Članak je filtriran: Srijeda, 13 Novembar 2019

Općina Zavidovići je vlasnik 14 stanova koji su trebali biti dodijeljeni socijalno ugroženim porodicama, ali su javnim pozivom stavljeni na raspolaganje potencijalnim kupcima.   

Velika bura se ovih dana digla u Zavidovićima nakon što je Općina raspisala javni poziv za prodaju stanova u zgradi, koja je napravljena prije dvije godine, a čija je prvobitna namjena bila zbrinjavanje socijalno ugroženih građana. U pitanju je bio program „Socijalno neprofitno stanovanje u Zavidovićima“, vrijedan oko 400.000 maraka.  

Ova stambeno-poslovna zgrada u ul. Radnička izgrađena je sa suinvestitorom koji u prizemlju ima privatnu polikliniku. Ugovorom je bilo dogovoreno da suinvestitor gradi podrumske prostorije i poslovni dio zgrade, nakon čega je Općina nastavila izgradnju tri sprata.

Međutim, na prijedlog općinskog načelnika Hašima Mujanovića, na 32. sjednici Općinskog vijeća, donesena je odluka o promjeni namjene ove stambeno-poslovne zgrade, da bi u julu ove godine, također na prijedlog načelnika, isto OV donijelo i odluku o prodaji navedene nekretnine. Sredstva bi, prema obrazloženju, trebala biti namijenjena za izgradnju druge zgrade za socijalno ugrožene.

Ako se izuzme činjenica da je u pitanju atraktivna lokacija te da je u prizemlju moderna medicinska ustanova, prvi dojam je nepoznanica zašto se prodaju ovi stanovi da bi se gradila nova zgrada za socijalno ugrožene.

Međutim, kako će se, prema javnom pozivu, prodaja svih stanova vršiti u cjelini, putem javnog nadmetanja, nema mjesta nepoznanici. Početna prodajna cijena stambenog prostora odnosno svih 14 stanova je 557.931 KM plus PDV.

Uskoro će se potvrditi ili demantirati špekulacije da bi kupac kompletnog stambenog dijela zgrade mogao biti vlasnik poslovnog prostora, a da bi eventualno proširio djelatnost.

(avaz.ba)

Objavljeno u Zavidovići

Načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović proglasio je 15. novembar Danom žalosti na području općine Hadžići zbog kolektivne dženaze 12 identifikovanih žrtava iz masovne grobnice Lokvice-Igman, ekshumiranih početkom juna ove godine.

– Dženaza će se klanjati u petak u 13.30 sati na lokalnom mezarju Donji Hadžići. Ti civili strijeljani su u ljeto 1992. godine od vojske RS-a na Igmanu prilikom pokušaja da pobjegnu na slobodnu teritoriju. O svireposti i brutalnosti njihove likvidacije govore ruke vezane u žicu i noge povezane kaiševima – navode iz Općine Hadžići.

Dženaza će bit klanjana Almiru (Mustafa) Nuhanoviću, Šefiku (Avdo) Nuhanoviću, Hasanu (Alija) Nuhanoviću, Selveru (Mušan) Piknjaču, Fahriji (Ahmed) Hrnjiću, Ahmedu (Hamid) Lokvančiću, Salki (Adema) Beganoviću, Zahiru (Džemail) Karavdiću, Hamdi (Hamid) Hasanoviću, Mirsadu (Derviš) Veljkoviću, Emiru (Redžo) Bašiću i Sejfi (Nazif) Kadriću.

Još se traga za 74 Bošnjaka iz Hadžića koji se vode pod terminom ‘nestali’, starosti od 19 do 70 godina.

– Dženazu će predvoditi zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić, a prisustvo su najavili član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović te mnogi drugi zvaničnici javnog i političkog života BiH – navodi se.

U saopćenju se ističe da će sutra biti spuštene zastave na pola koplja na zgradi Općine Hadžići, javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Općina.

– Na Dan žalosti na javnim mjestima zabranjeno je održavanje programa javnog, kulturnog i zabavnog karaktera i neće se emitirati muzika u ugostiteljskim objektima – saopćio je Press Općine Hadžići.

(fokus.ba)

Objavljeno u Vijesti

Žuto upozorenje zbog nepovoljnih vremenskih prilika izdato je za nekoliko regija u Hrvatskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske (DHMZ) navodi se kako je upozorenje izdato zbog jačih udara vjetra. Alarm je izdat za područja na riječke i splitske regije, te Kvarnera i Kvarnerića, Velebitskog kanala, sjeverne, srednje i južne Dalmacije.

Udari vjetra u Dalmaciji mogli bi doseći i brzinu od 75 kilometara na sat.

Međutim, za sutra je izdato crveno upozorenje zbog jakih udara vjetra i to za područja Kvarnera i Kvarnerića, sjeverne, srednje i južne Dalmacije.

(AA)

Objavljeno u Region

“Posjedovanje i korištenje zimske opreme obavezno je na teritoriji Bosne i Hercegovine od 15. novembra 2019. godine do 15. aprila naredne godine, bez obzira na vremenske uslove”, kazala je stručna saradnica za sigurnost saobraćaja u BIHAMK-u Silma Muminović.

Istakla je da se pod zimskom opremom podrazumijevaju pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima, dubine gazećeg sloja minimalno 4 milimetra ili pneumatici sa ljetnim profilom, dubine gazećeg sloja minimalno 4 milimetra, ali i odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogone točkove u slučaju zimskih uslova.

Dodatno za teretna vozila i autobuse, dodala je, u zimsku opremu ubraja se lopata i vreća pijeska.

“Na vozilima se ne smiju postavljati gume sa ekserima”, kazala je.

Muminović je pojasnila da u zimskom periodu, niske temperature i česte i obilne padavine izuzetno nepovoljno utiču na motorna vozila, posebno kad su intenzivnije u upotrebi.

“Zbog snijega ili poledice sistemi teže prenose snagu na podlogu, so nakupljena na cestama šteti podvozju i karoseriji, a niske temperature onemogućavaju normalan rad motora, crpe energiju iz akumulatora, a štete i svim ostalim komponentama vozila”, kazala je.

Stoga je, dodala je, neophodno adekvatno pripremiti i sebe i vozilo za nadolazeću zimu.

“Kontakt između ceste i vozila ostvaruje se preko guma, odnosno na jednom relativno malom dijelu dodirne površine između gume i ceste. Upravo ta kontaktna površina od presudne je važnosti za sigurnost upravljanja vozilom”, kazala je te dodala da su odgovarajuće gume prva stavka kojoj treba posvetiti pažnju.

Gume, naglasila je, trebaju imati najmanje 4 milimetra profila, a pritisak u gumama treba biti veći za 0,15 bara.

Također, promjena i kontrola rashladne tekućine jedna je od bitnijih stvari koje treba uraditi prije zime te je promjena rashladne tekućine najjeftiniji i najsigurniji način za očuvanje dugotrajnosti vozila.

“Tekućinu za pranje vjetrobrana treba obogatiti tekućinom protiv zamrzavanja da ne bi došlo do oštećenja rezervoara ili električne pumpe”, upozorila je.

Govoreći o motornom ulju, Muminović je kazala da se treba mijenjati svakih 10.000 do 20.000 kilometara.

“Zima je razdoblje kada je motorima potrebno manje viskozno ulje. Niske temperature dodatno će zgusnuti viskozno ulje, zbog čega ono neće jednako dobro kružiti kroz rashladni sistem te će motor, barem u početku, dok ne dosegne radnu temperaturu, dobiti znatno manje potrebnog podmazivanja”, kazala je.

Ističe da su ispravne kočnice jedan od osnovnih preduslova za sigurnu vožnju, posebno u zimskim uslovima, kada i najmanja disproporcionalnost u kočenju po pojedinom točku može dovesti do gubitka kontrole nad vozilom.

“Zato provjerite i kočnice i po potrebi ih servisirajte”, poručila je Muminović.

Naglasila je da na ledu zaustavni put može biti i do deset puta duži nego na suhoj cesti.

“Smanjite brzinu vožnje, odstojanje između vozila neka bude dovoljno dugo da vam ostavi prostora za usporavanje i zaustavljanje u nepredviđenim uslovima vožnje”, kazala je Muminović te upozorila da policija može kazniti vozača sa 40 KM zbog neposjedovanje zimske opreme za privatna vozila, a za službena od 100 do 500 KM.

(N1)

Objavljeno u Vijesti

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.