Članak je filtriran: Srijeda, 20 Novembar 2019

Uticajni američki dnevni listovi The New York Times i The Washington Post su objavili vijest o dešavanjima u Zavodu Pazarić. Obje novinske kuće su prenijele vijest svjetske medijske agencije The Associated Press (AP).

AP je istakao da su objavljene, kako su naveli, šokantne fotografije djece koje prikazuju djecu vezanu za krevete i radijatore. Ukazano je na to da je objava fotografija bila okidač za poziv na masovne proteste protiv koruptivne i neefikasne vlasti.

Naglašeno je da je fotografije objavila Sabina Ćudić iz opozicione Naše stranke uoči početka sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Naveli su tvrdnju Ćudić da su fotografije nastale u proteklih godinu dana i da je inicirala hitnu raspravu o stanju u Zavodu Pazarić.

Kako piše AP, njena inicijativa je odbijena od strane većine parlamentaraca, ali da je Parlament zatražio jednu od radnih grupa da istraže ovaj slučaj i izvještaj o tome podnesu u roku od sedam dana.

"Ovo se može opisati kao primjerom modernog ropstva", rekla je Ćudić naglasivši da su 27 od 149 zaposlenika u Zavodu ekonomisti i da u toku noći radi jedna nedovoljno obučena osoba.

AP je izdvojio reakcije evropskih organizacija za ljudska prava kojima je poručeno da su "šokirani" i da se djeci sa poteškoćama u razvoju mora omogućiti da žive u porodičnom okruženju.

Također su izdvojili reakciju visoke povjerenice za ljudska prava Vijeća Evrope Dunje Mijatović koja je pozvala vlast da provedu "efikasnu istragu" u Zavodu koje se i ranije dovodio u vezu sa finansijskim malverzacijama uprave koju je imenovala vlast.

"Vlast bi trebala hitno napraviti napredak ka zatvaranju takvih institucija i reformama omogućiti djeci da žive u skladu sa standardima ljudskih prava", rekla je Mijatović.

AP je ukazao na to da su pojedini zastupnici Ćudić optužili za "populizam". Zamjeraju joj i to što nije otkrila ko je autor fotografija i kada su one napravljene.

Direktor Zavoda Redžep Salić tvrdi da fotografije nisu mogle nastati u vrijeme njegovog mandata upozorivši na nepravilnosti u radu prethodnog direktora.

AP zapaža da se u Bosni i Hercegovini duže vrijeme pojavljuju frustracije zbog loše socijalne zaštite i nedostatka životnih mogućnosti.

Naveli su da je održan protest manjeg broja ljudi ispred Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Želeći da osramote parlamentarce, hiljade korisnika društvenih mreža je podijelilo imena i prezimena onih koji su glasali protiv da se raspravlja o Zavodu. Za sutra, 21. novembra je zakazan masovni protest u Sarajevu, piše AP.

(radiosarajevo.ba)

Objavljeno u Vijesti
Četvrtak, 21 Novembar 2019 00:00

U BiH za vikend pretežno oblačno

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje pretežno oblačno vrijeme, a lokalno malo kiše može pasti u Hercegovini i na jugozapadu Bosne.

Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 16 stepeni, 12.

U petak u BiH pretežno oblačno, u Bosni mjestimično sa maglom i niskim oblacima. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između dva i šest, na jugu zemlje do 10, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 16 stepeni.

Prvog dana vikenda prognozira se umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom i niskim oblacima. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i jugoistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između jedan i šest, na jugu zemlje do 10, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između devet i 14, na jugu zemlje do 17 stepeni.

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) u nedjelju će takođe biti oblačno. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između dva i sedam, na jugu zemlje do 10, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 16, na jugu zemlje do 18 stepeni.

Objavljeno u Servisne Informacije

Druga grupa od 24 polaznika Osnovne andragoške obuke po javno važećem programu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), koja je od juna do novembra ove godine provedena posredstvom Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i Pedagoškog zavoda ZDK te uz stručnu i finansijsku podršku DVV International – Ureda za Bosnu i Hercegovinu, dobila je danas certifikate o završenoj obuci.

Druga grupa, za razliku od prve koju su činili asistenati Univerziteta u Zenici, bila je sastavljena od nastavnika i profesora srednjih stručnih i tehničkih škola ZDK, koji su kroz pet modula i 120 sati obuke osposobljeni i za rad s odraslim osobama.

– Oni će stečena znanja, osim u radu sa đacima, prezentirati i kroz nastavnička vijeća i stručne aktive u svojim školama. Ovdje su odabrani i profesori koji imaju vanredne polaznike u svojim školama, tako da će im ova iskustva koristiti i u radu s odraslim – istakla je direktorica Pedagoškog zavoda ZDK Aida Salkić.

Najavila je kako će ovakva obuka naredne godine biti organizirana i za direktore osnovnih i srednjih škola.

– Ovo su polaznici koji dolaze iz redovnog, formalnog sistema obrazovanja i, pored stručnih kompetencija, rasplažu i pedagoškim kompetencijama.

Međutim, rad sa odraslima se drastično razlikuje od rada s djecom… Najveća razlika između djeteta i odrasle osobe je što odrasle osobe dolaze s predznanjem i određenim iskustvima, koja mogu biti upotrijebljena u nastavnom procesu – napominje Emir Avdagić, direktor DVV Internationala – Ured za BiH, koji dodaje kako su kroz dva ciklusa ukupno obučili 44 polaznika iz ZDK, koji su dobili uvjerenja o andragoškoj obuci.

Profesorica Svjetlana Jurišić iz Žepča, koja predaje saobraćajnu grupu predmeta u Mješovitoj srednjoj školi iz Zavidovića, istakla je kako je obuka bila koncipirana na podizanju samopouzdanja te je najavila kako će vrlo važna stečena znanja i tehnike, a koji su do sada za nju bili nepoznanica, koristiti u radu sa svojim đacima.

Objavljeno u Vijesti
Četvrtak, 21 Novembar 2019 00:00

EU u BiH investira oko 530 miliona eura

Jučer je u Sarajevu održan godišnji sastanak na kojem je dat pregled planiranja i implementacije finansijske podrške koju Evropska unija pruža Bosni i Hercegovini. Evropska unija investira oko 530 miliona eura za period 2014-2020, što je čini vodećim donatorom u zemlji.

Sastanak je okupio predstavnike svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, Evropske unije i država članica EU, te civilnog društva u ulozi posmatrača. Sastankom su predsjedavali Edin Dilberović, nacionalni koordinator BiH za IPA-u, i Michela Matuella, šefica Odjela za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu pri Generalnom direktoratu Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju.

U fokusu rasprave su bili rezultati postignuti u poljima u kojima se pruža pomoć Evropske unije, tačnije demokratija i upravljanje, vladavina prava i temeljna prava, konkurentnost, inovacije i poljoprivreda,  ruralni razvoj, okoliš, energija i transport, te obrazovanje, zapošljavanje i socijalne politike. Razgovor je također bio usmjeren na to kako buduće finansiranje može najbolje pomoći BiH da ispuni reformske prioritete postavljene u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

U pripremi novog finansijskog paketa za period 2021-2027, predstavnici Evropske unije su ponovno istakli da je neophodno da vlasti u Bosni i Hercegovini nađu adekvatna interna rješenja da bi se ubrzala provedba programa, poboljšala učinkovitost i osigurala vidljivost postignutih rezultata u korist BiH građana.

Organizacije civilnog društva u BiH su pozvane da se više uključe u sve faze ciklusa politika, počev od planiranja, programiranja i provedbe, pa do praćenja rezultata u sektorima u kojima se pruža pomoć Evropske unije.

Informacija o pomoći BiH u okviru IPA 2014-2020

(akta.ba)

Objavljeno u Ekonomija

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.