Članak je filtriran: Srijeda, 03 Juli 2019

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu proglasila 11. juli 2019. godine, dan sjećanja na genocid u Srebrenici, Danom žalosti u Federaciji Bosne Hercegovine.
Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i institucija Federacije BiH.

Na Dan žalosti ne mogu biti održavani programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH, a medijske kuće na teritoriji Federacije BiH dužne su uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

U obrazloženju ove odluke istaknuta je činjenica da su tokom proteklog rata na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine počinjeni brojni zločini i da su se dogodile tragedije ogromnih razmjera, ali je po brutalnosti i broju žrtava najteži zločin, odnosno genocid izvršen u Srebrenici.

"Vlada Federacije donijela je ovu odluku radi izražavanja saučešća i suosjećanja s porodicama žrtava, te sjećanja na ovaj tragični događaj", navedeno je u saopćenju Vlade FBiH.

Objavljeno u Vijesti

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona donijelo je Pravilnik o organiziranju rada škole u bolnici, čime je po prvi put u Federaciji BiH u jednom kantonu uređen način organiziranja nastave za učenike koji se nalaze na dužem bolničkom liječenju.

Pravilnik predviđa organiziranje nastave u okviru odjeljenja, grupe ili individualno za osnovce koji su hospitalizirani duže od tri sedmice, dok će adekvatno prilagođeno obrazovanje za djecu na kućnom liječenju pružati najbliža škola mjestu stanovanja uz primjenu adekvatnih oblika nastavnog rada.

“Cilj organiziranja ovakvog oblika nastave je da se hospitaliziranoj djeci olakša odvojenost od porodice i primarne socijalne sredine, umanji stres od boravka u bolnici, omogući kontinuitet u usvajanju nastavnih sadržaja, te da se dani provedeni u bolnici učine zanimljivim i sadržajnijim, što osigurava lakšu reintegraciju u matičnu školu nakon povratka iz bolnice i prelazak u viši razred bez polaganja razrednih ispita ili ponavljanja razreda”, ističe Spahija Kozlić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

Prema pravilniku, koji je početkom sedmice objavljen u Službenim novinama ZDK, u gradu ili općini u kojoj postoji zdravstvena ustanova koja nudi usluge bolničkog liječenja za djecu, a u ZDK-u su to Kantonalna bolnica Zenica i Opća bolnica Tešanj, organizaciju i realizaciju škole u bolnici vrši geografski najbliža osnovna škola, a u odgojno-obrazovni rad bit će uključeni nastavnici razredne i predmetne nastave.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti
Četvrtak, 04 Juli 2019 00:00

Rekordan broj sunčanih sati u junu

Prema podacima FHMZ-a, u Bihaću je zabilježen najtopliji juni od početka službenih mjerenja, a u Bugojnu je bilo najviše padavina.
Juni 2019. godine za Bihać je bio najtopliji od početka službenih mjerenja, dok je za Bugojno bio najkišovitiji, prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Na meteorološkoj stanici Bihać bilo je 28 toplih i 17 vrelih dana, dok su u Bugojnu ukupne sume padavina iznosile 190,4 milimetara.

U izvještaju FHMZ-a stoji da su prosječne temperature zraka u šestom mjesecu ove godine na svim meteorološkim stanicama bile iznad višegodišnjeg prosjeka, u odnosu na referentni niz od 1961. do 1990. godine.

Zbog dužih kišnih perioda, u Bugojnu je, prema prosječnim temperaturama, juni bio najhladniji (20,5 stepeni Celzija), dok je, očekivano, Mostar bio najtopliji – 25,8.

Kada je riječ o planinskim područjima, temperature se kretala između 11,6 stepeni Celzija na Bjelašnici i 17,5 na Ivan-sedlu. No, druga dekada juna i na Bjelašnici je bila najtoplija od početka službenih mjerenja, kao i u Tuzli.

Broj toplih dana sa maksimalnim dnevnim temperaturama od 25 i više stepeni Celzija, bio je znatno veći od prosjeka, a u Sarajevu ih je bilo čak 25, uz 17 vrelih, kada su temperature išle iznad 30 stepeni Celzija.

U Mostaru čak 24 vrela dana

Odstupanje od referentnog niza bilo je ogromno, jer je u periodu od 1961. do 1990. u Sarajevu bilježeno 11,5 toplih, a svega 1,1 vrelih dana.

U Mostaru, zabilježeno je 28 toplih i 24 vrela dana, a tropske noći zabilježene su u Mostaru, Gradačcu i Bihaću.

Govoreći o padavinama, one su varirale ispod i iznad granice višegodišnjeg prosjeka. U Livnu ih je bilo najmanje, 35 milimetara.

I broj sunčanih sati u junu bio je rekordan. Zabiježno ih je 218, ili 48 više od prosječne vrijednosti. Najveće odstupanje u odnosu na referentni niz desilo se u Bihaću, gdje je bilo 328 sunčanih sati, 108 više od prosjeka.

Brojke u FBiH prate i svjetski trend zatopljavanja. Prema informacijama Agencije za satelitsko praćenje Evropske unije, protekli juni bio najtopliji mjesec ikada zabilježen na planeti.

Prosječna temperatura u junu na globalnom nivou je bila viša od normalne, dok je u Evropi bila u prosjeku viša za dva stepena Celzijusa od uobičajnih vrijednosti za taj mjesec.

(Al Jazeera)

Objavljeno u Vijesti
Četvrtak, 04 Juli 2019 00:00

Izvještaj CZ za 04.07.2019.godine

Izvještaj po skraćenoj listi pitanja.

Objavljeno u Servisne Informacije

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.