Članak je filtriran: Petak, 31 Januar 2020

Poreski obveznik u Republici Srpskoj mora da zaradi 194 marke da bi kupio 100 maraka proizvoda. U Federaciji BiH obveznik mora da zaradi 222 KM za 100 maraka proizvoda.

Ovo je pokazala analiza stope opterećenja prosječnog poreskog obveznika za zemlje u okruženju i prema toj analizi Bosna i Hercegovina se nalazi na samom dnu, a od nas je bolja i Sjeverna Makedonija, u kojoj poreski obveznik mora da zaradi 188 KM ako želi da potroši stotinu maraka.

BiH na začelju

"Računica je jednostavna: od zarađene 194 marke, Srpskoj idu 94, a obvezniku 100 KM. Od zarađenih 222 KM, FBiH dobija 122, a obvezniku u ovom dijelu BiH ostaje stotinu maraka, s tim što ta računica nije u potpunosti tačna, jer u FBiH postoje neke olakšice koje ne postoje u RS-u. Što su građani bogatiji, država uzima više. Što su siromašniji, to su i izdvajanja za državu manja", naglasio je za Oslobođenje predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS-a Saša Trivić.

On dodaje da poreska opterećenja zavise od bogatstva građana. Trivić ističe da je prema tim pokazateljima Bosna i Hercegovina na začelju ekonomske kolone.

"Ta opterećenja obuhvataju PDV, porez na dohodak i zbirnu stopu doprinosa. Prošla godina je bila bolja i od 2018. i od 2019, ali je 2018. godina bila izuzetno loša. Treba voditi računa i o tome da je u Evropi ovaj procenat oporezivanja daleko veći. U Sloveniji je porez na dohodak 25-30 odsto", rekao je Trivić.

U Centru za politike i upravljanje kažu da prosječne bruto plate i u RS-u i u FBiH pokazuju da je opterećenje rada u našoj zemlji previsoko. U regionalnim okvirima Bosna i Hercegovina je treća u regionu prema neto iznosima kada je riječ o visini dohodaka.

"Poslodavci u FBiH na neto platni iznos moraju isplatiti još približno toliko u ukupnim bruto izdacima. U kombinaciji sa smanjenjem tekućih Vladinih izdataka proširenjem poreske baze, a kako bi se uključilo više izvora prihoda, poboljšanjem efikasnosti u zdravstvenim i penzionim sistemima i zamjeni dijela finansiranja drugim izvorima prihoda - bosanskohercegovačka ekonomija može postići toliko željeni oporavak", istakli su nedavno u Centru.

Profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i poslanik PDP-a Jelena Trivić za Oslobođenje kaže da je predložila zakon o smanjenu poreskog opterećenja rada RS-a i dodaje da je entitetska Vlada taj zakon odbila.

Važniji su helikopteri

"Tim zakonom je bilo objašnjeno šta bi koji fond eventualno izgubio, ali bi došlo do rasta poreskog prihoda. Ponudila sam konkretno rješenje, ali je ono odbijeno. Predložila sam i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima, kojim je propisano povećanje stope doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, dok bi stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje bila smanjena. I to je odbijeno", naglasila je Trivić.

Ovakvo ciljano opterećenje, dodala je ona, često su isticali i predstavnici poslovne zajednice, ali je očigledno, kaže Trivić, da je vlastima bitnija kupovina novih helikoptera i limuzina u odnosu na poresku politiku. Trivićeva podsjeća da Bosnu i Hercegovinu uskoro očekuje i povećanje PDV-a, a to je, smatra ona, ujedno najbesmisleniji potez vlasti.

(oslobodjenje.ba)

Objavljeno u Ekonomija

Alex Azar, američki sekretar za zdravstvo saopćio je kako je, nakon što je zaraza utvrđena kod šest osoba u SAD-u, proglašeno vanredno stanje zbog opasnosti za javno zdravlje.

Azar je podsjetio i kako je donesena zabrana putovanja u SAD stranim državljanima koji su u posljednje dvije sedmice posjetili Kinu. Poručio je i kako će američki državljani koji su u posljednjih 14 dana boravili u KIni, biti podvrgnuti kontroli na aerodromima i biti u karantini dvije sedmice.

Zabrana putovanja za strane državljane koji su boravili u Kini stupit će na snagu u nedjelju, u 17 sati po lokalnom vremenu.

Ranije su američke aviokompanije Delta i American Airlines saopćile kako obustavljaju letove u i iz Kine.

Novi tip korona virusa izbio je 12. decembra 2019. u Wuhanu, u Kini. Do sada je od zaraze preminulo najmanje 213 osoba.

(AA)

Objavljeno u Svijet

U Ministarstvu zdravstva Zeničko-dobojskog kantona je održan sastanak direktora zdravstvenih ustanova i epidemiologa sa ciljem provjere spremnosti na situaciju sa Corona virusom.
Definisana su zaduženja pojedinačnih aktera kako bi se adekvatno odgovorilo na izazove širenja infekcije izazvane Corona virusom.
Zeničko-dobojski kanton, obzirom na svoju udaljenost od granice nije bio izložen potencijalno rizičnim osobama, ali je spreman reagovati ako to bude zatrebalo.
Odjeljenje za zarazne bolesti Kantonalne bolnice, koje, pored Zeničko-dobojskog kantona, pokriva i Srednjobosanski kanton, je pripremljeno za eventualni prijem oboljelih. Zbog stepena opremljenosti infektivnog odjeljenja, ovdje nije moguć prijem najtežih slučajeva koji zahtijevaju respirator.
Kako trenutno ne postoji specifičan metod liječenja novog koronavirusa, liječenje se provodi u ovisnosti od simptoma, odnosno kliničkih manifestacija.
Ovoj situaciji smo pristupili maksimalno ozbiljno te postoji kontinuirana komunikacija na svim nivoima u BiH i prema vani. Zdravstveni radnici i ostali zdravstveni kapaciteti sa ZDK će biti na raspolaganju i izvan našeg kantona, ako se za to ukaže potreba.
Pri Ministarstvu zdravstva ZDK formirano je Koordinaciono tijelo za zarazne bolesti koje će kontinuirano pratiti stanje, te na osnovu preporuka sa višeg nivoa, ali i vlastitih procjena, davati smjernice za djelovanje u datim okolnostima.
Naš osnovni zadatak jeste spriječiti širenje ove infekcije u čemu značajan doprinos mogu dati i građani provodeći individualne mjere koje pomažu sprečavanju širenja infekcije.
Želimo naglasiti da i svako od nas pojedinačno može poduzimati jednostavne mjere prevencije u cilju zaštite sopstvenog zdravlja, zdravlja svojih najmilijih i zdravlja stanovništva. Iako smo ih čuli mnogo puta u ovom vremenu ih se zaista trebamo pridržavati. Te mjere su zajedničke za respiratorne infekcije čija je sezona upravo u toku, a to su:

• Često prati ruke korištenjem vode i sapuna (najmanje 20 sekundi) ili sredstava za čišćenje ruku na bazi alkohola.
• Prilikom kašljanja ili kihanja pokriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom – baciti maramicu odmah nakon korištenja i oprati ruke.
• Izbjegavati dodirivati oči, nos i usta neopranim rukama.
• Izbjegavati blizak kontakt sa osobama koje imaju povišenu temperaturu, kašlju i otežano dišu.
• Ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, potražite medicinsku pomoć, prethodno zdravstvenom radniku naglasite historiju putovanja.
• Izbjegavajte konzumaciju sirovih i nedovoljno kuhanih proizvoda životinjskog porijekla.
• Sirovo meso, mlijeko i životinjske iznutrice treba tretirati s oprezom, izbjegavati unakrsnu kontaminaciju (miješanje čistih i nečistih dijelova kod pripreme hrane) s nedovoljno termički obrađenom hranom, u skladu sa dobrom praksom o sigurnosti hrane.
Jedna od najrizičnijih grupa kad je u pitanju ovakva infekcija su zdravstveni radnici. Zbog toga će zdravstveni radnici primjenjivati maksimalne mjere opreza za sprečavanje širenja virusa.
Molimo građane koji budu dolazili u zdravstvene ustanove da provode sve upute zdravstvenih radnika kako bi svi bili sigurniji.
Zdravstveni sistem u Zeničko-dobojskom kantonu je spreman da odgovori izazovima širenja ovog novog virusa.

Ministarstvo zdravstva Zeničko-dobojskog kantona

Objavljeno u Vijesti
Subota, 01 Februar 2020 00:00

MADI OSVAJA I ŠVEDSKO TRŽIŠTE

U septembru 2019. godine kompanija MADI d.o.o. realizovala prvi izvoz pilećeg mesa u Europsku uniju i to na tržište Njemačke. Švedska je novo tržište koje smo otvorili u posljednjih nekoliko mjeseci.
„PLIVIT TRADE“ iz Švedske je ekskluzivni zastupnik poznatih regionalnih brendova sa Balkana i distributerska kompanija koja već 24 godine uspješno snabdijeva skandinavsko tržište prehrambenim proizvodima s Balkana.
Skandinavsko tržište je vrlo zahtjevno izvozno tržište kako po pitanju zdravstvene ispravnosti tako i po pitanju ambalaže, načina pakovanja, pa i same težine nekog proizvoda.
„Zadovoljni smo realizacijom izvoza na ovo zahtjevno tržište gdje imamo priliku da potvrdimo našu izvrsnost. Također, ovom prilikom želim da se zahvalim i gospodinu Golaliću, direktoru kompanije PLIVIT, koji je uložio velike napore u ovo tržište kako bi kranjim kupcima približio sve prednosti proizvoda koji dolaze iz naše regije i na taj način stvorio potrošačku naviku. Također, vrlo sam zadovoljan što smo u prilici pozitivno reagovati na višestruke upite koje smo imali sa ovog tržišta a vazano za dostupnost našeg brenda u skandinavskim zemljama“ – izjavio je direktor kompanije MADI, gdin.Jabandžić Maid.
Kompanija MADI je izvozno orjentisana na tržišta: Crne Gore, Makedonije, Srbije, Njemačke i od danas na tržište Švedske.

Objavljeno u PROMO

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.