Članak je filtriran: Utorak, 05 Februar 2019

U rijeci Bosni, u naseljenom mjestu Globarica kod Žepča jučer je u poslijepodnevnim satima pronađeno tijelo žene. Nakon dojave mještana na teren su izašli policajci Policijske uprave Žepče koji su osigurali mjesto.

Dežurna kantonalna tužiteljica Dženaida Kopić i pripadnici MUP-a ZDK obavili su uviđajne radnje na mjestu pronalaska utopljenice, nakon čega su poduzete istražne radnje vezane za utapanje pronađene osobe.

Predstavnici Tužilaštva nisu mogli potvrditi identitet pronađene osobe niti radi li se o D. H. iz Zenice, koja je nestala u nedjelju, 3. februaru, u zeničkom naselju Sebuje.

Prema riječima načelnika PU Žepče Vlade Jozinovića, tijelo je prevezeno u mrtvačnicu u Žepče, a o pronalasku utopljenice obaviještena je porodica iz Zenice čiji će članovi danas u Žepču obaviti identifikaciju.

Prema njegovim riječima, nakon identifikacije, prema nalogu kantonalne tužiteljice,  na UKC-u Tuzla izvršit će se obdukcija tijela radi utvrđivanja uzroka smrti.

(Avaz)

Objavljeno u Žepče
Srijeda, 06 Februar 2019 00:00

Izvještaj CZ Tešanj za 06.02.2018.g.

Red.

broj

VRSTA INFORMACIJE

DNEVNO STANJE

1.

Prirodne nepogode i druge pojave i događaji

/

2.

Stanje puteva

Magistralni put M-17:Šamac-Sarajevo i magistralni put M-4:Doboj-Banja Luka: mokri i klizavi.

Regionalni put RP-474: Novi Šeher-Prnjavor: mokar i klizav. Zbog izgradnje mosta „Lejle Mulalić“ preko rijeke Usore u mjestu Jelah saobraćaj se odvija novoizgrađenom saobraćajnicom preko Rastoka. Alternativni pravac je i saobraćajnica preko mosta u Kaloševiću za vozila do 7,5 tona.

Lokalni putevi: mokri i klizavi. Zbog izgradnje kanalizacionog kolektora na relaciji Novo Selo -  Tešanjka pored LC Tešanj-Tešanjka vozači se upozoravaju da voze oprezno i da poštuju postavljenu signalizaciju u zoni izvođenja radova.

Vozači se upozoravaju da zbog mokrih i klizavih puteva voze oprezno i da vožnju prilagode uslovima na putu.

3.

Klimatološki i drugi uslovi

 

Stanje u 07:00 sati: oblačno sa slabom kišom;

-Temperatura zraka u 07:00 sati: 2ºC;

-Relativna vlažnost: 93%;

-Pritisak: 998,8 mbar;

-Pravac i brzina vjetra: - m/s;

-Količina padavina za protekla 24 sata: 2 lit/m2;

-Visina snijega: - cm;

-Vodostaj rijeka: BOSNA , USORA , TEŠANJKA  - Povećani sa tendencijom opadanja. Vodostaj Usore jutros je iznosio 112 cm.

4.

Informacije iz Policijske uprave

 

U protekla 24 sata na području općine evidentirane su:

-          3 prijave građana.

 

5.

Informacije iz Službe hitne pomoći i porođajnog odjela

 

-Služba hitne pomoći u protekla 24 sata evidentirala je 58 intervencija, od toga 4 zbog povreda. U bolnicu je upućeno 11 osoba.

 

6.

Snabdjevanje energentima, vodom i stanje telefonskih veza

 

ELEKTRIČNA ENERGIJA Uredno snabdjevanje.

VODA- Snabdjevanje vodom iz vodovodnih sistema Tešanj, Jelah i Kraševo  jutros se vrši uredno i ista zadovoljava zahtjeve Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. 

TELEFONSKE VEZE- Zbog prekida telefonskog voda bez telefonskih veza je ostalo oko 60  pretplatnika na području Starog Kraševo. U toku su aktivnosti na otklanjanju kvara.

TOPLOTNA ENERGIJA – Uredno snabdjevanje.

7.

Ostale informacije

/

 

Objavljeno u Servisne Informacije

Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine će, nakon provedenih procedura, dostaviti Evropskoj komisiji listu objekata kojima je odobren izvoz mesa peradi u Evropsku uniju, kako bi ti objekti mogli započeti sa izvozom u EU.

"Nakon što je komitet Evropske komisije utvrdio tekst izmjene Regulative 798/2008, u narednom periodu se čeka objava izmjene u Službenom glasniku EU, nakon čega će stupiti na snagu tri dana nakon objave", kazali su Feni u Uredu za veterinarstvo BiH.

Da bi određena klaonica počela da izvozi meso u EU, kako su pojasnili, potrebno je da dobije rješenje Ureda za veterinarstvo BiH o ispunjavanju uslova za izvoz u EU, nakon čega se spisak odobrenih klaonica dostavlja Evropskoj komisiji u cilju objave spiska objekata iz kojih je dozvoljen izvoz mesa peradi u EU.

Koraci u ovom procesu, od dobijanja rješenja Ureda za veterinarstvo BiH do stupanja na snagu liste objekata, mogu trajati između jednog do dva mjeseca.

Kako je poznato od ranije, inspektori Evropske komisije, prilikom kontrola u BiH, provjeravali su  i postrojenja kompanija Ovako i Madi, tako da se očekuje da bi te dvije firme mogle biti među prvima koje će dobiti dozvolu za izvoz.

Iz Ureda za veterinarstvo navode da svi objekti iz BiH koji pokažu zainteresovanost za izvoz mesa peradi u EU moraju zadovoljavati zakonsku legislativu koja je u EU na snazi, a tiče se te vrste proizvodnje.

"Samo one firme za koje Ured za veterinarstvo BiH utvrdi da u potpunosti ispunjavaju zahtjeve legislative EU u ovom segmentu proizvodnje mogu biti odobrene i uvrštene na relevatnu liste EU, te tako i izvoziti svoje proizvode u EU. Odluka o kompanijama koje će moći izvoziti meso u EU biće donijeta u skorije vrijeme", kazali su za Fenu u tom uredu.

Objavljeno u Ekonomija
Srijeda, 06 Februar 2019 00:00

06.02.2018. Vremenska prognoza

Jutros je u Bosni oblačno vrijeme. Lokalno pada slab snijeg ili rosulja. U većem dijelu Hercegovine je malo do umjereno oblačno vrijeme. Oblačno je na sjeveru i jugoistoku Hercegovine.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati (°C): Bjelašnica -7; Ivan Sedlo -2; Sokolac -1; Sarajevo 0; Bihać, Bugojno, Drvar i Tuzla 1; Bijeljina, Gradačac, Jajce, Prijedor, Sanski Most, Srebrenica i Zenica 2; Banja Luka, Brčko, Doboj, Grude i Livno 3; Široki Brijeg i Trebinje 9; Stolac 10; Mostar i Neum 11°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 949hPa, za 5hPa je veći od normalnog i raste.

Danas u Bosni pretežno oblačno. Prije podne lokalno može padati veoma slab snijeg, a u nizinama i slaba kiša ili rosulja. U poslijepodnevnim i večernjim satima u Bosni djelomično smanjenje oblačnosti. U Hercegovini većinom umjerena naoblaka. Oblačno na sjeveru Hercegovine. Vjetar u većem dijelu Bosne slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne umjeren vjetar, prije podne sa jakim udarima, sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 1 i 5°C, na jugu zemlje od 10 do 15°C.

U četvrtak, 7.02.2019., pretežno sunčano se prognozira u Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne. U većem dijelu Bosne po kotlinama će prije podne biti dosta magle ili niske naoblake, a vedrije u drugoj polovini dana. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 1°C, na jugu zemlje i do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 2 i 6°C, na jugu zemlje od 10 do 14°C.

U petak, 8.02.2019., u Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne umjerena oblačnost. U većem dijelu Bosne dugotrajna niska naoblaka ili magla. Vjetar slab sjevernog smjera. U noći na subotu vjetar mijenja smjer na jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 2°C, na jugu zemlje do 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 0 i 4°C, na jugu zemlje od 9 do 13°C.

U subotu, 9.02.2019., u Bosni i Hercegovini se prognozira umjerena oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove u Bosni prije podne je izgledna magla ili niska naoblaka. Vjetar slab južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 1°C, na jugu zemlje do 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 8°C, na jugu zemlje od 10 do 13°C.

U nedjelju, 10.02.2019., pretežno oblačno vrijeme u Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne. Lokalno slaba kiša u Hercegovini od poslijepodnevnih sati prema kraju dana. U većem dijelu Bosne umjerena oblačnost. Po kotlinama u Bosni u jutranjim satima je moguća magla. Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -1 i 4°C, na jugu zemlje do 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 14°C.

 

Objavljeno u Servisne Informacije

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.