Članak je filtriran: Četvrtak, 03 Januar 2019

Alan J. Steinberg, savjetnik bivšeg predsjednika SAD-a Georgea W. Busha, predviđa da će aktualni predsjednik Donald Trump podnijeti ostavku u 2019. godini, u zamjenu za imunitet njemu i njegovoj porodici, piše Newsweek.

Steinberg je izjavio kako ne vjeruje da će Trump biti smijenjen sa dužnosti putem opoziva, već da će podnijeti ostavku ove godine u zamjenu za imunitet.

U članku objavljenom ove sedmice u The Star-Ledgeru, najvećim e-novinama u New Jerseyu, Steinberg je rekao da "Trump neće biti razriješen dužnosti ustavnim opozivom i procesom uklanjanja".

'Ekonomija krenula u recesiju'
Kaže da će Trump predsjedničku poziciju iskoristiti kao adut za pregovaranje s federalnim i državnim vlastima 2019. godine te da će pristati da napusti Bijelu kuću u zamjenu za to da nadležne vlasti ne pokreću krivične prijave protiv njega, njegove djece ili organizacije Trump.

Steinberg je u svom članku napomenuo da bi ga, ako Zastupnički dom odluči opozvati Trumpa, 20 republikanskih senatora trebalo napustiti kako bi bio uklonjen sa dužnosti, što se čini malo vjerovatnim.

Dodaje kako postoje mnogi pravni izazovi s kojima se Trump suočava, posebno oni koji se odnose na istrage specijalnog tužitelja Roberta Muellera u navodima o ruskoj intervenciji u predsjedničkim izborima 2016. godine.

To bi moglo dovesti do njegovog napuštanja dužnosti, pogotovo što se obruč istrage koju provode vlasti steže i oko njegove porodice.

"Pored svih pravnih noćnih mora s kojima se suočava Trump i njegovo predsjedavanje, čini se praktično nemogućim da Trump bude ponovo izabran 2020. godine. Ekonomija je izgleda krenula u ozbiljnu recesiju, o čemu svjedoči nedavni pad tržišta dionica", dodao je bivši savjetnik.

Zanimljivo je da Steinberg nije jedini američki političar koji vjeruje da će Trump biti van ureda prije isteka njegovog prvog mandata.

'Spektakularan politički pad'
Bivši republikanski predstavnik John LeBoutillier napisao je u svom članku za The Hill kako je sve jasnije da Trump neće izdržati na predsjedničkoj poziciji u 2019. godini.

Silazna putanja svakog aspekta njegovog mandata ukazuje na to da ide ka spektakularnom političkom padu, i to uskoro, dodao je.

Trumpovo "prevrtljivo ponašanje, ljutiti temperament, samonametnuta izolacija, nesposobnost i odbijanje da sasluša iskusne savjetnike koje je imenovao, sve su to faktori koji ga vode do ruba ponora", rekao je.  

(Al Jazeera)

Objavljeno u Svijet

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Zeničko-dobojskog kantona Senaid Begić neće biti kandidat te partije i koalicije sedam stranaka za mandatara nove Vlade ZDK, kazao je Feni predsjedavajući Skupštine ZDK Ismet Sarajlić.

Begić je na sjednici Predsjedništva KOSDP-a ZDK početkom prošle sedmice dobio podršku 10 od 12 općinskih organizacija te stranke, ali još niko nije donio 18 potpisa za mandatara Vlade ZDK.

– Mislim da su bili neki pregovori tokom vikenda, to je informacija s kojom ja raspolažem. Tako da će se taj proces sada maksimalno ubrzati. Očekujem da bi se u prvoj polovici januara mogao pojaviti mandatar s 18 potpisa i da se, onda, uđe u taj proces izbora mandatara i nove Vlade. Prilično sam siguran da će SDP ponuditi mandatara, ali da to neće biti Senaid Begić. Ovo je neformalno, ali prilično pouzdano – kaže Sarajlić, koji dodaje kako je lično razgovarao s Begićem, koji mu je u tom razgovoru izrazio želju da ne bude kandidat za mandatara.

Sada je, ističe Sarajlić, na strukturama SDP-a da odluče koga će ponuditi kao kandidata za mandatara, ali da on smatra kako će i proces izbora mandatara, a možda nove Vlade ZDK, ipak završiti u januaru. Sarajlić smatra da koalicija SDP, Nezavisni blok, DF, SBB, A-SDA, Naša stranka i Stranka za BiH, koja ima 21 od 35 mandata u Skupštini ZDK, nije upitna te da će ponuditi kandidata za mandatara Vlade ZDK.

Centralna izborna komisija ovjerila je liste kandidata iz ZDK-a za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH pa sada više nema prepreka za sazivanje nastavka konstituirajuće sjednice Skupštine ZDK, sa samo tom jednom tačkom dnevnog reda, čime bi bio otkočen i proces izbora mandatara i nove Vlade ZDK.

– Kolegij će biti ovih dana, a od političke volje unutar Kolegija zavisit će kada će biti zakazan nastavak sjednice sa ovom tačkom. Ja se nadam, tako sam i predvidio, da to bude 10. januara. Dan gore ili dole, o čemu će odluku donijeti Kolegij. Mislim da bismo mogli birati među prvim kantonima koji je završio taj proces – ističe Sarajlić, koji dodaje da su bili prvi kanton kojem je CIKBiH ovjerio 11 kandidatskih listi.

Liste iz Skupštine ZDK su predložili: Ramo Isak (A-SDA), Edin Arnaut (DF), Meldina Ugarak (SBB), Jasmin Duvnjak i Ćazim Huskić (SDA), Amer Ahmić (Nezavisni blok) i Jasminko Kapić (SDP), koji će se boriti za tri mjesta namijenjena za Klub Bošnjaka.

Za jedno mjesto za Klub Hrvata borit će se Vlasta Kalas (DF), Ivo Tadić (HDZ) i Vedran Kaser (SDP), a jedini zastupnik i kandidat za Klub Srba bit će Mladen Simić (SDP). Skupština ZDK nema zstupnika iz reda ostalih pa ta pozicija neće biti ni popunjena iz tog kantona.

Objavljeno u Vijesti

Skupštine Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona dostavile su Centralnoj izbornoj komisiji kandidatske liste za izbor delegata u Dom naroda Federalnog parlamenta, koje je CIK ovjerio posljednjeg dana 2018. godine.

Iz ZDK je dostavljeno 11 kandidatskih listi, na kojima se nalazi ukupno 28 kandidata. Prema odluci koju je usvojio CIKBiH na prijedlog predsjednika ove komisije Branka Petrića, iz ZDK će se u Dom naroda birati tri Bošnjaka (od 20 predloženih na sedam lista), jedan Hrvat (od sedam predloženih na tri liste) i jedan Srbin (jedan je i predložen) te jedan delegat iz reda ostalih (nema predloženih).

Ovo su kandidatske liste iz bošnjačkog naroda:

-Amer Ahmić predložio je listu sa četiri kandidata (Amer Ahmić, Amela Granić, Nusret Imamović i Mersija Kasumović)

-Edin Arnaut predložio je listu na kojoj je samo njegovo ime

-Jasmin Duvnjak predložio je Ćazima Huskića, Emiru Drnda – Čičeklić i Ramu Pivića

-Ramo Isak predložio je listu: Ramo Isak, Amra Jupić i Sanir Karahasanović

-Jasminko Kapić listu: Jasminko Kapić, Rifat Delić i Maida Tanović

-Ramo Pivić listu: Jasmin Duvnjak, Himzo Smajić, Fahrudin Čolaković i Amra Kamenjaš

– Meldina Ugarak predložila je listu na kojoj je njeno ime i ime Ismeta Sarajlića.

Kada su u pitanju delegati hrvatskog naroda, Ivo tadić predložio je listu na kojoj su on, Andrej Kajić i Vedrana Dugonjić, Vlasta Kalas predložila je sebe, a Vedran Kaser sebe zajedno sa Sanjom Renić i Brankom Trogrlić.

Iz srpskog naroda predložena je jedna lista sa jednim kandidatom, a to je Mladen Simić.

Iz Skupštine Tuzlanskog kantona CIK je ovjerio šest lista sa imenima 14 kandidata. Prema trenutno važećoj odluci CIK-a, čiju bi ustavnost trebao ocijeniti Ustavni sud BiH na zahtjev zastupnika SDA u Federalnom parlamentu, u Dom naroda iz Tuzlanskog kantona biraju se tri Bošnjaka, jedan Hrvat, dva Srbina i dva delegata ostalih. CIK-u su dostavljene i kandidatske liste iz Skupštine Kantona Sarajevo, tako da će Centralna izborna komisija vjerovatno u popodnevnim satima održati sjednicu na kojoj će ih ovjeriti. Stranka demokratske akcije i stranke Bh. bloka najavljivale su da neće pristupiti izboru delegata za Dom naroda zbog nezadovoljstva odlukom o raspodjeli mandata koju je CIK donio na osnovu Popisa stanovništva 2013. godine, što u ovim strankama smatraju neustavnim. Sudeći po ovim najavama, sa izborom delegata sačekat će se do odluke Ustavnog suda BiH.

Objavljeno u Vijesti

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.