Članak je filtriran: Četvrtak, 05 Decembar 2019

MAGLAJ-ZAVIDOVIĆI-TEŠANJ, 5. decembar – Vijeće učenika i volonteri Mješovite srednje škole Maglaj, učenici Osnovne škole „Novi Šeher“ Maglaj, potom Osnovne škole „Huso Hodžić“ Tešanj i Mješovite srednje škole Zavidovići,  povodom 5. decembra – Međunarodnog dana volontera, sudjelovali su u „Merhametovoj” akciji prikupljanja pomoći za stanovništvo Albanije stradalom u nedavnom katastrofalnom zemljotresu.

Pored toga, u podvodu Dana volontera, učenici Gimnazije „Edhem Mulabdić“ su pomagali u Narodnoj kuhinji Regionalnog odbora „Merhameta“ Maglaj u pripremi obroka za korisnike i u podjeli voća koje je donirao Anid Hrvić, odnosno firma „VOĆKOPROM“ Maglaj.

S druge strane, učenici Mješovite srednje škole Maglaj pružili su i usluge besplatnog šišanja korisnicima „Merhametove“ kuhinje u Maglaju.

– Zahvaljujemo se prosvjetnim radnicima i učenicima koji  podržavaju aktivnosti naše Narodne kuhinje u Maglaju te na taj način ukazuju na značaj volonterizma u razvoju društvene zajednice i naše države. Takođe se zahvaljujemo svim građanima i privrednim subjektima koji su podržali našu akciju za prikupljanje pomoći stanovništvu Albanije koje je pogođeno katastrofalnim zemljotresom – kazala je direktorica Regionalnog odbora „Merhameta“ Maglaj Sanela Omerović.

Objavljeno u Humanost

U četvratk 05.12.2019. godine u caffeteriji “TABASCO” u Maglaju proslavljena je 23. godina od osnivanja firme PERO Zenica d.o.o. i 7 godina uspješnog poslovanja u Maglaju.
Veliki broj zvanica i uposlenika firme PERO uživao je u ugodnom druženju, lijepoj atmosferi i delicijama ljubaznog osoblja Caffeterije. Sve to bilo je popraćeno prelijepim muzičkim izvedbama Renate Bagarić i njenog pratitelja.
U pozdravnom govoru, vlasnik i manager firme, Mladen Perić zahvalio se, prije svega, svim KUPCIMA i partnerima na suradnji u svim ovim godinama, kao i voditelju podružnice PERO u MAGLAJU gosp. Edinu Salatoviću i njegovom timu u Maglaju. Rekao je da je PERO napravilo rekordnu godinu da je raslo u svim poslovnim segmentima kako u Maglaju tako i u ostalim poslovnim centrima, Zenici, Jajcu i Varešu. Planovi za 2020. godinu su napravljeni i očekuju da ona bude još uspješnija od ove godine unatoč najavama recesije sa Zapada.
Naročito ga raduju 3 NOVE SOLARNE ELEKTRANE koje su već postavljene na krovovima poslovnih objekata firme, a od kojih je jedna upravo u Maglaju. Nada se da će ova u Maglaju, budući da se nalazi neposredno pored magistralnog puta M17, definitivno biti zapažena i zauvijek izmjeniti sliku, a i kompletnu paradigmu Maglaja u pozitivnom smislu.
Druženje je potrajalo na radost i zadovoljstvo svih prisutnih do kasnih poslijepodnevnih sati, a više o atmosferi možete vidjeti na fotografijama u prilogu.

Objavljeno u PROMO

U Federaciji BiH namjerava se donijeti zakon po kojem bi poslodavac dio svojih radnika mogao privremeno iznajmiti drugom preduzeću.

Naime, Prijedlog zakona o posudbi radnika danas je bio na dnevnom redu sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH u Mostaru.

I dok iz Saveza samostalnih sindikata BiH ocjenjuju kako je iznajmljivanje radnika robovlasništvo, u Udruženju poslodavaca, koje je napravilo zakon, kažu kako se njime rješava i problem nedostatka radne snage, piše Radiosarajevo.ba.

“To je robovlasništvo. Iznajmljuje se radnik kao kombi. Radnik postaje stvar. Onaj koji je prinuđen da radi, ne može postavljati uvjete, a taj drugi poslodavac kojem vas iznajmljuju nema obveza prema vama”, rekao je Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH, kaže kako institucija ustupanja radnika postoji u svakoj zemlji.

“Rješava se pitanje nedostatka radne snage za privremene i povremene poslove koji su sada regulirani ugovorom o djelu, a donošenjem zakona bi imali isti pravni status kao zaposleni”, dodao je Pandurević.

Pojasnio je kako bi, prema predloženom zakonu, tvrtke unutar jedne grupacije mogle ustupati radnike, kao i da bi se njime olakšalo zapošljavanje prilikom sezonskih poslova poput berbe voća i sječe šume.

“Tvrtka koja ima višak vozača mogla bi ih iznajmiti drugoj kojoj nedostaje taj kadar. Zašto bi im dali otkaz umjesto da ih iznajme”, odgovorio je Pandurević.

Predloženim zakonom je, između ostalog, definiran ugovor o iznajmljivanju radnika između poduzeća, ali i kazne za poslodavce koje se kreću do 3.000 KM u slučaju neisplaćivanja plaća ili nezaključivanja ugovora.

Objavljeno u Ekonomija

Struka i nauka u Tuzlanskom kantonu davno su već alarmirali da je krajnji trenutak da se zaštiti prirodu i zdravlje ljudi. Riječna flora i fauna u Tuzlanskom kantonu je u izumiranju. Novi momenti su da su nam vodotoci kancerogeni i da kao takvi truju ribu, obalu i čovjeka.

Objavljeno u Vijesti
Petak, 06 Decembar 2019 00:00

6.TURNIR MJESNIH ZAJEDNICA općine Tešanj

U „Sportsko rekreacioni centar“ uz pokroviteljstvo Općine organizuje šesti turnir mjesnih zajednica općine Tešanj u malom nogometu, streljaštvu i stonom tenisu.

Objavljeno u Sport

Kompanija Cromex u januaru će promovisati na tržištu svoj prvi električni bicikl, kazao je za poslovni portal Akta.ba, Enes Pehlić, direktor kompanije Cromex.

Objavljeno u Ekonomija

Na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo I vodoprivredu, Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na današnjoj sjednici odobrila isplatu podsticaja poljoprivrednim proizvođačima u ukupnom iznosu od 260.117,00 KM.

Objavljeno u Vijesti

Dvadesetjednogodišnji U. N, radnik metalske firme iz Mrkotića, općina Tešanj, podlegao je od povreda zadobijenih pri padu sa krova firme Eurometali u Matuzićima u općini Doboj Jug.

Objavljeno u Vijesti
Petak, 06 Decembar 2019 00:00

Izvještaj CZ za 06.12.2019.godine

Izvještaj po skraćenoj listi pitanja.

Objavljeno u Servisne Informacije

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.