Članak je filtriran: Utorak, 08 Januar 2019

Kako je javnost već informisana, tokom proteklih dana, od strane timova Specijalne policijske jedinice Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i službenika Policijske stanice Kakanj, vršena je intenzivna pretraga terena na lokalitetu Ponijera, općina Kakanj, sa ciljem pronalaska mladića H.E-E., rođenog 1996. godine, iz Kaknja, čiji je nestanak prijavljen od strane članova porodice dana 04.01.2019. godine, u 16,00 sati, Policijskoj stanici Kakanj.

Timovi Specijalne policijske jedinice Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i službenici Policijske stanice Kakanj, zajedno sa pripadnicima drugih službi koje su angažovane u ovoj potrazi tokom proteklih dana, tačnije od dana prijave nestanka, poduzimaju detaljnu pretragu navedenog područja, gdje je nestalo lice, kako je prijavljeno, boravilo u vikend kući sa prijateljima, prije nego što se udaljilo u nepoznatom pravcu dana 03.01.2019. godine, od kada se za istim gubi svaki trag.

Nakon zaprimljene prijave o nestanku lica, od strane Policijske stanice Kakanj je raspisana operativna potraga, te se pored pretrage terena poduzimaju i druge potrebne mjere i radnje iz nadležnosti policijskih službenika, uključujući i obavljanje razgovora sa svim licima koja bi mogla raspolagati određenim saznanjima, kako bi se utvrdile okolnosti nestanka lica i kako bi se pronašlo isto. Svaka informacija i saznanje do kojih su došli policijski službenici se detaljno provjeravaju, a policijski timovi Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su na terenu i nastavlju sa pretragom navedenog područja, kao i poduzimanjem svih naznačenih aktivnosti.


Foto: FUCZ

Objavljeno u Vijesti

Vijećnicima i zaposlenicima Gradske uprave Zenica elaborirano je mapirano stanje u raznim oblastima zaštite okoliša i prostornog planiranja te prezentirane dosadašnje urađene aktivnosti iz projekta “Green Cities Action Plan za Grad Zenicu”, čija je realizacija počela u septembru prošle godine.

– Zenica je prvi grad u BiH koji je, zahvaljujući angažmanu Gradske uprave, ušla u projekat Zeleni gradovi. Eksperti Evropske unije, koje finansira EBRD, trenutno ispituju sve indikatore – kazao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Dodao je kako je današnji sastanak organiziran zbog želje da od samog početka u realizaciju projekta budu uključeni i gradski vijećnici.

– Eksperti su jučer imali sastanke s direktorima javnih preduzeća i svim zainteresiranim. Danas s ovim ekspertima imam sastanak, na kojem ćemo razgovarati o nabavci ekoloških autobusa za Grad Zenicu. To bi bili autobusi na plin ili električnu energiju, čime bismo riješili i problem “Zenicatransa”- istakao je Kasumović, koji je dodao kako je u planu nabavka 40 takvih autobusa.

Kasumović je dodao kako će projektom biti obuhvaćeno pet oblasti, ali da je on najzainteresiraniji za čist zrak.

– Grad je dobio grant da riješi otpadne vode, a u narednom ćemo periodu ulagati da dobijemo čist zrak. Veoma brzo će se donijeti odluka o zabrani loženja uglja, prvo za privredne subjekte a zatim i za privatna ložišta. Dogodine ćemo imati i ekološko grijanje – napomenuo je Kasumović, koji je dodao kako će o pravcima ulaganja u zaštitu okoliša odluku donijeti Gradsko vijeće, jer će dio projekata morati finansirati ili sufinansirati i sam Grad.

Projekt finansira Federalno ministarstvo finansija Austrije, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a implementira međunarodni konzorcij PwC – Arup.

(zenicablog.com)

Objavljeno u Vijesti

Građani Bosne i Hercegovine i Makedonije imaju najlošiji životni standard u odnosu na ostale stanovnike Evrope, pokazaju posljednji podaci Agencije za statistiku BiH.

Stvarna individualna potrošnja građana u BiH iznosi svega 41 posto prosjeka Evropske unije, mjereno po standardu kupovne moći.

Kako prenosi Srpskainfo, građani svih ostalih zemalja bivše Jugoslavije žive bolje od nas, pa je tako stvarna individualna potrošnja u Sloveniji po stanovniku čak 85 posto od prosjeka EU, u Hrvatskoj 62, u Crnoj Gori 56 i u Srbiji 45 posto.

Luksemburg već tradicionalno ima najbolji životni standard i on je iznad prosjeka EU za 32 posto.

Iznad prosjeka EU žive i građani Njemačke, Austrije, Danske, Velike Britanije, Belgije, Finske i Holandije.

U ovim državama je individualna potrošnja po stanovniku između 10 i 20 posto veća od evropskog prosjeka.

(akta.ba)

Objavljeno u Ekonomija

 Drugi nastavak konstituirajuće sjednice osmog saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona bit će zakazan tek nakon što Ustavni sud Federacije BiH donese odluku po apelaciji političkih stranaka za izbor delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH – kazao je u izjavi za Fenu predsjedavajući Skupštine ZDK-a Ismet Sarajlić.

Sarajlić je ovu odluku donio nakon jučerašnjeg sastanka sedam stranaka predvođenih SDP-om, koje čine parlamentarnu većinu u ZDK-u.

-Bilo je planirano da se u četvrtak, 10. januara održi sjednica Kolegija Skupštine ZDK, ali s obzirom da nema političke volje za njenim sazivanjem, u četvrtak nećemo ni održati sjednicu – ističe Sarajlić.

Objašnjava, međutim, da bi se Kolegij kantonalne skupštine mogao sastati uskoro zbog redovne sjednice, koja je planirano da bude održana do kraja mjeseca.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Senaid Begić, koji je bio glavni kandidat za mandatara Vlade ZDK, na sinoćnjem sastanku “sedmorke“ je zvanično obznanio da neće biti kandidat za mandatara.

-Ja sam i bio najavio da ću odluku obznaniti nakon izbora delegata iz ZDK-a za Dom naroda FBiH, ali sam na direktno pitanje koalicionih partnera dao i konkretan odgovor da ja neću biti kandidat za mandatara. U četvrtak ćemo imati sjednicu kadrovske komisije i Predsjedništva KOSDP-a ZDK pa ćemo tada i donijeti odluku ko će biti naš kandidat za mandatara – najavio je Begić.

Vjeruje ipak da će Vlada ZDK biti formirana i prije izbora delegata za Dom naroda FBiH, jer očekuje da će SDP-ov kandidat za mandatara ZDK-a dobiti podršku zastupnika svih stranaka vladajuće koalicije u kojoj su, osim SDP-a, još Nezavisni blok, SBB, DF, A-SDA, Stranka za BiH i Naša stranka.

 

Objavljeno u Vijesti

Ukoliko hitno ne formiramo vlade u kojima će učestvovati sve parlamentarne stranke i hitno ne donesemo strateške ekonomske reforme, u BiH će nakon samo četiri godine živjeti penzioneri, ali neće moći živjeti od svoje penzije nego će živjeti od socijalne pomoći

Objavljeno u Kolumne
Srijeda, 09 Januar 2019 00:00

Izvještaj CZ za 09.01.2019.godine

Izvještaj po skraćenoj listi pitanja.

Objavljeno u Servisne Informacije

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.