Članak je filtriran: Utorak, 05 Mart 2019

U okviru projekta „Brzorastuće kompanije u Bosni i Hercegovini i regiji“,Poslovne novine su sprovelesveobuhvatnu analizu i rangiranje domaćih kompanija koje su zadovoljile kriterije brzog rasta.

Objavljeno u PROMO

Ako slušamo istupe  bosanskohergegovački političara stiče se dojam kako se oni neprestano trude i neumorno bore za dobrobit naše Domovine, ali ako pogledamo njihov rad i rezultate uvjerimo se u nešto sasvim drugo, odnosno da je velikom broju političara lični interes na vrhu prioriteta, daleko iznad društvenih interesa.

Objavljeno u Vijesti

Na AirVisualovoj listi 100 najzagađenijih gradova u svijetu, bosanskohercegovački grad Lukavac se našao na 92. mjestu, prenosi CNN.

Međunarodna platforma oformljena radi praćenja zagađenja zraka širom svijeta, AirVisual, je testirala nivo zagađenja u 3.000 gradova širom svijeta i sastavila listu od top 100 najzagađenijih gradova u svijetu.

Među prvih 30 gradova na listi, 22 su indijski gradovi. Uprkos činjenici da su zemlje jugoistočne Azije najgore pogođene ovim fenomenom, AirVisual navodi da je je zagađenje globalni problem.

Listom najzagađenijih dominiraju gradovi iz Indije i Kine, a osim Lukavca koji je zauzeo 92. mjesto, ni jedan drugi grad sa područja Zapadnog Balkana nije uvršten na listu.

Lista od 100 najzagađenijih gradova u svijetu možete pogledati na ovom linku.

Objavljeno u Svijet

Kantonalni sud u Zenici osudio je Amela Hasaničevića na dvije i po godine zatvora jer je pijan učestvovao u saobraćajnoj nesreći u kojoj je poginuo Milan Pejić iz Usore.

Hasaničeviću je izrečena i zabrana upravljanja vozilom u trajanju od godinu dana, a oštećeni se sa imovinsko-pravnim zahtjevom upućuju na parnicu.

Presuda je izrečena nakon ponovljenog postupka pred Sudom u Zenici nakon što je Vrhovni sud FBiH ukinuo presudu iz februara 2016. godine, kojom je Hasaničević bio osuđen na istu zatvorsku kaznu, te predmet vratio na ponovno suđenje. Presuda nije pravosnažna i na nju se strane u postupku mogu žaliti Vrhovnom sudu FBiH u roku od 15 dana.

U presudi se navodi da je Hasaničević  1. januara 2015. godine oko 6.20, nakon što je u toku novogodišnje noći konzumirao alkohol, sjeo za volan alfa romea sa 1,75 primila alkohola u krvi i krenuo iz Doboja prema Tešnju. Krećući se nedozvoljenom brzinom, u 6.40, po dolasku u naselje Žabljak, opština Usora, nije učio ispred sebe u desnoj saobraćajnoj traci jasno vidljivu zaustavljenu “opel vektru”, kojom je upravljao Pejić.

Na “vektri” su bila upaljena sva četiri pokazivača pravca jer se Pejić zaustavio zbog kvara na vozilu. Hasaničević je svojim vozilom udario u “vektru”, u kojoj je bio Pejić, i tom prilikom je on zadobio teške povrede, od kojih je istog dana u 10.15 preminuo u Opštoj bolnici Tešanj. Kako su mediji pisali nakon nesreće, Pejić je tog jutra vozio kćerku na posao, a djevojka je neposredno prije nesreće odlučila nastaviti put pješice.

Objavljeno u Vijesti

Iz izborne komisije RS saopćeno je da bi danas trebalo da bude prebrojan birački materijal iz četiri sporna biračka odbora za sprovođenje postupka opoziva načelnika Opštine Teslić.
Zbog svih nepravilnosti u izbornom procesu, načelnik te lokalne zajednice Milan Miličević podnio je krivične prijave protiv određenih osoba, ali i protiv svih devet članova referendumske komisije, prenosi RTVBN.

Prostorije Komisije koja je sprovodila opoziv načelnika u Tesliću jučer su bile pod policijskom opsadom.

“Vidjet će se, kad se otvore zapisnici i prebroje listići, ko je tu šta uradio. Ljudi koji su bili u tom lancu biće odgovorni i procesuirani”, kaže načelnik opštine Teslić Milan Miličević.

On je podsjetio da se sa 65 biračkih mjesta, sa kojih su zapisnici ušli u preliminarne podatke, rezultati poklapaju u glas sa stranačkim podacima.

“Otvoriće se klupko koje će nam pokazati kako su proticali mnogi prethodni izbori u Republici Srpskoj”, pojašnjava Miličević.

Miličević tvrdi da se krađa glasova u Tesliću nije zaustavila na samo četiri biračka mjesta, već da su posrijedi i glasovi iz dijaspore.

Kako će se izborni proces završiti u ovoj lokalnoj zajednici, zvanično bi trebalo da bude poznato danas poslije 14 sati.

(klix.ba)

Objavljeno u Teslić

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) neprestano unapređuje svoje usluge prema korisnicima, a najnoviji iskorak je omogućavanje dijagnostike zaraznih bolesti pčela u jednoj od njegovih akreditiranih i ovlaštenih laboratorija.

– Naše opredjeljenje i želja je da stalno poboljšavamo rad, ali i širimo spektar i kvalitet usluga. Zato smo nastavili sa projektom osposobljavanja i proširivanja usluga svojih laboratorija, pored već akreditovanih laboratorija za mikrobiologiju hrane i vode, za hemijsku dijagnostiku i laboratorija za epizootiologiju, kaže rukovoditelj Veterinarskog zavoda INZ-a  mr. Muhamed Gladan, dr.vet.med.

Dijagnostiku zaraznih bolesti pčela moguće je obaviti uokviru ispitnih laboratorija Službe za epizootiologiju, koja se nalazi u kompleksu Instituta "Kemal Kapetanović" u Zenici, a bavi se dijagnostikom bakterijskih i drugih zaraznih i parazitarnih bolesti životinja. Novouspostavljena laboratorija ima kadrovske, tehničke i prostorne uvjete i kapacitete da pruži usluge svim zainteresovanim sa područja Zeničko-dobojskog kantona, ali i cijele države.

Dijagnostika zaraznih bolesti pčela se obavlja shodno zakonskim propisima, uz prethodno pribavljene certifikate, akreditacije i rješenja nadležnih. Ponuđene su sljedeće vrste pretraga – američka i evropska gnjiloća/kuga legla, krečno/kameno leglo, nozemoza, varooza, tropileloza, akaroza, te etinioza.

– Postoji interes pčelarskih organizacija i samih pčelara sa područja ZDK, ali i mnogo šire, iz cijele države. Sa prvim proljetnim danima se vrše pregledi pčelinjaka/košnica, navodi Gladan, napominjući da su ovi pregledi obaveza predviđena Programom mjera zdravstvene zaštite životinja i načinom njihovog provođenja u 2019. godini, kao i propisanim obavezama iz Pravilnika o pčelarstvu iz Službenih novina Federacije, te da za pružanje ovih usluga INZ posjeduje odobrenje Federalnog mistarstava poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Objavljeno u Vijesti
Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malu oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle ili niskih oblaka.

Temperature zraka u 07 sati: Bjelašnica -4 stupnja, Drvar -3, Bugojno i Sokolac -2, Jajce 0, Livno, Prijedor, Sanski Most, Široki Brijeg, Srebrenica i Tuzla 1, Banja Luka, Grude, Ivan Sedlo, Sarajevo i Zenica 2, Bijeljina i Doboj 3, Gradačac, Mostar i Stolac 5, Bihać, Trebinje 7, Neum 10 stupnjeva. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 945 milibara, za 3 milibara je viši od normaljnog i sporo raste.

Danas se u Bosni očekuje malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. U Hercegovini pretežno sunčano. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 19 stupnjeva.

PROGNOZA VREMENA ZA 07.03.2019 (Četvrtak)., u Bosni i Hercegovini malo do do umjereno oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Vjetar umjerene jačine, sa jakim udarima, južnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 10, u Krajini i do 14, a najviša dnevna temperatura zraka između 14 i 20 stupnjeva.

PROGNOZA VREMENA ZA 08.03.2019 (Petak)., u Bosni i Hercegovini umjereno oblačno vrijeme. Nešto više oblačnosti se očekuje u zapadnim i sjeverozapadnim područjima gdje se očekuje i kiša. U večernjim satima kiša se očekuje i u centralnim djelovima. Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Jutarnja temperatura zraka između 5 i 10, na jug do 12, a najviša dnevna temperatura zraka između 11 i 18, na jugu do 21 stupanj.

PROGNOZA VREMENA ZA 9.03.2019 (Subota)., u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima u južnim i jugoistočnim područjima sa slabom kišom. Tokom dana, bez padavina i postupno smanjnje oblačnosti. Jutarnja temperatura zraka između 3 i 8, na jug do 10, a najviša dnevna temperatura zraka između 12 i 18 stupnjeva.

Objavljeno u Servisne Informacije

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.