Članak je filtriran: Utorak, 14 Maj 2019

Krizni štab opštine Teslić, sa načelnikom Milanom Miličevićem na čelu, donio je Odluku o ukidanju stanja vanredne odbrane od poplava na prostoru opštine Teslić. Ova odluka je donosena nakon što se znatno stabilizovao vodostaj rijeka na području opštine.

Ova odluka podrazumijeva i nastavak nastave u školama i vrtićima, tako da će obrazovne institucije od sutra raditi redovno.

Komunalnom preduzeću je naloženo čišćenje mulja i otpada u poplavljenim područijima.

Takođe donesena je naredba o određivanju i sprovođenju mjera dezinfekcije i deratizacije stambenih i drugih objekata koji su bili poplavljeni. Dezinfekcija i deratizacija sprovest će se u naseljenim mjestima Vrela, Žarkovina, Gaj i Stenjak.

Zamjenik načelnika opštine Teslić Milovan Stanković rekao je da je prema prvim procjenama šteta na infrastrukturnim objektima na području opštine Teslić oko 2,5 miliona KM.

„Šteta na 7 mostova koji su porušeni ili oštećeni je oko 350.000 KM, dok na 4 dionice lokalnih puteva gdje su izazvana klizišta i prekid saobraćaja, šteta se procjenjuje na oko 340.000 KM. Na nekategorisanim putevima šteta je izazvana na 14 putnih pravaca gdje se procjenjuje na oko 195.000 KM. Šteta na riječnim obalama je prema prvim procjenama 1,5 milion KM.“ – naglasio je Stanković.

On je takođe dodao da su formirane četiri komisije za procjenu štete pričinjene poplavama na području opštine Teslić i to za oblasti: štete na stambenim objektima, štete na privrednim objektima, štete iz oblasti infrastrukture i oblasti poljoprivrede, te da se one već nalaze na terenu, a popisivanje štete će se obaviti u roku od 15 dana.

Kako kaže Stanković, voda iz gradskog vodovda još nije za piće jer je moguća pojava mutnoće vode iznad dozvoljene, te se sugeriše da se voda koristi samo u sanitarne svrhe nakon potpunog izbistravanja.

Objavljeno u Teslić

Kompletan asortiman profesionalnog ručnog i električnog alata, hobi mašine, pribor i perače kupite po cijeni nižoj za 10% za vrijeme trajanja Proljećnog kućnog sajma.

Objavljeno u PROMO

I dok vodostaji na području Kostajnice i Jasenovca rastu, stanje sigurnosti uz izlivene karlovačke rijeke pod kontrolom je, vatrogasci i djelatnici Hrvatskih voda dežuraju uz nasipe, ispumpavaju vodu svugdje gdje prijeti da probije privremene nasipe i uđe u kuće, a zaposlenici gradskih tvrtki i dalje nastavljaju s punjenjem vreća pijeskom, jer je tijekom utorka podijeljeno 18.000 vreća, priopćeno je u srijedu, nakon ranojutarnje sjednice Stožera Civilne zaštite Grada Karlovca, javlja Index.hr

Istovremeno, u sedam sati u srijedu Una u Kostajnici narasla je na 462 centimetra, dok je Sava u Jasenovcu u 7 sati iznosila 794 centimetra, što je 3 centimetra više nego u 6 sati.

Iako su vodostaji rijeka na karlovačkom području u blagom padu, na terenu su i dalje sve službe i prate stanje te se nastavlja intenzivan rad na učvršćivanju prošle godine postavljenih boks barijera, koje su uspješno zaštitile obiteljske kuće i druge objekte uz Koranu, Mrežnicu i Kupu, rekla je Hini glasnogovornica Grada Karlovca i članica Stožera Petra Mlačak.

Dok boks barijere uspješno izdržavaju trenutne visoke vodostaje Korane i Mrežnice velik je posao i napor procjedne i zaobalne vode uspješno evakuirati s ugroženog područja traktorskim pumpama.

Vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu u srijedu u 7 sati iznosio je 768 centimetra. U protekla 48 sata Kupa je zbog obilnih kiša narasla za više od 5,5 metara, ali opada, što će se i nastaviti, jer Kupa u Kamanju, uzvodno od Karlovca, pada i po šest centimetra na sat.

Vodostaj rijeke Korane u Karlovcu u 7 sati je 793 centimetra i lagano opada, a u 6 sati je voda bila dva centimetra viša te su i dalje na snazi sinoć proglašene izvanredne mjere za obranu od poplave.

Vodostaj rijeke Mrežnice kod Karlovca u 7 sati stagnira, mjeri 398 centimetara, što je za 62 centimetra više nego jučer u sedam sati, te 58 centimetara više od dosadašnjeg rekordnog vodostaja iz kolovoza 1959. godine kada je iznosio 340 centimetara. No najgore je prošlo, jer je uzvodno, u Juzbašiću, razina Mrežnice u opadanju po dva centimetra na sat.

"Ovo su vodostaji koji su trenutno oko maksimalnih vrijednosti. Oni bi trebali negdje tijekom večeri doći do maksimuma. Dobro je što danas nije bilo značajnije oborine, a ni sutra se ne očekuje. Dakle, polako bi se rijeke trebale početi smirivati", rekao je jučer Zoran Čavlović iz Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda.

I na Uni u Hrvatskoj Kostajnici na snazi su mjere obrane od poplava, no zasad nema neposredne opasnosti za stanovnike, javlja Media servis.

Dodatne količine oborina utjecale su na daljnji porast vodostaja, osobito rijeke Kupe i njezinih glavnih pritoka Korane, Mrežnice, Dobre i Gline te rijeka Sunje, Ilove i osobito Une. Oborine u susjednoj Bosni i Hercegovini utjecale su na značajan porast rijeke Sane te svih desnih pritoka rijeke Save, osobito Vrbasa, Ukrine i Bosne.

U iduća tri dana ne očekuju se veće količine oborina, što će postupno dovesti do stabilizacije, a od danas poslijepodne, naročito sutra, i osjetnijeg opadanja vodostaja, uključujući i najugroženija područja oko grada Karlovca te na području Hrvatske Kostajnice.

(6yka)

Objavljeno u Region

Kako smo ranije objavili u noći 13. na 14. maj 2019, rijeka Usora je potrgala potisni i povratni vod, koji je radi izgradnje novog mosta privremeno morao biti izmješten u korito rijeke Usore, usljed čega je došlo do prekida transporta vode sa izvorišta Jelah u vodovodni sistem. Naši timovi su odmah pristupili analizi novonastale situacije, razmotrili moguća rješenja i predložili ono koje je u ovim uslovima bilo jedino moguće, a da bude i brzo i efikasno, tj. privremeno polaganje cjevovoda lijevim trotoarom preko novoizgrađenog mosta u Jelahu. Ovaj prijedlog je upućen i Štabu CZ Tešanj 14.05.2019 odmah u jutarnjim satima. Štab je isti prihvatio i izdao Naredbu za realizaciju ovoga i time uspostavu vodosnadbijevanja za sve naše korisnike.

Odmah po izdavanju Naredbe, više naših timova pristupilo je realizaciji, a onda nakon skoro 15 sati rada, sinoć oko 24:00, uspješno je izvršeno spajanje i puštanje vode u sistem, punjenje rezervoara u Jevadžijama i Krndiji i distribucione mreže prema potrošačima vodovodnog sistema Jelah.

Uporedo sa tim, druge ekipe su radile na čišćenju i rješavanju problema zamućenja na vodoizvorištima Kraševo i Stupa – Mekiš, što je takođe uspješno realizovano tokom 14.05.2019 godine, i svi naši korisnici sa tih vodoizvorišta od večernjih sati (utorak) su imali uredno vodosnadbijevanje.

Shodno svemu navedenom, možemo konstatovati da od ranih jutarnjih sati 15.05.2019 godine svi naši sistemi za vodosnadbijevanje uredno funkcionišu i isporučuju dovoljne količine vode za sve naše korisnike.

Ukoliko se negdje pojavi eventualno zamućenje, molimo te korisnike da nas odmah obavijeste kako bismo pristupili sanaciji, a takvu vodu do izbistravanja ne konzumirati.

Ako ne bude novih većih oštećenja i kidanja naših vodova, očekujemo da imamo kontinuirano vodosnadbijevanje za sve korisnike u narednom periodu.

Korisnicima se zahvaljujemo za razumijevanje u prethodnom periodu.

JP "RAD" d.d. Tešanj

Objavljeno u Servisne Informacije

Sve rijeke na području Zeničko-dobojskog kantona bilježe opadanje vodostaja i povlaćenje u svoja korita. Tako je rijeka Usora koja je bila najkritičnija na području ZDK danas dva metra nižeg vodostaja nego jučer.

Vodostaj rijeke Usore na području općine Doboj Jug gdje je proglašeno stanje prirodne nesreće u odnosu na jučerašnji dan iznosi 180 cm u Kaloševićima i 226 cm u Tešanjci te je trenutno u svom Koritu što je omogućilo nesmetano ulijevanje u rijeku Bosnu.

“Prema posljednjim informacijama sa terena vodostaj Usore na području općine Tešanj je u znatnom opadanju, a ista se povukla u korito i na ugroženom području u Kaloševiću. Rijeka Bosna tokom protekla 24 sata nije prijetila izlivanjem. Do porasta vodostaja rijeke Radušice tokom jutra došlo je na području MZ Rosulje i ima tedenciju porasta. Stanje vodostaja u ostalim mjesnim zajednicama je zadovoljavajuće”, poručili su iz Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK.

Stanje se normalizuje i u Maglaju. Svi putevi danas su prohodni, a put ispod Gradskog mosta koji je bio u blokadi nakon povećanog vodostaja rijeke Bosne iznad pet metara danas je u prohodan. Vodostaj Bosne u Maglaju jutros je iznosio 309 cm te više ne predstavlja opasnost.

“Uposlenici civilne zaštite tokom cijele noći su imali dežurstvo te obilazak i kontrolu nivoa rijeke Bosne i njenih pritoka. U odnosu na jučerašnji dan sve rijeke su se povukle u svoja korita i za sada ne prijete izlijevanjem”, dodaju iz CZ ZDK.

Rukovodioc Vatrogasne jedinice Žepče Blaženka Ramljak je kazala da se stanje normalizuje i u ovoj općini gdje su najveću štetu pretrpjeli privredni subjekti te putna infrastruktura u mjestu Ljubatovići, Brankovići i Bistrica. Dodala je da je komisija na terenu te da se vrši procjena štete, ali i da se rijeka Liješnica vratila u svoje korito.

U Zavidovićima se proteklim satima čistio nanos s regionalnih i lokalnih cesta te odvoda na gradskim lokacijama. Vodostaj Bosne u Zavidovićima je povišen, ali nije ugrožavajući, dok su rijeke Krivaja i Gostović visokog vodostaja.


(klix.ba)

Objavljeno u Vijesti

Potraga za šestogodišnjim dječakom koji je jučer upao u nabujali potok u mjestu Begov Han kod Žepča bit će nastavljena danas nizvodno duž korita rijeke Bosne.
Jučerašnja cjelodnevna pretraga korita nabujalog potoka, aktivnosti mještana, ali i drugih službi za spašavanje nisu dali rezultate koji bi umanjili bol i tragediju koja je pogodila porodicu dječaka. Akcija potrage bit će nastavljena i danas, a pretraživat će se obale rijeke Bosne nizvodno prema Žepču, kao i potraga u čamcima na vodi.

U potragu su jučer bili uključeni članovi Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, Kantonalna i Federalna uprava civilne zaštite, mještani, SNIK Atom iz Zavidovića te GSS Žepče. Iako je potraga spasilačkih ekipa završena predvečer, članovi porodice pretraživali su teren do kasno u noć, dok se nastavak akcije uz podršku svih spasilačkih službi očekuje već danas.

Prilikom pretrage obala rijeke Bosne mještani su detaljno pregledali obale do mjesta Želeća koje je od Begovog Hana udaljeno nešto više od osam kilometara.

Begov Han je u šoku nakon jučerašnjeg događaja, a zbog teškog stanja roditelji nesretnog dječaka su zadržani u zeničkoj bolnici.

(klix.ba)

Objavljeno u Vijesti

Danas se u našoj zemlji očekuje pretežno oblačno vrijeme, povremeno sa slabom kišom ili lokalnim pljuskovima. Vjetar slab do umjeren u Bosni uglavnom zapadni i sjeverozapadni, a u Hercegovini jugozapadni. Jutarnje temperature od 1 do 6, na jugu od 7 do 12, a dnevne od 10 do 16, na jugu do 19 °C.

U četvrtak 16.05.2019., pretežno oblačno vrijeme. U drugom dijelu dana se očekuju lokalni pljuskovi u Hercegovini, centalnim, istočnim i jugozapadnim područjima Bosne. U Hercegovini je moguća i grmljavina. Vjetar u Bosni slab sjeveroistočni, a u Hercegovini, veći dio dana, slab do umjeren jugozapadni. Jutarnje temperature od 2 do 7, na jugu od 6 do 12, a dnevne od 10 do 16, na jugu od 16 do 21 °C.

U petak 17.05.2019., umjereno ili pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina. Jutarnje temperature od 3 do 9, na jugu do 12, a dnevne od 14 do 20, na jugu do 22 °C.

U subotu 18.05.2019., prije podne uglavnom pretežno sunčano. Poslije podne ponegdje porast naoblake u Bosne može usloviti lokalne pljuskove i grmljavinu. Jutarnje temperature od 4 do 10, na jugu do 13, a dnevne od 18 do 24 °C.

U nedjelju 19.05.2019., umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne i u večernjim satima sa lokalnim pljuskovima. Padavine uglavnom u Hercegovi, Krajini i na jugozapadu Bosne. Jutarnje temperature od 6 do 12, na jugu do 14, a dnevne od 18 do 24 °C.

Objavljeno u Servisne Informacije

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.