Članak je filtriran: Četvrtak, 02 Maj 2019

Svaki ibadet, a post posebno, štiti nas od zla koje ne miruje. Post nam daje snagu da mu se efikasnije suprotstavimo. Pozivam vas da tu snagu usmjerimo na borbu protiv velikih pošasti našeg društva: korupcija i ovisnost o kockanju nagrizaju sve pore našeg društva i naših porodica. Vrijeme je da im se odlučno suprotstavimo i da naš moralni habitus učvrstimo i osnažimo, poručio je danas u ramazanskoj poruci reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) Husein ef. Kavazović, javlja Anadolu Agency (AA).

Kavazović je podsjetio kako je u ponedjeljak, 6. maja, prvi dan ramazana.

„S posebnim ushićenjem iščekujemo taj mjesec ibadeta, pobožnosti, milosrđa i solidarnosti svake vrste. U njemu, možda više nego u drugim dobima, svjesni smo koliko smo, kao sinovi i kćeri Ademovi, upućeni jedni na druge. Blizina Bogu čini nas bližim i ljudima i drugim stvorenjima. U ovome mjesecu osjećamo harmoniju svijeta i ljepotu Allahova stvaranja", kazao je Kavazović u povodu nastupajućeg mubarek mjeseca ramazana.

Objavljeno u Vijesti

Zahvaljujući zalaganju i trudu članova i članica zeničkog Udruženja „Svijet u slikama“, djeca sa poteškoćama u razvoju u ovom gradu već sedam godina dobivaju podršku koja im je potrebna.

Piše: Esmer Dragunić/Diskriminacija.ba

Osobe s autizmom aktivni su članovi društva kojima je potrebna naša pomoć i podrška, poruka je članova Udruženja „Svijet u slikama“ iz Zenice koji već godinama pomažu djeci s teškoćama u razvoju s naglaskom na djecu iz autističnog spektra.Vrijedni članovi udruženja, na volonterskoj bazi, svake sedmice po dva sata, od ponedjeljka do četvrtka, održavaju psiho-terapeutske tretmane s djecom koja imaju određene teškoće u razvoju.

Ovi mladi stručnjaci, nakon radnog dana na svojim redovnim poslovima, dolaze u prostorije udruženja irade sa djecom. Kroz rad prema posebnom programu i principu jedan terapeut-jedno dijete, dobri rezultati postižu se za kratko vrijeme.„Taj naš rad nazivamo tranzicijom zato što djeca mijenjaju terapeute. Nakon svakogodrađenog područja koje traje 20 minuta mijenjamo djecu, odnosno, djeca mijenjaju terapeuta kako ne bi navikli na samo jednog terapeuta već da se naviknu da sarađuju sa svima. U ovih sedam godina kroz naše udruženje prošlo je više do 150 djece i svi su postigli određeni uspjeh. Mnogo je bilo djece koja nikad nisu govorila, a kojima smo pomogli da se upišu u redovnu školu“, kaže Džermanina Mešić, socijalni pedagog i potpredsjednica udruženja.

Trenutno 26 djece dolazi na tretmane u ovo udruženje. Mešić ističe da je na listi čekanja više od 10 djece koju će uključiti u slučaju da neko odustane ili da nekome tretmani nisu potrebni.

„Zaista djelujemo kao jedna velika porodica. Ovu djecu ni po čemu ne razlikujemo od druge djece. Ona su postala dio nas i kad vidimo napredak kod njih, nema većeg zadovoljstva“, kaže Mešić.

Udruženje „Svijet u slikama“ osnovalo je, početkom 2012. godine, šest Zeničana i Zeničanki koji su tada studirali Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Tuzli. Njihov tim se poslije toga širio jer se povećavao i broj djece. Trenutno, ovo udruženje ima 13 članova – stručnjaka različitih profila. To su defektolozi, oligofrenolog, edukator-rehabilitator, logoped, surdiolog, socijalni pedagog, pedagog-psiholog, psiholog.Rana intervencija je najbitnija

Kako kaže Mešić, ideja je bila da svojim radom i znanjem koje su stekli na fakultetu i raznim edukacijama pomognu djeci sa poteškoćama u razvoju koja i danas nailaze na velike probleme u društvu.

„Život ove djece je otežan. Nemaju adekvatnu brigu od države, a mnogo je i negativnih iskustava u njihovim svakodnevnicama. Dešavalo se kad se dijete koje je kod nas na tretmanu upiše u vrtić ili redovnu školu, roditelji druge djece koja pohađaju tu školu ili vrtić ne žele da njihovo dijete bude u istom razredu i općenito u kontaktu s djetetom koje ima poteškoće u razvoju. To je loša poruka i tako se ne smijemo odnositi prema ovoj populaciji. Trebamo ih prihvatiti i pomoći im što više možemo“, kaže Mešić.

Ona ističe i da se mnogi roditelji teško odlučuju prihvatiti da njihovo dijete ima autizam jer, kako kaže, vjerovatno se plaše da će biti „označeni“ u društvu. Takvo razmišljanje je potpuno pogrešno i potrebno je odmah reagirati.

„Rana intervencija kod ove djece je najbitnija. Kad roditelji kod svoje djece primijete određene poteškoće potrebno je da odmah reagiraju.Autizam uglavnom nastaje do druge godine. Za pojavu autizma prva stvar je kontakt očima. Oni to uglavnom ne ostvaruju, kada ih zovete oni vas ne gledaju. Takvo dijete ima određene stereotipne radnje, vrti se u krug, ispušta neartikulisane zvukove, maše rukicama, hoda na prstićima... Ima mnogo tih simptoma i nisu kod svakog djeteta isti“, kaže Mešić.

Ona dodaje da mnoga djeca koja dolaze na tretmane u ovo zeničko udruženje nemaju medicinsku dokumentaciju, nemaju dijagnozu.

„Svako dijete koje dođe ovdje mi procjenjujemo i nakon toga za svako to dijete izradimo individualni plan rada. Na dnevnoj bazi pratimo napredak u njihovom programu i na taj način im mijenjamo zadatke. Nakon što je dijete dva puta ostvarilo uspjeh od 80 posto određenog zadatka, mijenjamo taj zadatak i postavljamo novi“, objašnjava Mešić.


Najljepši trenutak

Članica ovog udruženja od njegovog osnivanja,Šejla Smajlović, koja je, inače,magistrica logopedije kaže da ovaj posao radi s velikom ljubavlju.

„Ovaj vid rada je nešto čime bih se mogla čitav život baviti. Svi smo mladi, razumijemo se i privatno se družimo. Svako ovo dijete zavolimo, postanemo bliski s njima i kada odu nedostaju nam. Jedan od najljepših trenutaka desio mi se nedavno na koncertu Van Gogha kod nas u pozorištu kada je na scenu izašao dječak koji je prošao kroz naše udruženje i pjevao s njima. Kad sam ga vidjela na sceni toliko funkcionalan, socijalan, druži se, komunicira, tad sam se rasplakala. Bila sam ponosna na sebe. Postigli smo nešto. Rekla sam sebi: 'Ovaj dječak sad je aktivan član društva. Uspjeli smo. Ispravno radimo'“, kaže Smajlović.

Osim terapeuta, veliku ulogu u napretku ove djece igraju i roditelji koji s njima trebaju mnogo raditi i kući. Jedan od roditelja čije je dijete sa poremećajem iz autističnog spektra uspjelo napraviti veliki napredak je Mirzet Bjelopoljak. On je otac šestogodišnjeg Emana, dječaka koji već tri i po godine iz Kaknja svakodnevno dolazi na tretmane u zeničko udruženje.

Kako kaže Bjelopoljak, Eman s tri godine nije pričao, reagirao, niti gledao u oči kad mu se neko obraća. Tada mu je dijagnosticiran autizam.

„Živio je u svom nekom svijetu. Kad je trebao nešto samo je pokazivao rukom. Radom s ovim mladim ljudima u udruženju, ali i kasnije sa mnom i suprugom kod kuće, ostvarili smo veliki napredak. Eman sada već priča, komuniciras nama, mnoge stvari sam obavlja, traži od nas riječima šta mu treba. Prezadovoljan sam i neizmjerno sam zahvalan članovima ovog udruženja“, kaže Emanov otac.

Ovaj šestogodišnji dječak iz Kaknja trenutno ide u vrtić, a na ljeto bi se trebao upisati u školu.

„Poručio bih roditeljima djece s autizmom da se jave u ovo udruženje. Bilo šta da vide što nije u redu kao kod druge djece da dođu ovdje. Dobit će savjet i promjene su moguće“, poručuje Bjelopoljak.

Objavljeno u Humanost

Ministarstvo za boračko-invalidsku zaštitu ZDK dodijelilo je rješenja za 178 studenata iz općine Tešanj.

Objavljeno u Vijesti

Odluka Federalne vlade kojom se utvrđuju cijene matičnih knjiga, izvoda iz matičnih knjiga, uvjerenja o državljanstvu i vjenčanog lista koji se vode i izdaju u skladu sa Zakonom o matičnim knjigama objavljena je u posljednjem broju Službenih novina Federacije BiH Cijena jednog primjerka matične knjige, izvoda, uvjerenja i vjenčanog lista iz tačke I. ove odluke, na bosanskom ili srpskom ili hrvatskom jeziku, po novom cjenovniku u kojem je uračunat PDV iznose:

Objavljeno u Vijesti

O značaju Sporazuma o slobodnoj trgovini između BiH i Turske za N1 govorio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Mirko Šarović. O tome ko je potpisnika sporazuma, Šarović je kazao:

"To je odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Savjet ministara BiH je, što je uobičajeno za potpisnika, odredio resornog ministra, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i mene kao trenutnog ministra u Ministarstvu. To je uobičajena praksa. Ne bih ulazio u odluku Predsjedništva BiH. Ja sam vrlo, vrlo zadovoljan što će sporazum da bude potpisan. Na tom sporazumu je moj pečat ili pečat Ministarstva koje ja vodim. To je najvažnije. Ako je to cijena da Predsjedništvo odluči da potpisnik bude predsjedavajući, ja prihvatam, nemam nikakav problem sa tim i bit ću jedan od najsrentijih danas", kazao je Šarović za N1.

Potpisivanje sporazuma za mnoštvo ljudi koji su u Ministarstvu radili na njemu bit će satisfakcija, ali i korist za ekonomiju BiH.

"To je suština onog što je za mene najvažnije. Sam taj čin je manje važan i manje bitan. Dijelim zadovoljstvo sa svima drugima danas kada sporazum konačno vidi svjetlo dana".

Govorio je i o izvozu piletine u Evropsku uniju.

"Mi sada radimo najbolji dio posla, upisujemo izvozne objekte. Pored ove četiri kompanije koje su bile u ovom procesu dobijanja evropskog broja sada se javljaju i druge. Ima ih najmanje desetak koje mogu da izvoze u EU. Prije sedam dana mi smo od nadležnog tijela Evropske komisije dobili još jednu dozvolu, a to je izvoz prerađevina od mesa živine, odnosno mesa piladi što do sada nije bio slučaj. To je odlična vijest jer koliko izvozimo pilećeg mesa toliko izvozimo prerađevina koje su mnogo skuplje i mnogo više ostvarujemo finansijske koristi. To je šansa za našu Perutninu iz Srpca, za Argetu iz Sarajeva. Mislim da će cijeli peradarski sektor ovu šansu da iskoristi", rekao je Šarović.

(akta.ba)

Objavljeno u Ekonomija

Najniža jutarnja temperatura zraka sutra većinom između 5 i 10, na jugu zemlje do 12 stepeni

U Bosni i Hercegovini sutra će biti oblačno vrijeme s kišom i pljuskovima. Prijepodne padavine se očekuju u Hercegovini i Krajini, a u drugoj polovini dana i u ostalim područjima.

Vjetar će biti slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10, na jugu zemlje do 12 stepeni. Najviša dnevna uglavnom između 14 i 19 stepeni.

U Bosni i Hercegovini u nedjelju, 5. maja bit će oblačno vrijeme s kišom i pljuskovima. Na planinma će padati i snijeg. U večernjim satima, usljed opadanja temperature zraka, granica padavina snijega ili susnježice u Bosni se može spustiti i do 800 metara nadmorske visine. U Bosni vjetar u jutarnjim satima mijenja smjer na sjever i sjeverozapad. U Hercegovini će puhati jugo veći dio dana. Temperatura zraka u Bosni između 5 i 12 stepeni. U Hercegovini jutaranja temperatura zraka između 7 i 12, a najviša dnevna između 13 i 18 stepeni.

U ponedjeljak, 6. maja bit će oblačno u nizinama s kišom i pljuskovima. Usljed zahlađenja granica padavina snijega ili susnježice u Bosni se može spustiti i do 600 metara nadmorske visine. Vjetar će biti umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 5, na jugu do 9 stepeni. Najviša dnevna između 4 i 9, na jugu zemlje od 10 do 15 stepeni.

U utorak, 7. maja u BiH preovladavat će pretežno oblačno vrijeme. Više sunčanog vremena bit će na jugu zemlje. Vjetar će biti umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 0 i 4, na jugu do 7 stepeni. Najviša dnevna između 7 i 13, na jugu do 17 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Objavljeno u Vijesti

Protiv lica čiji su inicijali S.I. iz Teslića biće podnesen izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Doboj zbog sumnje da je oštetilo most na lokalnom putu u mjestu Gornji Očauš.

Iz dobojske Policijske uprave saopšteno je da je policija prijavu dobila jučer.

Policijskoj stanici Modriča juče je prijavljeno da je u noći između srijede i četvrtka, 1. i 2. maja, izvršena provala u sportsku kladionicu u mjestu Jakeš i, prema izjavi vlasnika, ukraden novac iz metalne otključane kase.

Objavljeno u Teslić

U mjestu Lovnica kod Zavidovića u srijedu navečer oko 21 sat došlo je do požara na kući u vlasništvu M. H. iz Zavidovića, a prema prvim informacijama radi se o podmetnutom požaru. Prema informacijama iz Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona na kući je pričinjena veća materijalna šteta, a na svu sreću povrijeđenih nije bilo.

Požar su lokalizovali pripadnici Vatrogasne jedinice Zavidovići oko 22 sat, a uviđaj je obavljen danas uz upoznavanje Kantonalnog tužioca. Kako Klix.ba saznaje, kuća je u vlasništvu inspektora za narkotike MUP-a ZDK, a prvi rezultati uviđaja govore da se radi o namjernoj paljevini, odnosno, da je požar podmenut. Aktivnosti na otkrivanju počinioca ovog požara bit će naredni koraci službenika MUP-a ZDK.

(klix.ba)

Objavljeno u Vijesti

Javnost u BiH je svjedok svakodnevnih apela, putem medija ili društvenih mreža, za pomoć za liječenje oboljelih u inostranstvu, a posebno djeci.
Tim povodom razgovarali smo s v.d.direktoricom Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH Vlatkom Martinović, specijalisticom dječije hirurgije. Martinović nam je potvrdila da je dezinformacija u javnosti da se oboljeli u inostranstvu liječe isključivo donacijama kao što je dezinformacija i da se za to ne uplaćuju značajna novčana sredstva Zavoda.

“Radi pravilnog informiranja javnosti, i sprječavanja eventualnih zloupotreba, želim da informiram građane a prvenstveno pacijente o njihovim pravima na liječenje u inostranstvu o trošku Zavoda. Nažalost, sve češće svjedočimo apelima i prikupljanju novca za liječenje najtežih oboljenja, a malo ko zna da sve te troškove Zavod plati“, ističe dr. Martinović, te dodaje:

“Imali smo primjera velikih akcija za prikupljanje sredstava za liječenje pacijenata, a na kraju smo mi platili cjelokupne iznose liječenja. Da Zavod plaća troškove liječenja za pojedina oboljenja svjesno se šuti i govori se samo o prikupljanju sredstava”.

Ona pojašnjava da Zavod snosi cjelokupne troškove liječenja u inostranstvu, kao i troškove putovanja, smještaja i dnevnica za pacijenta, pratioca i eventualnog donora sukladno Pravilniku o upućivanju pacijenata na liječenje u inozemstvo.

Tako je u 2018 godini Zavod donio rješenja za 657 prijedloga kliničkih zdravstvenih ustanova, za liječenje u inostranstvu, gdje će troškovi izositi oko 22 miliona KM.


Prema Pravilniku o upućivanju osiguranih lica na liječenje u inostranstvo na teret sredstava federalnog fonda solidarnosti liječe se urođene srčane mane kod djece, oboljenja iz oblasti dječije onkologije koja se mogu liječiti transplantacijom koštane srži, neurohirurška oboljenja djece i odraslih koja se liječe gamma nožem, embolizacija stentiranje i koilovanje krvnih sudova, tumori oka kod djece i odraslih , ekstezivne opekotine preko 60 posto površine, transplantacija jetre, bubrega, pankreasa, srca, rožnice kod djece i odraslih ,transplantacija koštane srži odraslih, elektrofiziološka ispitivanja kompleksnih aritmija sa eventualnom radiofrekfentnom ablacijom, rijetke patologije kod djece, osteosarkom koji se može liječiti operativnim putem…


Posebnu pažnju, kaže Martinović, treba posvetiti transplantacionim programima, za koje ovaj Zavod takođe omogućava liječenje u inostranstvu, i snosi troškove cjelokupnog liječenja inostranstvu i pratećih putnih troškova, a za koja se svakodnevno objavljuju apeli za pomoć.

“U zdravstvenim ustanovama u inostranstvu u koje upućujemo pacijente obavljaju se sve vrste transplantacija koštane srži, bubrega, jetre i slično, izuzev kadaveričnih transplantacija organa, obzirom na propise drugih država kojima nije omogućeno doniranje organa stranim pacijentima, dok se presađivanje organa od srodnih i nesrodnih donora sa uspjehom obavlja. Dakle, za ove procedure nisu potrebna dodatna sredstva za plaćanje troškova liječenja u inostranstvu, izuzev pomoći porodici oboljelog koja u takvoj situaciji ima dodatnih troškova. Smatram da solidarnost dobrih ljudi treba usmjeriti i ista je itekako potrebna onim pacijentima oboljelim od oboljenja koja nisu predmetom Pravilnika”, kaže naša sagovornica.

Martinović apeluje da se fokus stavi na buđenje svijesti ljudi o potrebi doniranja organa te da je sama inicirala da u Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBIH donorske kartice potpišu skoro svi uposlenici.

“Samo na dijalizi godišnje umre oko 400 pacijanta. U našoj državi imamo toliko sposobnih i pametnih ljudi, spremnih da rade transplantacijski program, podržimo ih svojom odlukom o doniranju organa i direktno spasimo građane od smrti”, poručila je Martinović.

Objavljeno u Vijesti

JELAH, 03.05.2019. - U Jelahu je jučer po prelijepom sunčanom danu održana tradicionalna proslava povodom drugog maja, koju je posjetilo više hiljada ljudi iz cijele BiH. Prema podacima sa kojima raspolaže MZ Jelah bila je ovo 94 proslava po redu. Bilo je zanimljivo kao i svake godine takmičenje u starim narodnim igrama, pa vam donosimo rezultate po disciplinama:

Objavljeno u Jelah
Stranica 1 od 2

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.