Članak je filtriran: Srijeda, 25 Decembar 2019

U vrijeme nastupajućih praznika Porezna uprava Federacije BiH će shodno poreznim propisima i odredbama Zakona o fiskalnim sistemima u Federaciji BiH intenzivirati aktivnosti inspekcijskog nadzora kod svih obveznika fiskalizacije koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, hotelijerstva i drugih proizvodno-uslužnih djelatnosti.

Porezna uprava Federacije BiH poziva porezne obveznike organizatore estradnog programa da pred nastupajuće praznike blagovremeno izvrše svoje zakonom propisane obaveze. Organizatori estradnog programa odnosno muzike uživo dužni su da:

- podnesu prijavu o obračunatoj i plaćenoj komunalnoj taksi za organiziranje žive muzike nadležnoj ispostavi Porezne uprave, u roku propisanom kantonalnim zakonima, i da:

- sa izvođačem žive muzike zaključe ugovor o autorskom djelu, odnosno obračunaju, obustave i uplate porez na dohodak, doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje i zdravstveno osiguranje i to prilikom svake isplate autorskog honorara izvođaču.

Porezna uprava Federacije BiH podsjeća porezne obveznike da su dužni evidentirati svaki pojedinačno ostvareni promet preko fiskalnog uređaja, kupcima izdati fiskalni račun i izvršiti prenos podataka o ostvarenom prometu na server Porezne uprave Federacije BiH.

Poštivanjem poreznih zakona i Zakona o fiskalnim sistemima u Federaciji BiH porezni obveznici neće biti izloženi izricanju  sankcija i mjera kao što su privremeno zatvaranje objekata i plaćanje visokih novčanih kazni:

a) za organizatore estradnog programa novčane kazne u iznosu od od 500,00 KM do 10.000,00 KM za pravno lice i novčane kazne za odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 200,00 KM do 2.000,00 KM, novčane kazne za fizičko lice u iznosu od od 200,00 KM do 3.000,00 KM.

b) za neevidentiranje prometa i neizdavanje fiskalnih računa iznose od 2.500,00 KM do 20.000,00 KM za pravna lica, od 1.000,00 KM do 3.000,00 KM za odgovorno lice u pravnom licu, od 3.000,00 do 10.000,00 KM za poduzetnike.

Porezna uprava Federacije BiH također poziva građane da za svaku kupljenu robu ili izvršenu uslugu traže fiskalni račun, te podsjeća da je Zakonom o fiskalnim sistemima propisana novčana kazna u iznosu od 50,00 KM za kupce koji prilikom kontrole ne budu pokazali fiskalni račun inspektoru Porezne uprave Federacije BiH u krugu od 20 metara po napuštanju prodajnog mjesta.

Neizdavanjem fiskalnog računa i neevidentiranjem prometa povećava se siva ekonomija,  smanjuje naplata javnih prihoda i umanjuju sredstva za obrazovanje, penzije, invalidnine, zdravstvo, policiju, vojsku, pravosuđe i infrastrukturu. Sve navedeno negativno se odražava na postizanje kvalitetnijeg, sigurnijeg i ugodnijeg života svih građana.

Objavljeno u Vijesti

Indikatori koji mjere nivo ekonomskog blagostanja u zemljama, pokazuju da je Bosna i Hercegovina uz Albaniju na evropskom dnu, pokazuju to podaci Eurostata.

Najnoviji podaci Eurostata pokazuju da BDP po stanovniku za BiH, izražen u standardu kupovne moći, za 2018. iznosi 31 posto prosjeka EU. Po ovom kriteriju, BiH je zajedno sa Albanijom, koja ima isti omjer, posljednja u Europi.

Od zemalja iz regije, Slovenija ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći koji iznosi 87 posto prosjeka EU, slijedi je Hrvatska sa 64 posto, Crna Gora sa 58 posto prosjeka EU. Za ovim zemljama zaostaje Srbija koja je na 39 posto prosjeka EU i Sjeverna Makedonija sa 37 posto.

Iako se BDP po stanovniku često koristi kao pokazatelj nivoa blagostanja u zemljama, on nije jedini takav indikator. Alternativni indikator blagostanja, koji bolje odražava stanje u domaćinstvima, je stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku. Ona je prema podacima Eurostata u 2018. godini za BiH iznosila 41 posto prosjeka EU.

Po ovom kriteriju BiH je nešto bolja od Albanije gdje je ovaj omjer 39 posto, ali zaostajemo za svim drugim zemljama u regiji i ostalim evropskim zemljama.

Kako bi razjasnili ove statističke podatke obratili smo se ekonomisti Admiru Čavaliću, koji je kazao da komparativni podaci poput ovih, naročito uzimajući u obzir da ih objavljuje Eurostat, najbolje oslikavaju stanje ekonomije jedne zemlje.

“Bitno je odmah navesti da se podaci odnose na 2018. godinu, međutim ništa se u tekućoj godini nije desilo što bi značajno promjenilo odnos navedenih. BDP, odnosno BDP per capita, je najbolja mjera ekonomskog uspjeha jedne zemlje i izražava stanje potrošnje, investicija i izvoza. Pošto je riječ o apsolutnom iznosu, opet naglašavam, da je dosta korisnije za potrebe javnosti i donošenja ekonomskih odluka raditi ovakve komparacije – u odnosu na druge države ili pak shodno protoku vremena (stopa rasta)”, pojasnio je Čavalić.

Dodao je da Stvarna individualna potrošanja (SIP) je korisna mjera kako bi se komparirali odnosi materijalnog blagostanja građana različitih zemalja.

“SIP podrazumijeva dobra/usluge koje su predmet stvarne (ne planirane, niti nužno finansirane) potrošnje od strane pojedinaca. U tom smislu je i značaj ove mjere jer niveliše razlike između zemalja shodno činjenici da se neka dobra/usluge mogu trošiti bez njihove kupovine (Eurostat navodi da to može biti obezbjeđeno od trećih strana poput organizacija civilnog društva, država itd.). U kontekstu cijena i potrošnje, Bosna i Hercegovina ima svojevrsno ekonomsko prokletstvo odnosno kombinaciju tri faktora – nizak životni standard (za razliku od Luksemburga), malo tržište (za razliku od Njemačke) i veoma nerazvijenu transportnu infrastrukturu (za razliku od svih zemalja EU)”, naglasio je Čavalić.

Prema njegovim riječima, ove pretpostavke, plus stanje naše ekonomije, objašnjavaju zašto su naši građani među najsiromašnijim u Evropi.

“Također, ova komparacija pokazuje da smo dosta daleko od ekonomske konvergencije u odnosu na EU i da je potrebno raditi na značajnijim reformama, ali i daljem otvaranju našeg tržišta prema Zapadu, ali svakako i ostalim zemljama regiona i svijeta. Podaci pokazuju i da postoji značajna ekonomska nejednakost između zapadnih i istočnih zemalja EU, što je veliki problem za dugoročno funkcionisanje zajednice. Neki od uspješnih primjera, u odnosu na historijske podatke su Irska i Češka. Slovenija svakako, u odnosu na naš region”, zaključio je Čavalić.

(radiosarajevo.ba)

Objavljeno u Ekonomija
Četvrtak, 26 Decembar 2019 00:00

Općina Tešanj: Novogodišnja čestitka

U povodu novogodišnjih praznika, svim građanima općine Tešanj želimo dobro zdravlje, te sretnu i uspješnu Novu 2020. godinu.
Nadamo se da će sljedeća godina donijeti razumijevanje i toleranciju među ljudima, na sreću i zadovoljstvo svih građana dobre volje, te da će 2020. godina biti godina još većeg napretka  i prosperiteta naše sredine i njenih građana.

PREDSJEDAVAJUĆI OPĆINSKOG VIJEĆA       OPĆINSKI NAČELNIK
      Senad N. Subašić, dipl.ecc.                         Mr.sci. Suad Huskić

Objavljeno u Tešanj

Na inicijativu ministra za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona Arnela Isaka, u sjedištu Ministarstva je upriličen sastanak o stepenu realizacije Sporazuma o provođenju aktivnosti vezanih za projekat rekonstrukcije tunela Vranduk i mostova na magistralnoj cesti M-17.
Sastanku su, pored ministra Isaka sa saradnicima, prisustvovali i predstavnici JP Ceste Federacije BiH, predstavnici Gradske uprave Zenica, kao i predstavnik Koordinacije mjesnih zajednica tetovskog područja.
„Izvršili smo analizu dostignutog stepena realizacije potpisanog Sporazuma, te konstatovali da su sve strane u zadovoljavajućem obimu izvršile svoje preuzete obaveze. U cilju zadovoljavanja interesa javnosti i građana koji zaslužuju tačnu i pravovremenu informaciju odlučili smo da eksperti svih strana potpisnica Sporazuma utvrde tačan stepen realizacije preuzetih obaveza na osnovu kojeg ćemo utvrditi osnovu za realizaciju preostalih aktivnosti na finalizaciji projekta rekonstrukcije tunela Vranduk i mostova na magistralnoj cesti M-17“, kaže ministar Isak.
Bila je ovo prilika da se još jednom iskaže stav Ministarstva i opredijeljenost za rad u isključivom interesu građana Zeničko-dobojskog kantona.
„Sastanak sam inicirao zbog zabrinutosti građana sa područja koja gravitiraju Vranduku i zaobilaznici, a s obzirom da su sve moje aktivnosti na čelu Ministarstva u interesu građana i usmjerene ka poboljšanju kvaliteta života građana nisam se puno dvoumio oko stava po ovom pitanju. Ministarstvo na čijem sam čelu neće dozvoliti da Sporazum ostane samo mrtvo slovo na papiru, već će kao i do sada blagovremeno preduzeti sve potrebne mjere da sve strane ispoštuju preuzete obaveze“, dodao je Arnel Isak, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Projekt Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) “Zdrave, snažne, edukovane” nastavljen je na području općine Maglaj, i to u Prvoj osnovnoj školi, OŠ "Novi Šeher" i OŠ "Maglaj". Ovim projektom je u Maglaju obuhvaćena 101 djevojčica uzrasta šestog razreda osnovne škole.

Objavljeno u Vijesti

U srijedu, 25.12.2019. godine, u sali Opće biblioteke u Tešnju, zvanično je otvoren šesti po redu, Turnir mjesnih zajednica općine Tešanj u malom nogometu, streljaštvu i stonom tenisu.

Objavljeno u Sport
Četvrtak, 26 Decembar 2019 00:00

Izvještaj CZ za 26.12.2019.godine

Izvještaj po skraćenoj listi pitanja.

Objavljeno u Servisne Informacije

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.