Članak je filtriran: Srijeda, 08 Maj 2019

U cilju istinitog i objektivnog informisanja javnosti u vezi blokade računa JKP „Zenicatrans-prevoz putnika“ d.d. Zenica, Porezna uprava Federacije BiH upućuje pojašnjenje:
Porezni obveznik JKP „Zenicatrans-prevoz putnika“ d.d. Zenica ima ukupan dug po osnovu javnih prihoda u iznosu od 5.421.531,21 KM. U cilju naplate duga obveznik je sa Poreznom upravom Federacije BiH zaključio Sporazum o plaćanju dužnih javnih prihoda u ratama, koji nije poštovao odnosno kasnio je sa plaćanjem, te je na dan 15.4.2019. godine imao dospjeće rata u iznosu od 349.277,83 KM od čega je uplatio 181.272,15 KM.
U cilju naplate neuplaćenih rata Kantonalni porezni ured Zenica je poreznom obvezniku dana 15.4.2019.godine uputio pismeno upozorenje da će raskinuti sporazum ukoliko se ne izvrši plaćanje zaostalih rata. U ovom upozorenju je naznačeno da će se u slučaju neplaćanja izvršiti primjena člana 52. Zakona o Poreznoj upravi FBiH i izvršiti blokada računa. Akt iste sadržine upućen je i osnivaču, odnosno Gradu Zenica 17.4.2019. godine.
Na upućena upozorenja nije reagovala ni uprava preduzeća ni Grad Zenica, kao većinski vlasnik, niti su nakon prijema upozorenja na bilo koji način kontaktirali ovaj ured.
Porezna uprava Federacije BiH je uvijek nastojala iznaći najbolje rješenje u saradnji sa poreznim obveznicima, što i sada čini. Tako, ukoliko uprava preduzeća ili osnivač - Grad Zenica  želi izmiriti zaostale rate ili osigurati garanciju za novi Sporazum, Porezna uprava će biti na raspolaganju za rješenje trenutne situacije.  
Smatramo bitnim upoznati javnost i o slijedećem:
Na području Zenočko-dobojskog kantona jedino javno preduzeće čiji je osnivač grad ili općina, koje nije iskoristilo mogućnost otpisa zateznih kamata plaćanjem glavnice duga jeste JKP „Zenicatrans-prevoz putnika“ d.d. Zenica. Općine sa mnogo manjim budžetom su u saradnji sa ovim uredom uspjele izmiriti glavnicu duga i osigurati otpis kamata.
Tako je Općina Vareš - Općinski načelnik Vareš uplatom glavnice od 1.140.291,53 KM  osigurala otpis kamata u iznosu 682.147,23 KM.
Na isti način je to pravo iskoristilo ‘‘Javno komunalno preduzeće‘‘ d.o.o. Vareš, a  ranije i  JP„ Komunalno“ d.o.o. Breza. Ta zakonska mogućnost je bila na snazi do 5. maja 2019. godine i u svim prethodnim razgovorima smo ukazivali na navedeno, ali očigledno se nije imalo sluha niti volje za takvo rješenje. Kao što smo više puta isticali JP „Grijanje“ d.o.o. Zenica je iskoristilo također ovu mogućnost, kao i JP ‘‘ŠPD ZDK‘‘ d.o.o. Zavidovići koji je uplatom glavnice od  6.664.764,75 KM osigurao otpis kamata u iznosu od 2.803.410,87 KM.
Kantonalni porezni ured Zenica je otvoren za svaki vid saradnje kako sa upravom preduzeća, gradom ili gradskim vijećem u cilju što bržeg i kvalitetnijeg rješenja ovog problema na zadovoljstvo svih, a prije svega radnika koji najmanje snose krivicu za nastalo stanje.

Porezna uprava Federacije BiH

Objavljeno u Vijesti

Zbog sanacije kvara na distribucionoj mreži u ulici Titova u Jelahu, došlo je do prekida u vodosnabdijevanju korisnika u ulicama Titova, Pousorska, Maka Dizdara, Kasima Salkičevića, Mustafe Ćemana, dio ulice Husein Kapetana Gradaščevića, i u naselju Jelah Polje.

Naši uposlenici rade na otklanjanju kvara. Uspostavu u vodosnabdijevanju očekujemo za par sati.

Molimo korisnike za razumijevanje

Objavljeno u Servisne Informacije
Četvrtak, 09 Maj 2019 00:00

Čestitka povodom 9. maja

Svim građanima općine Tešanj upućujem iskrenu čestitku povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope sa čvrstim uvjerenjem da će naše ideje vodilje i dalje biti sloboda, mir, međusobno uvažavanje, blagostanje, prosperitet i napredak za svakog čovjeka.

Srdačnu čestitku upućujem dobitnicima i porodicama poginulih dobitnika najvećih ratnih priznanja povodom 9. maja - Dana zlatnih ljiljana. 9. maj se obilježava i kao Dan logoraša BiH.

OPĆINSKI NAČELNIK
Mr. sci. Suad Huskić

Objavljeno u Tešanj

Vremenska prognoza nije povoljna, a najavljuju se obilne padavine, koje će skoro sigurno prouzrokovati poplave. Kako nam je nezvanično potvrđeno Federalna uprava civilnih poslova zasjedala je zbog ovakvih najava.

Fahrudin Solak rekao je za Patriju da "nisu u stalnom zasjedanju, ali da ne vremenske prognoze ne uzimaju olako".

„Ne volim paniku dizati ni zbog čega, ali nakon pet dana i svih izračuna modela sada već se može reći da poplave nisu upitne, već nažalost gotovo pa posve sigurne sa ovakvim izračunima i trebali bismo ih se pribojavati iduće sedmice sa pojavom obilnijih padavina, naročito u periodu od 12. do 16. maja“, kaže Nedim Sladić, amaater meteorolog.

S obzirom na ono što se BiH desilo 2014. godine, na prognozu su se alrmirali i neki zastupnici u Parlamentu BiH.

„Loša vremenska prognoza za naredni period je dosta ljudi asocirala na ono što smo prošli 2014. godine. Vidim da ima straha, a da se institucije ne oglašavaju sa upozorenjima ili drugom vrstom preciznijih informacija vezanih za ovaj period.

Ne mislim da panika koja se počinje širiti može ikome pomoći, ali mislim da institucije moraju intenzivnije komunicirati sa građanima i otkloniti svaku sumnju u to da ne vladaju informacijama i situacijom uopšte“, kaže Saša Magazinović, zastupnik u Predstavničkom domu PS BiH koji je na ovu temu uputio i poslaničko pitanje.

(NAP)

Objavljeno u Vijesti

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Padavine su većinom slabijeg intenziteta. Prolazno jača kiša u Hercegovini u poslijepodnevnim satima. Smanjenje oblačnosti se očekuje u večernjim satima. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 18°C.

9.5.2019. - 06:08:33.U petak, 10.05.2019., u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Od sredine dana prema večernjim satima u većem dijelu zemlje su mogući kratkotrajni lokalni pljuskovi. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 8°C, na jugu zemlje do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 23°C.

U subotu, 11.05.2019., u Bosni i Hercegovini će preovladavati umjerena naoblaka. U drugoj polovini dana u Bosni se prognoziraju lokalni pljuskovi i grmljavina, koji su najizgledniji na području sjevera i sjeveroistoka Bosne. Jače naoblačenje sa zapada u noći na nedjelju. Vjetar slab većinom južnog smjera. Na sjeveru zemlje vjetar istočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 8°C, na jugu zemlje do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 25°C.

U nedjelju, 12.05.2019., u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom. Većinom se prognozira 15 do 30 litara kiše po metru kvadratnom, stim što lokalno na području Krajine, sjevera i centralne Bosne može pasti i do 70 litara kiše. Vjetar umjerene jačine. Prije podne vjetar južnog smjera. U drugoj polovini dana vjetar mijenja smjer na sjever i sjeverozapad. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 12 i 18°C.

U ponedjeljak, 13.05.2019., u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom. Na planinama će padati i snijeg. U Bosni obilnije padavine. U Hercegovini se prognozira akumulirana količina padavina od 20 do 50 litara po metru kvadratnom, a u Bosni 40 do 80 litara po metru kvadratnom. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Temperatura zraka većinom između 5 i 12°C, na jugu zemlje i do 18°C.

Objavljeno u Servisne Informacije

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.