Članak je filtriran: Četvrtak, 14 Novembar 2019

Značajan broj onih koji odlaze iz BiH trbuhom za kruhom, nastojao je prevariti banke ili žirante, podižući kredite koje nikad nisu namjeravali vratiti, potvrdio je Jovica Cvjetković, predsjednik Udruženja žiranata BiH.

Kako je rekao, zastrašujuće je mnogo takvih slučajeva zabilježeno u posljednjih 10 godina, od kada postoji Udruženje.

”Nije toliki problem ako bh. građanin ode u Ameriku ili Kanadu. Te zemlje ne dozvoljavaju ulazak ukoliko nisu izmirene sve obaveze. Pod tim mislim i na kredite i na dug prema državi”, rekao je za Dnevni avaz, Jovica Cvjetković.

Najviše građana BiH otišlo je, ipak, u Njemačku, Austriju i Švicarsku. Samo u Njemačkoj 2017. i 2018. godine skoro 50.000 građana prijavilo je boravak.

”Te zemlje ne traže nikakve potvrde o tome imaju li dugove ili ne, njih to ne zanima. Po službenoj dužnosti, on ne može dobiti pasoš, jer postoji Zakon o putnim ispravama, koji kaže da, ako osoba ima dugovanja, neće dobiti putnu ispravu. Na to mislim ako je ta osoba dobila dopis suda, neće dobiti isprave”, pojasnio je Cvjetković.

Dodaje da ko god otplaćuje tuđi dug, ukoliko ima sudsku presudu ili rješenje, može se obratiti Udruženju.

”Osobama koje su digle kredit i namjeravaju ići vani, put se može sudski uskratiti. Alarmantno je da u svakoj općini postoji barem deset takvih žiranata”, rekao je Cvjetković.

Građani prije odlaska, vjerovatno, dižu u bankama kredit, koji im služi kao kapital za život u inostranstvu, navodi Avaz.

Objavljeno u Vijesti

Američki federalni sud osudio je Ramiza Zijada Hodžića (45), zvanog Siki, iz Sent Luis Kauntija, u Misuriju, na 96 mjeseci zatvora zbog urote za pružanje materijalne podrške teroristima.

 

Prema sudskim dokumentima, Hodžić, koji vodi porijeklo iz BiH, je u razdoblju kovao zavjeru s drugima s ciljem pružanja podrške Abdulahu Rami Pazari i drugima, prenose američki mediji.

Hodžić je Pazari namjeravao pružiti podršku i resurse, znajući da će on i drugi učesnici koristiti tu podršku i resurse u svrhu borbe protiv sirijskih vladinih snaga i drugih.

Hodžić je finansijski podržavao Pazaru i druge, koji su taj novac koristili za kupovinu zaliha poput američkih vojnih uniformi, čizmi, oružja, taktičke opreme, odjeće, pribora za oružje, municije i drugih stvari korisnih borcima u Siriji.

Suoptužena Sedina Unkić Hodžić čeka na izricanje kazne, Nihad Rosić čeka suđenje, Jasminka Ramić, Mediha Medi Salkičević i Armin Harčević osuđeni su na 36, 78, odnosno 60 mjeseci zatvora. 

Abdulah Ramo Pazara je poginuo boreći se u Siriji.

(Nezavisne)

Objavljeno u Vijesti

Sportski savez općine Tešanj i u ovoj godini organizuje manifestaciju „Izbor sportiste godine općine Tešanj 2019“. Planirano je da se uz prigodan prateći program proglase i nagrade najuspješniji pojedinci i sportski kolektivi općine Tešanj.

Objavljeno u Sport

U utorak, 19.11.2019. godine, sa početkom u 11:00 sati, u prostorijama Osnovne škole „Abdulvehab Ilhamija“ u Kaloševiću, a u okviru realizacije projekta „Za jednakost u životu“ koji provodi Sportski savez općine Tešanj u saradnji sa Udruženjem sportskih ribolovaca „Blinker“ iz Kaloševića, održat će se jednodnevna radionica – takmičenje u pripremi literarnih radova na temu “Rijeka Usora”.

Objavljeno u Sport

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona, putem Službe za boračko-invalidsku zaštitu i opću upravu Općine Tešanj objavljuje drugi javni poziv za poticaj braniocima i članovima njihovih porodica u svrhu zapošljavanja i samozapošljavanja.

Objavljeno u Vijesti

Vlada Zeničko-dobojskog kantona odobrila je novčane nagrade studentima Politehničkog fakulteta Univerziteta u Zenici, odsjek Softversko inženjerstvo, koji su osvojili ekipno prva tri mjesta na studentskom takmičenju Hackaton "Code Smash", održanom 18. oktobra u Impulsnom kreativnom centru agencije Zeda u Zenici.

Objavljeno u Vijesti
Petak, 15 Novembar 2019 00:00

Izvještaj CZ za 15.11.2019.godine

Izvještaj CZ po skraćenoj listi pitanja.

Objavljeno u Servisne Informacije

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.