Članak je filtriran: Utorak, 03 Septembar 2019
Srijeda, 04 Septembar 2019 00:00

Zabrana glifosata od 2023. godine

Njemačka će od kraja 2023. godine zabraniti upotrebu herbicida glifosata, izjavili su danas izvori iz Vlade.

Herbicidi zasnovani na glifosatu koriste se više od 40 godina, a danas su u masovnoj upotrebi širom svijeta protiv korova.

Odluka Njemačke dolazi nakon što je donji dom austrijskog parlamenta u julu usvojio prijedlog zakona o zabrani upotrebe glifosata.

Austrija je time postala prva evropska zemlja koja je preduzela ovako oštru akciju protiv hemikalije za koju postoje sumnje da može da izazove rak.

(Nezavisne)

Objavljeno u Svijet

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica upriličio je u Zenici interaktivno predavanje "Hvala mama", namijenjeno majkama, onima koje su rodile ili tek trebaju roditi, a sve u cilju promoviranja značaja dojenja djeteta što duži vremenski period, a najkraće šest mjeseci od poroda, bez ikakvih dodataka.

Objavljeno u Vijesti

Novo istraživanje američkih naučnika pokazalo je da nemaju svi oblici sjedenja jednako štetan uticaj na zdravlje. Naime, oni su se i sami iznenadili kada su otkrili da je vrijeme koje neko provede sjedeći na kauču kod kuće i gledajući TV povezanije s većim rizikom od razvoja srčanih bolesti od sjedenja na poslu.

Objavljeno u Zanimljivosti

Poštovani članovi Udruženja,

obavještavamo vas da je dana 28.08.2019.godine održana vanredna sjednica Upravnog odbora UP „Biznis centar“ Jelah-Tešanj, povodom veoma alarmantne situacije prouzrokovane velikim poplavama, odnosno bujicama koje su zadesile i uništile veći dio teritorije općine Tešanj.

Vanrednoj sjednici, pored svih članova Upravnog odbora, je prisustvovao i Općinski načelnik gospodin Suad Huskić koji je prezentovao stanje na terenu i iznio, do tada, sve prikupljene podatke o razmjerama štete, kako na porodičnim stambenim objektima i imanjima, tako i na privrednim i infrastrukturnim objektima.

Tom prilikom je podvukao da je do sada podneseno preko 400 prijava štete, od čega je preko 200 potpuno uništenih stambenih prostora u kojima ne postoje nikakavi uslovi za život, kao i da je veliki broj privrednih subjekata u potpunosti uništen, te da im je ugroženo dalje poslovanje.

Upravni odbor Udruženja je, nakon pojedinačnih uvida članova i veoma detaljno iznesene situacije od strane Općinskog načelnika, zauzeo stav da podržava sve aktivnosti Općinskih struktura u cilju što brže i efikasnije sanacije nastale štete.

Takođe, Upravni odbor Udruženja je stava da sve aktivnosti članica Udruženja koje se, u skladu sa svojim mogućnostima, žele uključiti u akciju pružanja finansijske i bilo koje druge pomoći, trebaju isključivo vršiti preko nadležne institucije – Općine Tešanj, koja je u cilju rješavanja ovog veoma velikog problema otvorila poseban depozitni račun sa jasnom namjenom, te se obavezala da će sva prikupljena sredstva po tom osnovu biti usmjerena isključivo za pomoć ugroženom stanovništvu u sanaciji šteta.

Poštovani, ovim putem Vas molimo da se, u skladu sa svojim mogućnostima, maksimalno uključite i date svoj doprinos u prevazilaženju nastale situacije.


*Napomena:

Uplatu vršiti isključivo prema sljedećoj instrukciji:

Primalac: Općina Tešanj

Svrha uplate: Pomoć za poplavljeno stanovništvo općine Tešanj

Depozitni račun: 3060002937480555, Addiko banka filijala Tešanj

ID broj Općine: 4218328550008

Vrsta prihoda: 733116

Općina: 090

Budžetska organizacija: 0000000


U prilogu ovog apela Vam dostavljamo Javni poziv za podršku poplavljenom stanovištvu upućen od strane Općinskog načelnika.

Molimo da isti obavezno pročitate, jer se u istom nalaze detaljniji podaci o razmjerama štete, kao i gore navedena instrukcija za uplatu novčanih sredstava namijenjenih za pomoć stanovništvu.


PREDSJEDNIK UDRUŽENJA PRIVREDNIKA „BIZNIS CENTAR“ JELAH-TEŠANJ

Senad Brka, dipl.ing.

Objavljeno u Vijesti
Srijeda, 04 Septembar 2019 00:00

KUD "Pobjeda" Tešanj: XVII Smotra folklora

KUD "Pobjeda" Tešanj, organizuje XVII MEĐUNARODNU SMOTRU FOLKLORA Tešanj 2109  u subotu (7.9.2019 god) sa početkom u 20:00 h na platou ispred Osnovne škole „Huso Hodžić“ ili u slučaju kiše u fiskulturnoj sali OŠ "Huso Hodžić".

Objavljeno u Kultura
Srijeda, 04 Septembar 2019 00:00

Tešanj nastavlja uređenje poslovnih zona

Komisija Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta 30. augusta 2019. godine sa predstavnicima Općine Tešanj, posjetila je Poslovnu zonu Bukva-Vilakako bi izvršila kontrolu izvedenih radova koji su realizirani po Ugovoru o dodjeli sredstava u sklopu Grant sheme Unapređenje poduzetničkih zona u Federaciji BiH za 2018. godinu.

Projekat Izgradnja primarnih i intrazonskih saobraćajnica u Poslovnoj zoni Bukva u općini Tešanj ukupne vrijednosti 353.187,51 KM, finansiran je iz sredstava Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta - 237.097,79 KM i iz sredstava Budžeta Općine Tešanj - 116.089,72 KM.

Prjektom je u značajnoj mjeri poboljšana komunalna infrastruktura u Poslovnoj zoni Bukva-Vila, mikrolokacija Vila i to u dijelu novoizgrađenih saobraćjnica u dužini od 450 m, vodovodne mreže u dužini od 440 m i oborinske kanalizacije u dužini od 445 m.

Predstavnici Ministarstva su istakli da su u posljednjih nekoliko godina na ovom dijelu Poslovne zone vidljivi značajni pomaci, da su izgrađeni i stavljeni u funkciju novi poslovni objekti čija izgradnja je rezultirala i novim zapošljavanjem.

Osim toga, potrebno je naglasiti da u Poslovnoj zoni Bukva-Vila trenutno ima 38 privrednih subjekata koji zapošljavaju 3.776 radnika. Broj privrednih subjekata i broj zaposlenih u stalnom je porastu: 2013. godine - 2.268 radnika; 2014. godine - 2.382 radnika; 2015. godine - 2.424 radnika; 2016. godine - 2.850 radnika; 2017. godine - 3.024 radnika; 2018. godine - 3.630 radnika.

Ovom trendu rasta, između ostalog, doprinijela je i stalna i kontinuirana briga Općine za stvaranje boljih infrastrukturnih sadržaja u Poslovnoj zoni, saopćeno je iz Općine Tešanj.

(akta.ba)

Objavljeno u Tešanj

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.