jedan od stečajnih procesa koji je otvoren u decembru je i onaj u Fabrici cijevi “Unis” u Derventi, koja je povjeriocima dužna preko pola milijarde maraka.

Kod preduzeća “HA-S-BE Comerc” iz Bugojnog i “MSD Aktiva” iz Kaknja sudovi su odbili prijedloge za stečaj.

Zanimljivo, stečaj je otvoren u preduzeću “EYOF 2019” a koje je nakon završenog Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) održanog prošle godine izgubio svoju svrhu.

(capital.ba)

Objavljeno u Ekonomija
Srijeda, 08 Januar 2020 00:00

Klas prodao dionice Mlina i pekare Ljubače

Klas d.d. prodao je dionice Mlina i pekare Ljubače. Kupac dionica je AS Holding u čijem sastavu se nalazi i Klas koji je donedavno držao 75 posto dionica  Mlina i pekare Ljubače.

Osim, AS Holdinga još jedna kompanija iz iste grupacije, odnosno AS d.o.o. Jelah-Tešanj koji  je vlasnik 19 posto dionica pomenute kompanije.

Registar vrijednosnih papira evidentirao je navedenu promjenu. 

Objavljeno u Ekonomija

Iran je ispalio više od deset raketa na dvije iračke vojne baze u kojima se nalaze američke snage, potvrdio je Pentagon.

Rakete su ispaljene na bazu Ain al-Assad u pokrajini Anbar i na bazu Erbil rano u srijedu. Do ovog napada je došlo tokom porasta tenzija između Teherana i Washingtona.

Iranski napad je uslijedio nakon što su američke snage prošle sedmice po naredbi predsjednika Donalda Trumpa u Iraku u zračnom udaru ubile iranskog generala Qassema Soleimanija.

Iran je tada obećao žestoku osvetu.

Iranska državna televizija je objavila da je najmanje 80 "američkih terorista" ubijeno u napadu s 15 raketa koje je Teheran ispalio na američke mete u Iraku, dodavši da nijedna raketa nije presretnuta.

Iran je koristio rakete zemlja-zemlja Fateh-313 u napadu na zračnu bazu Ain al-Asad, izvijestila je iranska poluzvanična agencija Fars.

Mete na nišanu
Državna televizija je citirala visokog izvora iz Revolucionarne garde koji je rekao da Iran na nišanu ima 100 drugih meta u regiji, u slučaju da Washington provede odmazdu.

Također je navedeno da su američki helikopteri i vojna oprema "ozbiljno oštećeni".

Svaka odmazda za iranske raketne napade na američke mete u Iraku može dovesti do sveopćeg rata na Bliskom istoku, napisao je na Twitteru savjetnik iranskog predsjednika Hassana Rouhanija.

"Svaka neprijateljska vojna akcija SAD-a će izazvati sveopći rat širom regije. Saudijci, međutim, mogu izabrati drugačiji put – mogu imati potpuni mir", napisao je Hessameddin Ashena.

Nakon napada je američki predsjednik Donald Trump rekao da je "sve je dobro" i dodao da će objaviti saopćenje ujutro po lokalnom vremenu.

"Sve je dobro!", napisao je Trump na Twitteru. "Rakete su ispaljene iz Irana na dvije vojne baze u Iraku. Provodi se procjena žrtava i štete. Zasad je sve dobro. Imamo najmoćniju i najopremljeniju vojsku u svijetu, i to nadaleko. Ujutro ću objaviti saopćenje".

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif je na Twitteru napisao da je Iran poduzeo ono što smatra proporcionalnim mjerama te da ne želi eskalaciju rata.

"Iran je poduzeo i proveo proporcionalne mjere u samoodbrani u skladu sa Članom 51 Povelje UN-a gađajući bazu odakle je proveden kukavički oružani napad protiv naših građana i visokih zvaničnika. Ne želimo eskalaciju rata, ali ćemo se braniti od svake agresije", napisao je Zarif na Twitteru.

Iračka vojska je u saopćenju navela da su 22 rakete ispaljene na zračnu bazu Ain al-Asad i na bazu u Erbilu.

Dvije od 17 raketa ispaljenih na Ain al-Asad nisu eksplodirale.

Svih pet projektila ispaljenih na Erbil su pogodile zapovjedni centar koalicije.

Navodi se i da nema žrtva među iračkim snagama.

Nijedan norveški vojnik nije ranjen niti poginuo u napadu na bazu Al-Asad, rekao je glasnogovornik norveške vojske agenciji Reuters.

Norveška u toj bazi ima gotovo 70 vojnika, rekao je Brynjar Stordal.

'Pomno praćenje'
Danske oružane snage su na Twitteru objavile da niko od njihovih vojnika nije ranjen niti poginuo u raketnom napadu na zračnu bazu Al-Asad.

Danska ima gotovo 130 vojnika u bazi u okviru međunarodne koalicije za borbu protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Američki predsjednik je obaviješten o napadu na američke objekte u Iraku i "pomno" prati situaciju, saopćila je Bijela kuća, prenosi Hina.

"Obaviješteni smo o informacijama u vezi s napadima na američke objekte u Iraku. Predsjednik je obaviješten, pomno prati situaciju i dogovara se sa svojim timom za nacionalnu sigurnost", rekla je Stephanie Grisham, glasnogovornica Bijele kuće.

Proturječne informacije
Napad se dogodio nešto više od 24 sata nakon proturječnih informacija iz Sjedinjenih Američkih Država, gdje vojni vrh tvrdi da se američke snage povlače iz Iraka sukladno pozivu parlamenta a Pentagon negira.

Nekoliko zemalja članica koalicije već je povuklo svoje vojnike iz straha od novih raketnih napada.

Od kraja novembra zabilježeno je petnaestak takvih napada na baze u kojima su stacionirani vojnici koalicije.

Donald Trump je posjetio zračnu bazu Ain al-Assad u prigodi posjeta Iraku u decembru 2018. godine.

Tenzije na Bliskom istoku eskalirale su nakon napada u kojem su američke snage u petak u Bagdadu ubile iranskog generala Qassema Soleimanija, komandanta odreda Quds, elitne jedinice Revolucionarne garde.

Pentagon je optužio Soleimanija da je planirao izvesti napade na američke diplomate i službenike u Iraku i regiji, rekavši da je ubijeni vođa odgovoran za smrt stotina Amerikanaca i koalicijskih partnera.

Zvanični Teheran zaprijetio je da će odgovoriti na američki napad.

Nakon toga je Trump zaprijetio da će američke snage na bilo kakav iranski napad odgovoriti napadom na 52 iranska položaja, čime je simbolično podsjetio na 52 američkih diplomata koji su 444 dana bili zarobljeni u američkoj ambasadi u Teheranu, nakon što je taj kompleks okupiran 4. novembra 1979. godine, prenijela je Anadolija.

(Al Jazeera)

Objavljeno u Svijet

Danas će na sjeveru i sjeverozapadu Bosne prije podne preovladavati pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno razvedravanje tokom dana. U ostatku naše zemlje pretežno vedro. Po kotlinama centralne i istočne Bosne sa maglom i niskom naoblakom. Vjetar u Bosni slab promjenljivog smjera, a u Hercegovini slaba do umjerena bura. Dnevna temperatura od 1 do 6, na jugu od 6 do 10 °C.

U petak 10.01.2020., sunčano. Po kotlinama centralne i istočne Bosne može biti magle. Poslije podne ili u večernjim satima porast naoblake. Jutarnja temperatura od -5 do 1, na jugu od 0 do 5, a dnevna od 3 do 8, na jugu od 7 do 11 °C.

U subotu 11.01.2020., u većem dijelu naše zemlje pretežno oblačno vrijeme. Jutarnja temperatura od -3 do 2, na jugu od 2 do 6, a dnevna od 3 do 9, na jugu od 7 do 12 °C.

U nedjelju 12.01.2020., u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme uz postepeno razvedravanje poslije podne ili u večernjim satima. U Hercegovini pretežno vedro. Jutarnja temperatura od -3 do 1, na jugu od 0 do 5, a dnevna od 2 do 7, na jugu od 8 do 12 °C.

(FHMZ)

Objavljeno u Servisne Informacije

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.