Članak je filtriran: Utorak, 06 Avgust 2019
Srijeda, 07 Avgust 2019 00:00

Jača saradnja Tešnja i Šapca

TRA Agencija za razvoj općine Tešanj u okviru projekta "Povećanje prihoda ranjivih skupina kroz porodičnu poljoprivredu" realizovala je višednevnu posjetu učesnicima lanca vrijednosti poljoprivredne proizvodnje u širem području Šapca, Republika Srbija. Vođa delegacije u čijem sastavu je bilo 11 predstavnika je bio prof.dr. Ismar Alagić, direktor TRA Agencije.

Učesnici delegacije su  bili najreprezentativniji proizvođači u biljnoj i animalnoj proizvodnji na području oćine Tešanj, predstavnici poljoprivredne zadruge, te stručna lica i agronomi. Tokom posjete gradu Šabac, delegacija je primljena od strane najvišeg gradskog rukovodstva na čelu sa predsjednikom Skupštine grada Nemanjom Pajićem i zamjenikom gradonačelnika Dušanom Kostadinovićem.

Tokom boravka u Šabcu obavljene su posjete svim učesnicima u lancu poljoprivredne proizvodnje od rasadnika, preko poljoprivrednih proizvođača, proizvođača opreme za prpoljoprivredu, poljoprivrednih zadruga, potom općinskih službi I direkcija za poljoprivredu do obrazovnih institucija kao što su srednja poljoprivredna škola I visa poljoprivredna škola sa tradicijom dužom od 60 godina.

Prema riječima prof.dr. Ismar Alagić-a, direktora TRA Agencije postoji dosta sličnosti između lokalnih lokalne zajednice domaćina i tešanjske sredine.

"Naš cilj je upoznavanje sa dobrim praksama u poljoprivrednoj proizvodnji, kako bi naši proizvođači povećali prinose u narednom periodu i kvalitet proizvoda kroz primjenu najsavremenijih dostignuća koja primjenu već imaju u našem susjedstvu. Razgovarali smo i o drugim oblicima saradnje kao šro je apliciranje na findove Europske unije i saradnja na razmjeni informacija koja I trebala polučiti određene incijative u narednom periodu", istakao je on.

Dževad Bekrić, predsjednik UO poljoprivredne zadruge Kapi života je rekao da je ovo je nastavak dobre prakse koju provodi TRA Agencija za razvoj općine Tešanj kroz organizaciju studijskih posjeta primejrima dobre prakse u regionu.

"Veoma sam zadovoljan ovom studijskom posjetom, jer smo iz prve ruke mogli vidjeti način organizovanja zadruugarstva u poljoprirvedi Republike Srbije i izazove sa kojima se oni suočavaju. Tokom posjeta poljoprivrednim proizvođačima bili smo u prilici da sebe pozicioniramo u odnosu na njih i razmijenimo korisne informacije".

Edin Bavrk, poljoprivredni proizvođač i korisnik projekta TRA Agencije je rekao da ga je posebno dojmila posjeta srednjoj poljoprivrednoj školi I višoj poljoprivrednoj školi, gdje su vidjeli kako se odgajaju nove generacije stručnih lica u poljoprivredi.

"Impresioniralo me je poljoprivredno gazdinstvo od 120 ha na kojem učenici srednje poljoprivredne škole mogu na licu mjesta vidjeti sve oblike poljoprivredne proizvodnje. S druge strane, Viša poljoprivredna škola sa tradicijom dužom od 60 godina je nešto što predstavlja veliku podršku razvoju poljoprivrede ovog kraja. Meni se posebno dojmila posjeta poljoprivrednim proizvođačima gdje smo mogli razmijeniti informacije koje govore u prilog da izazovi sa kojima se suočavamo su u velikoj mjeri slični".

(Akta)

Objavljeno u Ekonomija
Srijeda, 07 Avgust 2019 00:00

Rast broja gostiju iz BiH u Hrvatskoj


Hrvatska turistička zajednica objavila je podatke o dolascima i noćenjima turista u julu i priznala da je ova sezona slabija od prošle.

Prema njihovim podacima iz sistema e-visitor, u Hrvatsku je u julu došlo 4,24 miliona stranih turista, odnosno gotovo 58 hiljada manje nego u julu 2018. godine.

Manje je i noćenja stranih turista – oko 600 hiljada. Prošle godine zabilježeno je 27,57 miliona noćenja u julu, ove godine 26,96 miliona, piše index.hr.

Domaćih je turista oko 25.000 više nego lani, ali oni s ukupno 356 hiljada dolazaka nisu mogli značajno popraviti turističku sezonu. No, ipak, povećan broj domaćih turista donekle je ublažio veći izostanak stranih turista pa je ukupan broj dolazaka i noćenja u julu (domaći plus strani turisti) 32.038 manje dolazaka i 402.439 manje noćenja.

Iako razlika u broju turista nije pretjerano velika, manjak je ipak zabrinjavajući. Naime, turistički su radnici, pogotovo mali iznajmljivači, računali da će se nastaviti rast kakav je bio pa su investirali u nove kapacitete koji su ove sezone ostali prazni, a njima su ostali troškovi. Mnogima i dugovi za kredite u koje su se upustili računajući da će im ih turisti otplatiti.

Najveći pad u broju turista doživjele su tradicionalne destinacije uz Jadran. Od svih obalnih županija samo je Dubrovačko-neretvanska zabilježila povećanje broja turista i to od 3,6 posto. Svi drugi imaju manjak, a najgore je u julu prošla Primorsko-goranska županija u koju je došlo 2,5 posto manje turista.

Pad bi na Jadranu bio i veći da nije domaćih turista koji su se u julu odlučili za godišnje odmore pa sve županije uz Jadran bilježe povećanje broja domaćih gostiju.

Najviše stranih gostiju i dalje dolazi iz Njemačke, no u julu ove godine došlo ih je 20 hiljada manje nego lani. Sljedeći najbrojniji gosti su Slovenci, kojih je došlo 1 posto više nego u julu 2018. Manje je i Austrijanaca, Poljaka i Čeha. Iz Češke i Austrije došlo je po pet posto manje gostiju, a godinama su bili među najbrojnijim turistima u Hrvatskoj.

Još veći pad zabilježen je u dolascima Poljaka – čak 9 posto. Upravo to što su gosti iz tih triju zemalja izabrali neke druge zemlje za odmor u julu glavni je razlog manjka turista na Jadranu ove godine.

Među zemljama iz kojih u Hrvatsku dolazi manji udio turista zabilježen je porast gostiju iz Bosne i Hercegovine za 5 posto. Došlo je i 1 posto više Amerikanaca te 2 posto više Britanaca. Najviše je porastao broj turista iz Čilea – za 45 posto, i Ukrajine – za 30 posto . Tako je iz Ukrajine u julu 2018. godine došlo 28.355 turista, a ove godine ih je stiglo 36.922.

(Fokus)

Objavljeno u Region

Saudijska Arabija u utorak je objavila da je ove godine na hadž došlo više od 1,7 miliona vjernika, prenosi Anadolu Agency (AA).

U izvještaju državne novinske agencije SPA navodi se da je do ponedjeljka vazdušnim putem stiglo 1.664.974 vjernika, kopnenim 92.844, a morskim 17.249, što je ukupno 1.775.067.

Također, ističe se da se broj vjernika ove godine povećao za sedam posto u odnosu na prošlu godinu, što je više za 117.223 ljudi.

Objavljeno u Svijet

Grupa migranata u noći s utorka na srijedu pronađena je na teritoriji opštine Velika Kladuša u blizini granice između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Ale Šiljdedić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

S obzirom da na slučaju nije radila policija Unsko-sanskog kantona, Šiljdedić nije ulazio u detalje, ali je iznio saznanja do kojih su došli.

“Kolege iz Granične policije BiH navodno su pronašli lica na teritoriji Velike Kladuše, u blizini granice. Oni su ih dovezli u dom zdravlja. Navodno imaju određene povrede. Ne znam ni koliko lica, ni koje vrste povreda. Prema onome što znam od kolega na terenu navodno su migranti, koji su izjavili da su prebačeni iz Hrvatske na teritoriju BiH. To je sve što znamo u ovom trenutku, a za sve ostale informacije nadležna je Granična policija”, rekao je Šiljdedić.

Nešto ranije iz Doma zdravlja Velika Kladuša potvrđeno je da je sinoć primljeno 18 povrijeđenih osoba, koji su dovezeni u pratnji pripadnika Granične policije BiH.

Sanela Dujković, portparolka Granične policije BiH, kratko je kazala da će javnost o događaju biti obaviještena čim dobiju konkretne informacije s terena.

Objavljeno u Vijesti

U sali Nogometnog Saveza zeničko-dobojskog Kantona, dana 05.08.2019. godine, izvršen je žrijeb takmičarskih brojeva Kantonalne lige ZDK, objavili su na nszdk.

U narednoj sezoni 2019/2020 Kantonalna liga će brojati osam ekipa i to:

NK „Fortuna“ Zenica, NK „Nemila“ Nemila, FK „Rudar“ Breza, NK „Napredak“ Šije, NK „Vareš“ Vareš, NK „ZSK 2013“ Zenica, NK „Proleter“ Makljenovac, NK „Novi Šeher“ Šeher.

Novi član Kantonalne lige u narednoj sezoni je nogometni klub ZSK 2013 iz Zenice.

U prvom kolu Kantonalne lige ZDK sastaju se:

NK „Fortuna“ Zenica – NK „Nemila“ Nemila

FK „Rudar“ Breza – NK „Napredak“ Šije

NK „Vareš“ Vareš – NK „ZSK 2013“ Zenica

NK „Proleter“ Makljenovac – NK „Novi Šeher“ Šeher

Prvo kolo Kantonalne lige na programu je 31. avgusta i 01.septembra 2019.godine.

(Zenicablog)

Objavljeno u Sport

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.