Članak je filtriran: Četvrtak, 19 Decembar 2019

Učenici osnovnih i srednjih škola na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde koji koriste usluge prijevoza, imat će besplatan prijevoz – potvrdio je na današnjoj pres-konferenciji ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Arman Bešlija.

Po njegovim riječima, to predstavlja veliki napredak u stvaranju optimalnih uslova za odvijanje nastavnog procesa.

– Detaljnom analizom načina organizovanja prijevoza učenika koja je uslijedila kako bi smo raspisali tender za lotove po tom osnovu, ove godine donijeli smo odluku da finansiramo u potpunosti prijevoz učenika osnovnih i srednjih škola. U ove svrhe, u naredne dvije godine Vlada BPK će izdvojiti 737.000KM. Radi se o uštedi od deset i više posto i sve zavisi od broja učenika. Mi ćemo se potruditi da i ubuduće rasteretimo budžet i nađemo najbolje načine kako da provodimo procedure prijevoza učenika – kazao je Bešlija.

Pojasnio je da su napravljene uštede na nekim lotovima, tako što su škole dobile donaciju zahvaljujući kojoj će moći i same vršiti prijevoz učenika.

– Najveće uštede su napravljene u OŠ Prača gdje je obezbijeđen minibus i već od proljeća će moći prevoziti svoje učenike. Na tragu toga donijeli smo izmjene i dopune zakona po pitanju prava osnivača u kojem smo školama dodijelili šifru djelatnosti da se mogu baviti prijevozom učenika i uposlenika. I ostale škole se trude da donacijama doprinesu kvalitetnijem obrazovanju i uštedama kako bi imali više sredstava za programske aktivnosti – istakao je resorni ministar.

Najavio je da će ugovori o prijevozu učenika za naredne dvije godine, biti završeni u periodu od januara do aprila 2020. godine.

(fokus.ba)

Objavljeno u Vijesti

Poštovani,
OŠ „Gazi Ferhad – beg“ Jablanica konstantno radi na poboljšanju uslova školovanja svojih učenika i trenutno najveći problem s kojim se susrećemo jeste potpuno ishaban i istrošen namještaj koji djeca svakodnevno koriste. Zbog toga smo odlučili skupa sa Vijećem roditelja pokrenuti veliku akcija prikupljanja novčanih sredstava za kupovinu školskog namještaja (stolovi i stolice) za učenike naše škole u tri učionice u kojima je ostao namještaj star 35 godina.

Obraćamo se Vam, kao uzornoj i društveno odgovornoj kompanije u nadi se da ćete pomoći akciju svojom donacijom kako bi naši učenici imali bolje uslove za svoje školovanje.

Akcija traje od 18.11.2019 do 27.12.2019 godine, a zbog pravdanja sredstava koje dobijemo, svi učesnici akcije će biti istaknuti na oglasnoj ploči škole sa cjelokupnim iznosom koji je sakupljen.

Naša i vaša djeca zaslužuju bolje uslove školovanja kako bi im bilo omogućeno da se što bolje pripreme za budući društveni i poslovni život.

Unaprijed se zahvaljujemo.

Kontakt tel: Ismet Bahtić-direktor  062/972-183,032/465-367

Instrukcije za žiralnu uplatu:
Primalac: ALISPAHIĆ SANELA
ŽR: 3385502167492442
Svrha uplate: DONACIJA ZA ŠKOLSKI NAMJEŠTAJ

Direktor škole
Ismet Bahtić

Objavljeno u Tešanj

Na konferenciji za medije koju su održali Eko Akcija Sarajevo, i ekološko-humanitarna udruga Gotuša, predstavljena je mapa izgrađenih, ali i planiranih mini hidroelektrana na području čitave Bosne i Hercegovine. Prema predstavljenim rezultatima istraživanja, mini hidroelektrane ne doprinose značajno ni lokalnoj zajednici, a izazivaju ogromnu ekološku štetu, kako na energetski sektor, tako i na životnu sredinu, navodi se u saopćenju Eko Akcije.

U Bosni i Hercegovini se planira izgradnja preko 400 mini hidroelektrana na preko 250 vodenih tokova. Zvanična statistika Državne regulatorne komisije za električnu energijupokazuje da trenutno BiH izvozi skoro trećinu proizvedene električne energije, što znači da argument kako država treba miniHE jednostavno nije tačan. Prvi motiv gradnje elektrana jeste sigurna zarada investitora. 

Prema riječima Anesa Podića iz Eko Akcije Sarajevo, bit će izgrađeno onoliko mini hidroelektrana koliko im dopustimo. Trenutačno je u toku lov, ne samo na rijeke, nego na sve prirodne resurse u Bosni i Hercegovini. 

"Naše najvrjednije bogatstvo se uništava. Izvori vode, vodeni tokovi, njihove obale i kanjoni jedinstvena su prirodna dragocjenost i nezamjenjiv prirodni resurs za opstanak i održivi i odgovorni razvoj ljudskih zajednica. Imamo generacijsku dužnost obrane neprikosnovenog prava živog svijeta na opstanak za koji je voda od vitalnog značaja", izjavio je Podić, dodavši da "danas pokrećemo manifest koji će se potpisivati sljedećih dana, mjeseci, godina i tražimo od naših vlasti potpuni moratorij nad izgradnjom mini hidroelektrana i tražimo ukidanje poticaja za izgradnju istih."

Vlasti na svim nivoima su tako napravili propise, da dobit od mini HE imaju samo investitori, a ne lokalna zajednica. Utvrđivanjem takvih poticaja gdje vlasnici malih hidroelektrana imaju odličnu zaradu, te zagarantiran otkup električne energije u periodu od 12 godina u Federaciji Bosne i Hercegovine, a u Republici Srpskoj čak 15 godina dovodi do neprihvatljive situacije da se računima za struju bh. građana finansiraju investitori hidroelektrana i tako uništavaju linije života, koje rijeke predstavljaju.

Ova postrojenja izazivaju ogromnu štetu po prirodu, od uništavanja biodiverziteta do izmjene kvaliteta vode. 

(akta.ba)

Objavljeno u Vijesti

"Petrol BH Oil Company" d.o.o. Sarajevo zainteresovan je za realizaciju projekta "Javna rasvjeta na području općine Zavidovići".

Tim povodom održan je sastanak sastanak ppćinskog načelnika Hašima Mujanovića sa predstavnicima kompanije na kojem je dogovoreno je da bi se trebalo započeti sa imenovanjem radnog tijela koje će definisati projektni zadatak.

Prva faza započela bi izradom studije opravdanosti ulaganja u modernizaciju sistema javne rasvjete po modelu javno-privatnog partnerstva.

Svrha i cilj projekta koji se navodi je ugradnja LED rasvjete kroz modele elektro energetske uštede.

Predstavnici "Petrol BH Oil Company" d.o.o. Sarajevo ističu da navedeni projekt mogu realizovati  u kratkom vremenskom periodu o čemu govore i njihove reference o uspješno realizovanim projektima širom regiona, te se zahvaljuju općinskom načelniku na izdvojenom vremenu i upriličenom sastanku.

Općinski načelnik Hašim Mujanović smatra da bi se ovim projektom dobio moderan i potpuno funkcionalan sistem zasnovan na savremenoj LED tehnologiji, te da je od velike važnosti što je ovaj model  dostupan i operativan u općinama, jer će to poslužiti kao osnova za dalja ulaganja i proširiti opcije za investicije općina putem javno-privatnog partnerstva.

(akta.ba)

Objavljeno u Zavidovići

Za građane BiH, ali i cijelog zapadnog Balkana, Njemačka je obećana zemlja. Interesiranje za rad i život u Njemačkoj ne opada desetljećima, ali se s vremena na vrijeme povećava, kao što je sada slučaj nakon što je Bundestag donio novi set zakona o useljenju.

Zakon bi trebao stupiti na snagu za tri i po mjeseca (1. marta), a ima za cilj olakšati dolazak kvalificirane radne snage iz zemalja koje nisu u Evropskoj uniji. Njemačkoj, izjavila je to kancelarka Angela Merkel, nedostaje skoro milion kvalificiranih radnika.

Novi njemački zakon u BiH će potaknuti stare probleme s odlascima i iseljavanjem. Svjetska banka nedavno je objavila zabrinjavajuće podatke da je našu zemlju do sada napustila skoro polovina od ukupne populacije. Indikativno je da je među onima koji su otišli 55 posto visokokvalificiranog kadra.

Kada se uzmu i odlični uvjeti koje nude pojedine zemlje u EU, a posebno Njemačka, logično je da će se dramatični trend nastaviti.

Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić je za “Dnevni avaz” kazao da našoj zemlji prijeti pravi egzodus stanovništva te da to postaje nacionalni problem.

– Struka javno na to upozorava, ali država se oglušuje. BiH se odavno prazni, ostajemo bez stručne radne snage – kaže Hadžić, piše Dnevni avaz.

Ističe da je pogoršan omjer radnika u odnosu na ukupni broj radne snage na nekih 82,5 posto.

– To je rezultat iseljavanja. Za pet godina BiH je ostala bez 113 hiljada radnika. Zvanični podaci Eurostata pokazuju da je u tih pet godina 155 hiljada građana BiH dobilo dozvole za boravak u zemljama EU, samo u prošloj godini oko 55 hiljada – potcrtava naš sagovornik.

Ističe da je od 55 hiljada 16 hiljada otišlo upravo u Njemačku.

– Njemačka je zemlja u koju najviše idu naši građani, a bojim se da će se to provedbom novog zakona o useljavanju još i povećati. Lakši ulazak u Njemačku, nestabilna politička situacija u BiH i eto odgovora. Ovdje niko ne shvata kakav nas problem čeka. Nije ni dovoljno što u nekim sektorima već nedostaje radne snage – dodaje Hadžić.

Situaciju na terenu zna predsjednica Unije za održivi povratak Mirhunisa Zukić.

– Sjeveroistočna Bosna, Posavina, Sanski Most, Bihać, Drvar i zapadna Hercegovina… prazne kuće, prazna sela. Lokalne vlasti su nemoćne, odlazi ko god može, snalazi se, mladi, stari, radno sposobni, cijele porodice – kaže Zukić.

(fokus.ba)

Objavljeno u Vijesti

Da gradski službenici, činovnici i namještenici ne bi ostali na ulici kada počne rušenje dobojskog administrativnog centra, umjesto kojeg će biti izgrađen novi, lokalna vlast se odlučila za kupovinu 2.000 kvadratnih metara kancelarijskog prostora, u kojem će se građanima privremeno pružati usluge.

Taj kancelarijski prostor planiraju kupiti uskoro, a rušenje postojećeg i početak gradnje novog administrativnog centra se očekuje tokom iduće godine.

"Administrativna služba i načelnici odjeljenja su na različitim lokacijama, samo dva ili tri odjeljenja su u administrativnom centru. Nama je potrebno da smjestimo sve ljude, da sve može da funkcioniše nesmetano, da je u blizini centra grada kako građani ne bi morali mnogo da hodaju", kaže Sanja Vulić, predsjednica Skupštine grada.

Socijalisti su kategorično protiv kupovine poslovnih prostorija, jer je to po njihovom mišljenju bespotrebno.

"Grad je imao poslovne prostore, imao je imovinu koju su prodali. Obično su to kupili ljudi koji su bili bliski skupštinskoj većini, vlasti i sada smo u situaciji da grad više nema te prostore nego treba da kupujemo nove. I šta kada bude izgrađen administrativni centar, šta će onda biti? Ponovo će to opet neko kupiti, a pogađajte ko", rekao je Vedran Gligorić, odbornik SP-a.

Njegov kolega iz PDP-a Slobodan Vasiljević smatra da je iznajmljivanje bolja varijanta.

"Ja sam rekao da razmisle, možda se mogu iznajmiti te prostorije, a ne da ulazimo do šest miliona KM obaveza za kupovinu poslovnih prostora. Kada sam pitao šta ćemo mi poslije s njima, gradonačelnik je rekao: 'Pa eto, napravićemo tu poslovne inkubatore.' I to je pozitivno, ali treba da čekamo - koliko? Dvije-tri godine šta ćemo s privredom", zapitao je Vasiljević.

Vulićeva je odgovorila da nijedan ekonomista neće predložiti iznajmljivanje prostora.

"Kada plaćamo kiriju - bacamo novac, a kada kupimo poslovni prostor biće nam funkcionalan. Kasnije možemo da ga iskoristimo za šta god poželimo kada je u pitanju potreba grada, a u krajnjem slučaju i da ga prodamo po istoj cijeni po kojoj smo ga kupili", poručila je Vulićeva.

Objekat u kojem sada radi gradska administracija građen je pedesetih godina prošlog vijeka i u njemu nisu dobri uslovi za rad, a njegovo rušenje i radovi na novom, poručuje prvi čovjek grada, mogu se očekivati tokom sljedeće godine.

"Trebaju nam glavi projekat i predračun. Očekujem da će do kraja godine sva ta procedura da se završi. Tu imamo rušenje postojećeg objekta pa izgradnju novog, lokalitet je isti gdje je sada Gradska uprava, a rokovi nas vežu za zakone o javnim nabavkama i mi ćemo to sprovesti. Očekujem krajem ljeta da već imamo svu potrebnu dokumentaciju kako bismo mogli krenuti u izgradnju", izjavio je gradonačelnik Boris Jerinić.

Objavljeno u Doboj

Podaci sa Facebook profila stotina miliona korisnika ove društvene mreže otkriveni su na onlajn forumu u okviru dark veba, prenio je Blic pisanje Mejl Onlajna .

U ovoj sumnjivoj bazi podataka našli su se podaci iz ličnih dokumenata, brojevi telefona i puna imena 267 miliona korisnika mreže, od kojih je većina iz Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Mejl Onlajn.

Iako još nije jasno na koji način su "procurile" ove privatne informacije, stručnjaci nagađaju da je baza podataka sastavljena nezakonitim postupkom pod nazivom "struganje" - automatizovani botovi kopirali su javne informacije sa Facebook profila.

Pristup bazi podataka je od tada uklonjen, međutim ona je bila javna tokom dvije nedjelje prije nego što je otkrivena.

Propust je otkrila firma za bezbjednost na internetu u partnerstvu sa istražiteljem bezbjednosti Bobom Diačenkom.

"Diačenko smatra da je, prema dokazima, prikupljanje podataka najvjerovatnije rezultat nelegalne operacije brisanja ili zloupotrebe Fejsbukove API mreže od strane kriminalaca iz Vijetnama", naveo je Pol Bišof iz kompanije "Compaiteć", koja je učestvovala u ovoj akciji.

Ubrzo nakon što su podaci primijećeni, Diačenko je kontaktirao nadležne vlasti, kako bi baze podataka bile uklonjene.

Prema podacima kojima raspolažu istražitelji, baza podataka je prvi put izložena 4. decembra i nije bila zatvorena do 19. decembra.

Dostupno je bilo 267.140.436 privathih podataka korisnika koji mahom žive u SAD, a Diačenko je rekao da izgleda kao da su svi ovi podaci tačni.

Eksperti nisu sigurni kako su informacije dospjele u ruke internet lopova. Prva mogućnost jeste da su hakeri ukrali informacije sa Facebook-ove mreže prije nego što je ova kompanija prošle godine onemogućila pristup brojevima telefona korisnika.

Diačenko napominje da bi Facebook-ov interfejs mogao da ima rupu u sigurnosnom sistemu koja bi kriminalcima omogućila pristup privatnim informacijama korisnika i nakon što je pristup tim podacima onemogućen.

Drugi način dolaska do podataka mogao bi da bude ilegalni proces nazvan "struganje", koji uključuje botove koji "prečešljavaju" i kopiraju informacije.

"Ovako velika baza podataka mogla bi da bude korišćena kao za slanje njuzletera firmi ili spam, naročito putem SMS poruka", kaže Bišof, te savjetuje korisnicima Facebook-a da obrate pažnju na sumnjive poruke.

Čak i ako pošiljalac zna vaše ime ili neke osnovne informacije o vama, budite skepični kada su u pitanju bilo kakve neočekivane poruke, savjetuje Bišof.

(Nezavisne)

Objavljeno u Svijet

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.