Članak je filtriran: Četvrtak, 09 Maj 2019

Federalni hidrometeorološki zavod Sarajevo izdao je obaviještenje o kišnim padavinama i mogućim velikim vodama za dane 12.-16.05.2019. godine sa naglaskom na kompletno područje sliva rijeke Save.
Obzirom da se općina Tešanj nalazi u zoni navedenog sliva i sliva rijeke Bosne i podsliva rijeke Usore, Služba civilne zaštite obaviještava i upozorava građane općine Tešanj na blagovremenu i dosljednu primjenu preventivnih mjera zaštite od poplava na cijelom području općine.
Upozorenje se posebno odnosi na priobalna područja vodotoka, naročito rijeka Usore i Bosne i za naseljena mjesta Kalošević, Putešić, Jelah, Tešanjka, Kraševo i Šije u cilju blagovremenog sklanjanja materijalnih dobara iz priobalnog područja i zaštite objekata.
Posebnu pažnju posvetiti blagovremenoj evakuaciji iz objekata, kako se ne bi desilo da stanari ostanu zarobljeni u objektima.
Služba civilne zaštite i Općinski štab civilne zaštite će pratiti stanje na terenu, te u skladu sa situacijom izdavati obaviještenja i upozorenja za građane putem lokalnih medija.
Uputstvo o postupcima u slučaju poplave možete pogledati na www.opcina-tesanj.ba                                                                                                         
SLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE

Objavljeno u Tešanj

Direktor Agencije za vodno područje rijeke Save u Federaciji BiH Sejad Delić izjavio je da se od 12. do 14. maja očekuje da će doći do obilnih padavina koje mogu izazvati poplave na području Bosne i Hercegovine.

Radi toga od subote navečer uvest će se dežurstvo kako bi građanstvo bilo adekvatno obaviješteno.

Tim povodom danas je u Agenciji održan sastanak sa direktorima Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Hidrometerološkog zavoda FBiH i Zavoda za geologiju FBiH na kojem je poručeno da su nadležne institucije spremne za odgovore eventualnoj situaciji ako dođe do poplava.

''Da će doći do poplava ne možemo sa sigurnošću prognozirati jer se vrijeme mijenja iz sata u sat. Prema sadašnjim informacijama najrizičnije su Sana, Una, Usora i Spreča. Četiri dana su dovoljna da institucije izvrše potrebne pripreme'', rekao je direktor Hidrometerološkog zavoda FBiH Almir Bijedić.

Pojavu klizišta i odrona uslijed poplava uzrokuje geološki sastav terena, zbog čega se, po riječima direktora Zavoda za geologiju Ferida Skopljaka, u slivu Une i Sane može očekivati manji broj klizišta, a veći broj odrona pogotovo u kanjonima.

Velike količine padavina uzrokuju nastanak klizišta. Pri tome je, tvrdi Skopljak, ljudski faktor enormno visok, čak 80 posto. Najčešći uticaj ljudskog faktora je nekontrolisana sječa šume ili namjera pojedinaca da na neadekvatan način želi osigurati vodu.

Agencija za vodno područje rijeke Save u Federaciji BiH nastavlja pratiti stanje vodostaja i u skladu sa federalnim operativnim planom obavještavat će Ministarstvo sigurnosti BiH, kao i Federalnu upravu civilne zaštite i ostale nadležne institucije.

''Ne želimo ništa prepustiti slučaju i već vršimo preventivne radnje na ispuštanju viška vode iz pojedinih akumulacija. Veoma je moguće da će biti lokalnih izljeva potoka, te moramo raditi na zaštiti'', potvrdio je direktor FUCZ Fahrudin Solak.

(N1)

Objavljeno u Vijesti

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine obavijestilo je nadležne institucije iz sistema zaštite i spašavanja u BiH te međunarodne partnere o najavljenim nepovoljnim hidrometeorološkim prilikama u BiH, odnosno padavinama koje bi mogle izazvati poplave u zemlji, te zatražilo da budu pripravni u slučaju da bude potrebe za angažiranje dodatnih snaga za pružanje pomoći službama civilne zaštite, prenosi Anadolija.

Obavijest je upućena Ministarstvu odbrane BiH, ukoliko se iskaže potreba za angažovanje letjelica i pripadnika oružanih snaga BiH, kao i Centru za koordinaciju odgovora na vanredne situacije Evropske komisije u slučaju potrebe za međunarodnu pomoć.

Također, na današnjem sastanku u Sektoru za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH zatraženo je inteziviranje razmjene informacija sa drugim nadležnim institucijama u BiH u cilju praćenja situacije na terenu i pripreme pravovremenog odgovora, kao i rad Operativno-komunikacijskog centra BiH 112, koji je spreman da u slučaju zahtjeva sa terena izvrši neophodnu koordinaciju u slanju pomoći ugroženim područjima.

Objavljeno u Vijesti

Prema redovnom izvještaju Kantonalne uprave Civilne zaštite Tuzlanskog kantona, rijeka Spreča je u protekla 24 sata napravila probleme stanovnicima.

Naime, na području općine Gračanica, rijeka Spreča se izlila iz korita i u priobalnom području poplavila oko 15 hektara poljoprivrednog zemljišta. Također, isto to se dogodilo na području općine Doboj Istok, gdje je ova rijeka poplavila oko 5 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Istaknuto je da je na mjernom mjestu HS Karanovac u 7 sati vodostaj rijeke Spreče iznosio je 324 cm.

Iz Federalne uprave civilne zaštite, zbog najavljenih padavina od 12. do 16. maja, kažu da će danas održati sastanak sa predstavnicima Agencije za vodno područje rijeke Save, Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH i Federalnog zavoda za geologiju.

Glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite, Majda Kovač kazala je Feni da je cilj sastanka da se na vrijeme izvrše pripreme i reagira u slučaju obilnih padavina i eventualnih poplava na prostoru cijele BiH.

Objavljeno u Gračanica

Kantonalni štab civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, kojim je predsjedavao komandant, kantonalni ministar Arnel Isak, usvojio je Program utroška budžetskih sredstava i plan korištenja sredstava posebne vodne
naknade za zaštitu i spašavanje za 2019. godinu. Ukupan budžet Kantonalne uprave civilne zaštite za ovu godinu planiran je u iznosu od 1.440.056,00 KM, od čega su 852.182,00 KM namjenska sredstva posebne vodne naknade za zaštitu i spašavanje, a 587.874,00 KM sredstva iz Budžeta Zeničko-dobojskog kantona.
"Osim za opremanje i obučavanje struktura civilne zaštite, veći dio sredstava namijenjen je za hitne mjere i spašavanje, što je naša primarna zadaća. Za hitne mjere i spašavanje imamo na raspolaganju 500.000,00 KM namjenskih sredstava plus 400.000,00 KM budžetskih sredstava koja u svakom trenutku možemo staviti na raspolaganje uz zaključak Vlade ZDK", obrazložio je direktor
KUCZ Džavid Aličić, navodeći kako će Program utroška budžetskih sredstava i plan korištenja sredstava posebne vodne naknade za zaštitu i spašavanje biti upućen na usvajanje Vladi Zeničko-dobojskog kantona.
Vezano za najave meteorologa da bi BiH početkom iduće sedmice mogle pogoditi obilne kišne padavine, Aličić je istakao da KUCZ prati stanje na terenu te poduzima mjere koje će omogućiti pravovremenu reakciju i mobilnost svih struktura civilne zaštite ukoliko dođe do nepogoda.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

"Rata 99KM, za kredit od 5.000 KM" slogan je majske promotivne akcije Addiko banke.

Objavljeno u PROMO

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.