Članak je filtriran: Utorak, 09 April 2019

Povećanje penzija od 3,5 posto koje treba uslijediti 15. aprila, za sada je na čekanju. Da bi došlo do rasta predviđenog novim Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO), Vlada FBiH treba donijeti odluku na temelju dva parametara, realnog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) i indeksa potrošačkih cijena.

Kako tvrdi Dnevni avaz, podaci o stanju godišnjeg BDP-a jučer su upućeni na adresu Vlade Federacije BiH. No, još se ne zna kada će federalni ministri zasjedati i donijeti odluku, a što se tiče Zavoda PIO/MIO, oni kažu da su spremni.

– Federalni zavod 15. aprila po zakonu treba uskladiti penzije, a očekuje se da će doći do povećanja od 3,5 posto za sve penzionere, izuzev onih koji imaju najviša primanja. Odluka o povećanju primjenjivat će se retroaktivno od 1. januara ove godine, što znači da će svi penzioneri u maju dobiti uvećane penzije za april, kao i razliku za prva tri mjeseca – kažu iz Zavoda.

Inače, najniže penzije u ovoj godini već su u februaru povećane za 3,2 posto, pa će zajedno s novim povećanjem minimalna penzija u Federaciji BiH iznositi oko 370 maraka.

Tako će penzioneri u Federaciji BiH od idućeg mjeseca, osim onih s najvišim primanjima nakon što Vlada zasjeda, dobiti 12 KM više, jer je trenutna minimalna penzija 359,20 KM. Konačna računica pokazuje da će penzioneri, s obzirom na to da će povećanje biti uvršteno retroaktivno od januara, u maju dobiti tri puta povećanje po 3,5 posto svoje penzije, odnosno 48 maraka.

Prema podacima Zavoda PIO, u Federaciji je 413.517 penzionera. Starosnu penziju dobiva 226.295 osoba, invalidsku 69.255, a porodičnu njih 117. 967. Najviše je onih koji dobivaju minimalnu penziju, i to 45 posto od ukupnog broja korisnika.

Postoje i one kategorije penzionera čija mjesečna primanja ne dosežu ni 359 KM. Njima se novac namiruje od najviših penzija i iz ostalih kategorija, tako da im na čekovima bude ispisana suma od 359 maraka, iako su njihova primanja niža.

PENZIJE U BROJKAMA:

173.044 penzionera žive s minimalnim primanjima od 359,20 KM
21.422 primaju zajamčenu penziju koja iznosi 450 KM
415 osoba dobiva najvišu penziju od 2.174 KM

(Avaz.ba)

Objavljeno u Vijesti

Tuzla, 10. april 2019. - Mlin i pekara Ljubače d.d. Tuzla dobile su certifikat „NON GMO“ za stočnu hranu. Ovo je prva tvornica stočne hrane u Bosni i Hercegovini koja je zadovoljila strogi BEZ GMO standard koji garantuje da u cijelom procesu proizvodnje nisu korišteni genetski modificirani sastojci.

Objavljeno u PROMO

Zastupnici Zastupničkog doma PS BiH iduće sedmice razmatraće prijedloge tekstova 25 zakona, odnosno, zakona o izmjenama i dopunama zakona koje je pripremilo Udruženje poslodavaca FBiH, piše Večernji list BiH.

Zakoni su pripremljeni, kako navode iz Udruge poslodavaca FBiH, nakon brojnih analiza te provedenih javnih rasprava među više od 20.000 poslodavca, članica Udruge.

Naglašavaju kako je cilj predloženih zakona i izmjena i dopuna zakona rasterećenje gospodarstva, unaprjeđenje poslovnog ozračja koje će omogućiti stabilno poslovanje članica Udruženja poslodavaca FBiH, povećanje zaposlenosti, suzbijanje sive ekonomije, pojednostavljivanje administrativnih procedura, ravnopravan tretman privatnog/realnog sektora u odnosu na javni, jačanje socijalnog dijaloga te intenziviranje rada s Vladom FBiH u cilju postizanja odgovarajućega poslovnog ozračja.

Između ostaloga, poslodavci predlažu izmijene Zakona o zdravstvenom osiguranju, zakona o izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom, Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, Zakon o doprinosima…

Kada je riječ o izmjenama Zakona o zdravstvenom osiguranju, predložene izmijene, navode poslodavci, imaju cilj da se obveza naknade plate za vrijeme bolovanja smanji s 42 dana na 15 dana. Također, smanjuje se broj dana obveze plaćanja naknade plate zbog ozljede na radu ili oboljenja od profesionalne bolesti, koju obračunava i isplaćuje iz svojih sredstava pravna, odnosno fizička osoba kod koje je osiguranik zaposlen.

Prema predloženom rješenju, vrijeme plaćanja naknade sve dok osiguranik nije radno sposoban, odnosno do pravomoćnosti odluke nadležnog tijela o utvrđivanju invalidnosti, osiguranika se ograničava na prvih 15 dana bolovanja.

– Predložene izmjene dovode do rasterećenja poslodavaca i poboljšanja poslovnog ozračja – piše u dokumentu koji će se naći pred federalnim zastupnicima.

Poslodavcima ne odgovaraju ni trenutačni propisi koji se odnose na zapošljavanje osoba s invaliditetom te predlažu da se ovaj dio drugačije uredi.

Objavljeno u Vijesti
Srijeda, 10 April 2019 00:00

Nema izmjena za njegovatelje iz BiH

Savezno ministarstvo za rad i socijalna pitanja Njemačke navodi da nema izmjena odredaba o zapošljavanju medicinskog osoblja iz BiH.

Obavijest Agencije za rad i zapošljavanje BiH od 27. marta ove godine unijela je veliki nemir među one koji žele aplicirati za poslove njegovatelja u Njemačkoj. U saopštenju direktora Agencije Muamera Bandića, koje su prenijeli brojni bh. mediji, a koje se može naći i na zvaničnoj internet stranici agencije stoji:

„Na osnovu odluke Saveznog ministarstva za rad i socijalna pitanja SR Njemačke više se ne prihvataju diplome o završenoj medicinskoj školi za opšti i pedijatrijski smjer, dobivene prekvalifikacijom bilo u državnoj ili privatnoj školi. Samim tim skrećemo pažnju kandidatima koji apliciraju putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH za poslove njegovatelja u SR Njemačkoj, da je Centralni ured za posredovanje pri zapošljavanju stručne radne snage (ZAV) od februara 2019. godine počeo davati odbijenice za sve ovakve diplome, te više nije moguće zasnovati radni odnos kao njegovatelj sa diplomama stečenim prekvalifikacijom.”

Pored ovih informacija stoji i obavijest o novim odredbama u vezi sa certifikatima o poznavanju njemačkog jezika, da od 1.6.2019. godine Ambasada SR Njemačke u BiH prilikom podnošenja zahtjeva za radnu vizu do daljnjeg neće prihvatati ÖSD certifikate za koje je ispit položen izvan Republike Austrije. „Navedeni datum se odnosi na datum podnošenja zahtjeva za radnu vizu u Ambasadi SR Njemačke, a ne na datum izdavanja certifikata. Zbog toga svi kandidati koji nakon 1.4.2019. godine svoje prijave predaju u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH moraju imati certifikat o poznavanja njemačkog jezika usaglašen sa zahtjevima Ambasade SR Njemačke u BiH”, stoji dalje u saopštenju direktora Bandića.

Nadležne njemačke institucije demantuju postojanje izmjena

U odgovoru na direktan upit DW-a kod ureda za medije Saveznog ministarstva za rad i socijalna pitanja sa sjedištem u Berlinu, eksplicitno stoji da se u odredbama u vezi sa ovom problematikom ništa nije promijenilo, još od 2013. godine, kada je ovo njemačko ministarstvo donijelo odluku kako regulisati dovođenje medicinara iz BIH. Sličan odgovor dolazi i od Centralnog ureda za posredovanje pri zapošljavanju stručne radne snage (ZAV) sa sjedištem u Bonnu. I u odgovoru tamošnje glasnogovornice za medije stoji da se u provođenju programa zapošljavanja Triple Win, koje ova služba po nalogu Saveznog ministarstva za rad i socijalna pitanja provodi u saradnji sa njemačkim Društvom za internacionalnu saradnju (Gesellschaft für die internationale Zusammenarbeit, skraćeno GIZ) stoji da se u provođenju navedenog programa aktuelno ništa nije promijenilo.

U zadnje vrijeme sve više odbijenica

Bilo kako bilo, oni koji apliciraju, u posljednje vrijeme dobijaju sve više odbijenica. Neki od njih, koji se oglašavaju u socijalnim mrežama, smatraju da to ima direktne veze sa aferom o kupovini diploma u BiH, o kojoj su izvještavali i njemački mediji. Među njima je Nermina S. (puno ime poznato redakciji) koja je sa velikim entuzijazmom došla u Berlin da poboljša znanje njemačkog jezika prije no što i oficijelno aplicira za mjesto njegovatelja u Njemačkoj.

Poslije završenog studija u sasvim drugoj branši u kojoj u BiH nije mogla naći posao, odlučila se za trogodišnje školovanje za medicinsku sestru u jednoj od bh. državnih bolnica. Okončala ga je sa najboljim ocjenama, dobila preporuke, sve prevela na njemački jezik. Poslije izvjesnog vremena provedenog u Berlinu se i prijavila na konkurse u nekoliko berlinskih bolnica. Od par njih je odmah dobila ponude za razgovor, u jednoj i šansu za probni rad. No nakon saopštenja Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Nermina dobija jednu odbijenicu za drugom. Bolnica u kojoj je odradila probni dan, joj se još nije javila sa odgovorom. Za mladu djevojku, koja ne želi otkriti svoj puni identitet, da joj, se, kako argumentuje, ime ne bi povlačilo po portalima socijalnih mreža, se srušio svijet.

“Ne mogu da podnesem osjećaj da je sav trud,vrijeme i novac, koji sam uložila u prekvalifikaciju, bio uzaludan. Sad svi mi iz BiH stojimo pod generalnom sumnjom da smo kupili diplome. Zbog čega bi nam se uopšte davala šansa, provjeravale naše diplome, kad za ove poslove aplicira medicinsko osoblje iz drugih zemalja, ne samo našeg regiona, već i iz cijelog svijeta”, kaže ona.

Bandić iduće sedmice gost u Bonnu

Savezno ministarstvo za rad i socijalna pitanja, opet na direktan upit DW-a odgovara da se ocjena svjedočanstava vrši kao sto je to bilo i dosad, te da nema nikakve veze sa informacijama o lažiranju diploma. U uredu za javnost Agencije za rad i zapošljavanje BiH, ne žele komentirati ove navode. Glasnogovrnik Boris Pupić kaže da direktor Agencije Muamer Bandić iduće sedmice dolazi u Bonn. Tamo će, 9. i 10. aprila, uzeti učešća na konferenciji pod nazivom “Migracije radnika u Njemačku”. Tom prilikom će se Bandić susresti sa direktorom ZAV-a, Alexandrom Wilhelmom.


dw.com

Objavljeno u Vijesti

U okviru projekta Start up ideje mladihu septembru 2018. godine zaključeni su ugovori sa 11 novih poduzetnika. Podrška je realizovana u saradnji saUNDP-om kroz Projekat MEG, ukupne vrijednosti 80.000 KM.

Objavljeno u Ekonomija

Firmi AJA Engineering Jelah potrebni radnici sa predznanjem u 3D modeliranju i za rad u programima AutoCad3D, PLANT3D, Inventor, Recap ili sličnim programima za 3D modeliranje.

Projektovanje se radi u naftnoj, hemijskoj i prehrambenoj industriji.

Minimalni uslov je SSS.

CV na engleskom jeziku slati isključivo na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Objavljeno u Posao - Antena Servis
Srijeda, 10 April 2019 00:00

Izvještaj CZ za 10.04.2019.godine

Izvještaj po skraćenoj listi pitanja.

Objavljeno u Servisne Informacije

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.